Podobe Slovenije
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 12 glasov Ocenite to novico!
Terme Radenci
Zdravilišče je skupaj z Radensko postavilo Radence na turistični zemljevid in močno vplivalo na razvoj kraja. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Video: 135 let Radencev - od zdravilišča do term in nazaj do zdravilišča

Letno jih obišče okoli 45.000 gostov
2. oktober 2017 ob 21:39
Radenci - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Radenci so bili nekoč turistični biser nekdanje skupne države. Danes se številnim toži po zlatih časih, ko je bilo zdravilišče poleg pomembne gospodarske sile tudi gibalo družabnega življenja.

V Radencih praznujejo 135-letnico obstoja zdravilišča. To je znano predvsem bolnikom s srčno-žilnimi boleznimi.

In prav zdravilišče je skupaj z Radensko postavilo Radence na turistični zemljevid in močno vplivalo na razvoj kraja. Tod so že leta 1869 začeli polniti mineralno vodo, leta 1882 so začeli prihajati prvi gostje. Radenci so bili nekoč turistični biser nekdanje skupne države. A z leti je blišč vse bolj bledel.

S pomočjo občine in krajanov so obnovili park, precej težje je s propadajočimi vilami. "Največji vzrok je denacionalizacija, ta naša toga zakonodaja, ki že 20 let ne more speljati tega do konca," se huduje župan Janez Rihtarič.

Potem ko so pred leti zdravilišče Radenci preimenovali v terme, so se spet vrnili h koreninam. "Zdravilišče je naša osnovna dejavnost in smo nanjo zelo ponosni, tako da delamo vse aktivnosti, ki so povezane z zdravljenjem srčno-žilnih bolezni," pravi direktorica Vesna Maučec. Letno jih obišče okoli 45.000 gostov, imajo 125 zaposlenih.

VIDEO
135 let zdravilišča Radenci
T. H., Cirila Sever/TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Encefalitis
# 06.10.2017 ob 08:08
Kakšna škoda tega nekoč tako imenitnega mesta.
Falcone
# 03.10.2017 ob 12:22
Obiskal sem ta kraj ne dolgo nazaj. Denacionalizacija da jim je glavni problem? Evo resitev:

1. Takoj vrnite vse kar so prekleti komunisti pokradli, do zadnjega m2 in s primerno odskodnino. Tudi tujcem (potomcem pregnanih ljudi).
2. Sprejmite zakon, ki bo definiral kulturno dediscino, turisticne cone itd. -in nalozil visoke mesecne globe vsakemu lastniku, ki bo zanemarjal tako definirano posest. Zanemarjena vila sredi kraja, ki zivi od turizma, je kriminal.
3. Ce novi stari lastniki ne bi uredili sami, bi se kmalu nabralo dovolj globe za tozbo, zakonit zaseg posesti in drazbo.. do bolj odgovornega lastnika, ki je lahko tudi drzava. Ce v mafijski republiki za 100 evrov neplacanih poloznic zasegajo hise drzavljanom, bo slo tudi to.
svatne
# 02.10.2017 ob 22:22
Udobno se je izgovarjati na denacionalizacijo. Dobro voljo bi pokazali, če bi TAKOJ obnovili železniško povezavo preko Mure pri Radgoni in tako povezali zdravilišče (in še kaj) "z velikim svetom"!!!
Kazalo