Zima - nadloga ali čas za zabavo na prostem in romantične prizore? Foto: EPA
Zima - nadloga ali čas za zabavo na prostem in romantične prizore? Foto: EPA

Takšno temperaturo so v "slovenski Sibiriji", kakršen je vzdevek te vasice tik ob slovensko-hrvaški meji, izmerili že trikrat, drži pa tudi, da se je živo srebro v sredogorskih mraziščih Julijskih Alp spustilo še občutno nižje, kar do -41,7 stopinje Celzija.

A ti nenaseljeni predeli so že druga zgodba. Tokrat si oglejmo svetovne prestolnice in njihove temperaturne rekorde sredi zime, kot so jih zbrali pri britanskem Independentu. Mnenja in seznami o tem, katero je najhladnejše glavno mesto na svetu, se sicer razlikujejo, saj različne meritve upoštevajo različne podatke in povprečja.

Kakor koli že, stopinja gor ali dol, v spodnja mesta sredi zime nikar ne hodite brez debelega puloverja, zaščite za obraz in toplih obuval.

1. mesto: -52 stopinj Celzija (Astana, Kazahstan). Mlada prestolnica Kazahstana, ki je ta naziv od mesta Almaty prevzela leta 1997, je po svetu poznana zaradi svoje futuristične arhitekture. Dolgoletni voditelj Nursultan Nazarbajev je namreč odročno stepsko mesto s pomočjo denarja iz naftnih sredstev spremenil v razkošen projekt s pozlačenimi nebotičniki in marmornatimi palačami. Obiskovalec ne sme zamuditi Palače miru, predsedniške palače ter mošeje Nur-Astana, simbol mesta pa je 105 metrov visok stolp Bayterek. Nazarbajev želi tujce v mesto privabiti prav z mrazom, saj je dejal, da je mesto tako sterilno, da niti bakterije ne preživijo v takem vremenu, zato se tam dočaka daljše življenje.
2. mesto: -49 stopinj Celzija (Ulan Bator, Mongolija). Mongolska prestolnica leži ob reki Tuul, obdajajo pa jo štiri svete gore, ki so na severu poraščene z borovim gozdom, na jugu pa s travnatimi stepami. Poletje v mesto prinese nekoliko toplejši zrak, zime pa so tako 'peklenske', da mora obiskovalec obvezno posnemati domačine in se obleči v oblačila iz kameljih dlak, ki so znana prav po svoji toploti.
3. mesto: -40 stopinj (Minsk, Belorusija). Minsk ni vroča turistična zanimivost ne glede vremenskih razmer ne po priljubljenosti, čeprav se ponaša s čistimi ulicami, prijaznimi domačini in prijetnimi parki. Zelo znan je cirkus iz Minska, ki navduši vsakega otroka, odrasli pa lahko za ceno, ki je mnogo nižja kot v večini drugih evropskih mest, obiščejo opero ali balet. Belorusi pa so navdušeni tudi nad boogiejem, tako da naj turist obvezno v kovčku prinese tudi plesne čevlje in se v nočnem klubu preda plesu.
4. mesto: -37 stopinj Celzija (Ottawa, Kanada). Kanadčani so navajeni na mraz in hlad, so pa takšno vreme vsaj nekoliko izkoristili sebi v prid in postali mojstri hokeja na ledu, ki je tudi njihov šport številka ena. Če se znajdete v prestolnici, zato nikakor ne smete izpustiti utripa na tekmi moštva Ottawa Senators, ki igra tudi v ligi NHL. Če ste dovolj pogumni, pa si lahko drsalke nadenete tudi sami in preizkusite svojo spretnost in ravnotežje v Rideau Canalu, ki je uvrščen tudi na Unescov seznam dediščine in pozimi velja za največje naravno drsališče na svetu.
5. mesto: -33 stopinj Celzija (Helsinki, Finska). Finska prestolnica je kljub severnemu mrazu 'kul' mesto, ki ponuja mešanico severnjaškega mestnega 'šika' z izjemno naravno lepoto. Baltsko morje, ob katerem Helsinki ležijo, pozimi zamrzne in je kot nalašč za drsanje, če pa pred ledom dajete prednost snegu, si lahko izposodite tekaške smuči in z njimi prekrižarite največji park v mestu. Imate energije še več in ste res pogumni? Če je tako, se pridružite ekipam v kampu Rastila, ki si drznejo skočiti v ledeno vodo.
6. mesto: -32 stopinj Celzija (Bukarešta, Romunija). Pozimi romunske prestolnice ne obišče veliko tujcev, spomladi, ko se temperatura dvigne, pa 'mali Pariz', kot mesto tudi imenujejo, postane priljubljena turistična točka. Že res, da je promet kaotičen, a mesto ima vsekakor več dobrih lastnosti, kot so nizke cene, vabljiv kolaž neoklasične arhitekture, privlačnost starega mestnega jedra in seveda gromozanski ostanek komunističnega obdobja, Parlamentarna palača, ki velja za največjo civilno zgradbo na svetu (večja stavba od nje je le Pentagon), najdražjo stavbo na svetu in tudi najtežjo.
7. mesto: -30 stopinj (Vilna, Litva). Potem ko je bila Vilna lani prestolnica kulture, se je glas o mestu in njegovih znamenitostih razširil na mnoge strani sveta. Za hladne zimske dni so se prebivalci dobri pripravili in iz zime naredili pravo zabavo. Le nekaj kilometrov iz prestolnice si lahko po romantično zasneženih gozdnih poteh omislite adrenalinsko vožnjo z motornimi sanmi, nato pa se za nekaj trenutkov ustavite ob zamrznjenem jezeru in poskusite srečo pri ribolovu. Večeri so povsem druga 'pesem' - Vilna ima pestro nočno življenje, zato lahko občutite utrip mnogih lokalov in klubov - verjemite, še vroče vam bo postalo ...
8. mesto: -30 stopinj (Talin, Estonija). Staro mestno jedro Talina v zimskih mesecih, ko ga pobeli sneg, postane čudovita bela 'čarobna dežela'. Če ga obiščete v tem zimskem času, si lahko omislite drsanje na drsališču na prostem, nato pa se pogrejete ob kuhanem vinu, ki vam ga bodo postregli v enem izmed mnogih prijetnih lokalov. Zima pa ima še eno prednost - izognili se boste navalu študentov in drugih precej razpoloženih skupin, ki poleti 'okupirajo' mesto samo zaradi poceni piva.
9. mesto: -29,5 stopinje (Nuuk, Grenlandija). Nuuk je vsekakor med najbolj posebnimi in drugačnimi prestolnicami sveta, saj se lahko kar pred svojim 'pragom' pohvali s čudovito in mamljivo zimsko kuliso. Če ste med srečneži, ki boste Grenlandijo občutili na lastni koži, si lahko omislite pogled na ogromno ledeno 'preprogo' iz helikopterja ali iz čolna opazujete razigrane kite. Privlačno in skrivnostno zgodbo o grenlandski preteklosti in sedanjosti pa si lahko ogledate v narodnem muzeju, ki leži v starem predelu Nuuka v bližini fjorda.
10. mesto: -29 stopinj Celzija (Varšava, Poljska). V Varšavi dobite prvovrstne znamenitosti, a v primerjavi z zahodnimi prestolnicami le za polovično ceno. V zgoščenem jedru se lahko kratkočasite z izjemnim izborom muzejev, galerij in mogočnih stavb, vrhunec kulturnih znamenosti mesta pa predstavljata Palača kulture in znanosti, ki je najvišja stavba na Poljskem in odličen primerek stalinistične arhitekture, in opera.