Povezava med Italijo in Portorožem bo delovala vse leto dvakrat tedensko, letalo družbe Minoam Air pa bo lahko prepeljalo do 50 potnikov naenkrat. Foto: BoBo
Povezava med Italijo in Portorožem bo delovala vse leto dvakrat tedensko, letalo družbe Minoam Air pa bo lahko prepeljalo do 50 potnikov naenkrat. Foto: BoBo
Portorož
Italijani so že tradicionalno najpomembnejši gostje v Portorožu, a obiskujejo ga zlasti turisti iz severnih italijanskih dežel, ne pa tudi z juga Italije. Z novo letalsko povezavo pa naj bi se spremenilo tudi to. Foto: BoBo

Povezava, v katero bo italijanski partner CTM Travelair v petih letih vložil 3,7 milijona evrov letno, bo delovala vse leto dvakrat tedensko, letalo družbe Minoam Air pa bo lahko prepeljalo do 50 potnikov naenkrat.

Fokkerjevo letalo bo na omenjenih relacijah letelo ob četrtkih in nedeljah, cena povratne vozovnice pa bo - vsaj na začetku - med 230 in (za najbolj oddaljeno Catanio) 300 evri.

Italijani verjamejo v možnosti razvoja Slovenije kot turistične destinacije za italijanski trg. "Do danes je bil turizem samo in izključno iz severne Italije, medtem ko jug slabo pozna Portorož," je predstavnik CMT Travelaira Antonio Gervasio na novinarski konferenci pojasnil razloge za naložbo.

Želje po podaljšanju vzletno-pristajalne steze
Dolgoročno si želijo na slovensko obalo leteti tudi z večjimi, stosedežnimi letali, za to pa bo potrebno podaljšanje vzletno-pristajalne steze, kar je pogojeno tudi s sprejetjem državnega prostorskega načrta za Aerodrom Portorož.

Tudi direktor portoroškega letališča Robert Krajnc je opozoril na zastarelo infrastrukturo in največjo težavo obmorskega letovišča - prekratko pristajalno stezo, ki je po njegovih besedah pogosto tudi ključnega pomena za dogovore s posameznimi letalskimi prevozniki in turističnimi operaterji. "Upam in želim si, da bo država pospešila vse postopke, povezane z državnim prostorskim načrtom za portoroško letališče, saj se ti zatikajo in tečejo mnogo prepočasi," je dodal.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Babič je napovedal, da je v pripravi državni prostorski načrt (DPN), "ki določa območje, s katerim bodo omogočene dolgoročne razvojne ambicije letališča Portorož".

Novi DPN bo tako po njegovih besedah obsegal tudi prestavitev ceste, ki vodi proti meji s Hrvaško. "Naša želja je, ob pomoči lokalne skupnosti, da dosežemo, da bi se ta cesta prestavila na drugo stran. Potem so vse ovire za letališče Portorož odstranjene in od tistega trenutka naprej je praktično razvoj omogočen," je še poudaril državni sekretar.

Portorož dobiva zračno povezavo z Italijo
Portorož dobiva zračno povezavo z Italijo