Uredniški izbor
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 64 glasov Ocenite to novico!
Kurdska zastava
Kurdi: En narod, ena zastava, (vsaj) štiri države. Foto: EPA
Abdulaziz Ramadan
Ramadan: "Lahko pošljem fotografijo. Zadnji dve leti delujem popolnoma javno, ni več strahu." Foto: Osebni arhiv
       Kurdi pretežno živijo v štirih državah: 20-25 milijonov v Turčiji, 18 milijonov v Iranu, osem milijonov v Iraku in 2,5 milijona v Siriji.       
 Ramadan o kurdskem etničnem območju
Mapa Kurdistana
Tako bi bil združeni Kurdistan - med Turčijo, Sirijo, Irakom in Iranom - videti na zemljevidu. Foto: Reuters
Masud Barzani
Marsud Barzani, predsednik iraških Kurdov, ki so referendum za neodvisnost napovedali za 25. september in takoj prejeli svarilo Turčije. Foto: Reuters
       Kadar se Kurdi premaknejo globlje v Rako, Turčija izvede protiukrepe in napade na primer Kurde v Afrinu.       
 Ramadan o osvobajanju Mosula in Rake
Erbil
Erbil, mesto z 1.750.000 prebivalci, je de facto prestolnica iraškega Kurdistana. Foto: Reuters
Kurdinja v tradicionalnih oblačilih
Kurdinja v oblačilih tradicionalnih barv na protestu. Foto: Reuters
Protest PKK-ja
Turški Kurdi na protestu zahtevajo izpustitev enega ustanoviteljev PKK-ja Abdulaha Öcalana, ki je zaprt vse od leta 1999. Foto: Reuters
Šin Ibrahim
Šin Ibrahim, vojakinja Ljudske zaščitne enote (YPG) sirskih Kurdov. Foto: Reuters

Dodaj v

"Kurdistan že obstaja. V srcih ljudi."

MMC-jev intervju z vodjo nevladne organizacije Doz
5. julij 2017 ob 06:19
Leipzig - MMC RTV SLO

Ob skorajšnjem padcu t. i. Islamske države v Iraku in Siriji ter pomembni vlogi kurdskih borcev v osvobajanju obeh je tema skupne države Kurdov ponovno aktualna. O Kurdih in Kurdistanu je za MMC spregovoril sirski Kurd, Abdulaziz Ramadan, vodja nevladne organizacije DOZ iz Nemčije.

Ramadan je ustanovitelj in vodja neprofitne organizacije Doz, ki deluje na območju severne Sirije. Ukvarjajo se z zaščito otrok, alternativnim izobraževanjem razvojem priložnosti za mlade, biokmetijstvom ter samoorganizacijo, zaščito in opolnomočenjem žensk. V pokrajinah Alep in Al Hasaka imajo sedem socialnih oziroma skupnostnih centrov.

V vsakem izmed njih dela med sedem in petnajst zaposlenih oziroma prostovoljcev, ki ponujajo storitve z omenjenih področij tako krajanom kot notranje preseljenim beguncem, ki so v severno Sirijo prišli z vojnih območij, kot sta Alep in Raka. Manjšo enoto, ki skrbi za usklajevanje in uradne papirje, recimo pri prečkanju meje, imajo tudi v Turčiji.

"Doz v kurdskem jeziku pomeni razlog. Razlog, za katerega se ljudje borijo v družbenem, kulturnem, akademskem in političnem boju," Ramadan pove o imenu. Sedež organizacije je v nemškem Leipzigu, kjer izvajajo tudi nekaj manjših projektov za mlade.

Lahko za popolnega laika na kratko opišete, kdo so Kurdi?
Kurdi so velik narod – najverjetneje največji narod na svetu brez lastne države. Živijo pretežno v štirih državah: 20-25 milijonov v Turčiji, 18 milijonov v Iranu, osem milijonov v Iraku in 2,5 milijona v Siriji. Kurdske diaspore obstajajo tudi po več evropskih državah in Rusiji. Okoli 200.000 judovskih Kurdov živi v Izraelu. Kurdi so sicer enotna etnična skupina, a zelo raznoliki po veroizpovedi. Med Kurdi so zaratustrovci, kar je ena izmed najstarejših religij na svetu, muslimani, kristjani in Judje. Nekateri Kurdi so pripadniki majhnih verskih skupin, kot so Jezidi, ohranilo pa se je nekaj krajevnih, izjemno starih verovanj, recimo častilci ognja.

Kurdi že stoletje živijo v vseh štirih omenjenih državah, v vsaki predstavljajo največjo manjšino. V večini primerov niso imeli kulturnih pravic, kot je uradni jezik ali šolanje v maternem jeziku, večino časa so bili diskriminirani. Vendar so preživeli in svoj jezik ohranili v svojih domovih.

Kako stara je ideja skupne države Kurdistan?
Kurdistan se v uradnih dokumentih prvič omenja v Sevreški mirovni pogodbi iz leta 1920. Sevreška mirovna pogodba je bila med zmagovalkami napisana po prvi svetovni vojni in je za območje na jugovzhodu Turčije in nekatere druge kurdske predele določala plebiscit o neodvisni državi Kurdistan, a nobena od držav pogodbe ni ratificirala. Leta 1923 jo je nadomestil Lausanski sporazum, ki pa države Kurdistan ni več omenjal. Po padcu Otomanskega cesarstva in oblasti šaha v Iranu je sledila delitev na nacionalne države.

Neodvisnost Kurdov je v vseh državah pereča tema. V evropskih medijih lahko beremo predvsem o Kurdih v Turčiji, medtem ko o Kurdih v preostalih deželah ne vemo toliko ...
... v Turčiji so Kurdi politično nadzorovani od 80. let naprej. Vojaško uporništvo se je začelo s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki jo danes Evropska unija in ZDA označujeta za teroristično organizacijo. Gre seveda za politične razloge, saj je Turčija zaradi ekonomske dinamike zadnjih 100 let strateška partnerka tako z ZDA kot z EU-jem.

V Iranu je kurdska manjšina priznana v ustavi
Kot sem dejal, je po padcu Otomanskega cesarstva sledil razpad na nacionalne države. Izmed teh držav je le Iran Kurde priznal v svoji ustavi. V preostalih treh državah – Turčiji, Siriji, Iraku – niso priznali kurdske manjšine. V iranski ustavi jasno piše, da v Iranu znotraj območja Kurdistan živi narod Kurdov. Vendar tudi v Iranu obstaja vojaški odpor, saj si Kurdi želijo več samouprave. Militantno kurdsko krilo Kurdistanska stranka svobodnega življenja (PJAK) je v gorovju Alburz. Zaradi njih oblasti nad civilnim prebivalstvom še vedno izvajajo nasilje. Vsak teden je mogoče slišati za usmrtitev kakšnega političnega aktivista. Če nekoga oblast nečesa obtoži, se samodejno sklepa, da je član militantnega krila. Če spregovoriš na glas, če zahtevaš samoupravo, si lahko hitro obtožen, da si član skupine in posledično usmrčen.

V smislu civilne družbe in političnih pravic so v Iranu na splošno zelo strogo določene meje. Če jih prečkaš, končaš v zaporu. Vendar lahko Kurdi v Iraku igrajo svojo glasbo in se sporazumevajo v svojem jeziku, imajo nekaj kulturnih pravic. Če pa govorimo o politični udeležbi in političnih pravicah, je Iran izjemno restriktiven. Ali bolje rečeno - izvaja nadzor.

Kako je v Iraku?
V Iraku je vedno obstajala vojaška opozicija, istočasno pa tudi samouprava. Celo v časih Sadama Huseina. Vendar so bili iraški Kurdi ves čas napadani oziroma oblegani. Po padcu Huseina, z novim Irakom, so tudi tam Kurde priznali v ustavi in zdaj imajo priznano manjšino. Iraški Kurdistan ima tudi svojo prestolnico Erbil ter je za september celo napovedal referendum o neodvisnosti.

In kako v Siriji?
V Siriji je položaj nekoliko drugačen, saj so Kurdi razpršeni po severnem delu države. V Siriji nimamo gorovja, zato se tudi niso formirale militantne uporniške skupine. Vendar so se bili po arabski pomladi in nedavnih dogodkih z vzponom IS-ja sirski Kurdi prisiljeni samoorganizirati. V zadnjih treh letih so Kurdi na severu Sirije zgradili skupnost na območju, imenovanem Rojava, ki se razteza med mesti Deir Al Zor na severu, Rako na zahodu in vse do alepske pokrajine, saj sta tudi tu dve kurdski mesti: Kobane in Afrin. Tamkajšnji Kurdi so izredno učinkoviti v smislu administracije in samoobrambe.

Večletno bojevanje s t. i. Islamsko državo se v Iraku in Siriji bliža koncu. Iraške oblasti so že razglasile konec kalifata. Tako Mosul kot Raka bosta kmalu osvobojena izpod IS-jevega nadzora. Kaj se zgodi po tem?
Vse, kar se zgodi na bojišču, je neposredno povezano z internacionalnimi in regionalnimi političnimi interesi. Treba je razumeti, kaj se dogaja na "regionalni sceni". Ne samo v Iraku in Siriji, tudi Iran, Turčija in Zalivske države imajo v tem konfliktu močno vlogo. No, lahko rečemo tudi v reševanju konflikta, kakor želite.

Kaj pa vpliv Rusije in ZDA?
Tudi Rusija in ZDA sta del rešitve in problema istočasno. Tudi Evropska unija, seveda. Vedno je prisoten tako ekonomski kot politični interes, naj gre za regionalno ali mednarodno raven. To se dogaja tudi pri kurdskem napredovanju v Raki ali Mosulu. Kadar se Kurdi premaknejo globlje v Rako, Turčija izvede protiukrepe in napade na primer Kurde v Afrinu.

Kako ocenjujete stališče ZDA – na eni strani podpira sirsko kurdsko milico YPG, na drugi turško PKK označuje za teroristično organizacijo?
Nekateri temu rečejo dvojna merila. Gre samo za interes, enako kot pri rusko-ukrajinskem konfliktu. Na vse skupaj je treba gledati skozi prizmo mednarodne politike. Turčija lahko igra vlogo tako v sirskem kot ukrajinskem konfliktu - in to postavlja ZDA v zapleten položaj. ZDA imajo zgodovinske vezi s Turčijo, po drugi strani pa so se Kurdi kot edini izkazali za učinkovite v boju proti IS-ju, zato jih ZDA potrebujejo, a jih zaradi odnosov s Turčijo vendarle ne morejo odstraniti s seznama terorističnih organizacij.

Enako velja za Rusijo. So na obeh straneh, komunicirajo s Kurdi, komunicirajo s Turčijo. Komunicirajo s sirsko vlado oziroma režimom in komunicirajo z drugimi skupinami. Treba je gledati skozi različne prizme, da lahko plavaš med vsem tem. Vendar tako v Iraku kot v Siriji ne računajo preveč na ZDA in Rusijo, saj dobro vedo, da bodo nekega dne morda nasprotniki. In to ne bi bilo prvič v zadnjih 100 letih.

Kaj torej osvoboditev Rake in Mosula pomeni za Kurde?
Ko bosta kraja osvobojena nadzora IS-ja, bo prišlo do regionalnih konfliktov. Zato vse skupaj poteka tako počasi. Vsak premik mora biti usklajen s političnimi interesi. Vse, kar se zgodi na bojišču, je povezano z mednarodno politiko in ekonomskimi interesi v regiji. Kurdi so dokazali, da so izjemno učinkoviti v boju proti IS-ju in drugim islamskim militantnim skupinam. Vprašanje je samo v tem, koga bodo podprle mednarodne velesile, Turčijo ali Kurde. Če bodo po osvoboditvi Kurdi ostali v Raki, jih bo morda napadla Turčija in tako se sirski konflikt spet ponovi. Vse je odvisno od mednarodnih akterjev, ki vršijo pritisk na pokrajinske akterje, da ne pride do regionalnih konfliktov. V praksi se je model Rojave izkazal za učinkovitega, saj vključuje prav vse krajevne skupine. Tako v Rojavi skupaj živijo kristjani in Kurdi. Mogoče je, da bodo po osvoboditvi Kurdi nekaj časa ostali v Raki. Vendar gre pri tem vprašanju za več različnih argumentov – tako turških, zalivskih, iranskih, ruskih in ameriških.

Pretekli teden je Guardian objavil prispevek, ki nakazuje, da je konec vojne morda zgodovinska priložnost za oblikovanje enotnega Kurdistana iz vseh štirih držav. Se vam zdi teoretično možno, da bi skupna država Kurdistan nekoč obstajala?
Ta država že obstaja. V srcih ljudi. Vse od padca Otomanskega cesarstva. Ideja ne bo izginila, saj jo vsak rod preda naslednjemu, gre za neke vrste kolektivni spomin. Zaradi tega bo Kurdistan nekega dne obstajal. Vendar v trenutnih razmerah to žal ni mogoče. V Turčiji in Iranu sta državi enostavno premočni. Ideja velikega Kurdistana je daleč od resničnosti. Zdi pa se verjetno, da se vzpostavi Kurdistan Iraka in Sirije, kar bi bila zelo velika stvar. Z iraškim referendumom in vojnim stanjem v severni Siriji, kjer si sobojujoči proti IS-ju želijo biti partnerji s Kurdi, se odpira polje možnosti. Kurdistan bi lahko postal država na severu Iraka in nato priključil Rojavo. Vendar je vse popolnoma odvisno od volje mednarodnih sil, če jim bo ta ideja povšeči. Potem se bo to zgodilo. To je realistično. Veliki Kurdistan pa ne.

Jaša Rajšek
Prijavi napako
Komentarji
PONOS
# 05.07.2017 ob 06:37
Večina ne ve da so Kurdi nomadi da so sodelovali v etničnem čiščenju v Turčiji med 1 sv .vojno in se naselili v prazne armenske hiše,zemljišča danes pa iščejo svojo državo.Nič ni črno belo....
direndaj
# 05.07.2017 ob 06:58
"Kurdistan že obstaja. V srcih ljudi."

Ameriškoizraelski projekt IS je propadel in so že štartali z novim. Tokrat bodo za geopolitično razbijanje uporabili Kurde.
Se je že začelo kurjenje javnosti kako so dobri, kako hudo se jim godi in kako nujno končno potrebujejo svojo državo.
Sicer o Kurdih vse dobro, privoščim jim lastno državo a kaj ko so spet spletkarji in dolivalci olja na ogenj v ozadju. Kurdi so samo orodje, ki ga bodo zavrgli tisti trenutek, ko jih ne bodo rabili.

Mimogrede:
Kje so zdaj tisti, ki so kričali o kalifatu do Slovenije?
Kje je oni nobelivec, ki je trdil da potrebujejo vsaj 10 let da premagajo IS?
Rusi so počistili njihovo sraje v dveh letih.
Zdaj bo pa spet Alkaida vstala od mrtvih. Boste videli.
Na srečo so v igro vstopili drugi veliki igralci na tisti prostor in ameroizraelskim zdraharjem prisolili par krepkih okoli kepe, tako da so zdaj karte malo drugače potalane. Bo pa zanimivo spremljat tole zadevo s kurdistanom, predvsem zaradi vloge Turčije, ki je že v niskem štartu in če ne bi imel Putin Erdogana na verigi, bi že frčalo perje.
V vsakem primeru se prodajanje megle in mešanje dr..a nadaljuje. Zdaj pa samo glejte kako in kam in v kaj se bodo is klavci preoblekli, oziroma jih bodo preoblekli.
Kakorkoli že, važno da so jih razbili. In če je kdo heroj v tej zgodbi so to Sirci in Sirija. Kapo dol. Seveda pa bo zdaj ogromno EPP za Kurde.........
Majestic12
# 05.07.2017 ob 06:45
Podpora Kurdistanu.
nightwing
# 05.07.2017 ob 10:16
Bodoči Kurdistan bo samo orodje Amerike za dosego njenih ciljev. Ne razumem kako so lahko ti Kurdi tako naivni. Kar je najbolj smešno, je konstantno ponavljanje medijev kako sekularni so. Noben pa ne napiše, da je Sirija sekularna država, kjer živijo suniti, šiiti, alaviti in kristjani. Čim je začela Saudska Arabija podpirati Kurdistan, veš da nekaj zelo smrdi.
audiac
# 05.07.2017 ob 09:39
Hica,
...ostali se lepo sončijo v ozadju.
Kdo se recimo sonči? Sirska vojska? Bori se proti vsem živim džihadističnim združbam,ISIS.u,ex Nusri,Ahrar al Shami etc.etc.,z aviacijo vletavajo židi,Amyji,s Kurdi se gledajo postrani.Prijetno sončenje,a ne!?
bilzerian
# 05.07.2017 ob 07:09
američani so v zadnjih 30 letih kurde že kar nekajkrat uporabili kot orodje, na koncu pa so dovolili, da jih pobijejo.
v iraku so jih kar dvakrat speljali na led, na koncu jih je sadam zaplinil s kemičnim orožjem, ki so mu ga prodali američani.
so pa američani zaščito kurdov kot izgovor uporabili za to, da so sadamu prepovedali leteti nad določenim območjem, ter z neba klatili njegova letala, medtem, ko so jih turki lahko brez skrbi iztrebljali.
enako bo sedaj. uporabili so jih za boj proti IS, ko jih ne bodo več rabili, pa bodo nad njih poslali turke.
moj komentar
# 05.07.2017 ob 12:44
V zadnjih treh letih so Kurdi na severu Sirije zgradili skupnost na območju, imenovanem Rojava, ki se razteza med mesti Deir Al Zor na severu, Rako na zahodu in vse do alepske pokrajine, saj sta tudi tu dve kurdski mesti: Kobane in Afrin. Tamkajšnji Kurdi so izredno učinkoviti v smislu administracije in samoobrambe.

Kje so kurdski teritoriji, lepo opiše spodnja demografska karta, ki ta propagandni članek postavi na laž. Kurdom v Siriji zahodna proameriška propaganda pripisuje tudi tiste teritorije Sirije, na katerih niso nikoli živeli ali predstavljali absolutno večino.V zadnjih treh letih so kurdske milice v Siriji počele podobno, kot je počel IS. Osvajale so tuj teritorij in z njega preganjale nekurdsko prebivalstvo. Počeli so podobno, kot so pred 100 leti počeli z Armenci. Ko se bodo begunci začeli vračati na ozemlja, ki jih trenutno držijo v rokah kurdske milice, kurdska oblast ne bo imela nikakršne moči in se bo prisiljena umakniti na kurdska ozemlja.
Prav je da Kurdi dobijo svojo državo, a ne na račun zasedanja tujih ampak na račun osvobajanja svojih teritorijev, kise zvečine nahajajo v Turčiji in Iraku. V Siriji imajo kurdi manj kot 10% ozemlja in zelo malo možnosti, da ustanovijo državo, ki bo sposobna normalno funkcionirati.
generacija56
# 05.07.2017 ob 08:17
Ameriška propaganda na naših straneh...
Kurdisana v Siriji, ne v Iraku ne bo.
Turška vojska že napada Afrin.
Kurdi so samo reveži, ki so verjeli ZDA.
Če se bi povezali s Sirijsko vlado, Rusi, bi dobili avtonomijo.
Tako pa bodo samo krvaveli zastonj za interese ZDA.....
audiac
# 05.07.2017 ob 09:23
direndaj,
Zdaj pa samo glejte kako in kam in v kaj se bodo is klavci preoblekli, oziroma jih bodo preoblekli.

Bravo za tale stavek.Amiji se recimo že striktno branijo kakršnegakoli napada na ex Nusro (sirsko Al Kaido),ki si zaradi določenih razlogov stalno spreminja (preoblači) ime.
direndaj
# 05.07.2017 ob 07:45
Saj ne stojijo in mirno gledajo. Celo noč s ponedeljka na torek so je turška vojska granatirala Afrin.
direndaj
# 05.07.2017 ob 10:09

Hica55
# 05.07.2017 ob 09:17
direndaj:
Rusi so počistili njihovo sraje v dveh letih

Rusi? Za poraz ISja so zaslužni predvsem Iračani in Kurdi, kateri so napadli oba največja mesta pod nadzorom teroristov. ostali se lepo sončijo v ozadju.


In potem svizec zavije čokolado........
Pred intervencijo Rusov je bila Sirija tik pred zlomom, IS pa na vrhuncu. Kje so bili takrat iračani in kurdi??
Glavne zasluge za uničenje IS gredo sirskemu narodu in Rusiji.
Tudi Iranu in Hezbolahu.
Vse ostalo je bla bla bla....
Tako da je Asad že izjavil da pri obnovi Sirije lahko sodeluje le Rusija ostali podporniki teroristov pa raus. Hrvati se bodo še dolgo praskali, ker so pošiljali orožje teroristom. To jih bo stalo velike miljarde.
Rusi so medtem za 3 miljarde kupili letališče v Iranu. Kot kaže se bodo čvrsto zasidrali na tistem prostoro s tem je pa počasi konec ameriške hegenomije. Tole s kurdistanom je njihov zadnji obupni poiskus.
Sicer se pa tako ne ve kdo je s kom in kdo je proti komu. Cela štala. Vložek je velik, dobitki pa tudi. Zaenkrat imajo Rusi in Kitajci (v ozadju) rahlo prednost. Kaj bosta skuhala Izrael in ZDA bomo pa videli kmalu. Turki so pa nepredvidljivi. igrajo med dvema ognjema. So pa zelo pomeben igralec v tej mineštri.
lordslayer
# 05.07.2017 ob 07:32
Dvomim da bo kaj iz tega, ker turki ne bodo mirno stali in gledali ...
odprtizvezek
# 05.07.2017 ob 09:08
Naj zivi svoboden Kurdistan!
RESNICA
# 05.07.2017 ob 14:57
Zanimivo mi je, da gospod Jaša Rajšek, navedenega predstavnika Kurdov ni vprašal o njihovi vlogi v genocidu nad Armenci......

Zakaj?

Dopuščam več možnosti.......
1. novinar enostavno ne pozna dejstev
2. namensko zamolčano
3. prepoved s strani Urednika

Bi bil pa vsekakor zanimiv odgovor na to vprašanje...

Kako si Kurdi predstavljajo, da bi ustanovili svojo državo na ozemlju, ki so ga pridobili z etičnim čiščenjem Armencov in ni bilo nikoli v nihovi lasti.....

Vsekakor manjka odgovor na to vprašanje, ki je bistveno pri odločanju, ali naj se Kurdom da država na tem območju ali ne.....

Sam sem vsekakor zato, da Kurdi dobe svojo državo, a ne na ozemlju pridobljenem z genocidom!!!!
el CARTEL
# 05.07.2017 ob 09:55
kako nastajajo države danes - če si pripravljen biti ameriška kolonija (imeti mcdonald, ponudi ameriške izdelke na svojem trgu, ubogati gospodarje)
potem je do države lahko priti

če pogledate zgodovino, praktično vse države, ki so bile "mednarodno priznane", so kasneje sprejele dogmo o prostem trgu, globalizaciji in neoliberalizmu.
obratno pa države, ki niso bile priznane, so delovale v nasprotju z ameriški interesi.

zato tudi on govori o dvoličnosti politike.
audiac
# 05.07.2017 ob 09:14
Turki Afrinu (zdaj kar kurdska eksklava) nikoli ne bodo dovolili spajanje z Rojavo.Ravno zato so jih seveda presekali pri Al Babu.Niso Turki nori,da bodo imeli na celi meji s Sirijo Kurde.Turki in Iran bi morali dati nekaj svojega (kurdskega etničnega) ozemlja Kurdom (tam jih je itak daleč največ),ampak to je v realnosti seveda znanstvena fantastika.
Ampak padca Afrina v turške roke pa verjetno ne bodo dovolili tudi Rusi,saj je le-ta neka tampon cona med Turčijo in džihadistično združbo v sirski pokrajini Idlib.Turki imajo namreč kar radi tole raznobarvno bratovščino v Idlibu in jih uporabljajo tudi za proxy vojsko proti Kurdom.Tudi ta Idlib bo morala SAA temeljito popucati,ko se bodo razbremenili na drugih frontah.Na zemljevidih zgleda kot maligni tumor v osvobojenem sirskem ozemlju.
audiac
# 05.07.2017 ob 08:29
Če Turki dajo svoj (največji) kos zemlje (tam je največ Kurdov),takoj pristanem na Kurdistan,to pa bo seveda ob svetem Nikoli.V Siriji so si recimo že zavzeli občutno prevelik kos.V Raki,ki jo napadajo,Kurdov sploh ni,ta posel delajo za Amyje.Kljub temu da bi sirska armada lahko sama opravila ta posel čez par mesecev,ko bo po drugih bojiščih opravila z džihadisti.Iraški voditelj Kurdov Barzani je pojem korupcije.Veliko mesto Kirkuk,ki so si ga prisvojili v Iraku,je imelo recimo zelo malo kurdskih prebivalcev.
Tako zasedajo kar lep del ozemelj,kjer so v manjšini ali jih ni.Kjer jih je največ (Turčija) nič ne slišim o ustanovitvi države.Ampak če vidim tale naslov na MMC-ju,potem se ozadje strinja (pa ne naše) s Kurdistanom...na kar velikem delu njihovih neetičnih ozemljih.Se pa zna zgoditi,da se Kurdi po Raki odpravijo proti Deir-Ez-Zoru krast še sirska naftna polja.Tam seveda ni ne duha ne sluha o etničnih Kurdih,ampak so pretežno Arabci.SAA mora pohiteti.Slaba stvar je,ker jih podpira (Kurde) tudi zdrahar Izrael.Potem človek ve,koliko je ura.
samogledam
# 05.07.2017 ob 07:54
Ce bodo vsi Kurdi odsli iz Nemcije v svojo novo drzavo, bo na lepem Frankfurt bolj prazen.
moj komentar
# 05.07.2017 ob 12:46
vojnaslo91
Kakšna država Sirija? Sirija je umetna tvorba.


Še vedno je veliko manj umetna kot EU, ZDA ali Avstralija.
Zgodovinsko dokazano.
svyatoslav
# 05.07.2017 ob 12:07
Kurdi so se na njihovo žalost odločili za napačne zaveznike: izbrali so si ZDA. Nespametno odločitev in posledice bodo občutili čez čas.
Drugače pa Kurdi niso tako nedolžne cvetke.
V Evropi so prevzeli primat nad trgovino z drogo, orožjem in belim blagom.
Kurdi so po evropskih mestih vešči tudi izsiljevanja.
Hik
# 05.07.2017 ob 11:59
vojnaslo91
Kakšna država Sirija? Sirija je umetna tvorba.

Vsaka država je umetna tvorba. Nihče ni vprašal medvedov, golobov, smrek, inčunov in granita, ali si jo želijo.
Kekec99
# 05.07.2017 ob 09:18
Se bojim da bo krvavo. V Siriji je turška vojska napadla kurde, Putin in Asad pa sta tiho. KLIK
Kekec99
# 05.07.2017 ob 12:56
@vojnaslo91
Jugoslavija tudi.... Kaj je že to... Jugoslavija?
--------------------------------------------------------
Država katero so razbili ekstremisti z pomočjo tujega kapitala, razbita je le zaradi tega da bi nas lažje oropali. Pri svojem početju niso upoštevali mednarodnega prava ali OZN, ker je bil svet tiho so dobili pogum in krenili na Irak, Libijo in tudi Sirijo. Z nepriznavanjem mednarodnega prava so odprli "Pandorino skrinjico", vse grozote ki se danes dogajajo po svetu so se začele z razpadom Jugoslavije.
el CARTEL
# 05.07.2017 ob 10:45
seveda eno je imeti podpisane prosto trgovinske sporazume, drugo pa je, če so ti ravno ti sporazumi vsiljeni (kot to dela EU - sporazum sprejejo birokrati v bruslju, države pa ga morajo nato le vpeljati v zakonodajo)

meni osebno je bolj smiselno,d a država ščiti določene sektorje ekonomije, ki še niso dovolj razviti ter da skrbi, da ji ne pride ravno vsakdo v državo, ki je preveslal ocean.

očitno ne delimo istega stališča.
seveda kdo ima prav je jasno vidno - in bo tudi v prihodnje - koliko tovarn se je odprlo v sloveniji in koli ljudi dejansko nekaj proizvaja (mogoče peščica), in kateri so to famozni slovenski izdelki na slovenskih policah (jaz vidim le kitajske, nemške in kak francoski ali italijanski)
el CARTEL
# 05.07.2017 ob 10:41
ElTorro @ eno je mednarodno trgovati, drugo pa je pustiti, da ti EU določi koliko tujcev boš sprejel ali kake izdelke lahko prideluješ in izvažaš

seveda pa po drugi strani so vsi krediti recimo IMF vezani na določene "strukturne reforme" (privatiziraj čimveč, najbolje naj ni nič v lasti države - ampak tujcev). vse velike organizacije, WTO, IMF, world bank, prav vse propagirajo enako.

če bi države same hotele sprejeti nekaj, s tem ne bi imel problemov. a če to države tako zelo želijo, zakaj toliko organizacij lobira za točno to. očitno le ni tako zelo privlačno, da bi države drvele same v to.
m72
# 05.07.2017 ob 10:13
"Kurdistan že obstaja. V srcih ljudi."

Tako je in tako bo tudi ostalo. Verjetno so imeli realno možnost v Siriji, a so izbrali napačne zaveznike.
Follow Me
# 05.07.2017 ob 09:03
Gringosi imajo plan B v kolikor plan A ne uspe. Sigurno bodo malo Sirijo si razdelili kakšno bazo postavili, rako to gre v demokraciji. Prideš pobiješ in se zasidraš v državo.
moj komentar
# 05.07.2017 ob 15:23
Kadar se Kurdi premaknejo globlje v Rako, Turčija izvede protiukrepe in napade na primer Kurde v Afrinu. Ramadan o osvobajanju Mosula in Rake

V tej izjavi je ogromo cinizma, saj Raqqa ni nikoli pripadala Kurdom. V njej so bili vedno zelo skromna manjšina.
Kurdske milice naj se proti Turom borijo raje na svojem avtohtonem ozemlju, saj imajo Turki pod seboj 40% kurdskega ozemlja.
Ustanavljanje države na račun jemanja in prisvajanja sirskega teritirija drugih narodov, Kurdom ne bo uspel.
audiac
# 05.07.2017 ob 14:19
Juga je bila odlično vpeta med Zahodom in Vzhodom.Po smrti Tita in padca berlinskega zidu ni bilo več kohezijske sile,ki bi nas držala skupaj.Geopolitični svetovni sistem se je kar hitro spreminjal,Yu politiki pa so se začeli igrati nacionalizem,namesto da bi se soočili z novo realnostjo.To je bilo za njih preprosto pretežko.Menim,da namernega razkroja ni povzročil Zahod,je pa začel aktivno sodelovati,ko je zavohal priložnost.V bistvu so se na primeru Juge tudi oni učili v praksi,kako se to dela brez kakšnega zunanjega vojaškega posredovanja.Bili smo goden vzorčen praktični primer.Pozneje so to tehniko izpilili in jo začeli koristiti še v drugih državah.So jo pa vsaki državi seveda še specifično prilagodili.
Bi pa Juga zaradi prevelikih razlik v razvoju,pogledih in pretirani neumni želji dominacije enega naroda (Srbi-Milošević) kljub zunanjemu nevmešavanju težko obstala.Pa še stare zatrte strasti domačih poražencev 2.svet.vojne (ustaši,četniki,domobranci-malo bolj civilizirani od prvih dveh) je bilo praktično nemogoče ustaviti.Lepo pa tlijo še danes.Na škodo vseh.
Kekec99
# 05.07.2017 ob 13:48
@ElTorro
Od rojstva in tudi sam sem volil za odcepitev. Vendar nisem vedel toliko kot vem danes, bili smo zapeljani. Našel sem in pogledal že par dokumentarcev ki govorijo o tej temi. Danes ne bi bili več dolžni nobenemu, tako pa je le ena bivša republika dolžna več kot prej cela država.
ElTorro
# 05.07.2017 ob 13:44
@kekec
Ne vem, kako dolgo že tavaš po Sloveniji, ampak takrat nas je velika večina komaj čakala, da se znebimo Beograda. Pa ne zaradi ekstremistov, ampak zaradi razmer, ki so vladale v njej.

Dejstvo je, da je državo držal skupaj predvsem Tito in njegova kombinacija karizme in avtoritete. Po njegovi smrti so se začeli interni boji za prevlado, najmočnejša frakcija (Srbi) si je začela vse bolj prilaščati državo, ki se je proti koncu 80h čisto polarizirala na srbski in preostali del in razpad je bil neizbežen.

Tudi če je kateri od svetovnih igralcev na tak ali drugačen način vplival na to, ta vpliv ni bil odločilen. Socializem in protekcionizem pač imata svoje omejitve, ljudem je prekipevalo ker so gledali čez mejo, kako se razlika med nami in njimi povečuje, partija se ni želela odpovedati diktaturi....

Ekstremisti so pripomogli predvsem k temu, da smo se na smrt skregali, ko smo se razšli.
moj komentar
# 05.07.2017 ob 12:49
Zanimivo, kako bi zahod vse države, ki se ne želijo prikloniti ZDA, kar razkosal na več delov.
Kdor ne drži z ZDA je umeten in nima pravice obstajati.........
moj komentar
# 05.07.2017 ob 13:32
Slika št.3 dejansko pravilno pokaže kje vse bi moral segati Kurdistan. trenutno pa ZDA želijo dsa kurdske milice to mejo potegnejo še veliko globlje v Sirijo in na ta način poskrbijo, da pride do vojne med Kurdi in Sirci.
Na ta način bi si ZDA podaljšale svojo prisotnost na tem področju in na kurdskem ozemlju postavile vojsaške baze, kar trenutno že počnejo.
Kurdi se zavedajo, da v Siriji ne morejo dobiti nič vel ali nič manj kot jih pripada, saj imajo proti sebi Turčijo, ki komaj čaka na sirsko-rusko privoljenje, da z vojsko ponovno vstopi v Sirijo in obračuna s kurdskimi milicami. V tem primeru bi se ZDA morale postaviti proti Turčiji, kar pa seveda ne bodo storile, saj bi z močno Turčijo izgubile pomembnega zaveznika in velik geostrateški prostor.
moj komentar
# 05.07.2017 ob 13:20
@vojnaslo91
Jugoslavija tudi.... Kaj je že to... Jugoslavija?


Jugoslavija je bila generalni vzorec za ustvarjanje sedanje EU.
A kaj ko se je nekje zalomilo in je nastal en ubog spaček, ki ni ničemur podoben.
audiac
# 05.07.2017 ob 11:47
Z iranom se bo zgodilo to kar se je z jugoslavijo na eni strani šiiti na drugi kurdi pa še nekaj drugih poleg. Pa imamo več državic.

Če se ne motim,iz tega ne bo nič.Obstajajo pa seveda močne želje po tem scenariju.
Kekec99
# 05.07.2017 ob 15:50
@ElTorro
Res je včasih sem kupoval po Italiji in Avstriji, sadaj pa niti za Lidla v lastnem mestu nimam.
el CARTEL
# 05.07.2017 ob 14:37
Eesti @ prav.

predlagaj referendum o recimo privatizaciji neke firme, ali o omejitvi uvoza tujcev, pa boš videl, kako je s tem v EU (izvedeš ga lahko, a če ga bo slovenija upoštevala, bo dobijala toliko časa masno kazen, dokler ne odpravi "kršitve").

skratka, EU ima fiksna pravila, kamor spadajo tudi globalizacija in popolna odprtost meje.
edini referendum, ki ga lahko imaš, je ali boš izstopil iz EU. dokler si v EU, ni debate o teh postulatih.

ne vem, vprašaj se koliko je tvoj ati delal za stanovanje ali bajto, pa preračunaj, da kdaj boš ti zaslužil dovolj, da si ga boš lahko privoščil. pusti ti potovanja, ni vsev turizmu. večina ljudi raje ima streho nad glavo in dovolj za jesti, kot pa da vidi bratislavo. seveda, če ima oboje, je bolje

če je tako dobro, kako je 14 % ljudi uradno tvega revščino v sloveniji, EU državi, in verjetno top 10-15% najbogatejših držav na svetu

revedeno, pod pragom revščine živi 280.000 najihnih sodržavljanov. razloži njim kako je vse odlično.
http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/67
57
Kekec99
# 05.07.2017 ob 12:02
@vojnaslo91
Kakšna država Sirija? Sirija je umetna tvorba.
-------------------------------------------------------------------------
Sirija je ena izmed ustanovnih članic Organizacije združenih narodov.
audiac
# 05.07.2017 ob 11:52
Kot je tudi res,da se lahko zmeraj spiše nov scenarij :)) Ali uspešna kombinacija starih.
levak
# 05.07.2017 ob 10:49
"Kurdistan že obstaja. V srcih ljudi."
---
Vendar se obenem zelo trudijo te simpatije izgubiti.
Vipavec
# 05.07.2017 ob 13:58
PONOS. Ne tega pa nisem vedel. Me pa zanima. A obstaja kaj kvalitetnega gradiva o tem...da pogledam preden začnem iskakti po netu?

Hvala in lp
klemenklemen
# 05.07.2017 ob 13:14
Ja... Slovenija tudi ;)... aja pa kot mrtva črka na papirju...
tureavanture
# 05.07.2017 ob 12:24
turčija da bi izgubila ozemeljski stik z iranom?
nikoli
Baba Tečna
# 05.07.2017 ob 08:23
Upam, da bo Slovenija njihovo željo čimprej podprla tudi s priznanjem !!
direndaj
# 05.07.2017 ob 07:23
Tako bi združeni Kurdistan - med Turčijo, Sirijo, Irakom in Iranom - bil videti na zemljevidu

Že pogled na ta zemljevid (slika zgoraj) jasno kaže v katerm grmu tiči zajec. Kar ni uspelo s kalifatom bodo zdaj poskušali z kurdistanom.
generacija56
# 08.07.2017 ob 14:56
Zanimivo, kako hitro prirastejo RTVSLO Kurdi k srcu, ker se ta možnost dopade gospodarjem.
Zakaj ne bi z tem entuzijazmom napisali tudi kaj o Kataloncih?
Tako, res iz srca, pa o Škotih....
Malo bralstva vidi dolgoročne načrte, a ne?
el CARTEL
# 05.07.2017 ob 13:49
elTorro @ Seveda je lepo zaščititi svojo industrijo....ampak ne moreš pričakovati, da boš ti lahko ščitil svojo pred drugimi, drugi pa bodo tebi pustili prost dostop.

pa saj ravno zato so bilateralni trgovniski sporazumi - kjer se točno določi, kateri izdelki ne bodo imeli carin, ali bodo imeli nižje carine.

ravno to stanje danes, ko ti EU vsili CETO, pa pomeni,d a države ne ščitijo nič, vse je odprto, še celo kaznovane so če zaščitijo kak sektor.

seveda, komu to odgovarja, je jasno. velikim in močnim.

S članstvom v EU se država odpove delu suverenosti.

in kje točno je slovenija ostala suverena - pravno, ekonomsko, politično (skupna zunanja politika), celo ozemeljsko to ni

prej bi rekel celotni suverenosti, razen trivialnih stvari.

Domače pivo ima z naskokom največji tržni delež,

a domače pivo v lasti tujcev?
(union - heineken)
a fructal v tuji lasti (srbskega Nectarja)? tega misliš?
Cocta, ki je v lasti hrvaške Atlantic group? ta slovenski proizvod misliš?

mislim,d a v tej državi ni več ničesar, kar bi lahko še prodali tujcem.

Obstajajo lobiranja, obstajajo direktni in indirektni pritiski....ampak končna odločitev je še vedno v rokah ljudstva

ja, o čem točno si se ti oločal v zanjih 5 letih na ravni EU?

In koliko držav poznaš, kjer bi se ljudje demokratično odločili za socializem ali protekcionizem?

dajmo na glasovanje, pa bomo videli.
tako namreč niti ni dovoljeno glasovati o tem, saj izrecno piše v zakonih EU, kaj mora slovenija spoštovati (in referendum o drugačni ekonomski ureditvi je pač ilegalen, tudi pri recimo CETI je izrecno pisalo nekaj podobnega).
nelon
# 05.07.2017 ob 10:56
Ko gres v teh državah red delat naredis samo še večje sranje...
Taktobo
# 05.07.2017 ob 10:38
Če želi kdo izvedeti več o tem kar se dogaja v sirji s kurdi in podobno je tukaj intervju z eno od ''partizank''. Zanimiv podatek da je kurdov v siriji le 1,6mil v turčiji pa 15milj, da ne govorimo o iranu. To so lahko zelo nevarne vode.
https://www.youtube.com/watch?v=bB4kvGNj
Y-w
seba goričan
# 07.07.2017 ob 14:29
rajš mam Turke), kot pa Kurde za sosede....Turki so za Kurde gospodje
Kazalo