Podobe Slovenije
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 14 glasov Ocenite to novico!
Čebelnjak
Slovenci se imamo po zaslugi Antona Janše za začetnike modernega čebelarstva. Foto: BoBo

Video: Bi prespali poleg čebelnjaka ali celo v njem?

Apiturizem se vse bolj uveljavlja
4. marec 2017 ob 13:26
Murska Sobota - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Slovenski čebelarji se ne ponašajo zgolj z odličnimi medenimi izdelki, temveč so tudi izjemno inovativni - razvili so medeni turizem, v okviru katerega lahko obiskovalci prenočujejo tudi v čebelnjakih.

Poleg zdravilnih učinkov medu na telo namreč blagodejno vpliva tudi vdihovanje cvetnega prahu, celo zvok čebeljega brenčanja. Kisilakovi so zato čebele že pred 13 leti povezali s turizmom - kot pojasnjuje Herman Kisilak, gostijo predvsem družine, ki želijo počitnic brez mestnega hrupa: "Okoli hiše pri nas vedno brenči, diši po cvetju, po medu in seveda potem je interes še toliko večji, da se pokuka bliže v čebelnjak, da se pokuka v panj, da se v panju vidi življenje družine."

Gostje lahko ob čebelah pri Kisilakovih srečajo še pujsa, kokoši, najmlajši zajahajo ponija Poldija ali se igrajo z zajčki. To je po mnenju Andreja Kisilaka "neka dodana vrednost, ker otroci se domov vračajo z doživetji, ki jih na primer v nekih termah ne morejo doživeti, ki jih lahko samo doživijo na nekem podeželju, na kmetiji".

Tudi Štefan Šemen je čebelnjak s prenočišči postavil v naravi. V gozdu ob Muri. Tja prihajajo predvsem tisti, ki se želijo odpočiti in telo okrepčati z vonjem po čebelah. "Imamo odprtine, skozi katere gre čebelji aerosol in vsa toplota gor. In ko ti počivaš oz. spiš, se ti metabolizem ustavi in si 90 odstotkov dojemljivejši do vsega tega, se pravi dalj časa spiš, boljše se počutiš, seveda se relaksiraš, obnavljaš," pojasnjuje Šemen.

Čebelar dodaja še, da svojim gostom nudi še zdravljenje s čebeljimi piki, medeno savno in prenočišča, kamor prav tako seže vonj po medu in čebelah. In od kod prihajajo gostje? "Dosti hodi tujcev, se pravi iz Madžarske zelo dosti, iz Francije, iz večine držav, tudi z Indije so že bili," pojasnjuje.

Boštjan Rous, TV Slovenija

VIDEO
Medeni turizem – inovativna tržna niša
T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 04.03.2017 ob 13:59
Slovenski čebelarji se ne ponašajo zgolj z odličnimi medenimi izdelki, temveč so tudi izjemno inovativni - razvili so medeni turizem, v okviru katerega lahko obiskovalci prenočujejo tudi v čebelnjakih.

Inovativnost se je razvila iz potrebe kako zaobiti kretenske birokratske ovide pri postavljanju objektov. Na svoji parceli ne smeš postaviti manjšega vikenda ker parcela ni zazidljiva, lahko pa postaviš čebelnjak. Pa smo dobili čebelnjak z dvema spalnicama in kuinjo.
BrokenSpoke
# 04.03.2017 ob 13:53
Tu se splača uporabiti malo zdrave pameti, ne pa takoj padati na vsako foro. V tako industrializiranem in zastrupljenem okolju noben prehrambeni produkt ni nedzrav, nestrupen, torej vseskozi glodamo bolj ali manj škodljivo hrano, strupi pa se postopoma nabirajo v nas.

Bolje je zdravo živeti, biti čimbolj telesno aktiven (se razstrupljati) in se čim manj obremenjevati z vsemi serviranimi neumnosti, saj truga nima žepov in smiselno se je imeti dobro dokler smo tu. Ne pa kupovati avto za 200k €, katerega izdelava stane 5k €, gre 300, omejitev je pa 130, pa v njemu isto čakaš v koloni pred večno delavno zaporo. Lahko si vtetoviraš idiot na čelo, če investiraš v kaj takega in se sekiraš kaj bo z dvema tonama pleha in 500 let starimi materiali (siva litina).

Meda ne kupit, ker ga je par pacientov še dodatno ga zastrupljalo (slovenceljsko je ne postaviti grešnike pred pranger in jih prepustiti trgu). Čips, kavč, čik, pir in 200m daleč z avtom je pa sodobno in "cool". :)

Torej stara dobra kmečka pamet pravi, zmerno, na dolgi rok in čim manj se sekirat. Z motorko gre hitreje! :))
Sturm88
# 06.03.2017 ob 00:47
Zdravljenje s čebeljimi piki - neprecenljivo. Verjetno je treba še plačat, da te čebele osmodijo. O ti lubi moj Slovenec, krona zdrave pameti. :))
galoper
# 05.03.2017 ob 19:56
Koliko strupa prinesejo čebele s cvetnim prahom?
V ranih najstniških letih sem obiskal sorodnika čebelarja, ki mi je postregel z medom na krožničku in kos domačega kruha. Užitek sem dopolnil z zadrževanjem v čebelnjaku in vtis je ostal tako močan, da ga še vedno iščem. Ko kupujem med, ga najprej povohom in sladkani dodatki izstopajo z značilnim sladkobnim vonjem, ki me odvrne od nakupa. Morda me tudi kdo prevara?
Ramus
# 04.03.2017 ob 13:30
Po aferi še nisem kupil meda,...
Kazalo