Podobe Slovenije
Vizualizacija razgledne ploščadi stolpa. Foto: Občina Rogaška Slatina

Dodaj v

V Rogaški Slatini hočejo postaviti najvišjo stavbo v Sloveniji

Postavili bi 106-metrski razgledni stolp
11. februar 2018 ob 17:17,
zadnji poseg: 12. februar 2018 ob 12:32
Rogaška Slatina - MMC RTV SLO, STA

V središču Rogaške Slatine bi krajevne oblasti rade zgradile 106 metrov visok razgledni stolp, ki bi ga poimenovali Kristal. Če ga bodo zgradili, bo to najvišja stavba v Sloveniji.

Kot je povedal slatinski župan Branko Kidrič, bi stolp privabil številne družine in radovedne enodnevne obiskovalce. Projekt bi stal dobra dva milijona evrov.

Kako zagotoviti potrebna sredstva, še ni znano, najverjetneje pa v občinskih proračunih v naslednjih štirih ali petih letih, kot so to storili pri projektu Poslovnega centra Vrelec.

Po besedah župana bi nova pridobitev pripomogla k promociji turističnega kraja doma in v tujini, vplivala pa bi tudi na povečan obisk preostalih kulturnih in turističnih znamenitosti v Rogaški Slatini.

Najvišji stolp pri nas trenutno v Lendavi
Razgledni stolp bi postavili na območju stare glasbene šole. V pritličju bi bili prodajalna vstopnic in spominkov ter sanitarije.

Do vrha stolpa bi se obiskovalci lahko povzpeli z dvigaloma, panoramskim in zatemnjenim. Na vrhu bi bila kavarna, nad njo pa razgledna terasa. Okrog objekta bi uredili tlakovan trg.

Ta trenutek je najvišja stavba v Sloveniji Kristalna palača z 89 metri, sledi 81 metrov visoki Hotel Intercontinental, tretja pa je s 75 metri Situla. Vse tri stojijo v Ljubljani.

Najvišji razgledni stolp v Sloveniji medtem najdemo v Pomurju - v Lendavskih goricah leta 2015 zgrajeni Vinarium je visok 53,5 metra, z njegovega vrha pa se razteza razgled na štiri države.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
sssitrap
# 11.02.2018 ob 17:38
a se je zadnje čase lokalnim šerifom čist utrgal - najprej načrti za tist gadn stolp v brdih, zdaj še to. v rogaško slatino hodijo ljudje da se kao naužijejo malo stare avstro-ogrske elegance, in če je že tista grda jugoslovanska stolpnica v parku močno degradirala krajino, bo ta stolp nalogo dokončal.

včasih je bilo po okoliških hribčkih nad zdraviliškim parkom ogromno razglednih točk, pa so pustili da se je vse to zaraslo. da o propadajoči restavraciji belleuve ki se prav tako nahaja na idilični in razgledni lokaciji sploh ne govorimo. kaj ko bi raje obnovili kaj od tega, namesto da tekmujejo kdo ma večjega?!
sssitrap
# 11.02.2018 ob 17:41
takole idilično je včasih zgledal bellueve

JakobJak
# 11.02.2018 ob 18:52
Trboveljski dimnik je 360 m visok dimnik Termoelektrarne Trbovlje (TET), najvišja zgradba v Sloveniji in najvišji dimnik v Evropi.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Trboveljsk
i_dimnik
kamnosek
# 11.02.2018 ob 17:57
Lepo. Sedaj se bo med občinami začelo tekmovanje kdo ima večjega. Ni vrag, da čez nekaj let ne presežemo Burj al khalifo :)
manrose.
# 11.02.2018 ob 18:06
Prvo naj se pri urbanistih in krajinskih arhitektih pozanimajo, ce to spada v to okolje. Dovolj je blo tega pokrajinskega brainstromanja v zadnjih 3 desetletjih. Nemec ali Avstrijec ne bosta nikola v ruralno okolje postavila stolpnico, to k vecjemu vidis v Ukrajini ali Gruziji. Treba je zacet razmisljat, ce hocemo imeti kvalitetno drzavo.
Alchemist
# 11.02.2018 ob 18:02
Grozljiva ideja. Še tako je arhitekturna podoba tega trga uničena zaradi posegov v socializmu, sedaj pa jo bo izmaličila še dodatna tekma po tem "kdo ima večjega". Res inteligentno.

Naj najdejo raje kako bolj izvirno foro.
felipesko
# 11.02.2018 ob 20:04
Najprej smo "naklestili" 212 občin,od tega več,kot pol protizakonito???,temu je sledil cunami županskih lobijev v parlamentu,ob ukinitvi "dvojnih" funkcij,pa seveda zakonodaja,ki jih ščiti,kot severne medvede.....
Očitno so sedaj na vrsti spomeniki njihovemu delu in liku,pod pretvezami skupnih želja....
Victoria113
# 11.02.2018 ob 19:48
Ukinit 90% občin, se samo denar meče stran za neumnosti, ostale pa pod strogo kontrolo.
Springbok
# 11.02.2018 ob 18:29
Namesto stolpa naj se lokalni šerif dogovori s svojimi sosedi, in porihta Vonarsko jezero.
Mare_4
# 11.02.2018 ob 18:27
V Sloveniji zaenkrat še kar lepo dihamo z naravo.
Menim, da je megalomanizem v naši prelepi in nežni naravi v tako prostorsko omejenem prostoru nepotreben in da se bolj splača iti peš na kak bližnji vršac in si v potu svojega obraza pislužiti razgled, ki ga boš cenil mnogo bolj kot tistega, do katerega si prišel s pomočjo el. dvigala in vstopnine.

Pa ne rečem, da sem proti kakšnemu manjšemu stolpu, ki je ravno toliko visok, da seže preko vrhov dreves.
frozen pingvin 4
# 12.02.2018 ob 00:32
župani so tekmo najlepšega krožišča sedaj preusmerili v to, kdo ima največjega.....
oziris.va
# 11.02.2018 ob 17:33
Ojoj, Lendava bo dobila konkurenco. ;)
RenatoP
# 11.02.2018 ob 18:36
Sa pogledom na Zagreb :p
raknac navi
# 11.02.2018 ob 17:36
Joj kaksna dobra ideja! A tako si bomo zdaj misice kazali? Tipicno...
Kapitan Kljuka
# 11.02.2018 ob 21:28
Dejmo raje zidanice, stare hiše z značilnimi ganki, gradove, senike, kozolce itd obnavljati...
ps11
# 11.02.2018 ob 23:57
Razumem tak stolp nekje sredi mesta, da vidis celo mesto. Ne vem kaj bom pa tam gledal, gozdove, njive, travnike, a se zajebavajo?
Homer.
# 12.02.2018 ob 09:46
Me zanima, če bi župani imeli take "kubistične" ideje, če bi morali plačevati iz svojega žepa.....
pirat1
# 11.02.2018 ob 19:21
hohoho najvišji butalski stolp?
Mirko Tipka
# 12.02.2018 ob 11:31
V Rogaški Slatini hočejo postaviti najvišjo stavbo v Sloveniji

V Rogaški Slatini ŽELIJO postaviti najvišjo stavbo v Sloveniji
povzetek
# 12.02.2018 ob 15:41
@Skippy v čem ti tu vidiš napredek?
@Spicy Weiner Eiffelov stolp je bil v času gradnje izjemen dosežek z več vidikov in je bil postavljen za Svetovno razstavo in poleg tega so njegovo gradnjo financirale ZDA v zahvalo za kip Svobode. Premnogi so se mu čudi in ga še danes občudujejo. Naj ti še omenim, da se je s tem propagirala železarska industrija in z njo premogovništvo. Tvoja primerjava je popolnoma brez zveze.

Ta stolp v Rogaški Slatini na vizualizacijah deluje relativno nevsiljivo. Kako bi bilo v resnici, je drugo vprašanje. V vsakem primeru pa je vsebinsko tako prazen, da je še kot kič potrata energije in materiala.
menitosi
# 12.02.2018 ob 13:13
grdo in nepotrebno. Nobenega presežka razen višine. Bi razumel če bi uporabili domače materiale, recimo da bi zgradili takšen lesen stolp. Tako pa je le nekaj nesmiselnega. Čez 20 let bo imela vsaka vsaj grd betonski stolp v sredini. Brez domišljije.

Podpiram nenavadne rešitve vendar je fontana piva v žalcu svetlobna leta pred to primitivno idejo v Rogaški, ki nima smisla.
SpicyWeiner
# 12.02.2018 ob 13:13
V Kopru želijo postaviti nek nov stolp, v rogaški želijo postaviti nek stolp, v Brdih je nekdo prišel na briljantno idejo, da sredi vinogradov postavijo stolp... Vse skupaj zgleda kot merjenje kurtzev med župani - kdo ima večjega.
SpicyWeiner
# 12.02.2018 ob 13:15
kingeston
sj ne vem. po eni strani je zanimivo, po drugi pa morda ne.

ampak vseeno cel svet dere na eifflov stolp, čeprav so nekateri menili da je gradnja totalna idiotija...


Je kar precejšnja razlika, če imaš visok stolp sredi mesta, iz katerega vidiš celotno mesto ter "mestni vrvež" in pa stolp sredi vasi, kjer boš lahko gledal okoliške hribe ter traktorje na njivah.
GupeM
# 12.02.2018 ob 09:06
@ps11: Razumem tak stolp nekje sredi mesta, da vidis celo mesto. Ne vem kaj bom pa tam gledal, gozdove, njive, travnike, a se zajebavajo?

Bravo. Rogaške Slatine sicer ne poznam, vendar sem prepričan, da na bližnjem hribu vidiš celo Rogaško Slatino. Tako kot v Ljubljani z gradu vidiš praktično celo Ljubljano, ali pa se ravno tako povzpneš na en hrib v okolici in spet vidiš vse.

Razumem recimo New York. Tam bi mi bilo res žal, če ne bi šel na Empire State building (podnevi) in na Top of the rock na Rockefellerju (ponoči). Dobiš prav poseben pogled na mesto. Podobno kot Willis Tower (bivši Sears Tower) v Chicagu. Sploh, ker imajo tiste steklene kocke ven iz stolpnice. Občutek, ko si več kot 400 m nad tlemi v stekleni kocki je najprej kar malo creepy, ko se malo navadiš pa je odlično.

V San Franciscu je pa za pogled na mesto najboljši hrib Twin Peaks, na katerega sva se s punco odpravila kar s kolesom, do samega vrha pa malo peš. Ne rabiš nobene vstopnine, narava je lepa, razgled pa tudi.

V Los Angelesu je zelo lep Griffith park, kjer se nahaja tudi vesoljski observatorij. Daleč najboljša stvar v LA-ju. V observatoriju lahko brezplačno gledaš skozi teleskope, lahko se povzpneš na vrh observatorija in spet imaš odličen razgled na skoraj cel LA. Čeprav imajo kar nekaj visokih stolpnic, s katerih je razgled verjetno res lep, ne vem, zakaj bi se vzpenjal na njih, ko pa imaš okrog mesta hribe z odličnimi razgledi.
galoper
# 11.02.2018 ob 20:35
Kateri diach bi rad zaslužil? Kaj pravijo o votlinah in plasteh ter nosilnostjo tal v globino?
kingeston
# 14.02.2018 ob 09:18
''V Rogaški že imamo razgledni stolp na Janini - ki pa je sedaj zaprt in ograjen, ker je ''nevaren''. Iz vrha stolpa se vidi daleč naokrooooog.''

morda bi bilo res najbolje na janino dati en lep stolpič (ne ravno betonskega presežka), pa bi se bolje vklopilo v okolje

visoka in steklena terapija pa tudi nič kaj ne kazi okolja s svojo podobo. bolj ga socialistični donat v svojem betonskem koritnem slogu.
tega bi bilo potrebno kar podreti in narediti nekaj v petičnem starinskem slogu, če se že izdaja za 5 zvezdic...
mend055
# 13.02.2018 ob 11:51
V Rogaški Slatini hočejo postaviti najvišjo stavbo v Sloveniji

Za njimi si bodo najvišji stolp zaželeli v Ribnici, za njimi v Mojstrani, za njimi v Sečovljah...
Če že bodo stvari šle dalje, torej da bodo dovoljene, ali ne bi bilo bolje, da bi bil vsak naslednji stolp lahko večji le za 10 cm (da bo ja vas imela rekord).

Tudi skakalec s palico v višino, Sergej Bubka iz nekdanje CCCP, se je letvico za rekord vedno povišal le za 1 cm, tako da je lastnik skoraj dveh desetin svetovnih/evropskih ...rekordov v tej disciplini. Če ne več.
anamor1
# 13.02.2018 ob 11:39
V Rogaški že imamo razgledni stolp na Janini - ki pa je sedaj zaprt in ograjen, ker je ''nevaren''. Iz vrha stolpa se vidi daleč naokrooooog. Lep razgled. Iz te nove steklene zadeve se bo videlo samo zdravilišče, ki se ga že sedaj lepo vidi od marsikje...tudi iz vrha terapije, kamor lahko greš z dvigalom, če se ti ne da iti peš.
Stekleno čudo bo torej namenjeno lenim turistom, ki potrebujejo dvigala in se jim ne da sprehoditi po okolici in poiskati kakšen dober razgled - medtem ko Rogaška Slatina promovira zdravje in Donat...
Predlagam, da za lene turiste naredimo vzpenjačo na Janino, keša očitno imamo še in še...Tisti, ki pa radi pešačijo in se rekreirajo pa bodo iz Janine imeli 100x lepši razgled kot pa iz steklenega čuda.
Predlog za izlet: http://vnaravi.si/senovsko-bizeljsko-in-sotelsko-gricevje/janina
Haloo
# 15.02.2018 ob 09:02
Imeti največjega je prava mantra pri Slovencih, tudi ko gre za pufe!
Mare_4
# 13.02.2018 ob 13:38
Nasprotovanje vsakemu napredku ...

Eni še vedno vidijo v "Plastik-fantastik" in sorodnih materialih na vsakem koraku, tudi v naravi, pojem napredka...
Tudi arhitekturno se tovrstni veliki "moderni" objekti ne vklapljajo dobro v naravno okolje ter ostalo zelo lepo arhitekturo 19. stoletja in si po svojem značaju in namenu nasprotujejo.
caott
# 13.02.2018 ob 00:59
Gupem je bil pa v Ameriki
primos
# 12.02.2018 ob 17:55
Haha
V Lendavi razgled na 4 drzave.
Pa tam in v Gorickem imas pogled v 4 drzave iz veliko grickov, oni pa to oglasujejo kot neko posebnost
Franc 1952
# 11.02.2018 ob 21:15
oliva
# 11.02.2018 ob 19:20
Saj res, Trboveljski dimnik! A tako zelo visok da je celo?!

Oliva, če imaš malo večji vrt ga lahko odneseš, ker nikdar več ne bo deloval! Za minaret ga ne marajo, ker je preveč zaprt med hribovjem pa se ne bi slišalo dovolj daleč, cerkva pa imamo po vrhovih. kolikor ti srce poželi, problemi pa so pri dušnih pastirjih, ker pride cca 5 cerkva na enega, pa jih brez dobrih in hitrih avtomobilov sploh ne obvladujejo več, do nekaterih pa vodi celo makadam! Groza in strah! Si bila kdaj na Kumu pri Sv. Neži? Nekdaj romarska cerkev, hodili so iz bližnje in daljne okolice. peš seveda, celo Levstik, če se ne motim, je spal na tistem kraju, ampak reveži še sedaj nimajo niti asfalta, niti parkirišča! Groza! Hoditi morajo 2km, ali pa se voziti po makadamu! Celo medveda so tam videli pred leti!:))
malikaliber
# 11.02.2018 ob 18:37
Vse bomo imeli naj naj... Medtem pa Država tone in orkester igra.!
1a34
# 13.02.2018 ob 08:37
@sssitrap
...in če je že tista grda jugoslovanska stolpnica v parku močno degradirala krajino, bo ta stolp nalogo dokončal....
Verjetno je ta stolpnica bolj funkcionalna od okoliskih, res lepih stavb zgodovinske vrednosti, ki dajejo pecat zdraviliscu. Mogoce bi ji samo preoblekli fasado tako, da bi se vklapljala v vec kot 100 let staro prvotno zasnovo zdravilisca. Ce ji je slucajno ze niso...
kingeston
# 12.02.2018 ob 12:20
sj ne vem. po eni strani je zanimivo, po drugi pa morda ne.

ampak vseeno cel svet dere na eifflov stolp, čeprav so nekateri menili da je gradnja totalna idiotija...
Pac-Man
# 11.02.2018 ob 19:28
Rusi padajo na take fore.
oliva
# 11.02.2018 ob 19:20
Saj res, Trboveljski dimnik! A tako zelo visok da je celo?!

@Mare_4 (18:27), fajn post, še posebej mi je všeč tole:
"V Sloveniji zaenkrat še kar lepo dihamo z naravo.
Menim, da je megalomanizem v naši prelepi in nežni naravi v tako prostorsko omejenem prostoru nepotreben... ..."
Skippy
# 12.02.2018 ob 12:09
Nasprotovanje vsakemu napredku ...
pingo69
# 11.02.2018 ob 19:59
Bravo naprej z razvojem !
Chopin
# 11.02.2018 ob 19:44
Upam da jim uspe in da dobijo cim manj polen pod noge.
kamnosek
# 11.02.2018 ob 20:48
Ukinit vse občine in s privarčevanim denarjem postaviti v Ljubljani najvišji stolp na svetu :)
Kazalo