Stolpnici sta poželi veliko pohval. Foto: Reuters
Stolpnici sta poželi veliko pohval. Foto: Reuters
Stolpnici sta bili Majevo prvo mednarodno naročilo. Foto: Reuters

Njegovi dve stanovanjski stolpnici povezuje njuna krivuljasto zaobljena silhueta, zaradi katere so domačini stolpoma dali vzdevek "Marilyn Monroe", a sta bili zgradbi oblikovani vsaka zase. Prebivalcem Mississauge se je namreč prva stolpnica tako zelo priljubila, da so lani naročili in zgradili še drugo.

Odkar je leta 2006 dobil svoje prvo večje mednarodno naročilo, si je Majeva osem let stara pekinška firma MAD naredila ime kot vodilni zastopnik urbanega dizajna, ki je hkrati futurističen in spoštljiv do narave. Med njihovimi projekti najdemo dih jemajoče muzeje in nebotičnike v kitajskih mestih Harbin, Ordos in Tianjin, a Majev ljubljenec je kanadski Absolute Towers.

Ko je dobil naročilo, mu je bilo le 30 let. "Še nikdar prej nisem zgradil stavbe in to je bila velikanska stavba. Moral sem ugotoviti, kako zbrati ekipo, kako zgraditi višino. Presenečen sem bil. Nisem vedel, da je tako zapleteno zgraditi stavbo," je povedal za CNN. Uspelo mu je s pomočjo torontskega arhitekta Atille Burke in gradbenega tehnika Sigmunda Soudacka. Prva stolpnica je 170 metrov visoka, z eliptičnimi talnimi ploščami, ki se upogibajo na različnih točkah, odvisno od ustrezne fiziognomije pokrajine.

Navdušeni kritiki
Danes Ma pravi, da je zadovoljen, da ni vedel, kako težko bo uresničiti vizijo - če bi, se zadeve morda sploh ne bi lotil. "Tako samozavesten sem bil pri svojem predlogu, ker sem imel v mislih res mesto," razlaga. In mesto je predlog cenilo.

"Končno živi v Mississaugi arhitektura," je zapisal neki kritik, ki je vijugasto in rebrasto obliko stavbe primerjal s plisiranimi oblačili modnega oblikovalca Isseya Miyakeja. Spet drugi kritik je Absolute Towers označil za "drzna, seksi in prezirljiva do formalnih konvencij škatlastega modernizma nebotičnikov" ter odgovor na "torontske načrtovalce, ki se pritožujejo, da ne morejo zgraditi in prodati ničesar, razen istih dolgočasnih zadev, ki jih vidimo že od druge svetovne vojne".

"Nisem ju skušal narediti seksi, samo ne škatlasto," pravi Ma. "Skušam izraziti naravo v velikih mestih. Odraščal sem v stari soseski Pekinga, kjer smo imeli dvorišče in drevesa. V bistvu je bil cel Peking vrt - Prepovedano mesto -, jezera in vrtovi v mestnem središču so bili vsi umetni," razlaga.
"Mislim, da je to dober vzorec za mesta prihodnosti. Mora obstajati način, da skombiniraš naglo rastoče in močno poseljeno okolje z naravo. Morda imamo lahko svoje vrtove v oblakih. Lahko povežemo pod oblaki različne stavbe in imamo slap z visoke višine. Bilo bi krasno."