Podobe Slovenije
(7)
Triglav
Proti Triglavu, simbolu slovenstva, so se danes podali 50-letni pohodniki iz osrednje Slovenije in tudi drugih delov države, ki se povezujejo v edinstven projekt Abrahamov ključ Srca Slovenije. Foto: BoBo

Video: Spomin na štiri srčne može, ki so prvi osvojili Triglav, še živi

V Bohinju slovesnost ob 234. obletnici prvega vzpona na Triglav
25. avgust 2012 ob 09:41
Bohinj - MMC RTV SLO

V Bohinju so se na tradicionalni proslavi spomnili prvega vzpona štirih srčnih mož na Triglav, goro, ki je postal simbol slovenskega domoljubja.

Na proslavi v okviru bohinjskega občinskega praznika so se zbrani - slavnostni govornik na proslavi je bil predsednik republike Danilo Türk - ob Spomeniku štirim srčnim možem v Ribičevem Lazu v petek poklonili spominu štirih srčnih mož, ki so pred (skoraj) 234 leti osvojili Triglav.

Štirje domačini iz Bohinja - Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer - so se 26. avgusta 1778 prvi povzpeli na Triglav, kar je pomemben pomnik gorskega raziskovanja in osvajanja še neosvojenih vrhov.

Najvišja slovenska gora Triglav je pomembna ne le za Slovence, ampak tudi v evropskem in svetovnem merilu. Mogočni mejnik v alpski verigi s svojo značilno podobo in kulturnozgodovinskim pomenom velja za enega najprepoznavnejših simbolov slovenstva, zato je dobil svoje mesto tudi v državnem grbu.

Triglav kot mejnik v planinskem svetu
S Triglavom je povezana bogata planinska zgodovina, s katero se lahko Slovenija pohvali pred precej številčnejšimi narodi alpskega sveta. Prvič je bil osvojen osem let prej kot Mont Blanc, 22 let pred Grossglocknerjem in 87 let pred Matterhornom. Šele 79 let po prvem vzponu na Triglav je bila v Angliji ustanovljena prva planinska organizacija na svetu sploh.

V Sloveniji smo svoje prvo planinsko društvo dobili 94 let po podvigu, s katerim so se v zgodovino zapisali štirje srčni možje. Triglav pa se je kot simbol slovenstva dokončno uveljavil z župnikom Jakobom Aljažem, ki je za nekaj goldinarjev od dovške občine odkupil njegov vrh in ga pozneje skupaj z znamenitim stolpom, ki ga je na njem postavil, podaril Slovenskemu planinskemu društvu.

VIDEO
Obletnica prvega vzpona na Triglav
D. S.
Prijavi napako
Komentarji
martin112
# 25.08.2012 ob 15:03
Se kar zamisliš... včasih je bil vsak podvig na 2tisočaka življensko nevaren, nobenih varoval, nobenih znamenj. Da ne govorim o vremenski napovedi, opremi... respekt za vse, ki so rinili tja gor in zarad katerih imamo teren vsi mi tak odobro pripravljen!
majchika
# 25.08.2012 ob 18:21
Ravnokar prišla s Triglava...neprecenljiva izkušnja!
Polymath
# 25.08.2012 ob 13:21
Lep članek.
danes
# 26.08.2012 ob 18:33
Bil sem tam. Vedno, ko je kdo od govornikov omenil predsednika Türka, se je iz kroga povabljencev, ki so pod šotorskim platnom sedeli okrog njega, zaslišalo glasno ploskanje. Še najbolj jim je pokvaril ritem povezovalec slovesnosti, ki je kar hitro našteval vse povabljence in se je Türkova "publika" prebudila šele, ko je za predsednikom že pozdravljal bohinjskega župana in je ta kasiral Türkov aplavz. Si kar predstavljam, kako so jih morali slišati predsednikovi ploskači. Prav butasto !!
Ćićo
# 25.08.2012 ob 21:01
Oj Triglav moj dom, kako si krasan!

Slava tudi Jakobu Aljažu - župniku, ki je kupil vrh!
Cvetača
# 25.08.2012 ob 13:46
Mladenči, zdaj se pije
zdravljica vaša, vi naš up!
tureavanture
# 25.08.2012 ob 15:39
Predvsem kratek članek (video)
Kazalo