V Slovenijo je prišel iz Hrvaške, iz naše države pa je odpotoval v Avstrijo. Foto: Youtube
V Slovenijo je prišel iz Hrvaške, iz naše države pa je odpotoval v Avstrijo. Foto: Youtube
Graham Hughes
V sedmem poskusu je le stopil na ozemlje Sejšelov. Foto: Youtube

Brkati 33-letni rdečelasec, doma iz Liverpoola, je s tem dosežkom postal prvi Zemljan, ki mu je uspelo kaj takega. Na poti okoli Zemlje je uporabljal le avtobuse, taksije in druga prevozna sredstva, ki vozijo po kopnem in morju, ter svoje noge, tako da je v natančno 1.426 dneh prepotoval 257.000 kilometrov. Ker se je odpovedal letalskim vozovnicam, je v povprečju v enem tednu "prišel skozi" s skromnim budžetom - 100 ameriških dolarjev oziroma 75 evrov.

Ena sekunda za vsako državo
Na pot se je odpravil na silvestrovo leta 2009, vso neverjetno dogodivščino pa je skrbno snemal s kamero. Ko je lani decembra prečrtal še zadnjo državo na svojem spisku, Južni Sudan, je odprl šampanjec in začel proslavljati uspešno dokončano misijo.

Zdaj pa je za vse, ki nimajo priložnosti, interesa, časa ali sredstev, da bi na lastno pest doživeli kaj podobnega, ogromno množico posnetkov zmontiral v pester kolaž, v katerem je vsaki državi namenjena točno - sekunda. Seveda smo v videoposnetku poiskali, kje je posnel slovensko - sodeč po ozadju na eni izmed naših železniških postaj.

Brez klobuka nikamor
Filmček se začne v Braziliji, nato Grahama spremljamo v Južni Ameriki in na Karibih, v precej hladnejših temperaturah v Kanadi, nato pa se premakne v Evropo, Afriko, na Bližnji vzhod, od tam pa v Azijo in Oceanijo. Ob koncu so mu ostale še štiri države, zato se je moral vračati po poti nazaj - Šrilanka, Maldivi, Sejšeli in Južni Sudan. Sodeč po videu se je le redko ločil od svojega klobuka, njegovi brki pa so tako ali tako očitno njegov zaščitni znak.

Pirati so mu prekrižali pot
Ob vrnitvi domov je dejal, da je bilo v nekatere države brez letala izredno težko priti - a ne v tiste, ki si jih je že na začetku označil za najtrši oreh. Britanec, ki je s potovanjem in promocijskimi dejavnostmi do zdaj zbral že več kot 10.000 evrov za humanitarno organizacijo Water Aid, je namreč dejal, da je precej lažje prišel v Severno Korejo, Irak in Afganistan kot na primer v Nauru v južnem Tihem oceanu, ter na rajske Maldive ali Sejšele. Slednje je "naskakoval" kar nekaj časa - natančneje, po morju mu je na otoke, ki so v mislih številnih dopustnikov, tudi Slovencev, namreč uspelo priti šele v sedmem poskusu. Razlog? Nevarni in nepredvidljivi somalijski pirati.

Teden dni tudi v zaporu
Morske milje je sicer najpogosteje premagoval kot gost na tovornih ladjah, do Dominikanske republike pa je priplul kot "gospod", na eni izmed potniških ladij. Seveda ni vedno vse šlo gladko - od Zelenortskih otokov do Senegala je potreboval štiri dni v luknjičastem čolnu brez komunikacijskih povezav, v Kongu je teden dni zaradi domneve, da je vohun, preživel v zaporu, aretirali so ga tudi, ker se je skušal pretihotapiti v Rusijo, na Filipinih pa ga je iz rok islamskih skrajnežev rešil neki transvestit.

Izmed vseh držav, ki jih je obiskal, se mu je najbolj usedel v srce otoček Palau v Tihem oceanu, med vrhunce svojega štiriletnega potovanja pa je uvrstil še ples z domačini v Papui Novi Gvineji, obisk orangutanov na Borneu, srečanje s premierjem Tuvaluja ter predavanje afganistanskim otrokom o tem, kako nevarni so možje z brado.

Štiriminutni posnetek si oglejte spodaj.

V pojasnilo: Hughes je obiskal 193 držav, ki so članice Združenih narodov, poleg tega pa še Tajvan, Vatikan, palestinsko ozemlje, Kosovo, Zahodno Saharo in štiri entitete, ki sestavljajo Združeno kraljestvo.