Ameriški predsednik Bush je na brniškem letališču pristal dvakrat - leta 2001 in leta 2008. Foto: BoBo
Ameriški predsednik Bush je na brniškem letališču pristal dvakrat - leta 2001 in leta 2008. Foto: BoBo
Aerodrom Ljubljana po 50 letih

Z Brnika smo se odpravljali odkrivat nove kraje in se tja vračali po dolgih potovanjih po svetu, čeprav zdaj Slovenci vse pogosteje uporabljamo bližnja letališča v sosednjih državah, pa številni pravijo, da je za njih prav poseben čar, ko se odprejo vrata letala in po stopnicah zakorakajo nazaj na slovenska tla, pred njimi pa stoji tista majhna letališka zgradba, stisnjena med vrhove slovenskih hribov.

Letališče Brnik, ki je za Slovenijo pomenilo novo okno v svet, je prvo letalo sprejelo 24. decembra 1963, ko je nekaj pred 11. uro pristalo letalo DC-6B slovenskega letalskega prevoznika, ki se je tedaj imenoval Adria Aviopromet, redni letalski promet na Brniku pa je bil vzpostavljen 9. januarja naslednje leto, ko je linije z Beogradom, Dubrovnikom in Londonom vzdrževal JAT, Adria pa je letela v Beograd in Alžir.

Rekord med predsedovanjem Slovenije EU-ju
V pol stoletja je na brniškem letališču, ki se danes imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, pristalo in vzletelo več kot 935.000 letal, s katerimi je potovalo več kot 35,3 milijona potnikov. Za krajši čas so ga sicer prizadele zalivska vojna, naftna kriza, širjenje ptičje gripe po svetu in teroristični napad na ZDA 11. septembra 2001, največji udarec za promet na letališču pa je bila osamosvojitev Slovenije - leta 1987 so na letališču že našteli blizu 900.000 potnikov, po osamosvojitvi Slovenije pa je številka zdrsnila na manj kot 350.000.

Kar 13 let je trajalo, da se je leta 1999 število potnikov vendarle znova približalo številki 900.000. Leta 2004 je preseglo magično število milijon potnikov in v letu slovenskega predsedovanja Evropski uniji 2008 doseglo rekordnih skoraj 1,7 milijona potnikov. Od začetka gospodarske in finančne krize leta 2009 je promet znova upadel, na manj kot 1,2 milijona potnikov, kolikor jih je prek letališča potovalo lani.


V spodnji galeriji pa se lahko sprehodite skozi zgodovino Letališča Brnik, ki je medtem postalo Letališče Jožeta Pučnika, sprejelo ameriškega predsednika Georgea Busha in njegovega predhodnika Billa Clintona, ruskega predsednika Vladimirja Putina ter številne druge svetovne voditelje in funkcionarje. Tam je pristal britanski prestolonaslednik Charles, tam smo v mrzli novembrski noči leta 2001 pričakali naše nogometaše, ki so iz Romunije prileteli z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo v žepu, poslavljali smo se od slovenskih olimpijcev in se veselili medalj, ki so jih prinesli nazaj ...

Aerodrom Ljubljana po 50 letih