Hartmut Mehdorn je v Berlinu predstavil rezultate poslovanja družbe. Foto: EPA
Hartmut Mehdorn je v Berlinu predstavil rezultate poslovanja družbe. Foto: EPA

Ta je lani znašala 271,8 milijona evrov, potem ko je Air Berlin leto 2010 sklenil s 97,2 milijona evrov čiste izgube. Letalski prevoznik je povečal tudi izgubo iz poslovanja - potem ko je ta leta 2010 znašala 9,3 milijona evrov, se je lani povečala na 247 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Temačno sliko pa osvetljujeta podatka, da so se medtem prihodki zvišali za 13,7 odstotka, na 4,23 milijarde evrov, povečalo pa se je tudi število potnikov, in sicer za 1,2 odstotka, na 35,3 milijona. "Kljub rekordnim številkam pri prihodkih in potnikih s poslovanjem ne moremo biti zadovoljni," je ob tem vseeno poudaril prvi mož družbe Hartmut Mehdorn.

K poslovanju pod pričakovanji so poleg višjih stroškov goriva in uvedbe potniškega davka pripomogle tudi huda zima na začetku lanskega leta, arabska pomlad in stavke letaliških kontrolorjev. Višje cene goriva in potniški davek so v letu dni k stroškom dodali okoli 395 milijonov evrov. Mehdorn je vlado pozval k ponovnemu razmisleku o potniškem davku, ki po njegovem mnenju vodi k uničenju konkurence, je okoljsko nesmiseln in pod vprašaj postavlja delovna mesta.

Prvi mož družbe za prihodnje poslovanje ostaja optimist in napoveduje, da bo poslovanje v prvem četrtletju letos boljše kot v enakem obdobju lani - v prvem trimesečju naj bi se namreč pokazali učinki programa krčenja stroškov.