Prevozna sredstva
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
Nekatera Ryanairova letala bodo za praznike prizemljena. Foto: Reuters

Dodaj v

Predbožični letališki kaos: piloti Ryanaira napovedali stavko

Letalska družba ne priznava sindikatov
12. december 2017 ob 19:45
Dublin - MMC RTV SLO

Če ste nameravali za božične praznike leteti z Ryanairom, se morda pripravite na kar nekaj nevšečnosti. Piloti in kabinsko osebje tega irskega nizkocenovnika so namreč napovedali stavko.

Kot poroča BBC, bo na Irskem 79 pilotov s sedežem v Dublinu stavkalo 20. decembra. Po navedbah Ryanaira, ki ne priznava sindikatov, predstavljajo okoli 28 odstotkov vseh njihovih dublinskih pilotov.

Piloti in osebje Ryanaira v Italiji pa je štiriurno stavko napovedalo za 15. december. Letalska družba je prejšnji teden sporočila, da bo napoved Italijanov "ignorirala", češ da tamkajšnje osebje svoje grožnje redko uresniči. Z ukrepi grozijo tudi Ryanairovi piloti na Portugalskem in Nemčiji.

Stavkajoči samo "obrobna skupina"
Cockpit, sindikat nemških pilotov, je sporočil, da bodo njegovi Ryanairovi člani stavkali za boljšo plačo in pogoje dela, če misli letalska družba še naprej zavračati pogajanja, obljubljajo pa, da tega ne bodo storili med božičnimi prazniki. Ryanair jim odgovarja, da "se ne misli ukvarjati ali priznavati" nemškega sindikata, "ne glede na to, kako mislijo ukrepati".

Sindikati letalskega osebja že dolgo navajajo, da Ryanair svojim pilotom ne zagotavlja enake plače in pogojev dela kot konkurenca.

Impact, sindikat irskih pilotov, opozarja pred še obsežnejšimi stavkami, če se Ryanairu ne bo uspelo dogovoriti s svojimi člani.

"Ryanair bo vse take motnje, če se pojavijo, rešil sproti, se pa iskreno opravičujemo strankam za morebitne nevšečnosti," so sporočili iz družbe, ki stavkajoče označujejo za "manjšo obrobno skupino", ki da bo tako ali tako kmalu zapustila Ryanair in da jih za to "ne zanima, koliko težav bodo nakopali kolegom ali potnikom".

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 12.12.2017 ob 20:01
Ni mi čist jasna tale situacija v Ryanairu.. skoz na slabšem glasu, več kot očitno ne obvladujejo več situacije ( nedavna odpoved poletov) uprava pa še vedno tako vzvišena in ošabna.. res da imajo kar uspešen čeprov dostikart na meji in kontraverzen poslovni model, sam vseen...imajo velika jaj..a da se upajo takole norca delat ..
megan
# 12.12.2017 ob 20:22
Ena znanka je delala sprejemne izpite za stevardeso pri Ryanairu. Uspešno je prestala vse teste, ko pa so ji dali pogodbo o zaposlitvi, je enostavno ni podpisala. Pogoji so bili enostavno preveč katastrofalni. Nekatera določila so nezaslišano posegala v zasebnost in človekovo dostojanstvo.
megan
# 12.12.2017 ob 20:14
Tako arogantnega vodstva, kot ga ima Ryanair, pa nima ravno vsaka firma.
Kar direktno so povedali, da sindikatov itak ne priznavajo in da jim je povsem ravno, kaj menijo oz. zahtevajo, da se ne mislijo niti pogajat ter da grožnje s stavko ne bodo jemali resno, ker da si itak delavci ne upajo stavkat. Malo manj direktno so povedali, da bodo tisti, ki se bodo drznili upret "leteli" (pa ne v kabini letala).
V drugih podjetjih so, če ne drugega vsaj malo bolj diplomatski in vsaj povedo, da bodo "poskušali najti rešitev," tudi, če prav se za to ne nameravajo prav zares trudit.
Prav privoščila bi arogantnežem na Ryanairu, da se jim ta vzvišenost povrne z obrestmi. In čisto mogoče, je da se bo to zgodilo in da bo prišlo do drastičnega upada prometa. Postajajo namreč skrajno neresni in nezanesljivi. Ne dolgo nazaj so kar samovoljno, brez kakšne višje sile enostavno odpovedali lete, za katere so bile vozovnice že kupljene. Zdaj bodo leti odpovedani zaradi stavk, ker se jim ne zdi vredno niti pogovarjat s sindikati. Če k nezanesljivosti prištejemo še neprijaznost do potnikov, stalno nove omejitve glede prtljage in vsiljivega ponujanja vsega mogočega ves čas leta, se lahko zgodi, da se bodo potniki preusmerili h konkurenci. Saj niso edina nizkocenovna letalska družba.
eMZe
# 12.12.2017 ob 20:45
Ampak karte do Londona in nazaj po 60 EUR nam pa vseeno dišijo, kenede?
knesigail
# 12.12.2017 ob 23:03
Delničarji zahtevajo nenehno rast dobička, potniki zahtevajo malodane zastonj prevoz... nekje se pa vse to mora poznati.
Fritz.si
# 12.12.2017 ob 21:08
Tukaj bi se morali združiti sindikati letalskega osebja v Ryanairu, v vseh EU državah kjer poslujejo in udariti generalno stavko. Grem staviti, da bi uprava hitro ugotovila, da sindikati obstajajo in jih ni pametno ignorirati.
elektrupunk
# 12.12.2017 ob 20:52
eMZe ..seveda..ampak na ryanairovo smolo niso edini ki jih ponujajo :) ...kakor je zgoraj napisal tudi megan .. folk je že jeseni popiz.... k so odpovedal tisoče letov ..da še piloti ene dvakrat štrajkajo, potem pa res ne vem, me tud cena 20 ojrov ne prepriča več...sj se ne gre zarad keša za karto ampak k je zadej še ponavadi hotel, pa rent a car ...pa dopust prestavljat..itd itd.. Jaz osebno sem sicer samo enkrat z njimi letel in ni bilo nič narobe ampak ta trenutek če bi rabil rezervirat let in bi bila opcija ryanair ali konkurenca za malo več denarja potem bi izbral konkurenco. enostavno niso zanesljivi..
martin112
# 13.12.2017 ob 13:12
No za mlade pilote začetnike je Ryanair dobra vstopna točka. Tisto leto ali dve zdržiš, imaš dve leti izkušenj pol pa odpikaš in na neko resno družbo :)
zapravico
# 13.12.2017 ob 07:28
Dokler ni bilo te družbe,je bil prevoz potnikov na nivoju,zdaj pa zajebavajo zaposlene do amena,in je samo vprašanje kdaj bo kakšen avion padel dol
xnplater
# 12.12.2017 ob 22:45
kdo pri zdravi pameti bi šel delati za ryanair? če se že po novicah tako vala, kako je šele v realnosti? preprosto, vsi zaposleni odidejo h konkurenci in ryanair ostane brez ljudi. me zanima, če že imajo robote, ki jih bojo nadomestili :)
nanook
# 13.12.2017 ob 09:52
Ampak karte do Londona in nazaj po 60 EUR nam pa vseeno dišijo, kenede?

Ne v bistvu smrdijo, ker do Londona pelje vsak Krstić
Matej037
# 21.12.2017 ob 15:20
Izrekam podporo Michaelu O'Leariju v konfliktu s sindikati. Ena redkih letalskih družb, kamor komunizem še ni prodrl.

Zahvaljujem se mi, da sem prav zaradi njegovega odnosa do pilotov in drugih zaposlenih lahko obiskal kraje, ki jih ne bi nikoli videl, če bi se lahko prevažal samo z družbami, ki svojim zaposlenim dopuščajo kartelno dogovarjanje, kolektivno izsiljevanje in jim omogočajo "dostojno" plačilo in življenjsko raven.
GORILA
# 13.12.2017 ob 10:49
Ampak karte do Londona in nazaj po 60 EUR nam pa vseeno dišijo, kenede?

...WizzAir ima cenejše... pa njihovi piloti ne štrajkajo!
SamoRes
# 12.12.2017 ob 20:43
Pri nas so zavrnili povišanje minimalne plače, bo potrebno slediti trendu in si jo izboriti.
KosmataPazduha
# 13.12.2017 ob 19:08
Samo vprašanje časa je kdaj se bo kakemu pilotu zmešalo od vseh teh pritiskov in splošno katastrofalnega stanja v družbi in bo usmeril letalo navpično navzdol
mojcd
# 12.12.2017 ob 19:55
Molzi takrat ko se da!
Kazalo