Podobe Slovenije

Poudarki

  • Izmerili bodo meje ljubljanskega turizma
  • Med gosti največ Italijanov in Nemcev
  • 2017: tujih obiskovalcev je bilo 95 odstotkov, domačih pet
Ljubljana
Ljubljana je še vedno najbolj priljubljena med Italijani in Nemci. Foto: BoBo
       Čeprav postaja Ljubljana v zadnjih letih vse bolj prepoznavna in priljubljena destinacija, se je neprijetnim učinkom odličnih turističnih rezultatov mogoče izogniti s predvidevanjem in upravljanjem turističnih tokov.       
 Turizem Ljubljana
Ljubljana
Turisti so najštevilčnejši v središču Ljubljane, čeprav se turistični delavci trudijo, da bi jih popeljali v manj obiskane predele Ljubljane. Foto: BoBo

Dodaj v

Število turistov v prestolnici vse višje, a Ljubljana je odločena ostati butična destinacija

2017: rekordno leto za turizem
9. junij 2018 ob 11:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Lani se je število prihodov turistov v Ljubljani povečalo za 14 odstotkov, število prenočitev se je povečalo za 16 odstotkov in prvič preseglo milijon in pol, a prestolnica si kljub navalu turistov želi ostati butična destinacija.

Ljubljano je lani obiskalo 841.320 turistov, kar je za 14 odstotkov več kot leto prej. Prvič v zgodovini je število prenočitev doseglo več kot milijon in pol (1,548 milijona), kar je za 16 odstotkov več kot v 2016, so podatke statističnega urada povzeli na Turizmu Ljubljana.

"Odlični rezultati v turizmu, ki jih imamo v Ljubljani, ne samo v zadnjem letu, temveč v zadnjih 10 letih, so posledica sistematičnega dela na področju razvoja visoko inovativne turistične ponudbe in ciljane promocije Ljubljane na strateških trgih," so prepričani v destinacijski turistični organizaciji.

Tuji obiskovalci so lani predstavljali 95 odstotkov vseh gostov, domači obiskovalci pa pet odstotkov. Število obojih se je na letni ravni povečalo za 16 odstotkov.

Med gosti še vedno prevladujejo Italijani in Nemci
Med tujimi gosti so največ prenočitev opravili Italijani (11 odstotkov), Nemci (7,6 odstotka) in gosti iz Velike Britanije (sedem odstotkov). Povprečna doba bivanja je v 2017 znašala 1,8 dneva in je v primerjavi s predhodnim letom na letni ravni ostala nespremenjena. Tuji gosti se v Ljubljani zadržijo dlje kot domači, in sicer 1,9 dneva, domači bivajo v povprečju 1,6 dneva.

V Turizmu Ljubljana so zadovoljni tudi s podatkom, da se je število obiskovalcev nadpovprečno povečalo v mesecih s tradicionalno nižjim turističnim obiskom, najbolj aprila, maja in novembra, medtem ko je število gostov v mesecih visoke turistične sezone naraščalo po nižji povprečni stopnji. To je posledica "izvajanja premišljenih ukrepov za podaljševanje sezone v mesece z manj turističnega obiska", so poudarili.

Turistom želijo pokazati tudi manj obiskane dele Ljubljane
"Čeprav postaja Ljubljana v zadnjih letih vse bolj prepoznavna in priljubljena destinacija, se je neprijetnim učinkom odličnih turističnih rezultatov mogoče izogniti s predvidevanjem in upravljanjem turističnih tokov,"
so še prepričani turistični delavci. Med drugim skušajo turiste popeljati zunaj starega mestnega jedra v manj obiskane predele Ljubljane, v širšo regijo ali na izlete drugje po Sloveniji.

Prav tako v Turizmu Ljubljana težijo k temu, da se dogodki in prireditve, ki potekajo na javnih površinah in jih sofinancirajo mestne oblasti, dogajajo na lokacijah zunaj najbolj obremenjenega središča.

Izmerili bodo meje ljubljanskega turizma
"Čeprav je bilo preteklo leto rekordno po številu opravljenih prenočitev in številu obiskovalcev, Ljubljana ostaja butična destinacija, v kateri sta ohranjenost naravnega okolja in pristen stik obiskovalca z mestom in njegovimi prebivalci konkurenčni prednosti," so prepričani v Turizmu Ljubljana. Ob tem pa napovedujejo, da bodo izmerili meje ljubljanskega turizma in na podlagi rezultatov raziskave zastavili dodatne strateške ukrepe za spremljanje in upravljanje turističnih tokov.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
alcatraz
# 09.06.2018 ob 12:50
kaj javkate.
ljubljana je uspešnica, like it or not.
Voly
# 09.06.2018 ob 13:08
Mimobeznik@
Center je urejen in če se greš sedaj katerikoli del dneva sprehajat, boš videl toliko turistov v njem, kot v večjih znanih evropskih mestih. Seveda Ljubljana nima pokazati toliko zanimivega, kot recimo Pariz, Dunaj ali Rim, je pa za naše razmere že optimalno turistično mesto, o katerem smo lahko pred recimo desetimi leti lahko le sanjali.
Sedaj gre to nasprotnikom našega župana zelo na živce, če se ne bi po centru nič dogajalo, bi bilo pa spet vse narobe.
Ureja pa se že tudi okolica mesta, to ti lahko garantiram, saj se po vseh delih mesta veliko vozim s kolesom in vidim, da se dela, ali pa, da je že urejeno.
Lahko, da je Janković res lopov, toda dejstvo je, da v zadnjih 55 letih, kolikor živim v tem mestu ni bilo narejeno niti 10% tistega, kar je urejeno odkar je on glavni.
Če postane mesto znana svetovna destinacija, je pa seveda normalno, da se dvigne turistična taksa. Tako to gre v turizmu.
Pantha Rhei
# 09.06.2018 ob 13:40
Eno ulico stran od strogega centra je pa vse že tako kot v Transilvaniji ... Začenši z glavno avtobusno postajo, in potem tako vse do Šmartinske (in dalje po obrobju) - čista katastrofa.

Več pa na tem krasnem foto blogu:
http://najlepsemestonasvetu.tumblr.com/
K_ris
# 09.06.2018 ob 12:15
Danes je bila Ljubljana že polna organiziranih skupin turistov. Od sosedov Italijanov pa do Azijcev.
whitwice
# 09.06.2018 ob 13:19
Tisti, ki spremlja porast turizma pri nas ni nad rekordno sezono v Ljubljani nic presenecen. In sama Ljubljana ima pri tem bore malo. Na roko nam gre cas v katerem so. Slovebija je varna, lepa drzava, letalske povezave so boljse kot kadarkoli in tudi cenejse kot kadarkoli prej. Cetudi bi infrastruktura ostala nedotaknjena bi belezli porast turistev. Pa se ogromno denarja se namenja promociji Slovenije v svetu. Pa tu je se Melanija in podobne gonilne sile ki promovirajo Slovenijo. Na nedavnem obisku v ZDA nisem srecal cloveka, ki ne bi poznal Slovenije. Se deset let nazaj je bila to misija nemogoce. Tako da nehajte opevat serifa in tiste nove klopce v centru, ki so tam postavljene z denarjem ki so ga turisti ze pustili v Ljubljani.
jurica
# 09.06.2018 ob 12:52
Po razcvetu Slovenske ceste, se nekaj podobnega obeta tudi od 01.07 prenovljeni Gosposvetski ulici!
piarija
# 09.06.2018 ob 13:24
Ljubljana je v zadnjem letu res turistično precej napredovala, vendar je še zelo veliko dela da se Lj spravi na nek višji nivo...dokler bojo v samem centru mesta makadam parkirišča(Šumi, Nuk2, itd...), ki so prava sramota za mesto sredi Evrope in dokler bomo imeli takšno avtobusno in železniško postajo kot jo imamo, ne moremo govoriti o nekem butičnem turizmu...
Mimobeznik
# 09.06.2018 ob 12:52
Zoran je dvignil turistično takso na maksimum in upam, da bo od tega kaj denarja porabljenega za urejanje centra, da ljubljana ne bo rogovska ampak butična destinacija.
brehme
# 09.06.2018 ob 16:37
Ljubljana ima skoraj vse, bližini gora, morja, bližino Avstrije, Italije, Hrvaške, avstroogrrske zgradebe, svoije je dodal še Plečnik...nima pa Ljubljančanov. Res težko še srečaš pravo ljubljansko družino.
miss_theory
# 09.06.2018 ob 13:33
Samo,da ne ratamo Benetke! Lani avgusta je bilo na Starem trgu toliko turistov (Azijcev, Italijanov), da se skoraj ni dalo normalno iti mimo teh gruč, ki se najraje zagozdijo v najbolj ozke prehode. Zaenkrat se še da s kolesom čez staro mestno jedro. Julija in avgusta pa ziher samo zgodaj zjutraj.

Ja, pa upam, da denar od taks gre v infrastrukturo in pametne programe, ne pa v korupcijo ipd.
elsha92
# 09.06.2018 ob 12:39
Butična destinacija brez butikov.
anny22
# 09.06.2018 ob 14:23
Vse v redu in prav, a nekaj stvari je potrebno povedati.
Omejite število dnevnih turistov, od katerih je bore malo ali nič koristi ali nabijte takso ali najdite način, kako jim izpuliti več denarja. V Tivoliju so ob kateri koli uri katerikoli dan parkirani avtobusi, tja med 8 in 10 v poprečju. To je petsto ljudi, kadarkoli, ki se po možnosti vsi nabijejo v center na Prešerca in povzročajo zamaške v ozkih ulicah.
Rast števila turistov nima toliko povezave s promocijo ali lepoto Ljubljane, pač pa z višjim standardom v državah v razvoju in večanju svetovnega prebivalstva, svoje pa dodajo še teroristične zadeve na Zahodu.
svyatoslav, čistoča predela je odvisna od prebivalcev. V našem koncu Ljubljane je čisto; na vsakoletni čistilni akciji vsakič poberemo MANJ smeti. Predeli Ljubljane, kjer je več priseljencev (ne iz drugih delov Slovenije), so veliko bolj umazani, ker nehomogeno prebivalstvo nima toliko občutka za solidarnosti, ker so sosedi "drugačni". Torej, namesto cepetanja in dretja tukaj ter peticij županu začni opozarjati sostanovalce svojega okoliša, naj mečejo smeti v pravi smetnjak. Čeprav župan in Snaga pošljeta k vam celo vojsko čistilcev, boste kmalu spet zasmetili, ker ni prave kulture. P.S. Tokrat se ti ni potrebno prijaviti s svojih treh ali štirih računov tukaj, da bi mi nabil minuse. Odrasti malo.
NoriGoban
# 09.06.2018 ob 21:40
"Ljubljana ni in nikoli ne bo butična destinacija."

Tocno tako! Ljubljana si buticnih cen ne more privosciti! Ker bi sicer ostala prazna! Razen ce se buticnost vidi po nasih muzejskih vlakih, ki turistu prakticno prikazejo kako je prevoz po Evropi potekal 100 let nazaj!
delfino_
# 09.06.2018 ob 14:30
Ljubljana je priročna vmesna točka na pol poti med Benetkami in Dunajem. Vsaj tako je lani izjavila kitajska turistka.
Slavkoo
# 10.06.2018 ob 08:06
Bureki in kebabi dobesedno na vsakem vogalu tudi spadajo v to "buticno" ponudbo?
interista93
# 10.06.2018 ob 02:05
za butično destanicajo je treba ponuditi kaj butičnega.....ali se motim
Slavkoo
# 09.06.2018 ob 16:08
Lj je samo tromostovje in radius 200 metrov. Vse ostalo je Ceskoslovaska v 80 letih! Lustno za 1 dnevno ekskurzijo. Nic vec.
1upanje
# 09.06.2018 ob 15:31
res je Ljubljana velika turistična uspešnica

Si pa reeeeeees želim, da končno uredijo glavno železniško postajo in glavno avtobusno postajo .... to pa je res en grd madež, ki ga na žalost vsak turist vidi, ko stopi iz javnega prevoza .... Zoki to bo treba uredit res!

Sicer pa ima Ljubljana velik potencial k uvedbi manjše oblike S-bahn (znotaj mestnega kroga med Brezovico, Lj Vižmarje, Lj Zalog in Lj Črnuče), kot ga poznajo predvsem v Nemških mestih, infrastruktura je skoraj v celoti, manjkajo le številna postajališča, manjše vlakovne kompozicije in drugi tir do LJ Vižmarje - in bo posledično turizem še poskočil ... Turizem in mobilnost gresta z roko v roki ...
hizli tren
# 10.06.2018 ob 22:50
mejo smo dosegli, saj ti za malo Union pivo v Zlati ribici zaračunajo 4,5 €.
smešno je to vse skupaj
mrsdarcy
# 09.06.2018 ob 15:16
v pomladno-poletnih mesecih in v decembru je že butična destinacija - za Ljubljančane, to ni več moje mesto :-(
whiteswan
# 09.06.2018 ob 15:03
Glede na velikost je ljubljana fenomenalna turisticna uspesnica. Res pa da vec kot 2 dni max nimas kaj za pocet. Drugo dejstvo pa je da je zoki zrihtal ljubljano. Pred njim je mesto bilo ena velika zalost. Sploh kar se druzenja in turisticne ponudbe tice. Je pa se kar nekaj stvari za uredit. Zacensi z avtobusno/zeleznisko postajo in par ostalih predelov ki bi bili tudi za turiste zanimivi.
Lupo
# 09.06.2018 ob 23:14
Mad Max tourism. Rakova Jelša, Cesta dveh cesarjev, Cesta v Gorice!
feminist
# 09.06.2018 ob 18:01
o katerih stevilkah ti sploh govoris? ? V lj je lani bilo komaj 700k turistov (domacih+tujih. Ker ne pozabimo, da ko se v slo pise o prihodih se steje domace+tuje..medtem drugje se steje samo tuje. A stet vse se slisi "lepse" :) ). Torej.... toliko kot v drugih prestolnicah v par tednih.

o cifrah, kjer v 300k mesto pride 850k ljudi (skoraj trikratnik populacije mesta) od katerih je 95% tujcev.
sicer turizem ni moja panoga, ampak men se to slisi prevec za oznako "buticno".
daryankoff
# 09.06.2018 ob 16:57
Butična destinacija je destinacija, kjer so storitve, šoping, kulinarična ponudba in namestitve prilagojene tistim z globokim žepom. In to že avtomatsko pomeni majhno število turistov. Seveda lahko tudi v teh destinacijah vidiš maso turistov a ti se pripeljejo z avtobusom za par ur, poslikajo in se odpeljejo. Od glavnih mest v Evropi sta butični destinaciji bržkone samo Vaduz in Monako. Ljubljana ni in nikoli ne bo butična destinacija.
daryankoff
# 09.06.2018 ob 16:36
Ljubljana butična destinacija?? Ali pač le dober izgovor, da še ni povsem preplavljena s turisti. V skoraj vseh ostalih prestolnicah Evrope je rast turizma še precej večja, z izjemo že uveljavljenih turističnih destinacijah. Trend je pač tak, da ljudje v zadnjem desetletju precej več potujejo, kupna moč je večja, razmah nizkocenovcev. Poleg tega je Slovenija tranzitna država, LJ pa glavno mesto in priročna baza za ogled ostalih znamenitosti po Sloveniji. In ne, rast turizma ni posledica župana oz je vpliv minimalen. Ali morda mislite, da prihajajo turisti v LJ zarad prenovljene Slovenske, prednovoletnih lučk, nemara celo Stožic lol.
vranek
# 09.06.2018 ob 12:45
Elaha, ja, ce je razumevanje problem!
aaa
# 11.06.2018 ob 07:37
Ljubljana butična destinacija? Za crknit. Vsakih 5 metrov tretjerazredni albanski fast foodi. Potem je tud Ulcinj butična destinacija al kaj?
FancyBoy
# 09.06.2018 ob 23:04
"Lj je samo tromostovje in radius 200 metrov. Vse ostalo je Ceskoslovaska v 80 letih! Lustno za 1 dnevno ekskurzijo. Nic vec."

Nazalost je res.
Alchemist
# 09.06.2018 ob 13:19
kljub navalu turistov želi ostati butična destinacija

Srečno pri tem. Res ne bi rad videl, da bi Ljubljana šla po poti Benetk, Prage, Dubrovnika in podobnih mest....to bi ubilo lokalno mestno skupnost in njeno življenje, ki pa je po mojem glavni adut mesta.

Sploh pa je do sedaj slovenski turizem izjemno koncentriran v le nekaj območjih oz. centrih, kot so Ljubljana, Bled, Slovenska Istra, morda kaka večja termalna središča. Vse ostalo pa ima zelo borno turistično infrastrukturo - tako v smislu prenočišč kot gostinstva. Slovenski turizem treba decentralizirat, se iz tranzitne turistične države spremeniti v ciljno, ter doseči publiko, ki ve kaj išče in kje je, ne pa nekultiviranih množic kitajcev in angleških penzionerjev...Kolikor poznam statistiko, pa smo od teh ciljev še zelo daleč in sploh nimamo koncepta ali strategije, kako jih doseči.

Včasih res pogrešam prakso planiranja, ki smo jo imeli v Jugoslaviji. Takrat je imela država moč, da lahko sproži določene procese. Danes se država zdi kot kaka nema in nemočna opazovalka situacije, ki se razvija v popolni stihiji. Strategije, ki jih sprejema, so zgolj mrtve črke na papirju.
FancyBoy
# 09.06.2018 ob 11:46
Problem je kako zadrzati turista v LJ. Naceloma je en dan za ogled LJ dovolj.
zelda
# 10.06.2018 ob 08:59
Naše glavno mesto brez Slovenske zastave, res super. Zakaj v parlamentu in vlada ne zahtevajo od Jankoviča, da mora na gradu viseti Slovenski simbol državnosti - Slovenska zastava?
svyatoslav
# 09.06.2018 ob 14:07
Vse moči in sredstva so usmerjena v center Ljubljane.
Kaj narediti za prepoznavnost ostalih delov mesta? Za začetek naj se samooklicani strokovnjaki na MOL-u začnejo ukvarjati s čistočo ostalih delov mesta: zelenice in parkirišča spalnih naselij, ki si jh lasti mol štejejo kar precej hektarjev, ampak niso deležna čiščenja komunale niti 1x letno.
Bravo župan.
hernandez
# 09.06.2018 ob 14:02
Nečimrnost neljubljančanov ob uspehih ljubljane je že prav patološka...

Sicer pa tudi jaz ne padam ne vem koliko na te rastoče procente, ker mislim da je za to v precejšnji meri zaslužna globalna rast turizma. Bomo videli kako bo v obdobju suhih krav.
Vsekakor bi si v takih člankih želel vsaj kratke primerjave tudi z drugimi primerljivimi mesti (predvsem tistimi, ki so tudi bila nekoč del komunističnega bloka).

Zadnje kar bi želel, je da advokatiram Jankovića. Ampak to, da je ogromno pripomogel k dvigu turizma v ljubljani, je pač dejstvo. Kot je tudi dejstvo, da je občino ogromno zapufal. Njegovi predhodniki so jo pufali manj, ampak navaden ljubljančan ni videl prav nobenega efekta v njihovem županovanju. 'Ekstra' ljubljančani so pa tudi v obdobju prejšnjih županov pri sfaljenih in preplačanih projektih vlekli fajn provizije...
Mimobeznik
# 09.06.2018 ob 13:23
Alchemist

Potem bi bil čas, da si pogledaš nekaj javno dostopnih strategij, ki jih imajo praktično na vsakem ministrstvu, še posebej pa na gospodarskem glede turizma.
mihael1
# 09.06.2018 ob 19:22
Super, pa dalec od obiska Benetk (30 milijonov), kjer stevilo turistov presega zmoznost mesta. Zato se, upajmo ta trend se nadaljuje.
Mimobeznik
# 09.06.2018 ob 17:45
Slavkoo

Uh ja, kakšen je delež domačih turistov pri prenočitvah v Ljubljani. Ni treba bit pameten, kjer ni potrebe za to.
feminist
# 09.06.2018 ob 17:09
Pohvale za cifre so na mestu. Pa tudi nasploh je zame kot turista ljubljana zakon mesto (sans avtobusna postaja seveda). Ampak a lahko ob takih cifras sploh se govorimo o buticnem turizmu?
Slavkoo
# 09.06.2018 ob 16:07
Lahko je tudi +50% turistov...se vedno je malo v primerjqvi s drugimi mesti po Svetu. Npr... Firenze (318k prebivalcev)....72Milijonov nocitev...Lj (280k prebivalcev) komaj 1 mio nocitev.
nanook
# 11.06.2018 ob 10:21
A Emilia Clarke se je že slikala na Zmajskem mostu?
zapravico
# 10.06.2018 ob 08:25
Cerar: To je opomin, da se moramo na takšne nevarnosti še posebej preventivno pripraviti
Slavkoo
# 09.06.2018 ob 17:27
Feminist...o katerih stevilkah ti sploh govoris? ? V lj je lani bilo komaj 700k turistov (domacih+tujih. Ker ne pozabimo, da ko se v slo pise o prihodih se steje domace+tuje..medtem drugje se steje samo tuje. A stet vse se slisi "lepse" :) ). Torej.... toliko kot v drugih prestolnicah v par tednih.
Ples
# 09.06.2018 ob 15:40
@gospod iskreni
NA pravih mestih so pravi ljudje in to se pozna. Kljub vsem neumnostim Jankovič ima nos za prave ljudi

Se strinjam - nenavadno, da ljudje tega nikoli ne opazijo, vedno se gleda na Jankovića kot le njega, ampak dejansko ima nos za sestavit ekipo. In neverjetno, da si ravno ti to izpostavil ;)
FancyBoy
# 09.06.2018 ob 14:57
@robiland

Bravo zupan za ropanje proracuna
Slavkoo
# 09.06.2018 ob 18:39
Ne. Tujcev je 82%. Podatki sta. In v dtuge prestolnice prihsja vssj 20 kratnik od prebivalstva. Poglej stevilke.
gospod iskreni
# 09.06.2018 ob 13:32
NA pravih mestih so pravi ljudje in to se pozna. Kljub vsem neumnostim Jankovič ima nos za prave ljudi
Mimobeznik
# 09.06.2018 ob 13:17
Voly

Ja odvisno, kako si predstavljate urejenost, Trubarjeva ni prav nič urejena, letos naj bi jo prenovili ampak nič od tega. Zanikrne pografitane hiše, vrhunec je parkirišče ob Zmajskem mostu. Poljanski naspi vzhodno od Pravne fakultete ni urejen, Petkovškovo nabrežje - parkirišče?! Rog in Cukrarna - propadajoči objekti v lasti MOL. Masarykova +10 let stara gradbena jama v lasti MOL, Metelkova- podirajoči nekdanji vulkanizer v lasti MOL in tako naprej... da naštejem samo nekaj vidnih stvari, ki so v domeni MOL.
NoriGoban
# 09.06.2018 ob 21:29
"Ljubljana je priročna vmesna točka na pol poti med Benetkami in Dunajem. Vsaj tako je lani izjavila kitajska turistka."

To je tako kot je mesto Fuzhou prirocna vmesna tocka med Hongkong-om in Shanghai-em!
Wasabi
# 09.06.2018 ob 15:21
Ljubljana je priročna vmesna točka na pol poti med Benetkami in Dunajem. Vsaj tako je lani izjavila kitajska turistka.

Ta kitajska turistka je jeseni dobila službo na Kitajskem obrambnem ministrstvu - oddelek risanje vojaških specialnih zemljevidov, res je kapaciteta, da je kaj takšnega dognala!;)
1upanje
# 10.06.2018 ob 11:12
@ Zelda

Velika Slovenska zastava plapola pred parlamentom na Trgu republike .... Na gradu pa je prav da je zastava mestne občine Ljubljana, saj se grad ne nahaja v Kopru .... itak pa je to del dolgoletne tradicije ... Lahko pa ti mahaš z zastavo ... kot to počno razni pristaši SDS-a ko je to treba ... lol
FancyBoy
# 10.06.2018 ob 09:14
Buticni turizem je to, da Zoki nagovarja turiste v polomnjeni anglescini :)
Kazalo