Severna Amerika
Uničena ribiška koliba, v kateri so svojčas prebirali rakovice. Foto: Reuters
Dopustniki na peščeni sipini Tangierja. Foto: Reuters
Obiskovalci muzeja zgodovine v Tangierju med ogledom filma o otoku. Foto: Reuters
Pogled z zraka na glavno ulico Tangierja. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Tangier, izginjajoči otok s prebivalci, ki zanikajo podnebne spremembe

Opozorila jih ne ganejo
22. oktober 2017 ob 08:08
Tangier Island - MMC RTV SLO, Reuters

To poletje je delegacija republikanskih podnebnih aktivistov obiskala Tangier Island, s travo porasli otoček v zalivu Chesapeake v ameriški zvezni državi Virginija, da bi skušala prepričati 450 prebivalcev otoka, naj vzamejo podnebne spremembe resno.

Na večerji 2. avgusta, ki so se jo udeležili otočani, so aktivisti iz RepublicEn, organizacije tistih (redkih) republikancev, ki jih skrbi za okolje, na čelu katere je nekdanji republikanski kongresnik Bob Inglis, razložili, kaj vse je na kocki. Višina morja narašča, nekateri znanstveniki pa predvidevajo, da bodo morali prebivalci v nekaj desetletjih otok, ki ga že zdaj prizadeva huda erozija, zapustiti.

Otočani so tovrstnih opozoril že vajeni. Nekdanji demokratski podpredsednik ZDA Al Gore, danes ugledni podnebni aktivist, jim je tri dni prej podal enak govor. In prebivalci Tangiera so tudi vajeni tovrstna svarila gladko zavračati.

"Govorili bomo z vsemi," je za Reuters povedal James Eskridge, župan pretežno republikanske otoške skupnosti. "A tu ne bodo prepričali kaj dosti ljudi." Kot poudarja Eskridge, tukajšnji prebivalci ne verjamejo v podnebne spremembe: hočejo nov nasip, da bi preprečil erozijo, ne pa pridig o reševanju sveta s sončnimi celicami.

Zaveznika našli v Trumpu
Njihovo neomajno zanikanje podnebnih sprememb odraža togost stališč Američanov glede globalnega segrevanja, ki se pogosto opredeljujejo po strankarski pripadnosti. Anketa Reutersa in Ipsosa je pokazala, da več kot tretjina Američanov, večinoma republikancev, zavrača znanstvene trditve, da je za podnebne spremembe kriv predvsem človek. Manj kot tretjina Američanov verjame, da globalno segrevanje pomeni neposredno grožnjo za ZDA.

Ta stališča se tudi po seriji uničujočih orkanov to poletje in jesen niso kaj dosti spremenila. Prav ta razkol v stališčih močno ovira ameriške zakonodajalce, ki skušajo s široko vrsto rešitev, od davka na izpuste do spodbujanja čiste energije, zajeziti podnebne spremembe.

Čeprav so konservativci že dolgo skeptični do podnebnih sprememb, pa imajo dvomljivci zdaj mogočnega novega zaveznika v Donaldu Trumpu. Ameriški predsednik je podnebne spremembe označil za potegavščino, ZDA pa z izgovorom visokih stroškov začel postopoma umikati iz globalnega dogovora o boju proti podnebnih spremembam.

Eskridge pravi, da ga je Trump poklical junija, potem ko je videl poročilo o hudih težavah z erozijo na otoku, češ naj ne skrbi zaradi dvigovanja morske gladine. "Verjamem, da človek igra vlogo pri globalnem segrevanju, a ne tolikšo, kot menijo nekateri - o tem sva se s Trumpom pogovarjala," pravi Eskridge.

Rešitev še en jez?
Raziskava Enote vojaških inženirjev (ACE) iz leta 2015 je pokazala, da je Tangier od leta 1850 izgubil več kot dve tretjini svoje površine zaradi erozije, procesa, za katerega znanstveniki pravijo, da ga podnebne spremembe še pospešujejo. Za ameriške medije in politike je otok ob obali Marylanda zdaj simbol podnebne krize.

Prebivalci Tangiera so pozornosti veseli, a menijo, da je njihova težava precej preprostejša. Nasip, zgrajen na enem koncu otoka konec 80. let, preprečuje erozijo, pravijo, zato da je rešitev zgolj še en nasip na drugi strani. "Ne pričakujemo cenejšega računa za elektriko, pričakujemo pa, da bomo ostali tu," pravi 57-letna Deborah Pruitt, ki dela v otoškem muzeju, kjer je ena stena polepljena s časopisnimi izrezki o otoku.

Konservativni podnebni aktivisti, kot sta Rob Sisson iz ConservAmerica in Mitch Hescox iz Envageličanske okoljske mreže (EEN), pravijo, da zavračanje podnebnih sprememb pri otočanih ni presenetljivo: njuni skupini imata pogosto težave s prepričevanjem republikanskih kolegov o resnosti globalnega segrevanja. Ljudje pogosto nasprotujejo ideji, da bi ljudje lahko spremenili podnebje - tudi če bi to hoteli, pravijo.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ElTorro
# 22.10.2017 ob 09:15
@Ori
In potem svizec zavije čokolado...
seven7
# 22.10.2017 ob 13:40
Če ne verjamejo da jim voda zaliva otok pač naj gredo v morske globine rakom žvižgat.
Vsaj svoje slepote ne bodo prenašali na pozomce.
firtoh
# 22.10.2017 ob 13:25
Otoka že zdaj skoraj ni več.Prebivalci so veliki reveži,materialno in mentalno
henodarling
# 22.10.2017 ob 11:20
Mir naj jim dajo. Oni imajo Trumpa odrešenika...
Skippy
# 22.10.2017 ob 12:30
A ne vidite, kako enostavne so rešitve za takšen globalen problem? Imate jih zgoraj v komentarjih.
Homer.
# 22.10.2017 ob 13:42
Slika 15 pokaže vso katastrofo.......
Prebivalci pa bi delali nasip, namesto da počasi pripravijo kovčke ..........
HOR
# 22.10.2017 ob 16:19
"...James Eskridge, župan pretežno republikanske otoške skupnosti. "A tu ne bodo prepričali kaj dosti ljudi." Kot poudarja Eskridge, tukajšnji prebivalci ne verjamejo v podnebne spremembe: hočejo nov nasip, da bi preprečil erozijo, ne pa pridig o reševanju sveta s sončnimi celicami..."

Če na otoku tam živeči ljudje od leta 1970 niso opazili in namerili nekega resnega porasta morske gladine, opažajo pa erozijo, ki odnaša zemljo že stoletja je jasno, da so skeptični do hipoteze, da je za probleme otoka z morjem "krivo" predvsem dvigovanje morske gladine zaradi podnebnih sprememb (menda vsled emisij CO2) in, da potrebujejo predvsem ukrepe, kot je dodaten jez, katerega tudi že imajo uspešno drugje na otoku, ne pa politično propagandnega programa pridig glede klimatskih sprememb in sončnih celic, itd...

In kar se mene tiče izkazujejo pri tem precej več realizma in logike ter sposobnosti razumevanja problema in rešitve od precej "greenhorn" komentatorjev tukaj...
simonc27
# 22.10.2017 ob 16:06
...da bi skušala prepričati 450 prebivalcev otoka, naj vzamejo podnebne spremembe resno.

Ja recimo, da jih uspejo prepričati teh 450 duš da vzamejo podnebne spremembe resno.
Kaj bo njim konkretno to pomagalo, saj voda zaradi njihove spreobrnitve v pravo vero ne bo čudežno upadla za pol metra.
Meni bolj to zgleda ideološki PR - borba za duše.
JohnSmith
# 22.10.2017 ob 15:31
To poletje je delegacija republikanskih podnebnih aktivistov obiskala Tangier Island, s travo porasli otoček v zalivu Chesapeake v ameriški zvezni državi Maryland

Se zavedam, da je bilo to prepisano iz uglednega Reutersa, ampak otok Tangier je zaenkrat še vedno v Virginiji.
hexen
# 22.10.2017 ob 20:54
Nikolaj
# 22.10.2017 ob 19:00
Otok bo seveda izginil, kar pa ni dokaz o globalnem segrevanju.
Otok izginja zaradi erozije.
Notranjost Zemlje se tudi ohlaja in Zemlja se zato krči, kar je prav tako razlog, da morje narašča.
Zadeve so preproste kot pasulj.


O še ena sveta preproščina, ki je potovala v središče zemlje in spoznala, kako enostaven je svet.

Morska gladina se globalno dviguje.
Saj bi ti prilimal kakšen link ampak je žal od znanstvenih inštitucij.
Na žalost nimam zate relevantnih virov, t.j. tistih, ki verjamejo, da je zemlja ravna ali celo votla.
HOR
# 22.10.2017 ob 20:02
@pr_holistar
# 22.10.2017 ob 17:54
"...Ti otoki so stari milijone let in nobena erozija jim ni prišla do živega, nobenih nasipov ni bilo potrebnih. Zdaj v nekaj desetletjih oz. lar letih pa kar izginjajo ampak šur, gladina se ne viša, človek nima nič pri tem, rešitev so nasipi, rešil jih bo Trump...
Zabitost uma brez atoma zavesti..."


Motiti se je človeško, vzrajati v zmoti pa bebasto...

Že 1930 (!) so otočani zapustili del otoka, ker ga je poplavilo, 1933 pa je neurje odplavilo del otoka. Erozija zaradi valov in vetra pa tam že stoletja odplavlja zemljo, dodatno pa se otok zaradi geoloških procesov sam poseda/pogreza (kar nima povezave z dvigom morja ali sedanjim segrevanjem), od 1890 pa se je gladina dvignila za ca 30 cm...
In dviganje morja za do ca 3 mm na leto je tako trenutno zdaj zadnji od vzrokov za probleme otočanov s tem otokom in s tega stališča imajo otočani prav in tokrat celo tudi Trump.

Kajti odkar so to področje pred par stoletji odkrili Evropejci je pod vodo izginilo že 13 otokov, kar pomeni tudi, da se sedaj ne dogaja nič bistveno novega in se le nadaljuje stoleten naravni proces...
Pa rudi sicer je otok izredno nizek in otočani živijo na peščenih nasipih le meter do dva nad povprečno morsko gladino.

Za potrebe klima alarmizma pa se seveda krivdo težavam prebivanja na otoku po znanem psevdoznanstvenem receptu pripisuje v glavnem le dvigu morja zaradi segrevanja vsled CO2 emisij zadnjih nekaj desetletij...!?
LINK
https://www.geocaching.com/geocache/GC230GB_tangier-island-erosion-and-subsidence?guid=1a69ee94-bfd8-41b7-8df5-5f1c5d026f37
Strela
# 22.10.2017 ob 21:27
Boj na požiralniku, kaj?

Kdo se tukaj tako močno upira na znanstvene podatke?
Kako so ti podatki predstavljeni?
Kako te podatke razumemo?
V čigavo korist?

Podnebne spremembe, pa kaj, Saj se dogajajo skozi vso zgodovino Zemlje, Je za to res kriv človek? Zakaj se je človek v prazgodovini sploh naselil na ozemljih na katerih se pač je? So bile morda podnebne spremembe tako ugodne, da je do tega prišlo. Ali je homo sapiens hotel le s svojim tičem mahati okoli in se spariti z neandertalcem, kar mu je tudi na koncu uspelo. Očitno je že takrat, pred več kot 30.000 leti v zrak spustil toliko CO2, da imamo danes toliko problemov s tem. Sploh pa ne razumem tega, da je bilo okrog leta 1650 tako mrzlo, po svetu, da so vsi in še danes govorijo o mali ledeni dobi. Je bila morda takrat aktivnost Sonca na nuli? Zakaj je danes toliko problemov s previsokimi temperaturami? Je mogoče aktivnost sonca v zadnjih stotih letih največja v zadnjih 5.000 letih. Se morda določene spremembe temperatur sovpadajo z velikimi izbruhi ognjenikov, ali pa ko teh sploh oz. jih je za vzorec?

Pa kaj bi jaz to vedel, saj so za to znanstveniki. Mediji, politiki, frizerke in branjevke pa za interpretacijo vse te množice podatkov, ki so potem preneseni navadnemu človeku.

Nasip naj postavijo in bo za nekaj časa mir, pa še malo denarja bo natiskanega in porabljenega za nekaj.
favory
# 23.10.2017 ob 09:49
O izginjajočem otoku v Chesapeake zalivu je pisal že James A. Michener v knjigi Chesapeake (v slovenskem prevodu Zaliv) izdana leta 1978, tako da to tam ni nič novega. Erozija pač odnaša otok in tega bo očitno tudi. Seveda pa dvigovanje morja temu doda še kaj, še več pa verjetno neurja.
braun
# 22.10.2017 ob 18:27
Tangier je njihov dom. Tisti, ki jih preganjajo od tam se naj osramočeni pokorijo pred Sv. Hillarijem.

Velik del Nizozemske je krepko pod gladino morja. Pa ne zaradi podnebnih sprememb in prav zaradi njih ostajajo in širijo območja depresije.

Tudi Tangieristi naj vztrajajo, izdelajo ustrezen sonaraven dialog z naravo ali bolje, naravnimi ekstremnimi pojavi , nekako tako kot so koliščarji stoletja reševali svojo eksistenco na Ljubljanskem Barju.
pr_holistar
# 22.10.2017 ob 17:54
Ti otoki so stari milijone let in nobena erozija jim ni prišla do živega, nobenih nasipov ni bilo potrebnih. Zdaj v nekaj desetletjih oz. lar letih pa kar izginjajo ampak šur, gladina se ne viša, človek nima nič pri tem, rešitev so nasipi, rešil jih bo Trump...
Zabitost uma brez atoma zavesti.
zapravico
# 23.10.2017 ob 07:41
Ste mogoče pomislili,da se morda pa otok poseda
HOR
# 22.10.2017 ob 20:08
"...Eskridge pravi, da ga je Trump poklical junija, potem ko je videl poročilo o hudih težavah z erozijo na otoku, češ naj ne skrbi zaradi dvigovanja morske gladine. "Verjamem, da človek igra vlogo pri globalnem segrevanju, a ne tolikšo, kot menijo nekateri - o tem sva se s Trumpom pogovarjala," pravi Eskridge..."

...Očitno sta zavzela znanstveno strokovno korektno stališče glede globalnega antropogenega segrevanja...
Nikolaj
# 22.10.2017 ob 19:03
Prebivalci imajo povsem prav. Naredi naj se nasip in otok bo obstal.
veselo-na-delo
# 27.10.2017 ob 23:28
Ja nasipi jih bodo rešili ko pa voda nasip podre ko se zunaj gladina morja toliko poviša,pa pa gre celi otok z njimi vred v nekaj minutah ali celo sekundah pod vodo.
Razmišljanje nanivoju muhe.
zapravico
# 23.10.2017 ob 07:47
Zdrava kmečka logika pa ni tu doma
peglezn
# 22.10.2017 ob 19:47
To bo rešil Trump z denarjem... Mehičanov.

It's easy.
zapravico
# 23.10.2017 ob 07:40
Ori kaj čmo,kako tem našem narodu dopovedati,da nimajo pojma o globalnem segrevanju,ki ga znastveniki sami povzročajo
zapravico
# 23.10.2017 ob 07:37
Ameriški predsednik je podnebne spremembe označil za potegavščino, ZDA pa z izgovorom visokih stroškov začel postopoma umikati iz globalnega dogovora o boju proti podnebnih spremembam.
Zato pa stara politična srenja ne mara Trumpa,ker ne morejo več krasti denar iz blagajne za kao globalno okrevanje
Nikolaj
# 22.10.2017 ob 19:00
Otok bo seveda izginil, kar pa ni dokaz o globalnem segrevanju.
Otok izginja zaradi erozije.
Notranjost Zemlje se tudi ohlaja in Zemlja se zato krči, kar je prav tako razlog, da morje narašča.
Zadeve so preproste kot pasulj.
Audy
# 22.10.2017 ob 10:24
Skoraj tako smešno kot raziskovalci, ki so odpravijo na Arktiko dokazat da ledu ni več, a ostanejo ujeti v - ledu.
Ori
# 22.10.2017 ob 09:07
Če omejimo toplo gredo, ki jo povzroča letalski promet (tako kot se je to dokazalo 11/9), lahko takoj globalno ohladimo zemljo vsaj za 1,5C. Vendar interesa ni, ker so znanstveniki in vladne agencije na plačilnih listah.
brain2k
# 22.10.2017 ob 08:14
"Tangier, izginjajoči otok s prebivalci, ki zanikajo podnebne spremembe"

Pa kako naj teh 450 ljudi zavre naravbe spremembe??? Sicer pa ta clanek ni nic drugega kot propaganda/reklama za leve populiste.
Kazalo