Letališče Berlin Brandenburg bo do preklica še samevalo. Foto: EPA
Letališče Berlin Brandenburg bo do preklica še samevalo. Foto: EPA
Wowereit je od projekta dvignil roke, županskemu stolčku pa se menda ne namerava odpovedati. Foto: EPA
Največjo težavo projektantom povzroča požarna varnost. Foto: EPA

Skoraj četrt stoletja po padcu berlinskega zidu in 14 let po tem, ko se je vlada preselila nazaj v Berlin kot prestolnico združene Nemčije, se (Sizifov) boj za mednarodno letališče, ki naj bi prevzelo breme z ramen dveh iz časov hladne vojne, nadaljuje.

Odprtje mednarodnega letališča Berlin Brandenburg Willy Brandt so preložili na letošnji oktober, potem ko so ga v zadnjem letu prestavili že večkrat, in to zaradi različnih težav, najbolj pereče so s sistemi za požarno varnost. "Letos odprtja ne bo," je dobro obveščeni vir zdaj povedal za Reuters in potrdil poročanje nemških medijev. Točnega datuma v letu 2014 za zdaj še niso določili, govori se o marcu.

Že 20 let trajajoči "fiasko"
Nesrečno letališče sicer načrtujejo že 20 let, graditi so ga začeli leta 2006. Ko se je izkazalo, da z odprtjem leta 2008 ne bo nič, so ga preložili na leto 2011. Sledila je preložitev na junij 2012, nato na marec 2013, potem na oktober 2013, zdaj pa kaže, da naj bi se (morda) zgodilo leta 2014.

Za primerjavo: še vedno dejavno letališče Tegel so zgradili v le 90 dneh, in to v času hladne vojne.

Zamude povzročajo preglavice predvsem drugi največji nemški letalski družbi Air Berlin, ki naj bi novo letališče uporabljala kot bazo za donosne medcelinske polete. Letališče naj bi v začetku na leto pritegnilo do 26 milijonov potnikov, kar je približno polovica toliko, kot jih vsako leto potuje skozi največje nemško letališče v Frankfurtu, in manj kot tretjina števila potnikov na najbolj zasedenem svetovnem letališču v Atlanti.

Župan dvignil roke od projekta
Saga okrog letališča je že močno očrnila javno podobo berlinskega župana Klausa Wowereita, socialdemokrata, ki je bil do 7. januarja letos na čelu projekta, a je zdaj odstopil s tega stolčka. Wowereit, znan po karizmatičnem nasmešku in "ljudskim" prijemom, Berlinu vlada že od leta 2001. Prvi nemški politik, ki je javno razkril, da je homoseksualec, je septembra dobil še tretji mandat.

Prav on je tisti, ki si je za mesto izmislil priljubljeno geslo "reven, a seksi", in privabil številne filmske in glasbene producente. Berlin se je v zadnjega četrt stoletja iz spomenika hladne vojne preobrazil v boemsko prestolnico kulture, nočnega življenja in dostopnih stanovanj. No, odvisno, koga vprašate ...

Opozicijski politiki v berlinskem mestnem svetu so novo preložitev odprtja takoj izkoristili za kritiko Wowereita, ki naj jih o tem ne bi obvestil, pa čeprav je zanjo izvedel že decembra. Sklicali so poseben sestanek sveta, na katerem so od župana zahtevali pojasnila o tem, kaj se (spet) dogaja. A je od projekta preprosto dvignil roke.