Podobe Slovenije
Slovenska lovišča so zaradi svoje neokrnjenosti in bogatosti z divjadjo priljubljena tudi med tujci. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kvota za odstrel je natančno zakonsko določena. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V Slovenijo na ... lovni turizem?

Tujci navdušeni nad lovišči
2. oktober 2018 ob 06:27
Kočevje - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Slovenski turizem ima največ potenciala na področjih, ki so tesno povezana z neokrnjeno naravo – ena takih nišnih ponudb je tudi lovni turizem.

Ta predstavlja veliko tržno priložnost, pogoje za tovrstni turizem pa določajo upravljavke lovišč, ki jih morajo izvajati v skladu s predpisano zakonodajo. Ministrstvo za okolje in prostor tako določi obvezno kvoto odvzema divjadi, ta pa se porazdeli na upravljavke lovišč.

Prav strast do uplenitve divjadi in osvojitve trofeje lovske goste žene, da se odpravijo v lovišča. V naših loviščih ob domačih gostih pogosto lovijo Avstrijci, Nemci, Italijani, gostje pa lahko divjad uplenijo le ob spremstvu domačega lovca.

Lovišče s posebnim namenom Ljubljanski vrh je eno od desetih lovišč, ki jih upravlja zavod za gozdove. Ta lovišča so mamljiva za lovske goste. Lani je v njih gostovalo 1.900 ljudi, nekateri od teh so lovili večkrat, saj so rezervirali odstrel večjega števila prostoživečih živali.

Milijon evrov od lovnega turizma
Zavod za gozdove je od takega turizma lani pridobil dober milijon evrov.

"Ta denar se izključno vrača v lovišče, v obliki najrazličnejših del, od tehničnih do biomeliorativnih, s katerimi izboljšujemo življenjske pogoje za divjad, uporablja se za izplačilo škod lastnikom, škod, ki jo povzroča divjad na lovnih površinah, in pa, seveda, za zaposlene v loviščih s posebnim namenom," so povedali na zavodu za gozdove.

Število lovskih gostov se povečuje tudi v loviščih, ki jih upravljajo lovske družine. Te upravljajo večino lovne površine v državi, a skupnega podatka – koliko je takih gostov, kje vse ti lovijo – lovska zveza nima. Posamične družine se namreč same odločijo, koliko divjadi, ki je predpisana za odstrel, bodo omogočile upleniti gostom.

"Z lovskim turizmom smo se začeli ukvarjati zaradi tega, da lažje poslujemo z lovišči, gostje pa nam predstavljajo dohodek, ki ga potem na različne načine vlagamo spet v lovišča," je za TV Slovenija povedal Vojko Lazar, lovec iz LD Kozina.

Gostje, ki si lahko privoščijo lov v tujini, se v slovenska lovišča radi vračajo. Lovišča pri nas so namreč še vedno dobro ohranjena in bogata z divjadjo.

VIDEO
Tržna niša: Lovski turizem
K. S., Klementina Mikolič, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
aaa
# 02.10.2018 ob 06:54
Prav strast do uplenitve divjadi in osvojitve trofeje lovske goste žene, da se odpravijo v lovišča.

Se še komu zdi, da so takšna nagnjenja zrela za psihiatrično obravnavo?
mandala12
# 02.10.2018 ob 06:57
Kakšno veselje v članku nad zaslužkarstvom z ubijanjem... zavest avtorja je na ravni srednjega veka. Sramotno.
knesigail
# 02.10.2018 ob 07:37
Ta trofejnost je nekaj najbolj primitivnega... kar se pa vas lovcev tiče, še pa nisem enega spoznal, ki bi lovil samo stare ali bolne živali.
Krimsky
# 02.10.2018 ob 07:14
Če ne bi bili lovci ...
~
... danes najbrž ne bi bili tukaj.

A razlika je pomembna, tisti iz Potočke zijalke so lovili za preživetje, današnji 'turistični lovci' se na lov odpravijo siti in s sendvičem v rukzaku ...
Bivši uporabnik
# 02.10.2018 ob 07:51
Dokler bomo ignorantsko pobijali živali, do takrat se bomo pobijali ljudje brez brižno tudi med saboj ... je nekoč rekel Albert Einstein.
DeepBlue
# 02.10.2018 ob 06:48
In kakšna je razlika med umorom živali ogrožene vrste in umorom živali neogrožene vrte? Absolutno proti. Še vedno se spomnim, kako so se vsako jesen italijanski lovci šli pravo vojno po prekmurskih poljih in travnikih.
berniemax
# 02.10.2018 ob 08:07
Milijon evrov za na tisoče pobitih živali? Meni se zdi poceni, da bolj ne bi moglo biti.
Razumem lov kot sredstvo preživetja, ampak ubijanje iz zabave? Moraš biti motena oseba. Zelo.
Bivši uporabnik
# 02.10.2018 ob 07:57
"topol: "Vedeti moramo, da je gospodar narave človek..." "
Človek ni nikakršen gospodar narave. Neumnost brez primere.
Ko pride do poplav, cunamijev, potresov...... ko prileti komet v planet.....itd itd, je takrat človek res gospodar narave? Nekateri to samo mislite in živite prekriti v ignoranci-iluziji ega. Zato pa smo kjer smo....
Vreizeja
# 02.10.2018 ob 08:03
Ogabno.
apollo11
# 02.10.2018 ob 07:12
Dajte že mir s to "pravičniško etičnostjo". Lov je zakonsko reguliran in to je dobro.
bogaboječ
# 02.10.2018 ob 07:05
Piše tudi, da so slovenska lovišča neokrnjena in bogata z divjadjo.
Verjetno zato, ker znamo lovci ustrezno upravljati z divjadjo, ne pa zato ker neuravnovešeno pobijamo vse počez.

Pri nas mesa skoraj ne kupujemo, v trgovini pa sploh ne. Na mizi je redko, ko pa je, je to neoporečno in najbolj zdravo meso na svetu.
ko.renje
# 02.10.2018 ob 07:15
Kdaj boste nehali dajat prostor v medijih lovskemu lobiju? Za okolje se da poskrbeti tudi brez puške.
alah
# 02.10.2018 ob 07:06
Sami brihtneži. Lovci uravnavajo populacijo divjadi z lovom, občasno pa prepustijo to tujcu za denar. Če nebi bilo odlova divjadi, bi vam le ta pojedla vso solato na njivi, ki jo tako radi jeste...
Bivši uporabnik
# 02.10.2018 ob 08:13
" berniemax
# 02.10.2018 ob 08:07
Milijon evrov za na tisoče pobitih živali? Meni se zdi poceni, da bolj ne bi moglo biti.
Razumem lov kot sredstvo preživetja, ampak ubijanje iz zabave? Moraš biti motena oseba. Zelo. "

Še to sem tudi hotel napisat, pa si berniemax, hvala, ti napisal.
Bivši uporabnik
# 02.10.2018 ob 08:02
...in še to. Dokazano je, da človek nič ne uravnava. Saj se večina vrst ob pobijanju nagonsko hitreje množi. Pred človekom na Zemlji, ni vladala nikakršna anarhija ali kaos, pač pa veliko večje sožitje kot danes, ko si lažemo na stoterih nivojih in zavajamo in opravičujemo neetičnost, ubijanje-tako in drugačno.
jurlin
# 02.10.2018 ob 08:57
Ljudje, ki pobijajo živali za zabavo in šport so podli zločinci in mnogi jih tako obravnavamo.
RokoSan
# 02.10.2018 ob 09:28
Lovci, dajte še komarje in klope lovit in uravnavat populacijo, ko se razmnožijo, ne lovit le živali, ki vam teknejo in jih lahko imate za trofeje. Hvala.
johndeer
# 02.10.2018 ob 08:21
Pobijanje živali turizem? Kdo ima koristi? Zelena bratovščina? So lovci isti kot ribiči? V našem kraju vsako leto poteka neko ribiško prvenstvo (svetovno, evropsko, žensko, za invalide...) po njem upostošenje od njih pa nič.... Vse prinesejo s seboj, zapravijo bore malo. Takšen turizem je potrebno izriniti iz Slovenije, tako kot ga je Avstrija iz svoje države!
zahojen slovenc
# 02.10.2018 ob 10:35
@ topol - Vedeti moramo, da je gospodar narave človek.

Ko pa take prebereš, pa ne veš več ali se norca dela ali resno misli, da je gospodar narave, ker trikrat na leto spluži okoli bajte, dvakrat obreže drevje in jeseni izpleni iz gozda vse kar je možno in trpa v premale zamrzovalnike...
Bivši uporabnik
# 02.10.2018 ob 08:44
@alah
Sami brihtneži. Lovci uravnavajo populacijo divjadi z lovom, občasno pa prepustijo to tujcu za denar.

Kolikor razumem članek, je tujec, ki lovi pri nas, prav tako lovec. Ampak ta tuji lovec po avtorjevih besedah ne lovi zaradi trajnostnega gospodarjenja z gozdovi ampak zaradi "strasti do uplenitve divjadi in osvojitve trofeje". So torej naši lovci res takšne častne izjeme med vsemi lovci na svetu? Ali gre slovenski lovec res lovit v Tanzanijo ali Sibirijo izključno zaradi uravnavanja populacije divjadi.
james blake
# 02.10.2018 ob 08:29
pa še pripis k abotnostim tistih, ki nabijajo o preveliki populaciji - divjih živali ni, ne zato ker jih regliirajo lovci, temveč zato ker nima žival možnosti razmnoževanja - nima življenskega prostora. nabijanje o solati, ki jo poje srna in podobne abotnosti so dejansko znak hudega pomanjkanja znanja in maloumnosti. živali danes izumirajo množično, ker enostavno nimajo kje biti - vse je uničil človek s svojim nekontroliranim razmnoževanjem.
Zelezna kobila
# 02.10.2018 ob 10:30
O tem, kakšni so lovci, se seveda da razpravljati. So takšni in drugačni. Vsekakor pa se moramo strinjati, da smo ljudje že tako posegli v naravo, da število divjih živali enostavno mora biti regulirano.

Je pa smešno, da komentatorji govorijo o (ne)etičnosti lova in lovcev in pozabljajo, da je ta žival imela do uplenitve lepo življenje in lepo smrt, če se lahko tako izrazim (če je bila lovsko pravično uplenjena) – medtem, ko imajo krave, ki nam dajejo mleko in mlečne izdelke na naših trgovskih policah, kure, katerih jajca kupujemo v supermarketih, in vse živali, katerih meso kupujemo, po večini živega bitja nevredno življenje. In vodilni v teh podjetjih kar zadeva etični odnos do živali povprečnemu lovcu ne sežejo niti do gležnjev
Macy
# 02.10.2018 ob 10:04
Recimo, da za leto dni razpustimo lovske družine. Živali se namnožijo. Lovci (ker jih ni) jim ne sejejo hrane (kar počnejo sicer) v gozdu, krmišča so prazna. Živali so lačne, hodijo v bližino naseljenih območij, v sadovnjake, na polja. Bolj bolehne in manj odporne (ki jih je sedaj veliko več, ker ni nadzora so šibke, hrane ni, ob prvem mrazu poginejo v mukah. Tudi volkovi so lačni. Najbrž sledijo plenu. Polne ceste srn in jelenov, volkovi v naseljih. Zadnje čase zaradi milih zim tudi medvedi ne spijo kaj dosti. Medvedi v naseljih? Na smetiščih?

To je moje razmišljanje, ne vem če imam prav, bi moral povedat kdo, ki se bolj razume. Če nadaljujem s posledicami - bolne in lačne živali, škoda na kmetijskih površinah, povečana populacija plenilcev (volkovi in medvedi), ki jih že zdaj ni malo. Pobesneli kmetje, strah med ljudmi na ruralnih območjih, škoda na avtomobilih.. Meni zveni bolj kruto kot odstrel bolehne živali, ki bi se sicer mučila in crkavala v mukah. Niso vsi lovci vredni svojega položaja, vem pa da bi brez njih najverjetneje tenko piskali.
mmcmatto
# 02.10.2018 ob 09:23
Kdor zagovarja lov kot sredstvo 'naravne selekcije', naj se loti divjih živali bosonog in z golimi rokami. Pa da vidimo junaka!
Vreizeja
# 02.10.2018 ob 08:32
Pravljicam o tem, da se pobija samo tisto, kar je zakonsko dovoljeno, pa že dolgo več ne verjamemo, kdor vsaj malo pozna kakega lovca.
Wasabi
# 02.10.2018 ob 17:48
Kar je za odstrel je za odstrel in za ta odstrel je treba tujce čim bolj obrati. V končni fazi je vseeno, a odstrel stori nažgan lovec Ivan ali pa tuji lovec Hans, samo Hansu lahko veliko mastneje to zaračunamo. Tarife bi morali dvigniti, ne more odstrel fazana stati 11 EUR no, to je ja smešno.
bluppo
# 02.10.2018 ob 09:38
Sam lova za šport ne ravno odobravam. Mi je pa načeloma ok lov za "surovine". V vsakem primeru se večina mesa iz lova porabi doma ali proda raznim posrednikom (mesarjem, gostilnam itn.)

Ampak tole:
...in še to. Dokazano je, da človek nič ne uravnava. Saj se večina vrst ob pobijanju nagonsko hitreje množi. Pred človekom na Zemlji, ni vladala nikakršna anarhija ali kaos, pač pa veliko večje sožitje kot danes, ko si lažemo na stoterih nivojih in zavajamo in opravičujemo neetičnost, ubijanje-tako in drugačno.

Je pa tako zelo pavšalno napisano. Najprej, če je dokazano prosimo za te dokaze. Uporaba besede dokazano/dokaz v navajanju argumentov kot argument je namreč malo neresen pristop v neki debati.

Vrste se ob pobijanju nagonsko hitreje množijo... hmm, zakaj so potem beli nosorogi praktično izumrli? Kaj pa Dodoti? Zgodovina živalskih vrst in človeka ne ravno podpira te teze. Res pa je, da narava sama regulira populacijo živali - živali je toliko kolikor jih habitat prenese. Načeloma. Marsikdo v sloveniji bi omejeval število plenilcev (volkovi delno tudi medvedi), ker so to vrste, ki so nevarne tudi nam in nihče ne želi srečati medveda ali tropa volkov, ko se sprehaja (po možnosti s svojim otrokom) po gozdu. Potem pa ti isti ljudje mnogokrat obsojajo odstrel živali. Če ni plenilcev je edini način za omejevanje neplenilskih vrst količina hrane v določenem prostoru in potencialne bolezni. Bolezni zelo malokdaj uravnavajo številčnost vrst večinoma je za to zaslužna količina hrane. In hrane je za neplenilske vrste v naših gozdovih in travnikih (da ne omenjamo polj in sadovnjakov) ogromno. Pa divjih svinj raje niti ne omenjam, ker tisto je itak razred zase - z organiziranim poljedeljstvom so pridobile večje količine hrane, kot jo lahko najdejo v nedotaknjeni naravi. Zato se tudi tako množijo.

Je pa množenje vrste precej odvisno od same vrste - predvsem od časa ki ga vrsta rabi za gestacijo ter koliko mladičev sproducira ena samica. Zato je v par letih zajcev lahko ogromno, srn pa pač ne more biti tako število.
rampage
# 02.10.2018 ob 08:13
Lovci so barabe, ko pa velike kmetije držijo na tisoče glav goveda, prašičev in piščancev zaprtih v hlevih, kjer te živali prve korake naredijo, ko gredo na zakol je pa vse ok.
Regedit
# 02.10.2018 ob 15:10
Boljša ideja bi bil fotografski turizem.Foto lov v Slovenski divjini
kingeston
# 02.10.2018 ob 11:55
Medtem ko se v Avstriji, Španiji, Italiji in Nemčiji borijo na vse kriplje, da bi spet imeli medvede.

res se zelo borijo:

http://www.rtvslo.si/svet/evropa/francos
ki-kmetje-nasprotujejo-naselitvi-novih-slovenskih-medvedov-v-pirenejih/466974

res ne vem kako lahko tako lažete, najbolj sami sebi...
kingeston
# 02.10.2018 ob 11:02
ne da zveni boljše, nimaš blage veze kaj komentiraš.
jfri
# 02.10.2018 ob 09:13
Dej ne bit idioti, prosim vas!
Binder Dandet
# 02.10.2018 ob 09:09
Men je noro streljat ptice in divjad.

V Remington great american bird hunt in deer hunter na wii.:)

Razumem kot nuja za uravnavanje populacije. Tudi mesar mora zaklat žival. Ampak ne za zabavo. Za zabavo ubijat živali je bolano. In sem enkrat zasledil na enem dokumentarnem kanalu dokumentarec (in delov te oddaje je stotine), kjer z ostrostrelskimi puškami divjad na 1000 in več m streljajo. In ženska zadane in vsi od veselja vriskali. Bolniki.
jurlin
# 02.10.2018 ob 09:08
Največ škode naredijo na tem planetu ljudje in ne živali. Za kazen sepobijajo med sabo.
Bivši uporabnik
# 02.10.2018 ob 08:32
james blake....niti ne toliko z razmnoževanjem, kot s pohlepom tu mislim uničevanjem naravnega prosredja....
james blake
# 02.10.2018 ob 08:26
pa kdo je ta pisun, ki takole ponovno brez razuma in mimo etike svojega poklica (vendarle nastaviti družbi ogledalo preko kritike nepravičnega početja - to ej novinarstvo in nič drugega) spiše tako, turizem in neokrnjena narava. to dvoje ne obstaja - turizem je neokrnjeno naravo popolnoma uničil, popolnoma. pa komu tukaj nič ni jasno? Slovenija, majhna kot je, nima niti slučajno možnosti nikakršnega lovskega turizma niti nima neokrnjene narave, da jo "okrnejo" turisti. vse kar ima je dolžnost njenih državljanov, da v Sloveniji poskrbijo, da se vsaj koščki ostankov narave povrnejo v neokrnjeno - s popolno prepovedjo turizma.
mr. pp
# 02.10.2018 ob 18:04
Večina komentira nekaj na pamet. Tudi meni se zdi čudno, da lov na trofeje nekomu pomeni užitek, ampak če je živali preveč, potem je vseeno, kdo jih strelja. Seveda dokler je to nadzirano! Sedaj se s tem nekaj zasluži, če pa bi za to imeli posebno službo, bi jo morali plačati iz proračuna... Mogoče bi začeli še eko turizem pobiranja smeti.
tomo098
# 02.10.2018 ob 13:21
"Lovci, dajte še komarje in klope lovit in uravnavat populacijo, ko se razmnožijo, ne lovit le živali, ki vam teknejo in jih lahko imate za trofeje. Hvala."

Se pravi, ni dovolj, da lovci prostovoljno počnejo nekaj, za kar bi sicer morala država nekomu plačevati, ter za to še plačujejo odškodnine kmetom, ki jim jih sicer po vsaki zdravi pameti ne bi bilo treba... se pravi dvakrat skrbijo za to, da "tvoja" koruza, zelenjava pride na tvoj krožnik.... ali pa ovčetina in mleko, če ti to paše... ti bi še, da skrbijo za to, da te komarji ne pikajo? In to zakaj? Ker je bil slab spanec včeraj? Kaj je naslednja zahteva? Da ti obrišejo nos?
Macy
# 02.10.2018 ob 11:43
@milan65

Če vprašaš mene, bi ohranjanje ravnovesja v naravi prepustil ustrezni državni službi


Super ideja. Kdo pa bo plačal državno službo? Lovci državo stanejo praktično nič in opravljajo njihovo delo. Z njihovo članarino in denarjem od gostov se pokrije dobršen del stroškov, za škode kmetov itd., pa še plače jim ni treba dajat. Sedaj pa si predstavljaj to državno službo, ki bi bila vsak drugi dan v poročilih, ker nimajo sredstev.
MicaŽlica
# 02.10.2018 ob 09:35
Čaki mal, povezano z naravo - je ubijanje živali s smodnikom. Vsak dan izveš kaj novega..
Sem absolutno proti temu, da po naši lepi naravi streljajo ljudje, ki komajda vedo kako držat puško. Že naši lovci niso biseri, da bi se šli pa še turizem, bog ne daj, ne! In ubijanje za zabavo? Srednji vek much?
alcatraz
# 02.10.2018 ob 08:46
da jih vidite, nemce s kakšnimi pušami oni letajo v namibijo.
v zlatih kufrih jih nosijo, nakrancljane da dol padeš.
tisto je šele zblojeno za videt.
trac
# 03.10.2018 ob 09:51
Eni komentatorji omenjajo 'naravno selejkcijo'. A se ni letos pozimi na facebook-u zbiralo za eno balo sena, ker je nekdo videl poginiti srnjaka v snegu? Ja kako si potem predstavljate to naravno selekcijo?
Radoveden
# 02.10.2018 ob 15:01
Jagre bi klicali na pomoč ko bi vam vse lezlo vsepovsod, takrat pa jagri: "jah po novem samo kuhamo lovski golaž na vegi način in postavljamo lovske opazovalnice za fotografski turizem, živalic pa se ne dotikamo, to je stvar vsakega posameznika".

To bi rad videl to sceno.
oggle
# 02.10.2018 ob 14:30
Naceloma se strinjam da je potrebno uravnavati populacijo zivali, ceprav ne glede na prepricanje nekega nazganega psihopata s pusko, clovek NI ne lastnik ne gospodar vsega zivega in nezivega na tej kugli... smo le en majcken bacil, ki se ga bo zemlja v naslednjih par letih otresla. Ampak problem je, ko pri taksnem in drugacnem lovu vecinoma ne gre za uravnavanje populacije ampak v vecini, sploh pa pri turisticnem lovu, izkljucno za zadovoljevanje potrebe po "biti gospodar vsega, vkljucno z zivljenjem nizjih vrst (ki bi jih same sredi gozda hitro pokazale kdo je pravi gospodar). In pri tem se ne gre za uravnavanje populacije ampak za to, kdo bo domov prinesel najlepso trofejo, kar pa ponavadi ne pride od bolnih in starih zivali, primernih za odstrel. Tako da ja, tole zeleno bratovscino, ki "prostovoljno" skrbi za moj dobrobit, bi bilo potrebno fejst omejiti in jim pristrici peruti, sploh ko se zacno vtikati v vse ostale stvari, vkljucno s tem, kaj bodo lahko po gozdu delali manj pooblasceni od njih (beri: vsi ostali, ki ne premoremo puske, rdecega nosu ter pivskega trebuha).
tomo098
# 02.10.2018 ob 12:55
" Če vprašaš mene, bi ohranjanje ravnovesja v naravi prepustil ustrezni državni službi"

Torej, ti bi ukinil sistem, kjer posamezniki plačujejo za to, da izpolnjujejo direktive države in v zameno za to, krijejo kmetom škodo, ki jim jo povzroča divjad... in bi uvedel sistem, v katerem država iz proračuna plačuje posameznikom, da počnejo isto, ter ob tem iz proračuna krije kmetom škodo zaradi divjadi? Čudim se, da se tega ni še nihče spomnil.
Macy
# 02.10.2018 ob 11:37
@berniemax
Berem, da je letos dovoljen odstrel kar 200 medvedov in ne vem koliko volkov! A smo mi normalni? Povsem podlegli požrešnemu kmetijskemu lobiju.


Medtem ko se v Avstriji, Španiji, Italiji in Nemčiji borijo na vse kriplje, da bi spet imeli medvede.

Ne vem, če se hecaš ali kaj. Leta 2017 je bilo v Sloveniji skoraj 600 medvedov (po uradnih podatkih, realno stanje naj bi bilo še precej več). V Pirenejih jih je bilo istega leta 43. 43! Pa še zaradi teh 43 so zganjajo takšnega hudiča, kot da jih je najmanj 4000. Prosim, vseznalci, ne zabadajte se v stvari, ki jih ne poznate in ne razumete. Če jih je preveč jih je pač preveč, je treba to zregulirat na lep (odselitev) ali grd način (odstrel). Javi se mi, ko boš vsak večer poslušal tuljenje volkov iz bližnjega gozda, imel prekopano dvorišče od divjih svinj in na sprehodu redno srečeval ljubke medote.
yoda
# 02.10.2018 ob 11:19
fuj fej Admine sine!
Da brišeš poste, ki izražajo mnenje in nikogar ne žalijo!
gesan
# 02.10.2018 ob 09:21
Nikoli ne bom pozabil histeričnega smeha ene lovke, ki je prav euforično uživala, ko so streljajoč prganjali divje živali iz gnezdišč!

To mi pove čisto vse o njih!
Le redkokateri lovec je na nivoju razuma!

moj ey dedek je bil skoraj tam, pa še njemu se je od cajta do cajta popolnoma zbluzilo.

Je pa vzgojil mene in še enga bratranca v naravi in on je hvalabogu sedaj eden od tistih jagrov, ki si upa priznat, da je dandanašnja histerija okoli jagarije popolno nasprotje s tistim kar bi moralo lovstvo bit!

Na moje vprašanje, ali bi prišel v naš okraj na skupinsko jago je dejal kratko in jedernato: "nikoli več, sem bil enkrat in to niso jagri ampak morilci!
mbvana
# 03.10.2018 ob 11:50
Nekaterim strelno orožje ne diši, drugim pač.

Jaz osebno bi se s puško v roki pri merjenju v glavo divjadi ali človeka vprašal isto - zakaj je to potrebno?

So pa taki, ki se tega zelo verjetno ne vprašajo, zato sem vesel da imajo možnost vsaj živali streljat.
kingeston
# 03.10.2018 ob 10:03
Eni komentatorji omenjajo 'naravno selejkcijo'. A se ni letos pozimi na facebook-u zbiralo za eno balo sena, ker je nekdo videl poginiti srnjaka v snegu? Ja kako si potem predstavljate to naravno selekcijo?

točno tako si predstavljamo naravno selekcijo; na obeh straneh.

za ljudi ki zbirajo za seno za srnjad, ki pa sena praviloma ne je; seno je za jelenjad in večje prežvekovalce, skratka najneumnejši del prebivalstva ki ga mora povoziti naravna pozitivna selekcija,
in za srnjaka ki bo ob vsem tem senu vseeno žalostno umrl...
Kazalo