Popotni dnevnik
Ena izmed majcenih ulic v danskih vasicah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Cvetoči grmički slezenovca v Dragorju, biseru Danske. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jug Danske je prepreden z belimi kamnitimi cerkvicami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Klasična nedeljska domača dvoriščna razprodaja vsega, kar se je v letih nabralo v drvarnici. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

FOTO: Danska - mala velika dežela

Od ljubkosti malih mest do alternative Københavna
28. maj 2009 ob 06:10
København - MMC RTV SLO

Danska je država, ki bi bila lahko Sloveniji za vzgled – lepa, urejena, idilična in – neobremenjena s svojo majhnostjo.

Na tej strani Alp se je težko izogniti nekemu prikritemu (ali pa tudi ne tako prikritemu) občutku "zakompleksanosti", ki včasih prerašča v skorajda samoponiževalno fobijo pred lastno velikostjo (oziroma pomanjkanjem le-te). Tujci to pri Slovencih pogosto opazijo – naše že vnaprejšnje opravičevanje tipa "Veste, smo samo iz majhne Slovenije …". Tega pri Dancih in Danski ni opaziti.

Še več, država s 5,5 milijoni prebivalci in s kvadraturo za dve Sloveniji se zdi, da naravnost cveti prav v tej svoji majhnosti. Iz miniatur so naredili nekakšen "trade-mark", ki ga tržijo in unovčujejo na vsakem koraku - nizke, pogosto s slamo krite hiške spominjajo na tiste za palčke. Večnadstropnim "da bom le višji od soseda, pa čeprav brez ometa" arhitekturnim monstrumom, (žal) tako značilnimi za Slovenijo, se izrecno izogibajo.

Ob ozkih podeželskih cestah najdemo na eni strani tako nizko postavljene krajevne table, da jih že prerašča trava, na drugi pa prikupne lesene omarice, v katerih na podlagi zaupanja ("Denar pustite v kozarcu, hvala.") prodajajo maline in jagode.

Masleni piškoti z dansko zastavico
Ljudje so odprti, prijazni in gostoljubni - danska majhnost navadno ne zaide v pogovor, če pa že, pa jo omenjajo bolj kot prednost kot pomanjkljivost. Ponosni so - rdeče-bela zastava, ki sledi skandinavskemu čutu za estetskost in minimalizem, visi na vsakem vogalu.

Krajevne specialitete, kulinarične dobrote in zgodovinske spomenike vam nevsiljivo, a z občutkom ponosa, ponujajo ob vsaki priložnosti - v samopostrežbah oglašujejo kakovostno dansko šunko in maslo, v dišečih pekarnah se boste težko uprli mamljivi gori zavitkov, rogljičkov in piškotov, v srednjeveški Odensi, rojstnem mestu Hansa Christiana Andersena, vam ob obisku rojstne hiše tega velikega pravljičarja postrežejo še s predstavo ene izmed njegovih pripovedk na glavnem mestnem trgu.

Med enim in drugim malim mestecem, polnim barvitih hišk, preraslih s še bolj živopisanim slezenovcem, pa so tu še starodavni mlini na veter, otočki s peščenimi plažami, impozantni gradovi, spokojne kraljeve rezidence, kilometri rumenih žitnih polj in obala, obkrožena z belimi klifi.

Christiania - københavnška Metelkova
Prestolnica København vas delno zbudi iz te danske pravljice - a le delno. Polmilijonsko mesto malce spominja na srednjeevropske metropole (da, tudi na Ljubljano) - le da deluje bolj umirjeno, bolj alternativno, na tisoče koles uspešno nadomešča avtomobile in javni prevoz, mnogi pa prebivajo kar na slikovitih ladjicah, zasidranih v enem izmed rečnih kanalov.

Obisk Danske končamo z izletom v zloglasno Christianio, večjo in alternativnejšo (beri: bolj brezvladno) dansko različico Metelkove. "Hash Market" nas usmerja tabla na eni izmed na pol podrtih in z grafiti poslikanih stavb. Pred njo so si klošarji ustvarili pravo rezidenco - celo posteljo z baldahinom (in sumljivimi madeži) so privlekli od nekod.

Na "glavni ulici" novodobni hipiji z dredi in majicami s podobo Boba Marleyja prodajajo vse zakonite in nezakonite artefakte mesta v mestu. Žal iluzijo, da ste prišli v resnično anarhistični in svobodni raj, hitro podre orjaški plakat, razpet nad vsem tem hipijskim kičerajem: "Absolutely No Photos!"

Tudi danska sproščenost ima, očitno, svoje meje.

V spodnji galeriji si oglejte nekaj podob Danske (za povečanje kliknite na sliko).

Besedilo in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Prijavi napako
Komentarji
Bregas
# 28.05.2009 ob 11:52
Zakaj bi ti šla pa Danska na jetra? Danci so eni najbolj kul ljudi v Evropi. Jaz jih osebno veliko poznam. A ti, loka man, sploh poznaš kakšnega?
mksh
# 31.05.2009 ob 02:48
jd666

zvenis kot da delas v maersku...:)
jd666
# 29.05.2009 ob 00:54
knut1

naduti in hladni so vsaj iz mojih izkušenj.
niss9x
# 28.05.2009 ob 14:44
Ampak njih niso že pri rosnih letih zatolkli z Cankarjem in njegovo materjo.Samozavestnim in treznim narodom se ni potrebno opravičevat za nič,prav tako jim ni pomembno kako jih tujci vidijo.
aaa
# 28.05.2009 ob 14:40
Spomim se, ko smo imeli v MB Danske študente. Brez zajetne doze alkohola niso bili sposobni niti pozdravit.
Knut1
# 28.05.2009 ob 13:06
Nadutost ni enako hladnost:) Zadržani so res, naduti pa nikakor.
tentacle
# 28.05.2009 ob 13:02
jst poznam par dancev... mal so naduti, ampak tko recmo zdravo naduti heheh. mal dolgočasna dežela sicer, je že bolj pr nas, mamo vsaj medvede.
Bregas
# 28.05.2009 ob 11:51
Danska ni obremenjena s svojo majhnostjo, ker je največja država v Evropi, upoštevajoč Grenlandijo.
mksh
# 28.05.2009 ob 10:23
ah... ko bi vsaj bila na danskem bi res imela podlago za ta clanek...:)
loka_man
# 28.05.2009 ob 11:32
men gre danska tok na jetra. gnivci eni
Kazalo