Uredniški izbor
Rašo Nesterović pravi, da utrujenost pri košarkarjih mlajših selekcij ni opravičilo za odpoved reprezentance. Foto: BoBo
Željko Obradović je že večkrat poudarjal, kako pomembna je reprezentanca in da je to največji dosežek v karieri košarkarja. Foto: Reuters
"To je prava reprezentanca. Ne igramo za denar, ampak za državo in narod," je lani po uvrstitvi v finale dejal Igor Kokoškov. Foto: Reuters
       Vsi smo odraščali z željo, da bi zastopali svojo državo. Vedno je bila to prioriteta. Mislim, da smo občutek prenesli na mlajše generacije. Mislim, da tudi zdaj igralci čutijo enako. To je način odraščanja. Takšna miselnost je v nas. In ko stopite v naše čevlje, imate dolžnost in odgovornost, da predstavljate sebe in svojo državo.       
 Predrag Stojaković v nagovoru mladim košarkarjem na NBA-kampu Basketball Without Borders
Žan Mark Šiško
21-letni Žan Mark Šiško je odpovedal sodelovanje v članski reprezentanci, saj pravi, da se mora kot prvi 'play' uigrati z novimi soigralci pri Primorski. Foto: www.alesfevzer.com
Zaradi vseh odpovedi in seveda tudi, ker se je izkazal v mlajših selekcijah, je bil v člansko reprezentanco vpoklican 17-letni Gregor Glas. Foto: www.alesfevzer.com
Sani Bečirović in Boštjan Nachbar sta dejala, da je bilo igranje za Slovenijo zanju vedno nekaj posebnega. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
VIDEO
Številni novi obrazi v ko...

Dodaj v

Nesterović: Če si utrujen pri 16 letih, boš potem v NBA-ju umrl?

Odpovedi celo v mlajših kategorijah slovenske reprezentance
29. avgust 2018 ob 10:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Pravimo, da se v klubu igra za denar, za reprezentanco pa se igra za slavo in čast," je lani pred in med evropskim prvenstvom večkrat ponovil tedanji slovenski selektor Igor Kokoškov.

"Vedno sem rekel, da je igranje za reprezentanco ali njeno vodenje največji dosežek in čast v življenju. Oboje mi je uspelo. Ko leta 1992 zaradi sankcij nismo nastopili na olimpijskih igrah, so košarkarji jokali, ker niso mogli igrati. Vedno svetujem igralcem, da se odzovejo povabilu v reprezentance. Vsakemu pravim, da je največja čast nositi dres svoje reprezentance. Takšen je moj odnos. Neverjetno, koliko je danes odpovedi. Nemogoče, da imajo vsi resen in tehten razlog," je lani v pogovoru za Blic dejal najuspešnejši evropski trener, veliki Željko Obradović, ki je v reprezentančnem dresu svetovni prvak postal že kot igralec, nato pa mu je to uspelo tudi v selektorski vlogi, ko je bil hkrati najboljši na svetu in v Evropi.

Odpovedi celo v mlajših kategorijah
Slabo leto potem, ko je Kokoškov vodil Slovenijo do predlanske finsko-turške pravljice nepredstavljivega uspeha, zlate medalje na evropskem prvenstvu, se reprezentanca v pripravah na nov cikel (izgubljenih) kvalifikacij za svetovno prvenstvo spopada z velikimi težavami pri sestavi moštva, kar je posledica številnih odpovedi. Medtem ko si Jaka Blažič in Klemen Prepelič, ki imata za sabo štiri oziroma tri velika tekmovanja, želita izboriti minutažo pri Barceloni oziroma Real Madridu, in se Luka Dončić pripravlja na zahtevno prvo sezono v Ligi NBA, kar je res velik preskok v karieri vsakega košarkarja, so bolj nerazumljive odpovedi nekateri manj oziroma neuveljavljenih igralcev, poleti pa je prišlo celo do zavrnitev vpoklica v mlajših selekcijah.

Košarico sta tokrat reprezentanci dala tudi 23-letni Aleksej Nikolić in 21-letni Žan Mark Šiško, ki je šele v teh kvalifikacijah odigral prve uradne članske minute. Lani je podobno pred pripravami vabilo zavrnil Tomaž Bolčina, košarkar, ki ne izstopa niti v slovenskem prvenstvu. Letos poleti sta reprezentančni "ne" izrekla 16-letni Dan Duščak, ki se kali pri Realu v Madridu, in 17-letni Rok Radović, ki igra v mlajših selekcijah zagrebške Cedevite. Oba spadata med najbolj nadarjene slovenske košarkarje in zato sta za reprezentance mlajših selekcij s svojo kakovostjo izjemno pomembna. Vseeno se je njunim vrstnikom uspelo v vseh kategorijah izboriti napredovanje oziroma obstanek v A-diviziji, kar je zdaj uspeh za slovenske mlajše kategorije. Pred leti so štele praktično le medalje.

Namesto časti, ponosa in velikega zadovoljstva, kot sta večkrat dejala Obradović in Kokoškov, se zdi, da nekaterim reprezentanca predstavlja neprijetno obvezo. Zaradi vseh odpovedi je bil tokrat vidno razočaran generalni sekretar KZS-ja in nekdanji slovenski kapetan Rašo Nesterović, še posebej kritičen pa do teh najmlajših: "Časi se spreminjajo. Vedno bolj so v vse skupaj vključeni agenti. Mislim, da so tudi oni tukaj velik problem. Je, kar je. Letos se je pojavil tudi ta problem z dvema igralcema v mlajših selekcijah. Ne vem, bo treba pa nekaj uvesti, neke omejitve. Ko bodo potrebovali neko afirmacijo ali neko prodajo, bodo pa spet spraševali, zakaj jih ni poleg. Selektor je vpoklical nekaj novih mladih, in če se bodo izkazali, bomo šli pa z njimi naprej. Tisti, ki pa nočejo, pa pač ne bodo poleg."

Nesterović: Da si utrujen, ni izgovor
"Nekaj je šolanje, kot je primer Davida Kralja, nekaj pa je, da odpovejo, ker so utrujeni. Daš 16-letniku en mesec počitka in pravi, da je utrujen. Odkrito sem vprašal: Želiš igrati v NBA? Kaj boš potem umrl na igrišču, ko boš z 22 leti odigral 82 tekem rednega dela, pripravljalne in končnico ter imel skupaj za sabo več kot sto tekem. Te bodo v NBA-ju po 30 tekmah nosili z igrišča? Da so 16-letniki utrujeni, so zgodbe za male otroke. Regeneracija je pri 16-letniku petkrat hitrejša kot pri nekom, ki ima 30 let. Tudi treningi niso več takšni, kot so bili včasih. Vse je prilagojeno njim. Pred 20 leti je bila drugačna zgodba. Bila je tista jugoslovanska šola, ko se je trdo delalo šest ur na dan. Tega ni več. Če si poškodovan ali če je razlog šola, se razume, za zgodbo, da si utrujen, pa ni opravičila. V NBA-ju so vsi utrujeni, saj bi bilo čudno, če kdo po 82 tekmah igra spočit. Vsi so utrujeni. To je tisti profesionalizem. Saj če boš pa dva meseca miroval in ne boš treniral, pa ne boš napredoval, ampak le nazadoval,"
je dodal Nesterović.

V vseh reprezentancah prihaja do odpovedi, a vendarle so malokrat tako številne, kot so trenutno v slovenski, kjer se res vsaka odsotnost zaradi ozkega izbora kakovostnih igralcev močno pozna. Zgodovina odpovedi je v slovenski reprezentanci pestra in tudi t. i. "zlata generacija", ki je bila res izjemno nadarjena in kakovostna, predvsem pa izjemno številčna, kar se tiče izvrstnih posameznikov, ni nikoli zaigrala v polni zasedbi. Verjetno je tudi zato, čeprav se odpovedi niso poznale tako močno, kot se danes, manjkala pika na i. Košarkarja s po dvema šampionskima prstanoma v NBA-ju sta skupaj odigrala na primer le dve veliki tekmovanji.

Mlajši košarkarji verjetno pozabljajo, da se je Goran Dragić na evropskem košarkarskem zemljevidu uveljavil prav v reprezentančni majici, ko je zelo dobro igral na evropskem prvenstvu 2007. Njegov mlajši brat Zoran je v izbrani vrsti vedno pustil odličen vtis, ko je navduševal z borbenostjo in tudi z učinkovitostjo. Potem ko je imel za sabo zelo dobro svetovno prvenstvo 2014, je podpisal pogodbo s Phoenix Sunsi. Tudi Blažiču in Prepeliču je bila – seveda ob dobrih predstavah v klubih – ob prestopu k Barci oziroma Realu v veliko pomoč reprezentanca, kjer sta bila med nosilci. Tudi Dončić je lani v slovenskem dresu, ko je bil ob Dragiću drugi najboljši posameznik ob slavju na evropskem prvenstvu, dokazal delodajalcem pri Realu v Madridu, da je lahko on tisti, okoli katerega se vrti igra evropskega velikana in da bo zapolnil vrzel po poškodbi Sergia Llulla, prej najboljšega košarkarja kraljevega kluba.

Nachbar: Tudi platforma za dokazovanje
Reprezentančna kariera pa se z redkimi izjemami začne graditi v mlajših selekcijah. Nekoč so te osvajale medalje na evropskih prvenstvih. Prej omenjeno "zlato generacijo" so sestavljali posamezniki, ki so skoraj vsi v mlajših kategorijah pobrali kakšno medaljo. Dvakrat je Slovenija postala evropski prvak med mlajšimi člani, leta 2004 na Češkem in leta 2000 na Ohridu, ko sta blestela Sani Bečirović in Boštjan Nachbar. Na njuni poslovilni tekmi se bo ta "zlata generacija" v večini še enkrat zbrala.

"Da nosiš ta dres, si bi res zelo ponosen. Ponosen, da predstavljaš svojo državo, družino, prijatelje itd. Po drugi strani, če povem odkrito, pa je bila reprezentanca tudi neka platforma, skozi katero smo se lahko dokazovali. Bili smo tekmovalni in reprezentanca nam je dala še eno možnost, da smo se lahko pokazali na najvišji ravni. Poleg Evrolige je bil EuroBasket tisti, ki je to nudil. Se pravi oboje skupaj, po eni strani predstavljati dres, po drugi pa sebi in drugim dokazati, kdo in kaj si," je Nachbar odgovoril na vprašanje, kaj mu je pomenilo igranje za Slovenijo, v kateri koli selekciji.

Bečirović pa je dodal: "Ja, to tekmovanje je bilo tudi pomembno. Ne bom rekel nedopustno, ampak nelogično se mi zdi, da nekateri že v mlajših kategorijah odpovedujejo reprezentanco zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Kot najstnik ne moreš biti utrujen. Zdaj imajo možnost, da gredo s 13 in 14 leti v tujino in tam naredijo kariero. Pa tu ne mislim le Luke, ki mu je res uspelo vse. Marsikateri je že pel in poskusil. Tega v naših časih ni bilo. Enostavno je bilo normalno, da si odigral vse selekcije mlajših kategorij za reprezentanco, prišel v Olimpijo, kjer si odigral Evroligo ali dve doma in se potem kot zaključen produkt prodal v tujino. Danes se je to zelo spremenilo. Da se morajo naši boriti za obstanek v A-diviziji oziroma, da se proslavlja preboj iz B-divizije … V naših časih je bilo povsem normalno, da si bil poleg in se skušal boriti za medalje. Da bi bili pa utrujeni, to pa res ne …"

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
ms-601
# 29.08.2018 ob 10:36
Sramotno. Ok če greš v NBA in mapš 100 tekem na leto pa paziš poškodbe, probam razumet .., ampak npr. Bolčina k je povrečn igralec slov.lige ti zavrne reprezentanco, pa kam smo padli ?
Nacionalna zavest in ponos sta v naši državi žal porazna.
caree
# 29.08.2018 ob 10:36
Konec pravljice
Zjesenic
# 29.08.2018 ob 10:46
Šiško se mora uigrati z soigralci pri Primorski !? WTF ?
5tane
# 29.08.2018 ob 10:41
Sploh pa ne razumem zakaj se vsi obešajo na Dončiča ko je dopovedalo pol reprezentance. Mali je car in mu želim vse najboljše preko luže.
5tane
# 29.08.2018 ob 10:39
Dončič je vedno rekel, da bo nastopal za Slovenijo. Lahko bi šel nastopati za Španijo ali Srbijo pa ni šel. Sploh ne dvomim, da ne bo prišel, ko se ustali v NBA. Prvo leto bi ga pa res lahko pustili na miru, da se adaptira. Glede na to kakšno sezono je imel in koliko je star res rabi malo manj pritiska.
SamoRes
# 29.08.2018 ob 10:46
Letos poleti sta reprezentančni "ne" izrekla 16-letni Dan Duščak, ki se kali pri Real Madridu, in 17-letni Rok Radović, ki igra v mlajših selekcijah zagrebške Cedevite.

Potem, če se jim bo tam zalomilo, bodo pa prosjačili, da si prek reprezentance izborijo prestope v dobre klube.
Smooth Criminal
# 29.08.2018 ob 10:51
Da ne bo pomote, tole ni napad Nesterovića na Dončića ampak na ostale. Kajti resnično ne razumem, da pri 16 (šestnajstih) letih odpoveš reprezentanco! Mislim kam smo padli. Pa saj niti eno leto ni od tega kar smo postali evropski prvaki....
fah-q
# 29.08.2018 ob 10:49
razlika med dečkom in moškim je v temu, da prvi joka in stoka drugi pa stisne zobe in naredi, kar mora...
krjen3
# 29.08.2018 ob 10:46
Prav ima, vsakega posebej je lahko sram, da mu je vseeno za reprezentanco. Edini dober izgovor je poškodba, o ostalih stvareh nima smisla debatirati. Pač takšna je sedaj generacija.
tedi77
# 29.08.2018 ob 10:43
Kdor je upal, da bo Dončić letos igral za reprezentanco, ne ve, kako se vrti svet. Nemogoče že v štartu. Fant je prišel v novo okolje, v igri so kariera in milijoni, on naj bi se pa šel preganjat z nekimi Latvijami in Turčijami (in še prej Bolgarijami in kaj vem kom še). Lepo vas prosim. Nesterović dobro ve, kako je, ko odideš v NBA. Ne gre za pripadnosti, nacionalne naboje, ampak preprosto za službo. Tudi če tu formalno nihče ne prepove, da bi igral za reprezentanco, neformalno dobiš zelo močne signale. In še enkrat, Nesterović (in še kdo) to zelo dobro ve.
ajvard1
# 29.08.2018 ob 10:49
pri 16 tih sem treniral atletiko.in mi je bilo prav mučno,da poleti ni bilo treningov.
nastop za reprezentanco mi je bil že iz tega razloga čisto veselje, da ni bilo poletnega premora.

jbg, drugi časi
zugec
# 29.08.2018 ob 10:37
Kaj je zdaj to? Se bodo pobili?
jasej1
# 29.08.2018 ob 10:54
Za začetek pa naj pri KZS razjasnijo, zakaj vabilo dobi Rebec, ki ga noben resen klub noče, Špan, ki ima za sabo zelo dobro sezono, pa zaman čaka nanj. No, kogar zanima razlog, naj pogleda agente teh igralcev. Mesiček je vabilo dobil takoj, ko je zamenjal agenta. Naključje? Ja, za naivneže, ki mislijo, da se reprezentanca sestavlja tako, da se povabijo najboljši.

Bratec je v povprečju lani dosegal po 2 točki na tekmo v 1. ligi. Še Petar Vujačić je bil bolj učinkovit. Ampak ja, nekdo ima od tega korist, če je zraven igralec Heliosa.
ajvard1
# 29.08.2018 ob 10:52
prav je, da Rašo pove kaj in kako!

zakaj pa naj bi bil tiho?
lopez
# 29.08.2018 ob 10:53
Mislim da je prav, da se o tem debatira. Eden mojih sosedov je že pol življenja v mlajših kategorijah in pravi, da nove generacije so prepolne primadon. Že v pionirskih kategorijah, kjer nekateri vsako leto menjajo klube, obiskujejo advokate, da pritiskajo na zvezo in klube in ne vem kaj še....od takih ne bo nikoli vrhunskih igralcev, prispevajo pa k uničevanju standardov.

Včasih se ni plačevalo vadnin in se je vedelo da kdor preživi, preživi. Bil je red in disciplina, vpoklici v vsako selekcijo so bili priznanje. O tem, kar se dogaja zdaj, je vredno potrošiti nekaj besed.

Kar se Dončiča tiče, on ni odigral niti ene tekme za mlajše selekcije in zgledi seveda vlečejo, pa so se še drugi videli v podobni zgodbi. V sedanji situaciji pa mislim, da vsakdo, ki ima rad košarko in Slovenijo, mora pokazat vsaj nek odnos, če ne že športnega domoljublja.
lopez
# 29.08.2018 ob 10:58
Dej Nesterovič ne seri!
Pri Lukatovih letih si pozabil na Slovenijo, tvoja Srbija je bila pod sankcijami zato si na hitro si postal Grk! Radoslav Makris! Pravi domoljup!


Rašo je vzel grško državljanstvo zaradi Bosmanovega pravila, ker je to lahko naredil in mi je pomagalo pri njegovi karieri.... Sloveniji pa je bil, kolikor je meni poznano, vedno na voljo razen na EP 2003, ko je bil free agent (podpisal je s San Antoniom in postal član NBA prvakov).

Lahko mi napadamo Nesterovića, samo on je ena redkih kredibilnih figur v svetu košarke, ki jih je zveza uspela vpeljati v organizacijo in je imel veliko zaslug za neke mentalne preskoke, ki so vodili do naslova EP. Če on odide, se vprašajte, kaj sploh ostane. En kup osebkov, ki jih bo navijaška masa pripravljena takoj giljotinirati.
gospod iskreni
# 29.08.2018 ob 10:46
Dobro, nacin kako je zavrnil reprezentanco ni pravi.
Fs
# 29.08.2018 ob 10:44
Vemo, kdo odpove preko sms-a.
jasej1
# 29.08.2018 ob 10:49
Naj se na KZS vprašajo, zakaj fantje ne igrajo. Za začetek lahko pogledajo, kdo so njihovi selektorji (ne le pri članih, tudi pri mlajših selekcijah), pa bodo hitro dobili odgovor za polovico igralcev. Poznam osebno 2 primera, ki sta letos odpovedala, ker ima selektor, milo rečeno, čudne prijeme. O imenih ne bom.

Druga stvar je pa to obračunavanje v medijih. S tem se naredi več škode kot koristi, Rašo bi to lahko vedel.
threepointer
# 29.08.2018 ob 11:05
Tudi jaz sem prepričan, da Nesterović ni problem, ampak je lahko del rešitve. V tem članku sicer poskušajo omiliti škodo, ki so jo naredili v prejšnjem z napadom na Dončića. Spoštovanje do vseh, ki so karkoli koristnega storili za reprezentanco. In v to kategorijo spadata oba, Rašo in Luka.
bleeeee
# 29.08.2018 ob 10:58
Rašo kaj je res nujno sedaj to pranje perila v javnosti?
Že prevečkrat smo tako zajebali, pa ne branim Lukeca, ampak je res treba s vsemi topovi strelat vse povprek?


Predmet tega članka ni Dončič. Kar jasno pokaže stavek o njem ter Blažiču in Prepeliču. To je članek o odpovedih brez razloga. Dončič je na tapeti samo zaradi načina komunikacije, ki dejansko ni primeren.
Balaš Junior
# 29.08.2018 ob 10:57
Svet se je spremenil... dobro jutro kolonija bananistan. Nobody loves you.
karma91
# 29.08.2018 ob 10:57
Rašo je sigurno najbolj zaslužen da smo lani imeli kombinacijo kokoškov, Dragić, Dončić
o mladini ki odpoveduje ne bom, očitno jim je pod čast igrati v mladih selekcijah

Imam pa nek slab občutek da je za SMS kriv ata Dončić. kolikor vem Rašo pomagaa staremu in verjetno je tu ozadje "spora".
Po drugi strani pa ne razumem da KZS ne da miru fantu, saj je vsakemu logično da sedaj rabi mir
MatkoBatko
# 29.08.2018 ob 12:04
Ni fora v agentih in mladcih samih. Gre za vzgojo, že od prvega dne. Vse preveč so mulci pomehkuženi in vzgojeni totalno egoistično! Vsak samo sam k sebi.
Je bil moj mali v šoli en teden bolan. Komaj je našel frenda, da mu je dal za prepisat snov...kakšna mala pezdeta!
5tane
# 29.08.2018 ob 10:57
Dončič če nikoli več nič ne naredi za reprezentanco pa bo več naredil kot je Rašo. In če se dobro spomnim, ko je Rašo igral v NBA ga tudi ni bilo na vse kvalifikacijske tekme. Je bil utrujen ?
karma91
# 29.08.2018 ob 11:08
Rašo je pošten človek, mogoče je biol preveč direkten, vendar verjamem da bosta z Dončićem to uredila. Problem je ker je Rašo edini ki mkaj miga na zvezi. Finančni del je katastrofa in ob tem ko smo prvaki je očitno zveza v velikem minusu
Coli
# 29.08.2018 ob 10:48
Kakor se država obnaša do državljanov, tako se državljani obnašajo do države!
Slovenija zdavnaj ni več država 'per se'...temveč ugrabljeno ozemlje oligarhov mafijske mentalitete!
tyko
# 29.08.2018 ob 11:59
Totalno nesposobno vodstvo KZS-ja, ki se je uspešno skrilo za čudežen uspeh Kokoškova & Co. Tu je treba Rašotu sicer priznati odlično potezo z Kokoškovim-Dragičem - Randolphom.. vse ostalo na KZS je gniloba, službe za odpisane znance.. Milič vleče denarce (sicer je plačan preko OKS) za lastno zabavo.. razni Gašparini brez odvodene tekme vodijo mlade reprezentance in vse to se rezultira tako.. vsak igralec, ki je vsaj malo pameten in resen vidi da poletne akcije mladih reprezentanc niso nobena dodana vrednost - postave so zacementirane že pred zbori, minute razdeljene kot v NBA, ... to seveda nikakor ni prav! A problem ni (samo) v mladih igralcih in ''agentih'' ampak v strukturah KZS-ja in vodenju!
overload
# 29.08.2018 ob 12:03
Koji k**** je ta Mark Šiško: se mora kot prvi 'play' uigrati z novimi soigralci pri Primorski. Bi bilo boljše, da bi rekel, da si je rezerviral apartma na v Puli in ne more priti, ker bo na morju.
pero5
# 29.08.2018 ob 11:46
Ni treba vsega metat v isti koš. Je ogromna razlika med 19 letnim tretjim na naborom, ki čaka na prvo sezono NBA po izredno naporni sezoni na klubski in državni ravni, med 16 letnikom, ki hoče maksimalno izkoristiti priprave v tuji oddaljeni državi, med 17 letnikom, ki trenira eno uro vožnje stran pri sosedih ter med 21 letnikom, ki se 'uigrava' na morju.

Res ne vem, kako lahko Luku kdo kaj očita. Se strinjam, da pri 16 letih utrujenost ni izgovor, razumem pa, da je naporno razbijanje ustaljenega ritma za nekaj priprav in nekaj tekem (na katerih boš igral, ali pa tudi ne). Da se fanta iz Zagreba in primorske ne moreta pojavit na treningu je pa tudi meni precej smešno in malo žalostno.
friks
# 29.08.2018 ob 11:08
Kar se tiče Dončića ne vem, kaj se sedaj dela dramo. Jasno se je vedelo, da NBA igralcev v teh kvalifikacijah ne bo. Poleg tega je Luka pred prvo NBA sezono, ki je za vsakega igralca še posebej težka in pomembna.

Da pa reprezentanco zavračajo neki igralci, ki igrajo npr. v slovenski ligi, pa res ne razumem. Če bi samo malo pomislili, zakaj so njihovi kolegi po prvenstvu podpisali toliko dobrih pogodb, bi hitro videli, da se še zdaleč ne gre le za čast.
MJ-23
# 29.08.2018 ob 12:51
Kar se Dončiča tiče, on ni odigral niti ene tekme za mlajše selekcije in zgledi seveda vlečejo, pa so se še drugi videli v podobni zgodbi.

Točno tako. Zdej vsi samo sledijo zgled Dončića. On je poleti hodil na kampe in imel individualne priprave, namesto da je igral za mlajše selekcije. Smešno pa je, da se njega na forumu brani, ostale ki isto počnejo pa pljuva, kot recimo ta malga Duščaka. Nikolić in Šiško sta recimo isti izgovor dala kot Prle, Jaka in Luka. Tud onadva se pripravljata na novo sezono v novem klubu. Moramo bit doseledni pri kritiziranju. Ali kritiziramo vse, ali pa nobenga.
zamudnik
# 30.08.2018 ob 08:41
A prav vidim? Je eden reprezentanco res zavrnil zato, da se bo uigraval za nastopanje v slovenskem državnem prvenstvu? :-)
MJ-23
# 29.08.2018 ob 12:56
Točno tako. Zdej vsi samo sledijo zgled Dončića. On je poleti hodil na kampe in imel individualne priprave, namesto da je igral za mlajše selekcije.

Je pa smešno da vsi zdaj sledijo zgledu Dončića, namesto da bi sledili zgledu našega najboljšega igralca Dragića, ki je pa vedno govoril kako mu reprezentanca pomaga pri pripravi na novo sezono in kako bolje igra v NBA, ko poleti igra za reprezentanco.
noprou
# 29.08.2018 ob 10:52
Razočaral me je Dan Duščak. Gledali smo njegove igrive predstave v mlajših kategorijah, bili navdušeni nad prestopom v Real, zdaj pa nas je izgleda vse pustil na cedilu.
p0ki
# 29.08.2018 ob 10:51
Mogoče, ampak res mogoče pa je nekje drugje problem, kot v mladih in malo straješih košarkaših, da vsi po vrsti odpovedujejo? Mogoče bi blo potrebno najprej pogledati strokovni štab? Odnos države do zlatih košarkašev in podobno?
Ocelot
# 29.08.2018 ob 13:27
V slovenski košarkarski reprezentanci so do nedavnega imeli klasičen problem egoističnih košarkarjev, ki so reprezentanco v mladinskih in članski zasedbi izkoriščali za svojo promocijo, ko pa so dosegli določen uspeh (Evroliga ali NBA), pa je številnim postala nebodijetreba. To se spreminja, tudi s tem, ko mladi že z rosnimi leti hodijo v tujino na kaljenje v eminentne klube, kjer si delajo kariere. Reprezentance ne vidijo več kot odskočne deske za prodajo v boljše lige, zato se ji izogibajo že od mladih let. To se je zadnja leta razplamtelo med našimi mulci kot požar. In (vem, sedaj bom deležen številnih minusov) mladi Dončič pri tem ni nobena izjema. Edino tekmovanje, na katerem je doslej sodeloval za reprezentanco, je bilo lansko EP. Spomnite se dogajanj 2 leti nazaj, ko je bil star 16-17 let in so ga vpoklicali v reprezentanco U-21. Bilo je podobno kot sedaj, ni se oglašal na telefon, pripravljal se je na prvo resno sezono v Euroleague, bil je utrujen, moral se je paziti zaradi nedavne poškodbe itd.itd. Prišlo je tako daleč, da so se na zvezi zelo bali, da bo raje izbral srbsko ali špansko reprezentanco. No, lani se je nato sestavil mozaik, tudi zaradi Dragića, ki je po EP najavil odhod iz reprezentance in je okoli sebe zbral (skoraj!) vse najboljše. Čeprav tudi lani ni šlo brez odpovedi.
Letos večina seveda vpije - "pustite Dončiča, pripravlja se na prvo NBA sezono, kaj mus edaj Nesterovič teži"! Zveza verjetno niti ni resno pričakovala, da se bo Dončič zbora udeležil, želela pa je vsaj korekten in uraden odgovor. Katerega ni dobila. Upam, da se motim, a bojim se, da bomo na Dončiča skozi prizmo reprezentančnih nastopov čez 5, 6 let govorili s mrkim obrazom in stisnjenimi zobmi.
pink panther
# 29.08.2018 ob 11:43
če že nimamo košarke ,imamo vsaj limonado na obroke
M1h4l3k
# 29.08.2018 ob 11:35
Mislim, da na zvezi preveč iščejo razloge v "zunanjih sovražnikih" in kažejo s prstom na igralce ter druge, ki naj bi vplivali na te igralce.

Bolje bi bilo, da pogledajo vase...kje so oni naredili napake in kaj bi lahko oni naredili bolje, da bi igralci čutili željo po zastopanju države.

Najslabše kar lahko narediš pa je, da začneš javno obračunavati z igralci. Če jim imaš kaj za povedati, je dovolj, da jim to poveš direktno v obraz v zasebnem okolju. Javno obračunavanje pa je zgolj preusmerjanje pozornosti od lastnega neuspeha. Izboljšanje svojega "imidža" na račun blatiti/kritivi druge, da bi bila javnost na tvoji strani. Kje je tukaj kolektivna zavest, ki je potrebna pri kolektivnih športih. To velaj tudi za funkcionarje. Oni so vzor igralcem kako se stvari rešujejo znotraj tima in ne javno.
oliva
# 29.08.2018 ob 11:21
Zato pa tembolj spoštujem Dragiča in njemu podobne.
Igranje za reprezentanco je čast in prestiž.

(*takole izmikanje zaradi več denarja itd., pa vpliva tako na čast igralca kot tudi na občinstvo - ljubitelje športa in tekmovalce pod našo zastavo. Saj zakaj bi sicer navijal recimo za kogarkoli, ki pač fura svojo špuro in ne samo, da igra zase, se mu še fučka za tiste, ki so bili del njegove zgodbe... pol je tud men dost vseen in predvsem zaradi takih zadev pri meni zdaj šport ne kotira tako visoko kot nekoč)
Binder Dandet
# 29.08.2018 ob 10:55
"Kaj je zdaj to? Se bodo pobili?"

Ne, samo MMC spet klike nabira.
God Shammgod
# 29.08.2018 ob 21:43
Mogoče bo pa Nowitzki malo podučil Dončića kako se igra za reprezentanco. Od nemške reprezentance se je on poslovil pri 37 letih v kvalifikacijah za olimpijske igre. Če taka legenda lahko igra FIBA kvalifikacije je žalostno, da se jih pri nas otepajo neki no-name šiškoti, ki v košarki niso naredili še absolutno nič.
nomenestomen
# 29.08.2018 ob 11:58
iz košarke.si

"Tudi Rašo leta 2003

Pa saj je tudi Rašo Nesterović izpustil EP leta 2003. Podpisal je pogodbo s Spursi, težko nekaj več kot 40 milijonov. Pa je izrazil željo, da se pripravi na novo sezono v Ligi NBA. Tedanji selektor Pixi Subotić ga je do zadnjega prosil, da pride pomagat. Rašo se je odločil za NBA in klubsko zgodbo. Spet razumljivo. Tudi zato bi moral KZS pri tem pokazati nekaj več empatije, razumevanja. Ustrahovanje mladih košarkarjev v smislu „jih pa ne bomo spustili v tujino“ so preživeta. Iz nekih drugih časov."
borchica
# 29.08.2018 ob 11:51
jasej1
Poznam osebno 2 primera, ki sta letos odpovedala, ker ima selektor, milo rečeno, čudne prijeme. O imenih ne bom.


Bom jaz. Gledal sem večino naših tekem na evropskih U20, U18 in U16, par celo v živo.
Če bi jaz bil Slavko Duščak ali katerikoli oče fantov U16, tudi ne bi poslal svojega sina v trenerski štab, ki ga vodi Gašparin. Vodenje tekem je bilo na nivoju učitelja športne vzgoje v osnovni šoli, tako da si lahko zamišljamo, kako so zgledale priprave.

In ostalo ste povedali drugi. Dejstvo je, da je KZS okostenela oeganizacija s socialističnim oziroma bolje rečeno klienteliatičnim pridihom. Če vemo, da je predsednik strokovnega sveta Trifunović, ki ima veliko vlofo pri izbiri trenerskega kadra, med drugim je tudi potrdil sebe za selektorja reprezentance in hkrati ostal na stolčku v strokovnem svetu, potem je vse jasno.

Seveda je tudi problem mamizem, ki se je iz Italije prenesel tudi k nam. Tu dam Rašotu prav. Ampak to je sistemski problem vzgoje. Tip, ki je postabil temelje permisivne vzgoje, ki se jo gremo v šolah, se je javno opravičil in priznal, da je ta njegova teorija popolna polomija.

In kar sze pisali o odnosu do države, je zagotovo del celotne slike. Plus kapiralizem, kjer je v ospredju denar in so aatranzicijske tranzicijske države lakomno osvojile čez noč.
SpicyWeiner
# 29.08.2018 ob 11:39
Pozabite na Dončić-a, on ima dva zelo dobra razloga zakaj ne bo v tem ciklusu igal za reprezentanco:
1.) Prihod v NBA, novo okolje, nov način dela, igre, življenja itd. in še hud pritisk z vseh strani, ker vsi od njega veliko pričakujejo
2.) Dončić je za igranje v NBA moral sam osebno plačati 1,7 milijona € (Dallas pa 600.00$) za odkup pogodbe z Realom. Zdi se mi, da bi se na na njegovem mestu vsak isto odločil, kje točno je v tem trenutku prioriteta. Ali igranje proti Bolgariji in Turčiji, reskiranje poškodbe in posledično celotne sezone - ali pa trdo delo v prvi sezoni NBA-ja, in kasnejše igranje za reprezentanco z dodatno pridobljenim znanjem, izkušnjami in telesno težo :)

Za tista dva 16-letnika pa nimam besed. Sta še mlada, naivna, in verjetno precej naduta, da sta prišla do tako butastega izgovora. Sam raje vidim, da takih ljudi ne kličejo več, ker gre za očitno oportunistično obnašanje. Sedaj ko je "mladi talent" ga vsi kličejo, ko bo pa zgolj še "večni talent" bo pa jokal kako ne igra za reprezentanco.
Denso20
# 29.08.2018 ob 11:36
Ma dobro, razumem, da nekateri igralci pač ne morejo priti (Dončič). Ma da eden iz SLO lige pravi, da se more uigrati z novimi soigralci in s tem zavrne vpoklic. Hvala lepa, ne želim te več videti v rep. Medtem, ko nekateri že od malih nog sanjajo, da bi zaigrali ali bili vsaj v ožjem izboru repke pa ne dobijo priložnosti (bodisi preslabi ali pa nimajo dobrega agenta, da bi jih "gurali"), ti "igrači" pa zavračajo kot da so dosegli ne vem kaj.
SloEdge
# 29.08.2018 ob 11:24
Zaradi takih stvari je Dragič večji car od njih pa če zaradi mene Luka in podobni osvojijo MVP vesolja !
JANI.ST
# 29.08.2018 ob 11:06
Kaj si te mulci domišljajo, da so sami Jordani al kaj?
balrog
# 29.08.2018 ob 18:28
Zelo slabo s strani vodstva zveze. Tak način obračunavanja ni primeren. Sploh ko napadeni nimajo možnosti obrambe in sploh ko gre za NAJSTNIKE, ki niso polnoletni in ne sprejemajo lastnih odločitevv. Dejstvo je, da reprezentanco najprej naredi trener. Pač Kokoškov je (bil) liga največjih svetovnih trenerjev in Dragića in Dončića ni kaj dosti prepričeval, še manj pa je z njima komuniciral prek medijev. Seveda dober trener stane. Ti nastopi zveze se mi zdijo nekako poskus ustvarjanja alibija za pričakovani debakl,češ za poraze, ki nas čakajo, bodo krivi 16letniki. Upam da se bo Nesterović opravičil. Taki vodeni piarovski izpadi nimajo smisla.
Loco303
# 29.08.2018 ob 16:44
Zadnje tekme so lepo pokazale, kdo je bil na EP vlečni konj in kdo so bili statisti. Zdaj ko so iz teh ali onih razlogov iz reprezentance izostali Goran Dragić, Dončić, Vidmar, Randolph, ni kvalitetnih igralcev, ki bi se izpostavili kot nosilci igre, kar se je sicer od nekaterih pričakovalo (Prepelič, Blažič, Murič, Nikolič...).. Prav tako nimamo liderja, kot je bil Goran, ki bi z borbenostjo in kvaliteto potegnil ostale za seboj. Določene odpovedi pa kažejo tudi na to, da nekateri nimajo jajc, da bi ob odsotnosti najboljših prevzeli stvari v svoje roke, zato raje odpovejo, kot pa da bi se blamirali proti tretjerazrednim reprezentancam.
Kazalo