Podobe Slovenije
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 18 glasov Ocenite to novico!
Botančni vrt v Mariboru
Z osmimi hektarji največji tovrstni vrt na območju nekdanje skupne države, ki ga v Pivoli pri Mariboru upravlja tamkajšnja fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, letos praznuje desetletnico obstoja. Foto: Uradna spletna stran botaničnega vrta Univerze v Mariboru
VIDEO
Botanični vrt v Pivoli pr...

Dodaj v

Video: Največji botanični vrt pri nas praznuje - obisk se povečuje, infrastruktura neustrezna

Vrt se ponaša z 2.000 različnimi rastlinskimi vrstami in podvrstami
27. maj 2012 ob 14:00
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Botanični vrt Univerze v Mariboru, ki ga letno obišče 10.000 obiskovalcev in ki se ponaša z 2.000 različnimi rastlinskimi vrstami in podvrstami, letos praznuje desetletnico obstoja.

Po besedah vodje mariborskega botaničnega vrta Andreja Šuška je biotska pestrost tega območja unikatna, saj je v njem predstavljena flora severovzhodne Slovenije, precej pa je v njem tudi rastlin, ki so bile prinesene z drugih celin. Tako je vrt postal nekakšno središče, v katerem lahko tudi širša javnost dobi informacije o rastlinah in s tem širi svoje botanično znanje.

"Študentje mariborske univerze imajo ob tem na voljo idealen objekt, ki ga lahko uporabljajo za študijske namene. Letno nas zaradi semestralnih in terenskih vaj ali prakse obišče več kot 1.600 študentov z različnih fakultet," je dejal Šušek in dodal, da so preostali obiskovalci predvsem organizirane skupine šolskih in predšolskih otrok, pa tudi organizirani ali posamični domači in tuji obiskovalci.

Obisk se po njegovem mnenju torej povečuje, hkrati pa obžaluje, da ni ustrezne infrastrukture, ki bi prispevala k temu, da bi obiskovalci v vrtu ostali dlje. Pri tem misli predvsem na gostinski in sanitarni del ter na postavitev otroških igral, prav tako niso povezani z mestno avtobusno linijo. Ob tem je posebej poudaril, da tako velik botanični vrt trenutno oskrbujejo vsega trije ljudje, kar je precej manj kot v nekaterih sosednjih površinsko manjših vrtovih.

Sicer pa želijo poleg omenjenih pomanjkljivosti za še večjo odprtost vrta širši javnosti v prihodnje razviti tudi semensko banko, se vključiti v mednarodno združenje za izmenjavo rastlin in še povečati število rastlinskih vrst s poudarkom na avtohtoni flori. Tudi z gradnjo rastlinjaka, v katerem bi obiskovalcem lahko prikazali tisti del narave, ki jo sicer najdejo v sredozemski, subtropski in tropski klimi.

"Težko je reči, katere rastline so za obiskovalce najzanimivejše, saj je to zelo različno glede na letne čase. Za širšo javnost so vselej najzanimivejše rastline v času cvetenja, čeprav cvet še zdaleč ni edini zanimivi del rastlin, ki se ga lahko občuduje," je dejal Šušek. Kljub temu pa je v spomladanskem času izpostavil predvsem cvetoče čebulnice in magnolije, tem pa v nadaljevanju sezone sledijo vrtnice, rododendroni in hortenzije.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Bubbles
# 27.05.2012 ob 23:42
Brez zamere, ampak novinar/ka bi lahko ob vsem tem zapisal/a kje se ta botaični vrt nahaja in njihov čas obratovanja.........
Mr.Blobby
# 28.05.2012 ob 08:42
Naslov:
Pivola 90a, 2311 Hoče
Odpiralni čas:
pon. – pet.: 13.00 do 20.00 ure (do mraka)
sob., ned., prazniki: 9.00 do 20.00 ure (do mraka)
Kazalo