Turisti derejo v narodni park, ki vsako leto pozdravi okoli milijon obiskovalcev. Foto: AP
Turisti derejo v narodni park, ki vsako leto pozdravi okoli milijon obiskovalcev. Foto: AP

Največji razcvet po letu 2005 je v teh dneh nastal po zaslugi El Niña in obilnega deževja, puščavska dolina, od leta 1933 zaščitena kot narodni park, pa se je spremenila v neskončna polja rumenih, škrlatnih, rožnatih in belih cvetov.

Dolina smrti je začela kazati znake t. i. "superrazcveta" že začetku januarja, potem ko je pokrajino oktobra pošteno namočilo obilno deževje, piše na spletni strani parka. Popotniki zdaj prihajajo z vseh koncev, da bi ujeli ta edinstveni dogodek.

Največji narodni park celinskih ZDA se razteza 13.518 kvadratnih kilometrov od Kalifornije do Nevade in vsako leto privabi okoli milijon obiskovalcev, a le redko drvijo v puščavo, kjer poleti zaradi visokih temperatur pogosto niti iz avtomobila ne priporočajo, tako urgentno.

Recept za "superrazcvet"
Kot poroča BBC, je recept za "superrazcvet" sicer na videz preprost: močno deževje, ki mu sledijo visoke temperature in blažje plohe, ki prebudijo na milijone spečih semen.

Če je prevroče ali premrzlo, če je veter presuh ali če je dežja preveč ali premalo, bodo divje cvetlice morda še vedo zacvetele, a ne tako usklajeno in na gosto, kot se to zgodi pri "superrazcvetu".

Težava je, da je Dolina smrti najbolj sušen kraj v Severni Ameriki in najbolj vroč na Zemlji, kjer je dež redkost, peklenska vročina pa ne.

Pred letom 2005 je dolina zadnji tovrstni razcvet doživela leta 1998.