Še nekaj metrov do cilja. Foto: Alenka Ropret
Še nekaj metrov do cilja. Foto: Alenka Ropret
V Podpulfrci, dobra dva kilometra iz Škofje Loke, zavijte desno. Foto: Alenka Ropret
Ob cesti vas bodo vse do vrha spremljali smerokazi za planinske poti na Lubnik. Foto: Alenka Ropret
Prva od štirih serpentin. Foto: Alenka Ropret

pri nas, morda niti ne na Gorenjskem, kot je recimo njegov sosed Jošt, a če škofjeloškim kolesarjem omenite Naceta, bodo takoj vedeli, da gre za kolesarski vzpon do okrepčevalnice Nace pod Lubnikom.

In med lokalnimi kolesarji je resnično izredno priljubljen. Vsak dan, posebej pa med poletnimi konci tedna se odpelje gor v Breznico pod Lubnikom, kjer najdete Naceta, na desetine tistih, ki imajo radi kolesarske klance.

Pri Nacetu in v bližnji okrepčevalnici Malina tisti najbolj zagnani zbirajo vzpone, ki jih vpisujejo v knjigo. K popularnosti delno pripomore tudi to, da vzpon ni med najtežjimi, zato boste na cesti srečali vse tipe kolesarjev in koles. V dobrih sedmih kilometrih se boste dvignili za slabih 400 me-trov, kar pomeni, da povprečni naklon ni kaj dosti večji od petih odstotkov in je tudi precej konstanten.

Vzpon začnete v Podpulfrci, dobra dva kilometra iz Škofje Loke, kjer vas bo smerokaz usmeril de-sno proti Breznici in Lubniku. Peljete se med travnatimi pobočji na desni in cesto v Poljansko dolino na levi, ko se vam kmalu priključi še en odcep z glavne ceste, na desni pa boste zagledali opozorilo za avtomobilske voznike, da tukaj kraljujejo kolesarji in da naj bodo nanje na cesti še posebej pozorni, seveda opozorilo velja tudi za kolesarje.

Do Naceta se vozita tudi Pantani in Basso
Cesta gre skozi redek gozd, med travniki, po dobrem kilometru zložnega klanca boste dočakali tudi prvo serpentino, pogled pa se vam bo kmalu za tem za hip odprl še na Poljansko dolino. Po še enem kilometru ožje ceste vas bo pričakala druga serpentina, preval, imenovan kobila, kjer veliko planincev začne svojo pot na dobrih 1000 m visoki Lubnik.

Naslednja dva kilometra nista med pretirano slikovitimi, vam bodo pa na cesti dolgčas preganjali napisi kolesarjev oziroma članov škofjeloškega kolesarskega kluba Koloka, med njimi sta tudi vsem znana Marco Pantani in Ivan Basso, če šalo škofjeloških kolesarjev vzamemo resno ... Pri odcepu za Gabrovo boste lahko med napisi našli tudi tistega, ki vam sporoča, da ste na polovici vzpona. Ko pridete iz redkega gozda, se boste zapeljali po pobočju v tretjo in nato kmalu še v četrto serpentino.

Najhitrejši potrebujejo do cilja manj kot dvajset minut
Po šestih kilometrih se boste pripeljali do prvih hiš v Breznici. Še slab kilometer po gozdu na pobočju Lubnika in ko bo gozd za vami, boste lahko v daljavi videli svoj cilj, na levi okrepčevalnico Nace, desno od nje pa okrepčevalnico Malina, ki ju ločuje Passo di Nace, kot so cilj po analogiji italijanskega izraza za prelaz in Nacetovih višjih in slavnejših italijanskih kolegov poimenovali lo-kalni kolesarji.

Če si boste na začetku vzpona, ko boste zapeljali čez črto, ki označuje start, vklopili štoparice, boste na ciljni črti lahko preverili svojo pripravljenost. Najhitrejši se iz doline do Naceta pripeljejo v manj kot dvajsetih minutah, vsak čas pod pol ure pa je ravno tako več kot odličen.

In če bi radi, da vam čas izmerijo še uradno, se morda celo borili z najhitrejšimi, potem imate za trening še kar nekaj časa. 12. septembra Športna zveza Škofja Loka organizira tretji vzpon do škofjeloškega passa … in ko takole premislimo še enkrat, Nace morda le ni tako neznan kolesarski vzpon.

Uroš Bonšek, foto: Alenka Ropret