Podobe Slovenije
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
Geoss
Geometrično središče se nahaja v vasi Spodnja Slivna pri Vačah v občini Litija. Foto: BoBo

Video: Neokrnjeni turizem v geometričnem središču Slovenije

Pestra ponudba
2. september 2017 ob 14:38
Slivna - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V središču Slovenije se nahaja vas Slivna, kjer domačini neokrnjeno naravo in medsebojno povezanost ponujajo tudi turistom. Kot pravijo, ponujajo nekaj za vsak okus - tako za tiste bolj adrenalinske kot tudi za umetniške duše.

Geometrično središče oziroma težiščna točka Slovenije leži v vasi Spodnja Slivna pri Vačah v občini Litija, kraj pa je poznan po številnih prireditvah, povezanih s slovenstvom, medtem ko narava obiskovalcem ponuja številne možnosti za izlete.

"Kraj Slivna letno obišče 10 tisoč obiskovalcev, poleg obeležja Geoss in Kimovčevega muzeja starožitnosti pa smo našli možnost, kako turista v kraju zadržati dalj časa," je za TV Slovenija pojasnila Barbara Vrtačnik, ki se ukvarja z unikatno izdelavo keramike.

Turistično ponudbo širijo in bogatijo s povezovanjem. "Tisto, kar ljudje lahko začutijo v teh naših krajih, je povezanost med ljudmi, še posebej vas Slivna, središče Slovenije, kjer so ljudje tradicionalno povezani med seboj," pojasnjuje Andreja Kovač z Eko kmetije Vovše.

Pravo adrenalinsko doživetje
Najbolj prepoznaven je Pustolovski park Geoss, ki ga je pred sedmimi leti v gozdu postavila družina Kimovec. Poleg adrenalinskih vragolij in spusta po skoraj kilometer dolgi jeklenici so lani svojo ponudbo želeli razširiti. "Ideja je bila seveda povezana z drevesi, kaj na drevesu bi še lahko naredili, da bi morda pritegnili tudi koga, ki ne bi ostal samo čez dan. Potem je ta romantični del dodal svoje, zato smo naredili doživetje v krošnji čez noč."

Bivanje v krošnjah je mogoče na posteljah, ki visijo z dreves ali pa na platformi v krošnji dreves. Kot pravi Miloš Kimovec, ne gre le za prenočitev, pač pa za doživetje. "Imamo kar nekaj strank, ki so popolnoma neadrenalinske, ampak to jih pa tako potegne, da si želijo preizkusiti tovrstno nočitev. Zelo zanimivo je, da pride tujec k nam samo zaradi tega in gre nato zjutraj svojo pot." V doživetje sta poleg spanja vključena tudi večerja ob ognju in zajtrk v košari, v kateri ponujajo izdelke iz Eko kmetije Vovše.

Ravno tovrstno sodelovanje različnih ponudnikov, ki se nahajajo v srcu Slovenije, bogati turistično ponudbo sicer majhnega, a bogatega kraja.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

VIDEO
Turizem v geometričnem središču Slovenije
P. B., Saša Kisovec (TV Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
Barbikat
# 02.09.2017 ob 16:10
Neokrnjeni turizem je tam samo zato,ker je nezanimiv. Ni res nobene ponudbe! Nic.
bzbox
# 02.09.2017 ob 22:14
Prispevek in članek sta sicer navadna reklama za adrenalinski park ter Vovše. Lahko bi pri tem omenili še izletniško kmetijo Lavrič, ki je v neposredni bližini.
Preden pa o naseljih in vaseh napišete traparije, kot je vas Spodnja Slivna, preverite prej podatke o vaseh. Kraj se imenuje Slivna, le zaselek se imenuje Spodnja Slivna.
Kazalo