Letališče v Manili že več let velja za izjemno natrpanega. Foto: EPA
Letališče v Manili že več let velja za izjemno natrpanega. Foto: EPA
Velik dejavnik pri oceni so igrale dolge čakalne vrste. Foto: Reuters

Anketa, ki jo je izvedla spletna stran Guide to Sleeping at Airports (sleepinginairports.net), je na prvo mesto ne ravno laskavega seznama postavila manilski Terminal 1, pri čemer so upoštevali "udobje, primernost, čistočo in obravnavo strank".

In še pojasnjujejo: "Pri udobju se lahko upoštevajo kovinski sedeži, naslonjala, natrpani terminali in omejeno število sedežev, kar je pri dolgem čakanju vse zelo neprijetno. Primernost: slabe oznake v terminalih, oteženo prestopanje, pomanjkanje 24-urne postrežbe hrane in pomanjkanje razvedrila in trgovin v prostorih za čakanje. Čistoča: umazana tla, toalete in oddelki s hrano. Obravnava strank: neprijazno osebje, letališke prevare, nezmožnost spanja na terminalih in obmejni policisti, ki raje igrajo Angry Birds kot pa obravnavajo potnike."

Vprašani so pri Manili izpostavili "zanemarjene letališče prostore in toalete", "nepoštene" letališke uslužbence - še posebej taksiste, dolg čakalni čas in "osorno" osebje.

Predstavniki letališča, ki je največje na Filipinih, so rezultate ankete zavrnili, češ da se je letališče v zadnjih letih močno izboljšalo. "To so vse stare zadeve," je za AFP povedal upravnik Terminala 1 Dante Basanta. Po Basantovih besedah omenjene težave vlada že rešuje, je pa priznal, da je letališče z letnim pretokom okoli 6,5 milijona potnikov prenatrpano. Lani je šlo skozenj kar 8,1 milijona potnikov.

Terminal 1, najstarejši izmed štirih potniških terminalov, je bil zgrajen pred 32 leti, vlada pa je sprejela 2,5 milijarde pesov (42 milijonov evrov) vreden proračun za prenovitvena dela. Ob tem skušajo tudi razbremeniti prenatrpanost terminala in preseliti okoli 3 milijone potnikov letno na novejši terminal.

Drugo mesto: Bergamo
Za drugo najmanj prijetno letališče so uporabniki izglasovali letališče v italijanskem Bergamu, kjer naj bi "ljudje postopali okoli brez majic in čevljev, kot da bi se sprehajali doma", poleg tega pa naj bi bili tudi vsi skrajno brezbrižni.
Na tretje mesto se je uvrstilo letališče v Kalkuti v Indiji, sledijo Islamabad, pariški Beauvais, Čenaj, frankfurtski Hahn, Mumbaj, rimski Fiumicino in Los Angeles.

Na drugi strani lestvice so se kot najboljša letališča zvrstila singapurski Čangi, seulski Inčeon, amsterdamski Schiphol, letališče v Hongkongu in helsinški Vantaa.