Prizor iz filma Odrešitev, ki velja za enega izmed kultnih filmov 70. let. Foto:
Prizor iz filma Odrešitev, ki velja za enega izmed kultnih filmov 70. let. Foto:
Povezava z Odrešitvijo je bila na uradni strani festivala letos močno izpostavljena. Foto: Uradna stran festivala
Film je reko Chattoogo postavil za vrhunsko destinacijo za rafting. Foto: Facebook
Glavno vlogo v filmu je odigral Burt Reynolds.

In čeprav gredo številnim v tistih krajih še vedno kocine pokonci, ko se spomnijo na filmsko upodobitev domačinov kot neizobraženih kmetavzov, je film pripomogel k nastanku 20 milijonov dolarjev težke industrije športov na prostem (zlasti raftinga) vzdolž reke Chattooga, ki razmejuje zvezni državi Georgia in Južna Karolina.
Zaradi naravne lepote, ki jo je izpostavila prav Odrešitev, so na tem območju samo letos posneli vrsto filmov, vključno s prihajajočim filmom Killing Season, v katerem igrata Robert DeNiro in John Travolta.
Ta konec tedna so skupnosti vzdolž Chattooge praznovale 40. obletnico filma s prvim Chattooga River Festivalom, čeprav nekaterih krajevnih prebivalcev ideja spominjanja sveta na povezavo s trilerjem ne osrečuje. "Gre za enega tistih primerov, kjer je v vsej zadevi tudi nekaj dobrega," pravi Stan Darnell, predsednik odbora pooblaščencev okrožja Rabun. "Prav gotovo je iz Odrešitve prišlo veliko dobrega, v smislu odpiranja filmski industriji, kajakaštvu, kampiranju."
Poklon filmu
Prireditelji festivala pravijo, da upajo, da bi lahko dogodek postal vsakoletna atrakcija za zbiranje sredstev za ohranjanje Chattooge in promoviranje okoljske zavesti. Da je tema prvega festivala Odrešitev, je zgolj poklon filmu, ki je tu ustvaril industrijo adrenalinskih športov, razlaga Pete Cleaveland, direktor turističnega urada okrožja Rabun in podpredsednik festivalskega odbora.

Med vrhunci festivala je bil koncert Ronnyja Coxa, enega izmed štirih glavnih igralcev filma. Seveda so imeli tudi posebno projekcijo Odrešitve, ob tem pa še glasbeni festival, semenj in čistilno akcijo reke. Festivala se je letos udeležilo okoli 3.000 ljudi, hoteli so imeli močan porast obiska, Cleaveland pa upa, da se bo udeležba v prihodnjih letih le še večala.
Vsako leto bo tema druga, glavni cilj prirediteljev pa je predvsem ozaveščati ob pomenu reke in okolice.

Ogorčeni domačini
Ed Land
, lastnik farme Chattooga Belle in član organizacijskega odbora, je dejal, da so se nekateri pritoževali, ko so se prireditelji začeli pogovarjati o povezavi festivala s filmom. "Bilo je kar nekaj zelo ostrega nasprotovanja, a kot odbor smo zadevo preučili, sklenili, da je, kar je, in da bodo ljudje preboleli. Festival bo koristil tukajšnjim ljudem, pa če jim je všeč ali pa ne," meni Land.

Številni prebivalci z obeh bregov reke, ki je v filmu nosila izmišljeno ime "Cahulawassee River", so se izrekli proti "odrešitveni" tematiki festivala. "Film upodablja okrožje Rabun kot nazadnjaško, neizobraženo, strašljivo, deviantno združbo med seboj poplojenih kmetavzov. Še danes, ko kdo omeni 'Odrešitev', se ob tem vzbudijo neprijetne in neosnovane podobe sicer čudovitih, delavnih apalaških ljudi, ki živijo tu," razlaga Darnell. "Bolj bi mi ugajalo, če bi bil samo festival Chattooga River. Odrešitve ne bi omenjal."

Idejo dobil v Italiji
Film temelji na romanu Jamesa Dickeyja, sicer domačina iz Georgie, ki je za AP leta 1994 povedal, da je dobil zamisel za Odrešitev v času, ko je živel v neki italijanski vasi. "Videl sem osebo, ki je stala na robu pečine. Pa sem si mislil: Kdo je? Kaj dela tam? Je prišel iz gozda, iz notranjosti? Zakaj bi to storil? Vse se je začelo sestavljati, potem pa sem samo še dodal reko," je razlagal Dickey, ki je umrl leta 1997.

Območje je ugnezdeno med gozdove na stičišču Georgie, Severne Karoline in Južne Karoline. Okrožje Rabun šteje le 17.000 ljudi, a se populacija skoraj podvoji poleti, ko rečni vodniki in mestno prebivalstvo tja pobegnejo pred južnjaško mestno vročino.
Filmski sklad Georgie, ustanovljen leto dni zatem, ko je bila Odrešitev nominirana za oskarja za najboljši film, ima korenine prav v snemanju filma. Večina tamkajšnjega prebivalstva je namreč bodisi delala pri filmu ali pa so poznali koga, ki je delal.