Podobe Slovenije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 18 glasov Ocenite to novico!
Preselitev leščurjev, leščurji
Ostre leščurje so preselili stran od kopalcev. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Video: Preselitev leščurjev na največji slovenski urejeni plaži

Edinstvena akcija v Sredozemlju
20. maj 2017 ob 19:43
Portorož - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V Portorožu je 21 potapljačev preselilo več kot tisoč zaščitenih školjk leščurjev. To obsežno naravovarstveno akcijo so izpeljali že tretje leto zapored, selitev pa bi lahko postala tudi svojevrstna turistična zanimivost.

Leščurji so največje školjke v Jadranu in Sredozemlju. Zrastejo do metra in pol, v povprečju pa merijo 60 cm. Za habitat si izbirajo mehko, muljasto dno v plitkem območju od pol do desetih metrov globine.

Akcija selitve leščurjev je edinstvena v Sredozemlju, saj se je prvo presajanje školjk, iz katerih so še pred kratkim izdelovali morsko svilo, začelo prav v Piranskem zalivu.

"Na vsakem kvadratnem metru jih poberemo deset. Sploh tukaj proti koncu pomola, kjer se največ skače v vodo, je najnevarneje, ogromno jih je," je povedal potapljač Sašo Moškon.

"Leščurje bomo preselili s tega plavalnega območja nekje čez mrežo, čez tisto mejo, kjer niso kopalci. To pomeni nekaj manj kot sto metrov globlje, proti sredini Piranskega zaliva," je pojasnil Alen Radojkovič, direktor Javnega podjetja Okolje Piran.

Že bili na robu izumrtja
Na školjko pahljačaste oblike se vežejo številni morski organizmi in predstavlja pomemben del morskega ekosistema. V preteklosti so že bili na robu izumrtja, tudi zaradi onesnaževanja.

"Zanimivo je, da je na slovenski obali veliko palčk za ušesa. Te ne pridejo zaradi kopalcev, ampak zato, ker jih uporabniki odvržejo v straniščno školjko, čistilne naprave pa jih ne morejo zadržati," je razložil Uroš Robič z republiškega inštituta za vodo.

VIDEO
Preselili tisočero leščurjev
T. H., Nataša Mihelič/TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
smr3k4
# 20.05.2017 ob 21:35
Ampak res, kdo meče palčke za ušesa v stranišče?
seeblue123
# 20.05.2017 ob 20:34
"Zanimivo je, da je na slovenski obali veliko palčk za ušesa. Te ne pridejo zaradi kopalcev, ampak zato, ker jih uporabniki odvržejo v straniščno školjko, čistilne naprave pa jih ne morejo zadržati,"

Resno, kdo palčko za ušesa vrže v WC školjko? Drugače pa super akcija.
aerodynamic
# 21.05.2017 ob 09:20
"Zanimivo je, da je na slovenski obali veliko palčk za ušesa. Te ne pridejo zaradi kopalcev, ampak zato, ker jih uporabniki odvržejo v straniščno školjko, čistilne naprave pa jih ne morejo zadržati,"

In kakšne čistilne naprave so to???
Če palčk ne zadržijo, sploh so sposobne zadržati fekalije in podobno, akj te naprave sploh očistijo, ali gre vse kar v morje?
hefe
# 20.05.2017 ob 20:04
Dobra akcija.

In nov material za Zjutranjo kroniko. :-)
Nikolas
# 21.05.2017 ob 01:32
Dobra akcija, zanimivo pa je, da so se leščurji tako razmnožili , ...včasih so bili že kar redki, zadna leta pa jih je v obalnem pasu neverjetno veliko. Mogoče prispeva k temu tudi to da so zaščiteni...? Sicer pa, zaščiteni so tudi prstaci , pa ...??
Kermit
# 21.05.2017 ob 10:46
Kdo meče palčke v WC? Turisti, v hotelu se jim j* za zaštofano cev, doma pač tega ne narediš, ker nočeš kakca v dnevni sobi.
zamudnik
# 20.05.2017 ob 22:07
A to jih vsako poletje preselijo, čez zimo se pa vrnejo nazaj?
tureavanture
# 20.05.2017 ob 21:16
Da se ne bodo poskrili v prazne konzerve in ostalo packarijo
vrtojb5
# 20.05.2017 ob 20:04
Tam kjer se veliko skače v vodo, tam je najbolj nevarno. Torej bi jih morali umikati iz varnostnih razlogov, ne iz ljubiteljskih?
raknac navi
# 21.05.2017 ob 10:28
Nisem vedel, da se da lescurja kar tako enostavno preselit...
Drugace pa lescurji hitro rastejo za razliko od prstacev. Ob tem pa kot ves nabiranje prstacev za sabo pusca pravo upostosenje..
smeško 562
# 21.05.2017 ob 12:55
Dejansko v enem letu toliko zrastejo? hudo. Je pa pravi užitek opazovati z masko te kolonije leščurjev.
Kazalo