Poljaki so ta teden navdušeno pozdravili prihod sodobnega letala. Foto: EPA
Poljaki so ta teden navdušeno pozdravili prihod sodobnega letala. Foto: EPA

Prihod letala so na letališču v Varšavi pozdravili s fanfarami, glasnim aplavzom zbrane množice in preletom štirih lovskih letal F-16. Poljski mediji so prihod novega letala označili za "tehnološki čudež iz ZDA", ponosno pa so izpostavili tudi dejstvo, da je Poljska prva izmed evropskih držav s takšnim letalom.

Prihod Boeingovega novega letala za nekdanjo komunistično državo predstavlja simboličen korak na njihovi poti hitrega gospodarskega in tehnološkega razvoja, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Je prvi, a ne zadnji
Novo LOT-ovo letalo je na varšavsko letališče priletelo iz Boeingove baze v Seattlu, polet je trajal devet ur in pol, na krovu pa so bili štirje poljski piloti in dva Boeingova inštruktorja.

LOT namerava novi Boeing 787 dreamliner, ki sprejme 290 potnikov, prvič uporabiti decembra, ko bo poletel iz Varšave v Prago. Sprva bo letalo uporabljeno za krajše polete po Evropi, januarja pa ga čaka prva daljša pot - takrat bo na vrsti Chicago, marca pa še Peking.

Poljska letalska družba je sicer naročila osem Boeingovih letal dreamliner, naslednje štiri pa bo prejela že na začetku prihodnjega leta.