Ibiza je priljubljen španski otok v Balearih. Čisto zraven pa leži najdražji otok na svetu. Foto: EPA
Ibiza je priljubljen španski otok v Balearih. Čisto zraven pa leži najdražji otok na svetu. Foto: EPA
Vam gre gneča na plaži na živce? Imate tudi druge možnosti. Npr. zasebne plaže na zasebnih otokih. Foto: EPA
Tropski otok
Si želite imeti svoj otok? Če imate dovolj denarja za nakup, si ga lahko omislite. Foto: EPA
Fraser Island
Si predstavljate ... Da bi lahko preživeli brez tekoče vode, elektrike, interneta, telefonov? Gradnja zbiralnikov vode, napeljava cevi in gradnja kolektorjev na sončne celice (če že kupite otok, si morate na njem zgraditi tudi hišo) bi vas stala pravo premoženje, saj bi morali vse materiale, ki jih potrebujete, pripeljati iz civilizacije. Foto: EPA
Največkrat je za dostop do otokov, ki so v zasebni lasti, potrebna jahta, saj otoki ponavadi niso povezani s kopnim ali drugimi otoki v bližini, pa tudi pristajalnih stez za manjša letala (če jih je sploh mogoče zgraditi) ni. Foto: RTV SLO
Tale otok v Francoski Polineziji je bil v lasti znamenitega igralca Marlona Branda. Zdaj je na njem naravni rezervat. Foto: EPA
Bahami (na vrhu) ležijo severno od Kube in vzhodno od ZDA. Velikokrat jih prizadenejo orkani. Foto: EPA

Če ste navaden smrtnik in zadenete na loteriji več milijonov dolarjev, si lahko omislite svoj otok, pravi Cheyenne Morrison, nepremičninski posrednik za Coldwell Banker Morrison's Private Islands v avstralskem Port Douglasu, ki dodaja: »Otok si lahko privoščite tudi, če zaslužite na borzi ali pa ste izjemno uspešen poslovnež. Tedaj si mislite le to, kako si boste kupili jahto ali pa otoček nekje na samem.«

Poseben pomen ima seveda beseda zasebno. To pomeni, da mora biti okoli veliko, veliko vode, brez bližnjih otokov, ki bi bili naseljeni. Voda je namreč boljša ovira kot kamnita ograja pred vplivi zunanjega sveta. Niti ni nobenih hrupnih sosedov, ki bi motili, nobenih fotografov, ki bi stopili na vašo plažo brez dovoljenja.

Otoki v zasebni lasti so redki
Poleg tega ne gre pri nakupu otoka za samo fantazijo in željo imeti kaj takega. Gre tudi za znamenje razkošja. Cene otokov se namreč gibljejo nad 200.000 dolarjev – za to ceno dobite namreč otok, ki je izjemno majhen, brez plaže, primerne za kopanje, in ki leži nekje v mrzlih predelih sveta. Kljub »nizkim« cenam pa so zasebni otoki izjemno redek pojav med bogatimi.

Forbesov seznam za leto 2006 je razkril, da je najdražji zasebni otok vreden skoraj 40 milijonov dolarjev. Vas zanima, kateri otok je dosegel tako vrtoglavo ceno? To je Isla de sa Ferradura, ki pripada Španiji, na njem pa stoji prečudovito posestvo.

Cene skoraj vedno neznanka
Deveti najdražji otok sveta, ki je trenutno na prodaj, je otoček Thatch Cay, ki leži blizu obale St. Thomasa. Kdor ga bo kupil, bo moral zanj odšteti 24 milijonov dolarjev. Seveda je še kar nekaj otokov, ki so v zasebni lasti, na prodaj. O cenah se pred nakupom v ponudbah pravzaprav niti ne govori.

In kdo so ljudje, ki si lahko privoščijo popolnoma svoj otok? Med njimi je tudi igralec Mel Gibson, ki je za otok odštel 15 milijonov dolarjev. Otok leži v otočju Fidži. Tudi Richard Branson je že pred več kot desetimi leti kupil svoj otok – njegova poteza je bila tedaj zelo premišljena, saj je otok Necker Island kupil, ko se je še vedno dalo kupiti posestva (in otoke), ki so del britanskih Deviških otokov. Marlon Brando je več let živel na svojem otoku Tetiaroi v Francoski Polineziji.

Bo Gates kupil svoj otok?
Čeprav velja Bill Gates za najbogatejšega človeka na svetu, pa za zdaj ima otoka. Pred kratkim se je že zanimal za Grand Bogue Caye, največji zasebni otok Belizeja, ki je na prodaj. Cena – 25 milijonov dolarjev za 1,27 kvadratnega kilometra.

In zakaj si več milijonarjev ne kupi otoka? Prvič zato, ker jih ni na voljo neomejena količina, drugič zato, ker jih morda ne zanima tovrsten nakup. In če imajo otoki čisto vodo, primerno za plavanje, ribe, ki jih lahko lovijo in čudovite plaže za sončenje – če otok ni blizu civilizacije, tu ni trgovin, muzejev, gledališč, koncertov in restavracij. Poleg tega je dostop do otoka lahko resnično težaven ali pa celo nemogoč. Manjkata tudi tekoča voda in elektrika, ogrožajo pa ga visoki valovi, organi, izpostavljen je soli in na njem je lahko veliko različnih vrst insektov.

Tudi gradnja hiše na otokih stane ogromno, še posebno, če morate na otok prepeljati ves material. Tu so tudi težave s komunikacijo. Še pred kratkim so se lahko tisti, ki so imeli v lasti otok daleč od civilizacije, zanesli le na radiozveze, saj ni bilo satelitskih telefonskih povezav.

In kako izbrati otok zase?
Če imate dovolj denarja, seveda. Preverite možnosti za življenje, preverite tudi to, ali bi lahko sploh preživeli brez modernih sredstev, kot so avtomobili, internet, telefon … Seveda ne gre zanemariti možnosti nakupovanja osnovnih živil za preživetje in dostavo na otok, potem je tudi vprašanje, kako lahko sploh dostopate do otoka. In nazadnje, prepričajte se, ali želite resnično imeti svoj otok.

Posredniki, ki ponujajo otoke, pravijo, da morate biti tudi pozorni na to, da si otok prej ogledate, morda celo preživite na njem dan ali dva. Šele tako lahko spoznate, ali so na njem živali, ki bi vam lahko ogrozile življenje. Ni vse v fotografiji, dodajajo. Na fotografiji lahko pokažemo otok, ki ima prečudovite plaže, a na njem življenje ni mogoče.

Kateri so najdražji zasebni otoki?
Isla de sa Ferradura, Španija, stane 39,7 milijona dolarjev. Leži blizu severne obale Ibize, v zalivu San Miguel. Drugo mesto si delita novozelandski Pakatoa Island in mehiški Cerralvo. Oba staneta 35 milijonov dolarjev. Pakatoa je približno 48 kilometrov oddaljen od Aucklanda, Cerralvo pa leži v bližini Baje v Cortezovem morju. Na četrtem mestu je tajski otok Temptation, ki stane 30 milijonov dolarjev in leži levo od Phuketa. Peto mesto si je prislužil Caritas Island, ki leži v okrožju Fairfield v Connecticutu. Stane nekaj več kot 25 milijonov dolarjev in je le uro vožnje oddaljen od Manhattna. Sledijo mu Allan Island v ameriški zvezni državi Washington, Grand Bogue Caye v Belizeju in fidžijski Blue Lagoon. Vsak od teh otokov stane 25 milijonov dolarjev. Otok Allan leži severozahodno od mesta Anacortes, za Grand Bogue Caye pa sta se baje zanimala celo brat brunejskega sultana in Bill Gates. Blue Lagoon pa je obdan z enimi najlepših peščenih plaž na svetu. Thatch Cay leži v ameriških Deviških otokih in stane 24 milijonov dolarjev, prav toliko pa stane tudi italijanski Isola Santo Stefano, ki leži 140 kilometrov zahodno od Neaplja.

Med 14 tudi trije bahamski otoki
Nad dvajset milijonov dolarjev boste odšteli tudi za bahamski otok Little Ragged Island, natančneje, iz denarnice boste morali potegniti 23,5 milijona ameriških zelencev. Ima pa kar devet kilometrov obale. Na 12. mestu se je znašel še en bahamski otok - Leaf Cay 2. Stane 19 milijonov dolarjev, tako ime pa ima zaradi svoje oblike. In na 13. mestu je …? Še eden otok v Bahamih. Coakley Cay stane 18,2 milijona dolarjev. 14. mesto med najdražjimi pa je zasedel otok čarovnij v Francoski Polineziji. Magic Island ima obliko dragulja oziroma dveh draguljev, zanj pa boste odšteli 18 milijonov dolarjev. Če si pa ga ne želite kupiti, vam ga bo sedanji lastnik rade volje oddal za 30 let.