Za nekatere kipe se zdi, da se dotikajo neba ... Foto: EPA
Za nekatere kipe se zdi, da se dotikajo neba ... Foto: EPA

Med desetimi najvišjimi kipi sveta jih kar osem stoji v azijskih državah, dva, kipa Petra Velikega in Mati domovina kliče, pa je mogoče najti v Rusiji.

Obstaja tudi še višji spomenik kot tisti v Izvirskem templju na Kitajskem. V Black Hillsu, ameriška zvezna država Južna Dakota, namreč že vse od leta 1948 v skalo gradijo kip Crazy Horse (Nori konj), ki leži le osem kilometrov stran od druge znamenitosti, Mount Rushmora. Ko (če) bo kip dokončan, bo visok kar 172 metrov in širok 195 metrov.

Le nekoliko manjši kip pa načrtujejo v indijski zvezni državi Utar Pradeš, saj naj bi bil pozlačeni kip Bude Maitreje visok 152 metrov.

Na fotografijah ponujamo osmerico trenutno najvišjih kipov na svetu, ki strumno stojijo in zaznamujejo okolico, ter še nekaj drugih nižjih, a bolj znanih kipov.

Buda izvirskega templja. Kip, ki upodablja Budo Vairokana, so v kitajski pokrajini Henan postavili leta 2002. S 128 metri višine - ta številka vključuje tudi 20-metrski lotusov prestol, s podstavkom pa skupna višina znaša 153 metrov - velja za najvišji kip na svetu. Ves projekt je stal 55 milijonov dolarjev, od tega so 18 milijonov porabili za sam kip. Ime kipa izhaja iz bližnjega izvira tople vode Tianruj. Voda ima kar 60 stopinj Celzija in naj bi imela zdravilne učinke.
Laykyun Setkyar oziroma Stoječi Buda je februarja leta 2008, ko so ga dokončali, v hipu postal ena največjih znamenitosti azijske države Mjanmar. Podstavek je visok 13,5 metra, sam kip, ki stoji v vasi Katakan Taung, pa 116 metrov. Mjanmarske oblasti vztrajajo, da gre za najvišji kip na svetu. Gradnja je trajala kar 12 let.
Amitaba Buda ali Buda večne luči je glavni 'junak' kipa, ki se imenuje Ušiku Daibacu in leži v japonski prefekturi Ibaraki. Kip, prekrit z bronom, je visok 120 metrov in je postavljen na desetmetrskem lotosovem cvetu. Končan je bil leta 1995, od takrat pa velja za enega najbolj obiskanih japonskih spomenikov. Turisti se z dvigalom lahko povzpnejo 85 metrov visoko, na opazovalno ploščad.
'Guan Jin z Južnega morja' je ime 108 metrov visokega kipa, ki se 'razkazuje' ob južni obali Kitajske, v provinci Hainan v bližini templja Nanšan v letovišču Sanja. Za gradnjo so delavci potrebovali šest let, ko je bil kip leta 2005 posvečen, pa je pri obredu sodelovalo 108 uglednih menihov iz več držav. Kip ima tri pročelja - eno je obrnjeno proti celini, drugi dve pa proti Južnemu Kitajskemu morju.
Kip dveh cesarjev, Huang Dija in Jan Dija, je visok 106 metrov in krasi prestolnico kitajske province Henan, mesto Žengžu. Huang in Jan sta bila cesarja, ki sta se v kitajsko zgodovino zapisala zato, ker naj bi bila prednika kitajskega ljudstva. Ker je bil kip postavljen leta 2007, ga mnogi dojemajo tudi kot prikaz slave kitajske politike in gospodarstva.
Ta stometrski kip bodisatve Kannon stoji v japonskem mestu Sendai. Bližnji 12-nadstropni hotel je videti v primerjavi z njim kot hišica za palčke. Zgraditi ga je dal krajevni bogati poslovnež. Obiskovalci se lahko z dvigalom povzpnejo na vrh kipa in uživajo v res krasnem razgledu. Vsi, ki so v dobri kondiciji, pa se lahko na 'pustolovščino' podajo po stopnicah.
Kip Petra Velikega je z višino 96 metrov ena izmed znamenitosti Moskve. Legenda pravi, da si je kip zamislil gruzijski arhitekt Zurab Tsereteli kot upodobitev raziskovalca Krištofa Kolumba, ker pa ga je ameriška vlada zavrnila, ga je Rusiji prodal kot spomenik Petra Velikega. Postavili so ga leta 1997, v nasprotju s prejšnjimi kipi pa ne zbuja občudovanja, saj ga imajo nekateri celo za najgrši spomenik na svetu.
Višina 92 metrov je dovolj za osmo mesto. Toliko se v nebo dviga Veliki tajski Buda, postavljen leta 2008. Je ponos mesta Ang Tong, ki leži v istoimenski provinci.
Po še dveh azijskih 'velikanih' je na 11. mestu po višini še en ruski ponos. Gre za kip z imenom Mati domovina kliče, postavljen je bil leta 1967 v Volgogradu v nekdanji Sovjetski zvezi, visok pa je 85 metrov. Kip ženske je visok 52 metrov, meč, ki ga drži v rokah, pa dolg 33 metrov. Dvesto stopnic, ki so postavljene od vznožja vzpetine do spomenika, simbolizira 200-dnevno obleganje Stalingrada.
Še povsem svež je najvišji kip v Afriki, ki z 49 metri višine velja za 21. najvišji kip sveta. Slovesno so ga razkrili aprila letos, imenuje se Spomenik afriške renesanse, krasi pa senegalsko prestolnico Dakar. Bronasti kip je obrnjen proti Atlantskemu oceanu, po ideji senegalskega predsednika Abdulaya Wade pa ga je oblikoval domači arhitekt Pierre Goudiaby. Zanimivo, zgradili so ga delavci iz Severne Koreje. Foto: EPA
Eden najslavnejših kipov sveta, znameniti Kip svobode na majhnem otočku Liberty Island pred New Yorkom, je zagotovo ena največkrat fotografiranih turističnih znamenitosti, vsekakor pa ni tudi največja. Kip 'lady svobode' je namreč visok 'le' 46 metrov, s to višino pa se je komaj uvrstil med 30 najvišjih kipov sveta. Le meter nižji kot kip je njegov postavek. Kip v povprečju letno obišče 3,2 milijona ljudi. Foto: EPA
Kristus Odrešenik, upodobitev Jezusa Kristusa, ki bdi nad brazilskim velemestom Rio de Janeiro, je še nekoliko nižji. Če upoštevamo še desetmetrski podstavek, je celotna višina spomenika 40 metrov. Postavljen je bil leta 1931. Težek je 635 ton, stoji pa na vrhu 700 metrov visokega hriba Corcovado v nacionalnem parku Tijuca. Foto: EPA
Zagotovo najstarejši kip med vsemi je Velika sfinga v Gizi v bližini egiptovske prestolnice Kairo. Visoka je 20,22 metra in sega približno v leto 2532 pred našim štetjem. Gre za največji monolit na svetu, saj je sfinga dolga kar 73,5 metra in šest metrov široka. Foto: MMC RTV SLO
Več kot 15 metrov je visok tudi kip Zmagovalec (Pobednik), ki prikazuje zmagovitega vojaka iz prve svetovne vojne. Stoji v Beogradu v Srbiji, natančneje pri trdnjavi Kalemegdan. Gre za eno najbolj poznanih del hrvaško-srbskega kiparja Ivana Meštrovića. Kip, ki naj bi prvotno stal na trgu Terazije, a so se ljudje pritoževali nad njegovo goloto, v eni roki drži goloba miru, v drugi pa meč.