Stavbe je bršljan že povsem prerasel. Foto: Reuters
Stavbe je bršljan že povsem prerasel. Foto: Reuters
Turistov je v zadnjih letih vse več. Foto: Reuters
V notranjosti ene izmed hišk. Foto: Reuters

Odročna vasica na enem izmed 400 otočkov, ki sestavljajo arhipelag Šengsi v provinci Džedžjang ob ustju reke Jangce, je bila zapuščena na začetku 90. let, ko so se prebivalci zaradi tipičnih otoških težav z dostavo živil in ustreznimi izobraževalnimi ustanovami počasi začeli odseljevati in iskati delo na celini, kjer svoj ulov lažje prodajo.

Najprej so odšle najbogatejše in najpremožnejše družine, sledili so še preostali in do leta 1994 v Hovtovanu ni ostal skoraj nihče več.

Narava je naglo postorila svoje in 20 let pozneje so krušeče se kamnite hiške že praktično povsem porasle z bršljanom, ki je že prodrl skozi okna in vrata tudi v notranjost, ozke strme uličice prerašča plevel, čas pa se je ustavil. Če prispete v mestece zgodaj zjutraj, ko je še povsem ovito v meglo, ki se dviga z morja, je Hovtovan s svojimi 500, pretežno zapuščenimi hiškami videti bolj kot privlačna snemalna lokacija.

Deli vasi so povsem nedostopni, kar kraju daje še dodaten mističen pridih, po hišah se lušči omet in barve bledijo, ponekod pa še najdemo dokaze nekdanjega življenja, kot so zložena otroška oblačila ter po tleh razsute steklenice in čevlji, sicer pa je nekoč živahna vas spremenjena v zeleno džunglo.

Turistična atrakcija
Eden redkih, ki v vasici vztraja, je Sun Ajve, ki živi v preprosti, minimalistični sobi z leseno posteljo, enim stolom in drugim, ki služi kot miza. Na golih tleh sobo razsvetljuje par sveč, edini okras na steni je napol strgan plakat kitajskega boga sreče.

Ob Sunu v vasi živijo še trije ljudje - v sosednjem zalivu starka, v zapuščeno šolo pa se je že dolgo tega vselil par s tropom divjih psov. Občasno sicer vas še obišče kak nekdanji prebivalec, sicer pa mestece živi predvsem s turisti. Vsak dan se jih nad Hovtovan zgrne nekaj sto, ki so vas odkrili pred nekaj leti.

Sprva so bili obiskovalci še zelo redki, a kmalu se je razširil glas (beri: privlačne fotografije fascinantne vasi na Instagramu) in obiski čez hrib iz sosednjega večjega mesta so postali vse pogostejši, turistična invazija pa vse do danes ni izgubila zagona. Še celo nekateri nekdanji prebivalci so se začeli vračati.

Edini prodajni artikel - voda
Tamkajšnje oblasti so prosile Čeng Šidžanga, nekdanjega vodjo vaške komunistične stranke, in nekatere druge vaške starešine, naj preživijo nekaj ur na dan v svoji stari vasi in "poskrbijo za turiste". Čeng danes v maniri stare šole pozdravlja obiskovalce in jih prosi, naj se zaradi lastne varnosti držijo ulic in ne vstopajo v zapuščene stavbe. A ob izjemnem prilivu obiskovalcev jih Čeng le stežka nadzira, kar pa ga kaj dosti ne obremenjuje.

Vsak dan ga pri njegovem delu spremljajo nekdanji sosedje, ki prodajajo turistom plastenke vode - edini prodajni artikel v Hovtovanu. Za zdaj. Pričakujejo namreč še več turistov, kar bo najverjetneje postopoma spremenilo podobo tega mističnega kraja. Z obiskom torej ne odlašajte.