Podobe Slovenije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 48 glasov Ocenite to novico!
Bohinj
Največ nočitev turistov so junija našteli v gorskih občinah (27 odstotkov ali skoraj 320.000). Foto: BoBo
Turisti v Ljubljani
Še naprej raste število turistov iz neevropskih držav; iz Kanade, Avstralije in ZDA, še posebej pa je bil v prvi polovici leta vidna rast prihodov turistov iz azijskih držav. Foto: BoBo
       Tuji turisti pri nas najbolj cenijo osebno varnost, splošno čistočo, prijaznost domačinov, neokrnjeno naravo in kakovost nastanitve, nekoliko manj pa so zadovoljni s ponudbo športnih ter kulturnih prireditev, z možnostjo nakupovanja ter z nočnim življenjem in zabavo.       
 Karmen Hren, Statistični urad
Terme
Turisti vedno radi obiščejo zdraviliške občine. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovenija še naprej ruši turistične rekorde

V zadnjem desetletju se je število tujih turističnih nočitev pri nas povečalo za 56 odstotkov
31. julij 2017 ob 14:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Junija so v turističnih nastanitvenih objektih našteli skoraj 1,2 milijona turističnih prenočitev, kar je 22 odstotkov več kot junija lani, število prihodov turistov pa se je povečalo za 27 odstotkov na 487.000.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so v turističnih nastanitvenih objektih našteli več kot 4,79 milijona turističnih prenočitev, več pa so jih po podatkih statističnega urada našteli tako pri domačih kot tujih turistih.

Tuji turisti so ustvarili 64 odstotka vseh turističnih nočitev (več kot tri milijone), kar je 17 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prav tako so ustvarili več kot 1,3 milijona prihodov ali 32 odstotkov več kot lani.

Domači turisti so v šestih mesecih ustvarili več kot 1,7 milijona prenočitev ali pet odstotkov več kot v istem mesecu lani in več kot 610.000 prihodov, kar je 14-odstotna rast glede na junija lani.

Proti novemu celoletnemu rekordu
Namestnica generalne direktorice urada Karmen Hren je ob predstavitvi statističnih podatkov pojasnila, da je letošnje prvo polletje najuspešnejše do zdaj, verjetno pa gledamo tudi proti novemu celoletnemu turističnemu rekordu.

Od 487.000 prihodov turistov, ki so jih opazili samo v juniju, je bilo skoraj 365.000 prihodov tujih turistov, kar je 32 odstotkov več kot junija lani. Več kot 122.000 je bilo prihodov domačih turistov, kar je glede na šesti mesec lani 14-odstotna rast.

Največ nočitev ustvarijo Nemci
Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so junija med tujimi turisti ustvarili največ nočitev pri nas, so bili Nemčija (več kot 139.000 ali 17 odstotkov), Avstrija (11 odstotkov), Italija (10 odstotkov), Velika Britanija in Nizozemska (po pet odstotkov iz vsake) in Rusija (štiri odstotke).

Več turističnih nočitev kot junija lani so ustvarili turisti z vseh ključnih trgov: tisti iz Nemčije za 85 odstotkov več, iz Rusije za 56 odstotkov več, iz Nizozemske za 45 odstotkov več, iz Avstrije za 42 odstotkov več, iz Velike Britanije za šest odstotkov več in iz Italije za pet odstotkov več.

Raste število turistov iz neevropskih držav
Hrenova je poudarila, da še naprej raste tudi število turistov iz neevropskih držav; iz Kanade, Avstralije in ZDA, še posebej pa je bila v prvi polovici leta vidna rast prihodov turistov iz azijskih držav.

V prvi polovici je bilo po besedah Hrenove nočitev turistov iz Kitajske za 50 odstotkov več, iz Južne Koreje za 41 odstotkov več, iz vseh preostalih azijskih skupaj pa za 45 odstotkov več. Največji padec prihoda turistov so medtem zapisali pri gostih iz Izraela. Slednjih je bilo za tretjino manj v prvi polovici lanskega leta.

Vpliv Melanie Trump
Ena od aktualnih tem, povezanih s turizmom, je vpliv prve dame ZDA Melanie Trump na prepoznavnost Slovenije in s tem morebitno povečanje turističnega obiska Slovenije, je še povedala Hrenova. V statističnem uradu so analizirali število prihodov turistov iz ZDA v obdobju od začetka predsedniške kampanje v ZDA do danes glede na enako obdobje leto prej.

"Ugotovili smo, da se je število nočitev turistov iz ZDA v tem obdobju povečalo za 15 odstotkov, število vseh tujih turistov pa za 12 odstotkov. Ko smo ugotavljali, ali obstaja sprememba pri nočitvah tujih turistov v Sevnici, nismo opazili posebnih sprememb", je pojasnila in dodala, da obisk turistov iz ZDA tako ne odstopa od siceršnjih turističnih smernic. Je pa po njenih besedah mogoče, da gostje iz ZDA pridejo v Slovenijo oz. Sevnico na enodnevni obisk, teh pa turistična nastanitvena statistika ne zajame.

Večina turistov se še vedno odloči za hotel
V hotelih je bilo junija ustvarjenih skoraj 682.000 ali 57 odstotka vseh nočitev turistov, v kampih 18 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah šest odstotkov, v apartmajskih in počitniških naseljih pet odstotkov, v delavskih počitniških domovih in apartmajih štiri odstotke ter v mladinskih hotelih tri odstotke nočitev.

Število turističnih nočitev je v vseh vrstah nastanitvenih objektov višje kot lanskega junija: v kampih za 61 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah za 48 odstotkov, v mladinskih hotelih za 17 odstotkov, v hotelih za 14 odstotkov, v apartmajskih in počitniških naseljih za 13 odstotkov ter v delavskih počitniških domovih in apartmajih, otroških ter mladinskih počitniških domovih za 11 odstotkov več.

Turisti obožujejo gorske občine
Največ nočitev turistov so junija našteli v gorskih občinah (27 odstotkov ali skoraj 320.000), potem v obmorskih občinah (24 odstotkov), zdraviliških občinah (23 odstotkov) in v občini Ljubljana (12 odstotkov).

Število nočitev se je v primerjavi z junijem 2016 povečalo v vseh tipih turističnih občin: v gorskih občinah za 42 odstotkov, v Ljubljani za 18 odstotkov, v obmorskih občinah za 17 odstotkov in v zdraviliških občinah za devet odstotkov.

Turisti cenijo varnost in prijaznost
Tuji turisti v Slovenijo največkrat pridejo na počitnice, in sicer na priporočilo prijateljev, sorodnikov ali zaradi osebnih izkušenj. Načeloma se pri nas precej dobro počutijo, polovica jih ob tem dobi boljši vtis, kot ga je pričakovala. Delež tistih, ki so razočarani, je po besedah Hrenove praktično zanemarljiv.

"Tuji turisti pri nas najbolj cenijo osebno varnost, splošno čistočo, prijaznost domačinov, neokrnjeno naravo in kakovost nastanitve, nekoliko manj pa so zadovoljni s ponudbo športnih in kulturnih prireditev, z možnostjo nakupovanja ter z nočnim življenjem in zabavo," je še pojasnila Hrenova.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
sportivko
# 31.07.2017 ob 15:09
Ravno za vikend sm srečal 2 kolesarja iz Avstralije, smo rekli par besed. Kr nista mogla prehvalit kako lepa in zelena je naša dežela, bila sta pa na poti s kolesi iz LJ na Bled ker imata v planu 14 dni kolesarit po naši državi. V Sloveniji je zagotovo še veliko neizkoriščenih dejavnosti. Če bi birokracija malo manj dušila razvojne procese, bi lahko imeli od turizma še veliko več.

Druga Švica? .. še več bi lahko imeli od turizma kot Švicarji!
rangerno1
# 31.07.2017 ob 15:03
Ne preseneča, ker je prečudovita. Edino kar škripa je, koliko mi dejansko sploh izkoriščamo potencial, ki ga imamo. Malce bolj bi se morali zgledovati po severnjakih, ki znajo narediti ih muhe slona in to odlično prodajajo.
alcatraz
# 31.07.2017 ob 15:19
Bravo. Le paziti je treba, da jih ne bo preveč.
Na okolje in naravo je vendarle tudi treba paziti!
STRIKE
# 31.07.2017 ob 15:10
Super novica
stewie
# 31.07.2017 ob 15:10
To, da je neka država turistično zelo zanimiva, še ne pomeni nujno, da je lepo v njej tudi stalno živeti.
Koliko turistov šele vsako leto trumoma hodi v razne eksotične dežele, denimo v Indonezijo (Bali), Zanzibar, na Maldive, Sejšele, na Kubo, Kostariko, v Kambodžo, na Tajsko, itd. Dvomim pa, da bi kdo od njih rad za stalno ostal tam, razen seveda, če ima premoženja dovolj od prej. Vemo, kako stoji standard v omenjenih državah.
Politiki sem se tu namerno izogibal.
Wasabi
# 31.07.2017 ob 15:22
"Tuji turisti pri nas najbolj cenijo osebno varnost, splošno čistočo, prijaznost domačinov, neokrnjeno naravo in kakovost nastanitve, nekoliko manj pa so zadovoljni s ponudbo športnih in kulturnih prireditev, z možnostjo nakupovanja ter z nočnim življenjem in zabavo," je še pojasnila Hrenova.

V nobeni državi turisti niso zadovoljni z vsem. Treba si je zadati prioritete in te prioritete pripeljati na vrhunski nivo. A mislite, da se na Norveškem in v Švici domačini sekirajo, če so turisti malo manj zadovoljni z nočnim življenjem in zabavo? Ali obratno, ali mislite, da se v Dubaju sekirajo, če turisti niso najbolj zadovoljni z neokrnjeno naravo? Mi imamo odlične nastavke, osebna varnost, čistoča, neokrnjena narava in kakovostne nastanitve. Neka huda zabava je pomebna za žurerje med 18 in 30 let. Nakupovanje sploh ne razumem, zakaj je pomembno, če si pa leta 2017 lahko na dom po internetu naročim prav vse, kar si želim imeti (itak že vse imam, kar rabim;) Za povprečnega turista menim, da imamo več kot dovolj možnosti za športno rekreacijo, če pa hočemo privabiti več tovrstnih turistov, rabimo pa nove produkte. Evo, izboljšamo lahko št. kulturnih prireditev, na račun katerih bi turisti še za kakšno noč podaljšali bivanje pri nas. Treba je imeti jasne predstave o tem, kakšne goste si sploh želimo in ponudbo naravnati na njih. Nobena destinacija na svetu ni primerna za vse vrste turistov. Za analogijo si predstavljajte kakovost hrane v restavracijah, ki strežejo od dunajskih, do mehiške, kitajske, hamburgerjev, pašte...no go, ane;) Tako je tudi s turističnimi destinacijami.
fritaja
# 31.07.2017 ob 15:20
KLIPAN
# 31.07.2017 ob 15:04.
..
Turistov iz zahoda pa vsak dan več, vsi navdušeni, cenijo čistočo, varnost, prrijaznost, neokrnjeno naravo.....
Le kako mora biti pri njih na zahodu, če je tukaj v "socializmu" tako lepo in varno??

Naši Domoljubi bi torej na zahod, zahodnjaki pa v "socialistično" Slovenijo.
Tukaj nekaj ne štima.


Vse štima. Zahodnjaki pridejo sem na počitnice in iz tega zornega kota res ni ni nič narobe. Tudi ko grem jaz v kakšno deželo v razvoju, se mi zdi tiste 3 tedne vse super. Tisti pa ki pride sem živeti, dobi drugo sliko takoj, ko se sreča z lokalno birokracijo. Kaj šele, če želi tukaj delati ...
raknac navi
# 31.07.2017 ob 15:02
Pozitivne novice se na mmcju ne komentira!!! Kavcarji imamo radi negativne novice! Ce jih ni, jih pa ustvarimo!!! Tako bo tudi pod to novico. Sem preprican.
umilave1
# 31.07.2017 ob 16:10
Prejšnji ponedeljek sem se peljal skozi Bled proti Bohinju. V zgodnjem popoldnevu in v oblačnem vremenu z občasnim dežjem je bilo v centru Bleda proti jezeru nenormalno veliko ljudi zunaj, se sprehajalo, kofetkalo, ogledovalo. Kolona že 300m pred začetkom Bleda je itak klasika, pa potem skoraj do tistega mini predora ob jezeru hitrost vožnje 10-30 km/h.

Skratka, ti rekordi so zelo pozitivna stvar, treba bo pa jasno določit, katera območja lahko razvijamo v smer bolj masovnega turizma in katera v bolj butičnega oz. naravnega.
Alchemist
# 31.07.2017 ob 15:17
Odvisno če je to super novica. Po centru Ljubljane je že skoraj več turistov kot domačinov, baje je na Bledu in celo v Bohinju taka gužva da niti živet ne morš normalno. Skratka, turizem je dober do določene mere, potem začne lokalno skupnost dušit in omejevat, ter na koncu celo povzroča njeno izumiranje. Poglejmo samo kaj se dogaja z Benetkami in še s številnimi drugimi turističnimi kraji po Evropi. Enostavno utapljajo in dušijo se v turističnem obisku.

Skrakta, svetujem pazljivost pri obravnavanju takih novic.
urosh444
# 31.07.2017 ob 16:11
lahko bi vec pozornosti namenjali v sami ljubljani da turiste usmerijo na razne enodnevne izlete po celi sloveniji. in ne zgolj bled kranjska gora piran. veliko je po sloveniji za videt. s tem bi se avtomaticno podaljsal povprecna doba bivanja pri nas. tako pa imam obcutek ce se sprehodis po lj da je turist prepuscen bolj sam sebi. lahko bi postavili kake stojnice kjer bi se predstavljale posamezne regije slovenije, v ozadju pa bi ze cakali avtobusi s prizganimi motorji pripravljeni da odpeljejo goste v prekmurje, na dolenjsko, haloze, itd
marcelinho90
# 31.07.2017 ob 16:14
Nikoli nisem razumel tega, da bomo druga Švica... že od samega začetka države smo sami sebe zaničevali. Zakaj noben izmed politikov ne reče, da si želimo dohiteti in prehiteti Švico in da bomo postali Prva Slovenija!
oildome
# 31.07.2017 ob 15:21
Verjetno je realna cifra še višja. Optimistično napovedujem da je vsak četrti gost neprijavljen.
sydney_2016
# 31.07.2017 ob 16:09
pohvale vsem gostinskim, hotelskim in turističnim delavcem, ki so najbolj zaslužni, da so gostje zadovoljni in da pustijo kak evro več v naši lepi Sloveniji.
na vseh možnih portalih je to glavna tema, in ja prav je tako da se pohvalimo. ampak, saj veste medalja ima dve plati. SURS, STA,.. in še kdo smo prikazuje število nočitev, ki so v porastu, nikjer pa ni zaslediti koliko dejansko ostane pod črto??? koliko ima hotelir, gostinec na koncu, da lahko investira v razvoj? kaj in koliko lahko iz tega kar ostane pod črto da delavcem, ki so to konec koncev ustvarili.... prav zanimivo bi bilo narediti raziskavo o tem. potem bo videli verjetno pravo in realno sliko slovenskega turizma. verjetno ni vseeno imeti 1000 gostov po 40 EUR ali pa 250 po 150 EUR. matematika je tu tu, gre pa se mi bolj za kvaliteto storitev, katero pričakujemo vsi, ki potujemo in zaidemo včasih v kakšen gostinski lokal. in tu se verjetno neha, ker OD v gostinstvu kot so pri nas... dolgo tako ne bo šlo, kajti ljudje so zgarani, pomladka ni. srednje šole za gostinstvo in turizem so pol prazne, vpisa ni... pa še bi lahko našteval. če hočemo biti prava butična destinacija, potem morajo turistični lastniki najprej vložiti nekaj v kadre (pa ni vse v denarju, ker to vem iz lastnih izkušenj), potem tu in tam kaj obnoviti, potem pa se ne iti vrtičkanja, ampak nastopiti kot celotna destinacija. pa smo spet pri ampak - saj veste tisto "če crkne meni, naj sosedu crkneta dve kravi"... pa lepo poletje vsem nam....
mikic007
# 31.07.2017 ob 15:53
Denar je nekje potrebno zaslužiti in turizem je ena boljših zadev. Denar priteka direktno iz tujine, brez posrednikov, prodaja pa se storitve, ki imajo visoko dodano vrednost in zajemajo širok krog udeležencev. V nasprotju s splošnim prepričanjem je turizem tudi zelo ekološka dejavnost.
veza
# 31.07.2017 ob 17:15
Bravo naši, a treba je povedat, da je vse to zaradi trenutnega stanja v svetu, mi smo varni in to je naš največji adut!
Dokler ne bomo imeli spominkov v obliki Barjanskega kolesa, nastarejše piščali, Vaške situle, Negovskih čelad, napisa OSTI JAREJ, lahko ugotavljamo, da se malo dela na naši prepoznavnosti!
liger
# 31.07.2017 ob 19:55
@K_ris
Če minimum povečaš za omenjene procente kaj dobiš? Po dvajsetih letih v gostinstvu resno razmišljam o odhodu iz panoge. Pa nisem edini, vedno več nas je. Naj se ukvarjajo z gostinstvom delavci tretjih držav. Delodajalce ne bo nikoli spametovalo. Kako se že konča tista zgodba o kmetu ki se je odločil da ne bo več hranil krave? Aja, crknila je.
jedrnat
# 31.07.2017 ob 16:28
Revolucija pa bo, ko si bo lahko vsak turista legalno naročil k sebi na dom. Ne smemo dovoliti, da vse turistične kapacitete ugrabijo veliki globalni posredniki.
Sva kolesarila na Madžarskem okoli Balatona in rezervirala iz dneva v dan. Na spletnih straneh velikih ni bilo nobene proste sobe. Na lokalno organizirani madžarski strani pa se je našlo poceni prenočišče pri upokojeni domačinki.
Slovenija bi morala razvijati butični turizem: za kolesarje, za tekače, za geolovce, za ljubitelje kulinaričnih počitnic, za...

Eh...pa saj na mgre kar dobro.
stari maček
# 31.07.2017 ob 18:40
Pravilno bi bio tajkunom pobrati imetje in poplačat kredite in dolgove.
antitrust
# 31.07.2017 ob 16:19
Bled je letos popolnoma nabit s turisti.
Tudi Bohinj, Kranjska Gora.....Jiipiii
despi
# 31.07.2017 ob 15:48
V Posočju si med poletjem želijo pogostejšega odvoza smeti. ne razumem zakaj torej lahko bi bilo še bolje.
kučkučki
# 31.07.2017 ob 16:44
če se ne bi promovirala samo lj in bled bi bilo teh turistov še več
el kondor prevc
# 31.07.2017 ob 16:29
Slišimo pa, da v Benetkah domačini stvakajo vsako nedeljo, ker jim ni več za živeti, ker so turisti preplavili vse,

Ja, letno jih obišče 25 milijonov ljudi (povprečno 70 tisoč na dan). Celo Avstrijo recimo letno obišče 20 milijonov turistov.
K_ris
# 31.07.2017 ob 16:23
Bo padel rekord, 40,8 stopinj, izmerjenih v Cerkljah ob Krki?

Slovenija še naprej ruši turistične rekorde

Očitno obstaja pozitivna korelacija ...
elim36
# 01.08.2017 ob 10:01
Odlično nam gre v turizmu in gostinstvu. Tisti, ki v njem delajo pa so najslabše plačani delavci v državi. Njihov sindikat je podpisal kolektivno pogodbo, ki za višješolsko izobrazbo prinaša minimalno plačo. In koliko zasluži gospa, ki dela na tem sindikatu?
rubin
# 31.07.2017 ob 18:33
Se strinjam, žalost je da bo delavec preko davkov na delo poplačal dolgove, bogatija ne bo dala dosti...
veza
# 31.07.2017 ob 22:15
Slovenija še naprej ruši turistične rekorde

a bo Vili kmalu začel zbirat podpise proti turistom?
liger
# 31.07.2017 ob 19:16
Kot gostinskemu delavcu se mi bo ta rekord poznal kaj v denarnici? Ali bom še naprej garal za pest riža?
stari maček
# 31.07.2017 ob 18:39
Tajkunski krediti na Primorskem 2004-08.
veza
# 31.07.2017 ob 17:27
božo1
# 31.07.2017 ob 17:24

ne pomaga nič, eni znajo samo rušit in delat paniko in izredne razmere, nima smisla, vsak dan jih je manj, narava dela svoje!
božo1
# 31.07.2017 ob 17:24
Slovenija še naprej ruši turistične rekorde

Ko tole preberem, pred tem pa spodbudne ocene o rasti BDP, gospodarskih aktivnosti, postopnem odpiranju tistih zloglasnih pipic z oznako "zujf" in
nato slišim res ponesrečene slogane iz ene opozicijske fešte o "edini sposobnosti, da se pride iz tega ven",
mi pride da prišepnem vsem zadrtim kritikom in iskalcem dlake v jajcu, da pri nekem realnem napredku naše države pristavijo piskrček za bodoče volitve na drugačen način. Naj si na primer pripišejo zasluge, kot strogi nadzorniki tistih, ki vladajo.

S tem pa nisem rekel, da je za boljše delo in nadzor, tudi pri vidnih uspehih, zmanjkalo dela.
veza
# 31.07.2017 ob 17:19
KLIPAN
# 31.07.2017 ob 15:04

Čakajte malo......
Vsak dan berem od enih in istih osebkov, kako je v Sloveniji vse narobe, kako smo mi "socialistične butale", kako nas vodi nesposobna "levičarska vlada", .....skratka eno sama žalost in trpljenje v tej Sloveniji.


no, marsikaj bi morali izboljšati, a vseeno, največkrat res moramo slišati tujce, kako nas hvalijo, mi se res ne znamo sprostiti in uživati v lepem, povsod najdemo neko malenkost, ki nas zmoti in začne se kritika!
božo1
# 31.07.2017 ob 17:13
stewie
to, da je neka država turistično zelo zanimiva, še ne pomeni nujno, da je lepo v njej tudi stalno živeti.

Noah Charney: V Sloveniji je življenje najboljše!
Pogovor z ameriškim pisateljem in umetnostnim zgodovinarjem, avtorjem knjige Slovenologija, ki z družino živi v Kamniku.

Helena Kocmur Nedelo
sob, 15.07.2017, 12:00


Ne trudi se izvleči iz najboljšega v slabo. Če tako misli in reče Američan in jaz nimam nič proti, potem bo že držalo, da je Slovenija v vseh pogledih zelo dobra država in domovina!
brehme
# 31.07.2017 ob 15:33
@klipan, mešaš jabolke in hruške. Obstajajo zelo revne države, kjer so domačini podhranjeni, pa imajo vseeno dosti turistov.
Meje so odprte, in to je glavni vzrok za povečanje, počakajte, da se vrnemo 30 let nazaj, bo takoj upad.
Slovenija je prelepa in tle politika nima kaj dosti zraven.
Slišimo pa, da v Benetkah domačini stvakajo vsako nedeljo, ker jim ni več za živeti, ker so turisti preplavili vse, isto berem za Barcelono...
Ni vse plus od turistov, marsikaj pride slabega z njimi v paketu.
Untamle
# 01.08.2017 ob 13:54
Ko smo ugotavljali, ali obstaja sprememba pri nočitvah tujih turistov v Sevnici, nismo opazili posebnih sprememb",

A bejž no. Ne vem kdo bi prespal v industrijski Sevnici, kjer luft smrdi že ko se mestu samo približaš in razen gradu ne moreš videt dobesedno ničesar. Itak da pridejo na obisk, ne vem pa kdo obiske meri ali pogojuje s prenočitvami. Brihte.
felipesko
# 31.07.2017 ob 20:41
Avstrijci so v istem času povečali obisk za 15 %, Hrvati pa za 114 %,kar je zabeležila ista statistika.....
Vsa umetnost statistike je v tem,da nekaj primerjaš in se igraš z številkami,če pa si zato še plačan,pa toliko bolje.....
Mogoče se je letos 76% več turistov odločilo,da gre na počitnice,kar statistično pomeni,da nismo tako hudičevo uspešni.....
Vi jeste meso,mi pa zelje in statistično jemo segedin..............
K_ris
# 31.07.2017 ob 19:34
@liger

Plače v gostinstvu se že zvišujejo.

Zadnji podatki so za maj, ko so bile plače na mesečni ravni višje za 1,8%, na letni ravni pa za 2,6%. Plače so se v tej dejavnosti zvišale tudi že lani.
rubin
# 31.07.2017 ob 18:28
Lihkar sem pogledal povprečno neto plačo natakarja, celih 700 evrov! No, samo da so hotelirji in gostinci zadovoljni, delavec naj strada..
stari maček
# 31.07.2017 ob 18:17
Gospodatski minister izhaja iz turizma in tukaj se pozna promocija turizma.Terme Olimia je dvignil.iz dna na površje,ko je bil tam direktor,veliki vodja pa joče,ker ga skrbi samo njegova r......državo in njene prebivalce pa k.gleda.
Wasabi
# 31.07.2017 ob 16:42
Skratka, ti rekordi so zelo pozitivna stvar, treba bo pa jasno določit, katera območja lahko razvijamo v smer bolj masovnega turizma in katera v bolj butičnega oz. naravnega.

V smer masovnega turizma ne smemo razvijati nobenega območja, saj to je ja že dolgo passé. Ponujati moramo še boljše servise, za katere lahko upravičeno več kasiramo. Države, ki imajo boljše servise tudi več potegnejo od turizma. V državah, kjer "vse štima" turisti zapravijo največ in ni jim težko pri srcu, saj imajo občutek, da so za svoj denar dobili največ.
KLIPAN
# 31.07.2017 ob 15:04
Čakajte malo......
Vsak dan berem od enih in istih osebkov, kako je v Sloveniji vse narobe, kako smo mi "socialistične butale", kako nas vodi nesposobna "levičarska vlada", .....skratka eno sama žalost in trpljenje v tej Sloveniji.
Turistov iz zahoda pa vsak dan več, vsi navdušeni, cenijo čistočo, varnost, prrijaznost, neokrnjeno naravo.....
Le kako mora biti pri njih na zahodu, če je tukaj v "socializmu" tako lepo in varno??

Naši Domoljubi bi torej na zahod, zahodnjaki pa v "socialistično" Slovenijo.
Tukaj nekaj ne štima.
Virunum
# 01.08.2017 ob 21:09
Hrvaška tudi, Srbija tudi, Črna Gora tudi, Bolgarija tudi, Portugalska tudi...
Untamle
# 01.08.2017 ob 14:10
Popravlja se stanje v naši Deželici ! Bravo, Miro !

Kaj točno ima nek Miro s tem?
Binder Dandet
# 01.08.2017 ob 09:55
@liger:
To je 2.100 na mesec. Bruto bruto. Če bi vso dodano vrednost pretopil v plače zaposlenih, to znese 1800 bruto oz. 1170€ neto. Kje je regres, ostanek za lastnika, investicije,...?
stari maček
# 01.08.2017 ob 07:17
Naj pa barabe prej odstopijo,da ne bo imela narava dela.
Bivši uporabnik
# 31.07.2017 ob 19:51
stari maček
pazi, da narava pri tebi ne bo naredila svoje. Takšne, ki izžarevajo toliko sovraštva in lažejo, da bi komu škodovali ponavadi kaj kmalu zadene usoda, ki jo privoščijo drugim. In jaz bom vesel, ko bo narava pri tebi naredila svoje
stari maček
# 31.07.2017 ob 18:31
Rubin
Žalostno toda resnično,a dolgove je treba poravnat,da bo turizem izšel iz rdečih številk.
stari maček
# 31.07.2017 ob 18:22
Vsak dodaten € v drž.blagajno doprinese k zdravstvu,šolstvu,otr.varstvu,sociali,i
nfrastrukturi,vojski,policiji skratka vsem stroškom v državi in odplačilo dolgov.
maco481990
# 31.07.2017 ob 16:58
Kk lepo .. res.. se bodo place zaposlenim v turizmu tudi zvisale? Ali bodo/bomo se naprej hapali za placo pri kateri mora drzava doplacat do minimalne? Sramota!
el kondor prevc
# 31.07.2017 ob 16:24
Prejšnji ponedeljek sem se peljal skozi Bled proti Bohinju. Kolona že 300m pred začetkom Bleda je itak klasika, pa potem skoraj do tistega mini predora ob jezeru hitrost vožnje 10-30 km/h.

A bo ta severna obvoznica, ki jo zdaj gradijo na Bledu, res opazno sprostila pretočnost prometa proti Bledu in naprej Bohinju? Bo potem cesta, ob jezeru res bolj "prazna"? Kdo, ki pozna razmere na Bledu?
Kazalo