Leta 1848 so v Kaliforniji odkrili rudnik živega srebra, ki so ga poimenovali po največjem rudniku živega srebra na svetu, španskem Almadenu. Dobil je ime New Almaden. Le šest let pozneje so nekaj več kot 100 kilometrov stran odkrili novo nahajališče živega srebra in logično je bilo, da ga poimenujejo po domu drugega največjega rudnika živega srebra na svetu. Nastala je New Idria.

Preden so območje odkrili Španci, so tja pogosto hodili tamkajšnji Indijanci, saj so iz zemlje, ki je vsebovala živo srebro, izdelovali rdeče barvilo.

Danes je New Idria le še zgodovinski spomenik
Čeprav je bilo območje težje dostopno, se je število prebivalcev iz leta v leto povečevalo. Leta 1880 je imela Nova Idrija že več kot 3.000 prebivalcev, med njimi rudarje, trgovce, družine. Naselje je bilo razmeroma razvito, saj je imelo cerkev, šolo, pošto in celo zdravnika.

Rudnik New Idria so sestavljali štirje predeli, New Idria, Molina, Aurora in San Carlos. V vsakem izmed teh predelov so se razprostirali številni jaški, nekateri so na ogled še danes. New Idria je namreč kalifornijski zgodovinski spomenik, ki je preurejen v nekakšen muzej na prostem. Na ogled je več ko 70 spomeniško zaščitenih objektov, ki jih zakon, čeprav so nenaseljeni, varuje pred rušitvijo. Ljudje ne živijo v tem kraju že nekaj desetletji, saj so rudnik leta 1972 zaprli.

A. M.