Pogled na prostrano, odprto pokrajino Mongolije - eno zadnjih neokrnjenih dežel na svetu. Foto:
Pogled na prostrano, odprto pokrajino Mongolije - eno zadnjih neokrnjenih dežel na svetu. Foto:
V gozdovih severa vas bodo odprtih rok sprejela avtohtona ljudstva.
Divji konji na mongolskih stepah. Foto: EPA

Orjaška država, vgnezdena med Rusijo in Kitajsko daleč na azijskem vzhodu, je tudi pri Slovencih vse bolj priljubljena.
Za navdušence nad trekingom
Z razlogom - je popolnoma pristna, neokrnjena in nepokvarjena, narava je dobesedno večja od življenja, tamkajšnjih ljudstev pa se kapitalizem skorajda še ni dotaknil. Za nameček pa je Mongolija še izjemno dostopna in cenovno ugodna. Še največji strošek je letalska karta do prestolnice Ulan Bator, ki stane okoli 900 evrov, a jo lahko dobite tudi ceneje. Tam nato najamete lokalne vodiče, ki vas s kombiji in šotori popeljejo po nekdanjem kraljestvu Džingiskana in najredkeje poseljeni državi na svetu.
Tisti, ki so tam že bili, zatrjujejo, da vas mesec dni v Mongoliji (skupaj z letalsko) ne bi smel stati več kot 2.000 evrov. Če prisegate na bolj "ziher" variante, je morda bolje, da se na pot odpravite po programu katere izmed turističnih agencij - 3 tedne Mongolije ponujajo po ceni nekje med 1.200 in 2.500 evri.
Bogata flora in favna
In kaj je mogoče videti? V prvi vrsti pristno nomadsko življenje - okoli 30 odstotkov 3-milijonske populacije živi nomadsko ali polnomadsko. Večinoma deželo prekrivajo stepe, na severu in zahodu obkrožene z gorami (najvišji vrh je 4.374 metrov visok Khüiten), na jugu pa s puščavo Gobi.
Kotlina jezera Uvs Nuur na severozahodu je uvrščena na seznam svetovne dediščine, Khovsgol s svojim istoimenskim smaragdnim jezerom pa je čudovit nacionalni park prostranih območij tajge, borovcev, gora, dolin in severnih jelenov.

Mongolski živalski svet se baha s 138 vrstami sesalcev, 449 ptičjih vrst, 75 vrst rib in 22 plazilcev. "Zvezdnik" številka 1 med njimi je nedvomno takhi, zadnji divji konji na svetu in simbol Mongolije. V Gobiju vas čaka ježa na kamelah, pri domačinih pa spoznavanje orlov, ki so si jih lokalci že skorajda udomačili. Prebivalstvo je revno, a izjemno odprto in velikodušno. In čeprav morda ne znajo niti besedice angleško, se popotniki vedno počutijo pri njih sprejeto in domače.
Edino mesto z netom
Prestolnica Ulaan Baatar je zgodba zase in skok v preteklost - to je navadno edini kraj v Mongoliji, kjer se popotniki lahko povežejo na internet, se naužijejo kulture v muzejih in budističnih templjih ter preizkušajo okusno hrano.
V časih, ko so letalske karte zaradi recesije poceni kot že leta ne in ko skriti kotički sveta z globalizacijo počasi pospešeno izgubljajo avtentičnost, resnično ni boljše priložnosti za obisk čarobne Mongolije.