Razpoke so med drugim odkrili na letalih družb Qantas in Singapore Airlines. Foto: EPA
Razpoke so med drugim odkrili na letalih družb Qantas in Singapore Airlines. Foto: EPA

Razpoke so med drugim odkrili na letalih avstralskega prevoznika Qantas in Singapore Airlines, poročajo tuje tiskovne agencije. Qantas je sporočil, da so našli razpoko na enem izmed njihovih desetih letal superjumbo A380, ki ga že popravljajo v Singapurju - centimeter dolgo razpoko, ki je komaj vidna s prostim očesom, so novembra našli na letalu, ki je utrpelo manjšo eksplozijo motorja po vzletu s singapurskega letališča.

Letalo, ki je bilo v začetku novembra z 258 potniki in 25 člani posadke iz Singapurja na poti v London, je po približno dveh urah in pol leta s tremi motorji zasilno pristalo v Dubaju. Pilot je moral namreč štiri ure po vzletu izključiti enega od štirih motorjev, saj je na njem zaznal nepravilnosti pri količini olja. "Preiskave so potrdile, da razpoka ni povezana z odpovedjo motorja," je še sporočil Qantas.

Manjši razpoki so lani odkrili tudi na dveh letalih Singapore Airlines, ki je napake na letalih že odpravil. Tudi singapurski letalski prevoznik je zagotovil, da razpoke niso predstavljale grožnje za varnost letal.

Kljub vsemu pregled vseh letal
Francoski Airbus je letalskim prevoznikom že priporočil pregled vseh letal A380, čeprav poudarjajo, da omenjene razpoke ne predstavljajo nevarnosti. Airbus je zaradi odkritih razpok že uvedel inšpekcijski nadzor in popravljalni postopek, ki ga bodo v naslednjih štirih letih izvajali v okviru rednih vzdrževalnih del.