Podobe Slovenije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 28 glasov Ocenite to novico!
Postojnska jama, vlakec
Do zdaj največji slovenski jamski sistem je bil sistem Postojnske jame, dolg 20.570 metrov. Foto: BoBo
Migovec
Pod Tolminskim Migovcem se razprostira 24,9 kilometra podzemnih rovov vse do globine 970 metrov, kar je trenutno najdaljši slovenski jamski sistem, raziskave pa še niso končane. Foto: RTV SLO

Tolminski Migovec Postojnski jami prevzel naziv najdaljšega jamskega sistema

Podzemne rove pod Migovcem raziskujejo že več kot 30 let
17. avgust 2012 ob 16:20
Tolmin - MMC RTV SLO, STA

Po novem Postojnska jama z 20 kilometri ni več najdaljša jama v Sloveniji. Ta naslov zdaj pripada jamskemu sistemu v Migovcu, gori nad Tolminom.

Jama ima skoraj 25 kilometrov raziskanih rovov z ogromno dvoranami in kapniki, njeno ime pa je Votla gora. Pisani jamarski druščini je tako po več kot 30 letih dela prav v teh dneh uspelo povezati več jam v nov jamski sistem.

Podzemne rove pod Migovcem so začeli raziskovati leta 1979, od tedanje ekipe tolminskih jamarjev Andreja Kende, Zorana Lesjaka, Braneta Bratuža, Andreja Rutarja in Andreja Fratnika je dejaven le še zadnji. Fratnik je povedal, da so k odkritju, ki so ga pričakovali zadnji dve leti, pripomogle predvsem nove metode raziskovanja podzemlja. Do novih spoznanj si jamarji lahko zdaj pomagajo s 3D-modeli, kar jim olajša predstavo o položaju jame ter pokaže na bližnje vhode in podzemne rove različnih jam.

Vse lepote Tolminskega Migovca bodo večini žal ostale skrite, saj so vhodi brezna in to ni turistična jama. Nekaj utrinkom iz jamskega sistema, ki jih je ekipa TV Slovenija uspela dobiti iz rok jamarjev, pa si lahko pogledate v spodnjem videu.

"Na več mestih na Tolminskem Migovcu imamo še po sto in več metrov globoka brezna, ki so možni novi vhodi v sedanji sistem. Čez vikend lahko podaljšamo jamo za 200 ali več metrov, dela je še ogromno," je poudaril Fratnik.

Jamski sistem pod Tolminskim Migovcem je pravi labirint. Vertikalni rovi na določenih globinah preidejo v vodoravne. To dokazuje nastajanje podzemnega sveta skozi različna časovna obdobja. V spodnjih vodoravnih delih jamskega sistema pa so jamarji naleteli na vodo, kjer se njihovo raziskovanje trenutno končuje.

"Predvidevamo, da je v navidezni kocki s stranicami enega kilometra približno 30 kilometrov rovov tega jamskega sistema. Na južni strani smo pri 850 metrih prišli do vode, to je v smeri izvira Zadlaščica, do podzemne vode za izvirom Tolminke pa imamo predvidoma še 400 metrov globine," je prihodnja raziskovanja nakazal Fratnik.

Z raziskovanji na poletnem jamskem taboru in raziskovanji v zimskem času jamo vsako leto podaljšajo za kilometer do dva novih rovov, rekord pa je bil dosežen pred dvema letoma, ko so jamo podaljšali v enem letu kar za tri kilometre.

O geološko relativno starih delih jamskega sistema pričajo kapniki, na katere so v nekaterih delih naleteli tolminski jamarji. Najdaljši slovenski jamski sistem pa je tudi stalno naseljen, saj so v njem našli drobcene jamske živalce.

VIDEO
Jamarji raziskali nadaljši slovenski jamski sistem
D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Yeah sure
# 17.08.2012 ob 20:45
Ne, zelo zelo daleč od tega. Sem po duši in izobrazbi naravoslovec, ki ima hkrati rad pravilno izražanje, saj ravno napačno izražanje velikokrat pripelje do povsem nepotrebnih konfliktov oz. nerazumevanj. Dokler med seboj meša dva tako tuja si pojma kot sta dejstvo in prepričanje vsakdanji slehernik ob pivu v lokalu, ga pustim povsem pri miru. Ko pa se začnejo taki lapsusi dogajati na nacionalnem mediju, takrat pač ne morem biti tiho. www.rtvslo.si je za moje pojme zelo kvaliteten portal in z velikim veseljem ga obiskujem - dajmo prispevat k njegovi odličnosti, objektivna kritika je po mojem mnenju namreč (če ti jo lastni ego dovoli sprejeti) eno največjih daril, kar jih lahko dobiš.
Yeah sure
# 17.08.2012 ob 20:04
Dober prispevek, a vseeno je treba malce paziti na semantiko.

Podnaslov trdi, da Postonjska jama ni več najdaljša v Sloveniji. To seveda ni res. Obe jami sta pač dolgi, kolikor sta, dejansko se v naravi ni čisto nič spremenilo. Pravilno bi se podnaslov glasil:"Postonjska jama ne velja več za najdaljšo ..."

Ne mešat dejstev s prepričanji.
Drncl
# 17.08.2012 ob 16:30
Vse lepote tolminskega Migovca bodo večini žal ostala skrita

Hvala bogu, vsega pa tudi ne treba poteptat.
ir.maiden
# 17.08.2012 ob 22:57
Če bi ljudje vedeli koliko atrakcij in naravnih lepot ponuja Tolmin, bi bil Bled prazen.
Senca
# 17.08.2012 ob 17:17
ha ha ha, video prispevek v dolžini 38.39 minut se z jamo ukvarja od 36-te minute dalje, prej je pa običajno politično nabijanje :D :D :D
zgaga1
# 19.08.2012 ob 09:22
Je pa nekaj zagotovo. Postojnski jami naslova NAJdražja jama ne more vzeti nihče. Za 4 kilometre vožnje z vlakcem in 1,5 kilometra dirke za vodičem (oboje traja dobro uro) plačaš 23€. Še prej pa te oglobijo 3,5€ za parkirišče.
Applecore
# 17.08.2012 ob 21:30
Pri jamah praktično ne moremo govoriti o dolžini celotne jame, pač pa le o dolžini odkritih rovov. Mednje se štejejo le tisti (naravni) rovi, skozi katere lahko pride človek. Podatek o celotni dolžini rovov v jamskem sistemu velja namreč le za do sedaj odkrite rove.

Sam pričakujem tudi, da bodo v nekaj letih potapljači uspeli preplavati sifone reke Pivke med Postojnsko in Planinsko jamo; tako bi Postojnski jamski sistem ponovno prevzel primat najdaljše jame v Sloveniji.
Luka Novak
# 20.08.2012 ob 08:27
Svet okrog Tolminskega Migovca tako v smeri proti Bogatinu oz Krnu, kot proti Voglu je ena sama luknja. O tem pričajo številni vodni izviri - večji, manjši ter na različnih nadm.višinah.

Če pravilno razumem jamarske skice iz prispevka se jamski sistem z Migovca spusti proti Planini Kal, ter dalje v smeri Tolminskih Raven in Čadrga.

Četudi jamarskega sveta na boste videli je okolica Migovca zanimiva za obisk. Sam Migovec je nezahteven izlet, primeren tudi za družine z mularijo – izhodišče Tolminske Ravne (Tolmin-Žabče) ali Planina Kuk (Tolmin-Poljubin-Ljubin).

Za tiste z nekaj več kondicije se lahko izlet podaljša čez razgibano travno preprogo, ki se konča pod Tolminskim Kukom – najvišjo goro Spodnje Bohinjskih gora. Komur ni dovolj je v bližini ponudba dodatnih pet dvatisočakov, ki se jih osvoji v nekaj urah. Poleg Tolminskega Kuka je sosed Zeleni Vrh ter bližnji Mali vrh, Podrta gora Vrh Konte in Vrh nad Škrbino.

Za tiste z manj kondicije je na voljo bližnja Grušnica ter pod njo Planina na Kalu
tiq
# 18.08.2012 ob 12:17
Tolmiski Migovec nikoli ne bo imel tako mogocnih in velicastnih Ultra-mega-Jumbo reklamnih "konstrukcij", ki na Uncu in po novem na Ravbarkomandi v Las Vegas stilu vabijo v Postojnsko jamo. Upam, da bo arhitekti in idejni očetje teh cudes (reklam in ne jam) za svoje stvaritve pobrali kaksno prestizno nagrado za tako neverjetno polepsanje naravnega okolja!
ž
# 17.08.2012 ob 17:51
po 38 letih... začeli 1979...
Kombo
# 12.02.2018 ob 23:38
Samo pazite na luknje
timoti
# 18.08.2012 ob 22:49
Tolminski Migovec Postojnski jami prevzel naziv najdaljšega jamskega sistema

kdaj pa se je zdaljšal?
Alchemist
# 18.08.2012 ob 03:03
Po teh slikah sodeč, je Postonjska jama še vedno precej lepša. Kvantiteta še ne pomeni kvalitete.
josip1
# 17.08.2012 ob 20:26
Yeah sure, kj si ti kak omejeni slovenist al ka?
Kazalo