Uredniški izbor
Evropska unija
V Bruslju želijo dvigniti udeležbo na evropskih volitvah. Foto: BoBo
       Z rapidno vpeljavo tehnologije veriženja podatkovnih blokov – blockchain, so še močnejše tendence v smeri vpeljave e-volitev. Pri e-volitvah moramo biti previdni in upoštevati dejavnik varnosti. Zavzemamo se za vpeljavo e-volitev po konceptu "korak za korakom", kar pomeni, da si v prvem koraku želimo izvedbe testnega primera (torej pilotno izvedbo) na ravni lokalnih samoupravnih skupnosti na specifičnem lokalnem vprašanju. S tem bi nadzorovano lahko preverili tehnologijo, njene pomanjkljivosti in prednosti, s poudarkom na varnosti in tajnosti volitev. Ocenjujemo, da je zmotno razmišljanje, da bi e-volitve nemudoma povečale participacijo, gre pa vsekakor za dobrodošlo dodatno možnost za državljanke in državljane.       
 Ministrstvo za javno upravo o uvedbi e-volitev v Sloveniji.
Evropski parlament
Udeležba na evropskih volitvah je bila leta 2014 najnižja v državah srednje Evrope. Foto: EPA

Dodaj v

Evropske volitve prek spleta? Ne prihodnje leto, morda pa leta 2024.

Reforma evropske volilne zakonodaje
30. julij 2018 ob 06:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Evropska unija skuša tudi z reformo evropske volilne zakonodaje povečati volilno udeležbo na volitvah v evropski parlament. Med drugim tudi z možnostjo volitev prek spleta. Vendar bodo tako naslednje leto volili le v Estoniji in morda v Bolgariji.

Ne samo Slovenija, tudi številne druge evropske države se soočajo z nizko volilno udeležbo na volitvah, od nacionalnih do regionalnih. Najnižja udeležba pa je v zadnjih letih na evropskih volitvah, na katerih se volijo poslanci evropskega parlamenta. Naslednje evropske volitve so na sporedu prihodnje leto, in sicer, kot so spomladi odločili evropski poslanci, bodo potekale po EU-ju od 23. do 26. maja 2019.

Na zadnjih EU volitvah je bila udeležba le še nekaj več kot 42-odstotna. Najvišja je bila v Belgiji (skoraj 90 odstotkov), kjer je pač udeležba na volitvah obvezna. Najnižja pa na Slovaškem, kjer je presegla komaj 13 odstotkov. Slovenija s 24,55-odstotno volilno udeležbo sodi na sam rep EU-držav po zanimanju za evropske volitve. Manjšo udeležbo sta zabeležili le še "višegrajski" Češka (18,2 odstotka) in Poljska (23,83 odstotka).

Prihodnje leto nič novega?
V Bruslju ne pričakujejo, da se bo volilna udeležba dvignila sama od sebe, zato so pred novimi evropskimi volitvami želeli reformirati volilno zakonodajo Evropske unije, tako da bi svoj glas oddal vsaj kakšen več odstotek EU-državljanov. Na zadnji, julijski plenarni seji evropskega parlamenta, je večina evropskih poslancev podprla reformne predloge, med katerimi najbolj izstopajo možnost glasovanja po pošti kot tudi elektronskega in internetnega glasovanja.

Kar pomeni, da bi lahko že prihodnje leto v državah članicah volili evropske poslance tudi prek spleta. Vendar bodo, vsaj kot kaže, evropske volitve prek spleta potekale le na severovzhodnih in jugovzhodnih robovih EU-ja, v Estoniji in morda še v Bolgariji. Preostale članice EU-ja pa bodo volitve evropskih poslancev tudi prek spleta izvedle šele čez šest let, leta 2024.

Pretirane volje za "digitalno reformo" volitev po EU-ju sicer še ni. Medtem ko zagovorniki spletnih volitev v njih vidijo možnost večje participacije na volitvah, pa nasprotniki oz. tisti malo bolj konservativni ali pa strokovnjaki za internetno varnost opozarjajo na številna varnostna tveganja.

Spremembe šele čez šest let
"spletno, elektronsko in glasovanje po pošti (to slovenska zakonodaja že zdaj omogoča v nekaterih primerih), ki jih reforma evropskega volilnega sistema dopušča, bodo v pristojnosti posameznih držav. Te bodo same določile izvedbo volitev ter določile, na kakšen način bodo volilni upravičenci lahko glasovali. Same bodo morale zagotoviti zanesljivost in tajnost glasovanja ter ustrezno zaščito osebnih podatkov v skladu z zakonodajo EU-ja, na enaki ravni, kot velja to v primeru klasičnega glasovanja," so za MMC pojasnili na predstavništvu evropskega parlamenta in dodali, da večina sprememb evropske volilne zakonodaje, ki so jih izglasovali v Strasbourgu, bo v večini držav članic začela veljati šele na volitvah leta 2024.

Najprej zaupanje v digitalne sisteme
Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da je Estonija za zdaj praktično edina država na svetu, ki ima elektronske spletne volitve: "Konec leta 2017 je svojo najavo za e-volitve v letu 2019 napovedala Bolgarija, medtem ko so države, kot so Nemčija, Anglija in Nizozemska, ambicije po vpeljavi e-volitev za zdaj opustile, nekatere tudi po pilotnih testiranjih – Irska in Italija, kar nakazuje tudi študija, omenjene volilne reforme EU-ja, predstavljena s strani Evropskega parlamenta," so pojasnili in dodali, da je "v kontekstu morebitnih sprememb volilnega sistema v Sloveniji, v smeri e-volitev, po naši oceni ključno, da se najprej zgradi potrebno zaupanje v digitalne sisteme."

Direktor državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko pa ob napovedani volilni evropski reformi meni, da se s spletnimi volitvami volilna udeležba ne bo bistveno povečala. "Če bi bilo tako, bi bila v Estoniji, ki ima edina v Evropi spletne volitve, 80-odstotna volilna udeležba. Pa ni. Res pa je vsakič nekoliko večja," pravi. Ob tem poudarja, da je pri izvedbi spletnih volitev precej varnostnih pomislekov. Za spremembo volilnega sistema v Sloveniji pa je poleg tega potrebna dvotretjinska večina, ki jo bo v DZ-ju, vsaj v tej sestavi, precej težko doseči.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
osrdek
# 30.07.2018 ob 08:01
@Homer
Skeptiki ki omenjajo možnosti zlorabe, so najbrž med tistimi, ki o spletni varnosti pojma nimajo.


Ni res. Med največjimi skeptiki so prav IT strokovnjaki, ki se ukvarjajo s spletno varnostjo.
Najlažje je rečti "blockchain" in je potem problem rešen. Na žalost realsnot ne deluje tako.
osrdek
# 30.07.2018 ob 07:48
@wofours44

Blockchain ni neka magična beseda, ki bi rešila rešila vse ptobleme tega sveta. Ima specifični namen in rešuje točno določen problem.
Bistveni problem e-volitev ostaja, pa če uporabljaš blockchain ali ne. Pri volitvah je potrebno zagotoviti anonimnost glasovalcev, hkrati pa da uporabnik ve, da je njegov glas bil upoštevan.
Potem imaš še glasovanje pod "prisilo", glasovanje namesto nekoga, itd., ter seveda vdor v glasovalni sistem.
Pri običajnih volitvah teh problemov ni. Nastanejo pa pri e-volitvah.
Hijena
# 30.07.2018 ob 08:02
Dokler nobeden ne ve kaj se dogaja v Bruslju, bo tudi volilna udeležba nizka!
džeko
# 30.07.2018 ob 07:03
Joj, pa saj to hočejo, naenkrat jih bo volilo 95% in seveda koga bodo oni hoteli.....
Krtomir
# 30.07.2018 ob 07:54
twofours44

Blockchain je najverjetneje za neko agencijo tipa NSA hec, čeprav verjetno nimajo nekega pretiranega interesa, da bi se blazno vmešavali. Pa ne mi o neki recimo hudi enkripciji. Če maš kakšna zadnja vrata že na nivoju procesorja, ti ta ne pomaga kaj dosti. Pri volitvah zelo verjetno interes je.
Brannigan
# 30.07.2018 ob 07:47
nočejo visoke udeležbe, ker je masa kritična do trenutne situacije in miroljubna v reševanju problema.

Izvoljen vrh pa želi nekritično enoumje in reševanje problemov na hitro, kar je mogoče le s takšno ali drugačno uporaob (pri)sile.
twofours44
# 30.07.2018 ob 07:32
DrFunk, malo pogooglaj kako deluje Blockchain, potem pa pridi komentirat
hero
# 30.07.2018 ob 12:38
@Binder Dandet da blockchain marsikatero stvar razrešuje. Nihče ne pravi da je treba imeti zgodovino, kako je kdo glasoval - to samo pomeni, da mora biti varnost zagotovljena drugje, torej da ni možnosti, da bi sploh kdo nepooblasščen glasoval.

Težava je recimo tudi pravilo, da je odločitev svobodna - slišalo se bo malce čudno - ker pač nismo v kakih izrednih razmerah, ampak kako se boš prepričal, da je vsak glasoval svobodno in ni bil pod pritiskom (npr. s pištolo na glavi, če pretiravam). Na volišču je komisija odgovarna za to, na spletu pač ni nikogar.
gicek007
# 30.07.2018 ob 07:46
Delam v IT. Sem proti. Možnost zlorab je prevelika.
oziris.va
# 30.07.2018 ob 09:24
Juncker in kompanija imajo zagotovljen stolček do smrti.
foxhunt
# 30.07.2018 ob 08:30
Daleč od tega da bi bili pripravljeni. Tako kot vse te uporabnikom prijazne aplikacije, ko rabiš dva svetovalca, da e-podpis deluje in en kup klikov.
Če bi to tako delovalo potem lahko počasi ukinemo upravne enote, pa jih ne.
če bo to delovalo, potem lahko imamo vsak teden referendum in nič poslancev, samo vlado, pa si to ne želijo.
hero
# 30.07.2018 ob 08:08
@twofours44: blockchain ni najbolj primeren za to, ubistvu ni nobena tehnologija ravno zelo primerna.
Težava je v tem da moraš upoštevati:
-vsak volilec lahko voli samo 1x
-kako je volil, ne sme biti nikjer zabeleženo
-varnost

Torej moraš vedet, kdo je glasoval, nesmeš vedeti, kako je ta oseba glasovala, a na koncu pa moraš vedeti, koliko glasov je kdo dobil.

Na volišču je to precej lažje izvest, kot v spletu, da ne pride do manipulacij.
Glede varnosti - če se resni hekerji spravijo na nekoga, sem skoraj prepričan da lahko spremenijo rezultate - pa še odkriti je to težko (ker kot rečeno, ne smeš imeti podrobnih evidenc).
Binder Dandet
# 30.07.2018 ob 11:30
Blockchain rešuje problem naknadnega spreminjanja glasovanj. Še vedno ostaja problem zlorabe pri identifikaciji, predno oddaš glas. V živo moraš imeti dokument in te 3 osebe vidijo. Ne moreš masovno zlorabljat. Pri elektronskih volitvah lahko masovno zlorabljaš. Ne razumem pa najbolje, zakaj bi moralo kjerkoli biti shranjeno, kako si glasoval. Zabeleženo bi bilo le, če si glasoval. Tudi pri klasičnih volitvah ne moreš naknadno dokazovati, kako si glasoval. Kolikor sem doslej bral o tem, so izkušnje iz testnih elektronskih volitev po svetu različni. So bili primeri, ko so jim šarili po strežniku, pa tega nihče ni ugotovil. To je ekvivalent temu, da bi nekdo na državno volilno komisijo vdrl in ponoči spreminjal glasovnice. Ampak to blockchain po mojem razumevanju rešuje.
Churchill W.
# 30.07.2018 ob 10:18
Težava ni navaden ali elektronski način volitev.
Težava je da razen če nismo sami aktivni pri iskanju informacij kaj počne EP sploh ne vemo da obstaja. Tu pa velik del krivde nosi tudi Vaš Nacionalni medij RTV Slo, ki naj bi bil naš!

Imate zavihe EU, pa v njem beremo samo o tem kaj se dogaja z BrExitom in kakšne trgovski sporazum bo / ne bo sprejet med ZDA in EU, zadnje čase pa je še aktualno kakšne carine bo ena ali druga stran uvedla.

O EP pišete izključno ter samo v mesecu pred volitvami! To pa je to!
Naj vam dam namig kaj bi lahko vključili, da ne bomo imeli EP, EK in celotne EU samo kot strošek za birokrate, ki potujejo iz enega parlamenta v drugega 1x na mesec ves ostali čas pa z visokimi plačami, tax-free življenjem v Bruslju praskajo, smehljajo in zabavajo.

Kaj ima ta teden na dnevnem redu EP, kateri zakoni se pripravljajo, kako daleč so, kateri so bili zavrnjeni in zakaj, .....
Če pa k temu še dodate informacije o tem kaj počnejo naši poslanci v EP, kako volijo, zakaj "za" in zakaj "proti", kakšne popravke so zahtevali, kakšen vpliv bo imel zakon na Slovenijo, .....
Saj imate stalnega dopisnika v Bruslju!!! Pa tudi sodobna tehnologija omogoča javljanje v živo, lahko uporabite skype, če je že dopisnik po službeni poti poslan drugam.

Ko boste začeli dajati vsaj osnovne informacije, se bo tudi zanimanje povečalo. Tako pa od teh 25% ki gredo na volitve, 20% sploh ne ve kaj se dogaja v EP in pač volijo strankarskega kandidata po nacionalni priljubljenosti strank, 5% pa se zato ker jih dejansko zanima vzame čas in brska po internetni strani EP (celotne EU) za informacije.
Bivši uporabnik
# 30.07.2018 ob 10:09
vse je digitalno že danes, samo volitve ne. le zakaj? retorično, kot vedno..
džeko
# 30.07.2018 ob 09:51
Homer.

# 30.07.2018 ob 07:54
Prijavi neprimerno vsebino Dvomim da bi spletne volitve bistveno spremenile udeležbo.....
Vsekakor pa dobrodošle!

Skeptiki ki omenjajo možnosti zlorabe, so najbrž med tistimi, ki o spletni varnosti pojma nimajo.
Možnost zlorabe je bistveno manjša, kot je klasično ročno štetje

Ti si en velik amater, ki nima pojma....
shark77
# 30.07.2018 ob 09:35
@esspero, me veseli da nimaš težav z zdravjem in nisi bil pri zdravniku zadnjih nekaj let ampak naj ti omenim da ni potrebe da bi sami printali recepte in se spet ukvarjali s papirji če v praksi pri nas že nekaj let delujejo elektronski recepti,tudi elektronsko naročanje že imamo,...
hero
# 30.07.2018 ob 08:49
tuintam: dvigneš potrdilo...to se sliši preprosto:
Kako to misliš - osebno? Če moraš osebno kam hodit, nisi nič pridobil, verjetno bo bot še daljša, kot na volišče.
Misliš elektonsko? Kako veš, da pred računalnikom sediš ti in ne tvoj prijatelj, sorodnik?
penzl
# 30.07.2018 ob 08:10
Ker pri navadnih volitvah se pa sploh ne dogajajo nepravilnosti pri štetju in glasovanju, a ne? Na zahodu najbrž ne toliko kot drugje, a vsi poznamo primere iz drugih držav, ko so menda glasovali mrtvi ljudje, isti so glasovali večkrat, nekateri niso smeli glasovati, itn. Na koncu je pa itak vse odvisno od tega, kdo šteje glasove.

Možnost nepravilnosti bo vedno prisotna ne glede na tip volitev, ker popolnega zaupanja v nadzor ni in ga nikoli ne bo. Lahko se pa ta možnost bistveno zmanjša, tudi s pomočjo napredne tehnologije. E-volitve niso povsem enostavna zadeva, po drugi strani pa strah pred njimi ravno tako ni logičen, ker so nepravilnosti prirejena napaka vseh volitev.
barezi
# 30.07.2018 ob 08:05
Ljudje ne vedo kaj je blockchain! Blochain nima veze z enkripcijo pač pa z naključnim skranjevanjem informacij v delih po več tisoč serverjih v verigi, ki med seboj kontrolirajo ali je tisti, ki hoče informacijo (nelegalno) pridobiti enak tistemu, ki je informacijo tjakaj odložil.
sammys
# 30.07.2018 ob 07:54
V kolikor je zagotovljena ustrezna stopnja varnosti - mogoče. V vsakem primeru pa bo koncept i-glasu, kako poteka, kako deluje in kam gre, 99% ljudem popolnoma neznan in bodo do tega nezaupljivi. Možnost izgovora "volitve so prirejene" bo še toliko večja. Trenutno je koncept vsakemu človeku nekako razumljiv - obkrožiš nekaj, se prešteje, tisti, ki dobi več krogcev je zmagal. Načeloma, ne čisto tako, ampak načeloma je jasno. Ko pa začnemo govoriti o bitih, elektronih, vezjih, blockchainu in še čem, pa se zadeve zapletejo in prestavijo v raven težje dojemljivega in manj "oprijemljivega". Vsekakor je potrebno v naslednjih 6ih letih stvari izpopolniti tako tehnološko, kot tudi perceptivno med ljudmi, potem se pa mogoče lahko o tem pogovarjamo.
hero
# 30.07.2018 ob 10:52
hero

Še dobro, da ti nisi kak programer...


Maš smolo, veš da sem.
Ampak programerji se na žalost poznati tudi vso zakonodajo, ker te hitro kdo toži, če ni vse tako kot treba.
Verjemi, če bi se dalo tako lahko narediti, bi bilo že narejeno - če ne pri nas pa v tujini. Je možno narest, ampak ne v okviru trenutne ustave oz. zakonodaje. Recimo, če se volilci odrečemo popolni anonimnosti, potem ni težav.
Dejstvo je, da popolne anonimnosti ne moreš doseči, če moraš na drugi strani skrbeti za zagotavljanje zanesljivosti in detekcijo nepooblaščenih dostopov - to pač ne gre skupaj.
symreb
# 30.07.2018 ob 09:58
Obveščevalne agencije vključujejo t.i. "backdoor" ze v sam hardware, ki leži v vašem računalniku.

Pa ti zdej glasuj
Bivši uporabnik
# 30.07.2018 ob 09:10
Eni so za na roke in na noge. Z brco.
dududada
# 30.07.2018 ob 08:43
@tuintam

absolutno je na strani volivcev

volitve so politične igrice za barabe
johann
# 30.07.2018 ob 08:29
Pa saj ne moreš verjeti, kaj vse si še ne bodo izmislili. Ravno v tem je čar, da prideš na volišče in oddaš svoj glas. Če pa kdo ne pride, ker je prelen (in teh je velika večina), pa je to njegov problem.
123pepe321
# 30.07.2018 ob 07:59
Čim bo možnost za volitve prek spleta, mene gotovo ne bo na volitvah.
Do sedaj sem bil vedno.
barezi
# 30.07.2018 ob 07:58
Leta 2024 sigurno EU ne bo več!
Bivši uporabnik
# 30.07.2018 ob 07:47
Ogromno ljudi dela, se šola ipd. na enem mestu, stalno bivališče ima pa drugje. Sedanje volitve po pošti tudi niso ravno anonimne, da ne rečem, da niso časovno usklajene. Se da, pa spet ne.

Kar se mene tiče, pa bi za povečanje udeležbe moral šteti tudi zadržan glas, kot želja po ponovni kampanji in želja po spremembi izbora.

Nimajo pa države EU vse enakega sistema, ker evropskega sploh ni. Malo čudno je, da sploh volimo, če pa še nismo politična unija. Vsak bluzi po svoje, enotne misli pa ni. Nimajo podobne doktrine, kjer bi se družbe ščitilo pred vsako oblastjo in lastniško pravno. Večinoma se jih kao ščitit z oblastjo, po radikalno (in po socialistično). Voliti oblast, da bo človeka ev. ščitila pred oblastjo je malo neumno. Imeti tak istem, ki druge zaščite družbe pred oblastjo niti ne pozna. Tako da spremembe bi človek pričakoval bolj v tem smislu...

V ZRN je družba ščitena pred subjekti upravitelji lastniško-pravno. Imajo na ustavnopravnem nivoju lastniško javni, ne kar državnega kapitala, oz. s tem ne kar politično upraviteljevega kapitala. Razlikujejo med oblastjo in ljudstvom ali med Državo kot upraviteljem in državo v smislu celote. Gre za to, da se da upravitelje (tudi lastne) lastniško-pravno zavezati celoti, družbi, ki ni upraviteljica (po socialistično pa je, ko te zaveze na ta način zato ni).

Ni toliko pomemben način, kakor to kaj človek voli...
mattyy
# 30.07.2018 ob 07:35
Dame in gospodje, največji tajkuni v vsem svojem sijaju.
STRIKE
# 30.07.2018 ob 07:15
Končno!

Upam da tudi v Sloveniji!
zozozo
# 30.07.2018 ob 15:55
@madli -

Nič ti ne pomaga spremljat transakcije, če so te anonimne. Nič ti ne pomaga preverit svoj glas, če ne moreš preveriti vseh drugih glasov. Elektronsko glasovanje je lahko zanesljivo samo, če je vsak glas javen in podpisan z imenom in priimkom, da lahko vsak glas preveriš, ali je tisti človek res glasoval, ali je res glasoval tako kot piše, in ali tisit človek sploh obstaja.

Vsako tajno glasovanje v elektronski obliki je enako temu, da vsi na skrivaj nekomu povemo, kako glasujemo, in potem on razglasi rezultat. Tudi če bo ta človek najpoštenejši na svetu, se bo našel nekdo, ki mu ne bo zaupal, on pa ne bo mogel dokazati, da je povedal pravilen rezultat.
zozozo
# 30.07.2018 ob 14:57
Elektronske volitve brez možnosti, da homo sapiensi direktno preverijo rezultate, so nevarna neumnost. In blockhain tu čisto nič ne pomaga, ker so volitve tajne.
ivod
# 30.07.2018 ob 14:55
dududada ...
saj si enkrat že povedal ... kar je več ... je odveč in ... ne svinjaj ...
hero
# 30.07.2018 ob 14:44
esspero: kaj ti pomaga, če se ugotovi da je prišlo do prevare in bodo osebe sankcionirane? Glasov tako ali tako ne moreš več spremenit, saj ne veš kako je volil tisti ki je podpisal tebe. Edina rešitev so ponovne volitve, sploh če gre na tesno.

Dejstvo je na moraš preprečit, da se prevare zgodijo - ko se zgodijo, je prepozno, nimaš evidence da stvari popraviš nazaj.
henodarling
# 30.07.2018 ob 11:54
Nekateri, ki se tako bojijo zlorabe, ne bi smeli imeti spletnega bančnega poslovanja, niti pametnih telefonov!!!
Strahovi, da te kap!
henodarling
# 30.07.2018 ob 11:51
Kdo zavlačuje in zavira spletne volitve pri nas?
Se nekdo boji, da bodo razen upokojencev in opranoglavcev volili tudi svodomilelni in mladi?
kot vse kaže, je tako.
Springbok
# 30.07.2018 ob 10:32
Daj digitalne volitve najprej prezikusti na občinskih volitvah ali na kakem manj pomembnem referendumu.
Bivši uporabnik
# 30.07.2018 ob 09:21
zapravico
Če je narod glup ti nobene volitve ne pomagajo

Ker je smetana in je oblast tudi narod, enako stroke, mediji, velja tudi, da če je smetana glupa, je glupo vse...
dududada
# 30.07.2018 ob 09:12
@tuintam

volitve so politične igrice za barabe

je popolno vseeno ker so na izbiro samo barabe pošteni se ne grejo teh umazanih iger
Bivši uporabnik
# 30.07.2018 ob 09:00
dududada

Ni vseeno v kakšnem sistemu in kaj voliš. Ali s tem povečuješ pooblastila oblasti ali obratno in jih povečuješ strokovnosti, kontroli ipd. Eno je podpirati sistem, ki z eno oblastjo 'ščiti' družbo pred drugo oblastjo, drugo pa sistem, ki družbo ščiti pred vsako oblastjo, tudi lastno (tudi družbo lastniško pravno). Prevara pa pri tem človeka že kar kakšna socialistična opcija (lahko tudi sebe samo), ki v bistvu po desno opcijsko trdi, da sta oblast in ljudstvo eno te isto, upravitelj in družba (češ da družba da upravlja), s čimer pa oblasti poveča pooblastila. Kar pa ni v korist družbe, pač pa oblasti. Še sploh pa vsake naslednje oblasti, po vsakih naslednjih volitvah. Ko pač sistem in večja pooblastila oblasti ostanejo, zamenja se pa upravitelj ali oblast. Kot sem rekel, si pa v ZRN sisitemsko oblast in upravitelji ne smejo lastiti kapitala, s katerim upravljajo. Je last davkoplačevalske celote, ne upraviteljice Države itd. Malo drugače se to knjiži, vsaj na makro ravni. Seveda pa tudi nemška oblast nekako hrepeni po več pooblastilih in pšo kakšni ukinitvi omejitev iz druge vojne... Mi pa volimo, kdo si ga bo moral, npr. Po socialistično in po desno opcijsko pač, ko upravitelj ali oblast to mora (mi imamo v razliko z ZRN državni, ne javnega kapitala, kakor npr. ZRN; da ne rečem da jen podobno in pa lastniško-pravno ščiten tudi v Avstriji in še kje, tudi marsikje, kjer tega sedaj nočejo vedeti, npr. v ZDA). Češ da za to gre, kdo sme in kdo ne. Ne pa da ne bi smel tega početi noben. Ni vseeno, kaj se voli. Čemu se daje glas. Nimaš povsem prav. 'Evo ti izbor, pa biraj...' Voliš isto, pa naj si rečejo levo ali pa desno. Socializem je v bistvu desna, ne prava leva opcija. Socialisti po pravilu pa mi tega ne dojamemo. Oblastni pa s tem manipulirao dalje..
zapravico
# 30.07.2018 ob 08:28
Če je narod glup ti nobene volitve ne pomagajo
Bivši uporabnik
# 30.07.2018 ob 08:21
Denarna unija ali večanje pooblastil EU oblasti sicer manjša pooblastila lokalni oblasti in upraviteljem. A je to desno opcijski pristop - 'zaščita' družb pred oblastmi z oblastjo... Podoben pristopu socializma in radikalcev v kapitalizmu (desni opciji). Ne gre za kapitalistično levo lastniško-pravno zaščito družbe pred vsako oblastjo z opredelitvijo družbe kot lastnice, ki ni upraviteljica. Da se ji da upravitelje in oblast zavezati kapitalsko. Finančna unija v bistvu ni čisto nič novega, in je še vedno zaveza do upraviteljev in oblasti, le da do druge... Ne zaveza vseh neki družbi. Smo ekonomska in ne politična unija, kar pomeni da se da politično ribariti v kalnem...
Bivši uporabnik
# 30.07.2018 ob 08:11
Evropska unija skuša tudi z reformo evropske volilne zakonodaje povečati volilno udeležbo na volitvah v evropski parlament.

Po mojem ne gre samo za to. Pri evropskih volitvah je problem tudi v tem, kaj naj bi imelo prednost, Unija ali države članice; evropska ali lokalna oblast... Ali se voli direktno in brez posredovanja lokalnih oblasti ali ne... V bistvu pa ni ne kontrole nad upravitelji oz. oblastjo na lokalni ne kontrole nad upravitelji oz. oblastjo na evropski ravni.

Zaenkrat prevladuje 'logika' ščitenja družb pred oblastjo in upravitelji z večanjem pooblastil upraviteljev in oblasti (radikalna, desna in tudi socialistična logika, ker socializem v bistvu ni desno, češ da so upravitelji isto, kot družba, da družba da upravlja ipd., s čimer se oblasti poveča pooblastila).
dududada
# 30.07.2018 ob 08:04
jaz pa predlagam da gremo volit za vreme leta 2019

demokracija v evropi je mrtva narod voli politiki se pa mimo naroda dogovorijo kdo bo zafural evropo (Drunker/Junker)
DrFunk
# 30.07.2018 ob 06:57
Bognedaj. Glasovanje preko spleta ima ogromno potenciala za zlorabe ...
Popo
# 20.10.2018 ob 19:41
Lepo prosim ne, preveč možnosti za zlorabe.
mojenovoime
# 24.08.2018 ob 10:35
Nasprotniki ste enostavno smešni. V Sloveniji je 80% volivcev starejših od 60. A takšni ljudje naj odločajo o naši prihodnosti, pa dajte nehat no.
Mi mladi na internetu kupujemo oblačila, tehniko, še celo hrano, na internetu poslušamo predavanja s faksa, na internetu se učimo, na internetu živimo. Normalno, da se ne bomo vozil na volišče, Hočemo volitve preko spleta! In to čakamo že dolgo, do takrat bodo pa razni Janšati na oblasti, ki jim itak paše met volivce nad 60.
pajacdebeli
# 11.08.2018 ob 21:50
Ankete kazejo, da bomo nacijonalist vec kot podvojili. Boste levaki krivili Putina in Rusijo
pajacdebeli
# 04.08.2018 ob 01:37
Sekularni levi globalisti hocejo krast glasove
Kazalo