Uredniški izbor
policijski helikopter AB 212
Zaradi padlega razpisa bo policija še nekaj časa letela z ostarelo floto. Foto: BoBo
AW 139 Hrvaška
Hrvaška policija se je odločila za nakup dveh helikopterjev AW139. Foto: Policija/MUP Hrvatska
Vojska Črne Gore helikopter
Črna gora je za vojsko kupila tri helikopterje za 30 milijonov dolarjev. Foto: Policija/Vojska Črne gore
VIDEO
Razpis za helikopter ni uspel

Dodaj v

Policisti ostali brez helikopterja in dela medicinskih prevozov

Zaradi prekratkega roka se na razpis za skoraj 20 milijonov evrov vreden helikopter ni prijavil nihče
30. april 2018 ob 07:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Za dvajset milijonov evrov vredno dobavo helikopterja se ni prijavil nihče. Ministrstvo ne želi ugibati o vzrokih.

"O vzrokih, zakaj ponudb ni bilo, težko ugibamo, pojasnjujemo pa, da pričakujemo pravočasno črpanje načrtovanih sredstev za naročilo," so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so pred dobrim mesecem dni objavili razpis za približno 20 milijonov evrov.

"Helikopter ne čaka na polici v trgovini"
Že odgovori na vprašanja ob javnem naročilu pa razkrivajo tisto, o čemer ministrstvo ne želi ugibati. Vsaj trije potencialni ponudniki so jih javno opozorili na prekratek rok za oddajo ponudb, saj za tako zapleten in velik razpis, kot je nakup helikopterja z vso opremo, ponudbe v treh tednih preprosto ni mogoče pripraviti. "Ne verjamem v zarote, preprosto kaže na njihovo nesposobnost. Najprej tri leta mečkajo, nato pa bi imeli v treh tednih. Helikopter ni roba, ki bi čakala na polici," je misli strnil eden izmed ponudnikov, ki ne želi biti imenovan. Kot je neuradno slišati, je težava v preobremenjenosti osebe, ki je razpis pripravljala.

MNZ: Za skrbne ponudnike dovolj časa
Ministrstvo za notranje zadeve to vidi drugače. Na opozorila ponudnikov so odgovarjali, da "je rok za oddajo ponudb primeren in običajno skrbnemu ponudniku omogoča pripravo ponudbe". Kako daleč od resničnosti so uradniki, je pokazalo šele odpiranje ponudb.

Policija je vojski prepustila polete in stroške
Medtem je policija že izgubila del nalog, ki jih je opravljala, saj je morala helikoptersko nujno medicinsko pomoč za zahodni del Slovenije junija 2017 v celoti prepustiti vojski. Tako vojska z osrednjo bazo v Cerkljah ob Krki rešuje z Brnika, policija pa z bazo na Brniku rešuje z letališča Maribor. "Letalska policijska enota lahko glede na število kadrov in helikopterjev, poleg primarne dejavnosti (policijske naloge), naloge helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) opravlja samo iz ene baze, še posebej upoštevaje druge naloge (GRS) in usposabljanja," pojasnjujejo na policiji.

Policija je s tem znižala tudi stroške. Kot pojasnjuje, je denar za helikoptersko medicinsko pomoč vlada zagotovila vsem prevoznikom. "Izvajanju helikopterske nujne pomoči se dodeli 1.000.000 evrov, sredstva pa so strogo namenska in se porabljajo samo za dejanske prevoze HNMP. Morebitni preostanek se lahko porablja in razporeja skladno s proračunskimi predpisi," so zapisali. Vojska je pol milijona evrov zagotovila iz lastnih sredstev. Kot pravijo, so do današnjega dne porabili približno polovico. Ker so najbolj obremenjeni poleti, bodo vsoto verjetno presegli, vendar ni znano, ali jim bo vlada prerazporedila del denarja policije.

Sosednje države uspešneje pomladile floto
Uspešneje so nakupe opravili na Balkanu. Sosednja Hrvaška je zadnji policijski helikopter AW 139 kupila pred dvema letoma. Za vsakega od dveh helikopterjev, ki okvirno ustrezata tudi našim potrebam, so plačali 16 milijonov evrov. Del so pokrila evropska sredstva. Pred tem je Hrvaška leta 2013 kupila dva Eurocopterja EC135 P2+. Podobno kot v Sloveniji tudi prek meje poteka debata o usposobljenosti in primernosti predvsem vojaških helikopterjev za opravljanje nujne medicinske pomoči. Testno so del reševanja že predali zasebnikom, vendar takšne rešitve niso ohranili.

Srbija kupila paket za policijo in vojsko
Črna gora je za potrebe vojske kupila tri transportne helikopterje bell 412 za skupaj 30 milijonov dolarjev. Vsi so neoboroženi, cena po pisanju črnogorskih medijev ne vključuje izobraževanja in rezervnih delov. Prav tako naj ne bi bili novi. Opravljali bodo naloge, ki jih pri nas predvsem oziroma tudi policija - medicinski prevozi, iskanje pogrešanih, gašenje in nadzor meje. Srbija je pred kratkim kupila devet helikopterjev H145 v paketu, šest za potrebe vojske in tri policijske. Prve bodo prejeli konec leta. Cene posla uradno niso razkrili. Prav vsi trije omenjeni modeli so ravno takšni, kot pridejo iz tehničnega vidika v izbor za ponovljen razpis v Sloveniji.

Jure Brankovič
Prijavi napako
Komentarji
Celt
# 30.04.2018 ob 07:21
"Ne verjamem v zarote, preprosto kaže na njihovo nesposobnost. Najprej tri leta mečkajo, nato pa bi imeli v treh tednih. Helikopter ni roba, ki bi čakala na polici,"

Ključna beseda je nesposobnost.

"Kako daleč od resničnosti so uradniki, je pokazalo šele odpiranje ponudb."

In še ena ključna: daleč od resničnosti

Javni sektor rula :lol
KajtiMar
# 30.04.2018 ob 07:32
Kot je neuradno slišati, je težava v preobremenjenosti osebe, ki je razpis pripravljala.

vse povedano ...
seven7
# 30.04.2018 ob 07:43
Medtem ko izdajajo recimo gradbeno dovoljenje več kot pol leta ( MARIBOR) državna uprava pričakuje od zasebnika nemogoče...

Sami so lenuhi od drugih pa terjajo nerealno hitrost.
Lukos
# 30.04.2018 ob 07:47
Ko sem še delal kot keramičar, nismo razumeli besede "preobremenjenosti osebe" Šef je samo lepo rekel, to delo mora biti narejeno do jutra in smo tudi delali od 7 do 21, delo se je moralo narediti.
Me prav zanima kako so tile delali, pogledali na uro in točno ob 15 odšli? Potem pa pač so preobremenjeni in rabijo več ljudi...

Glejte, če imate velik projekt je treba pač stisnit malo zobe in tudi potegnit za kako uro ali dve več.
SamoRes
# 30.04.2018 ob 07:29
Za potrebe Nata bomo vrgli stran 1,2 milijarde in to za 166 oklepnikov s katerimi nimamo kaj početi, vozili bomo vojake po ruskih mejah in Kosovu.
Medtem imamo nekatere helikopterje še iz časov Juge in ti rešujejo življenja. Kaj je Slovencem prioriteta?
Izstop iz Nata in prerazporeditev sredstev za potrebe Slovencev.
Homer.
# 30.04.2018 ob 08:10
Vsi tukaj pametujemo in ugibamo.....
Pa bom še jaz!
Razpis je bil prirejen na enega ponudnika, potem pa še ta ni uspel spraviti ponudbo skozi.
Dobro vem kako je bilo z razpisi v v moji ex firmi....
evaevi
# 30.04.2018 ob 07:43
Dobili smo vpogled in lahko primerjamo slovensko učinkovitost na tem
področju tudi z učinkovitostjo sosedov. Dobro napisan prispevek.
VARUH
# 30.04.2018 ob 07:45
Že nakup dveh gumenjakov za "varovanje meje" na morju, predhodni fiaski s patruljnimi čolni dovolj pove, kako se tega v Policiji lotevajo. Zato način razpisa za nakup helikopterja in odzivi nanj niso kaj presenetljivega. To pač ni "ventilator v zraku", za kakovostno ponudbo - vs - realna ocena stroškov, je pač potrebno dovolj časa. Da ne bo kot Italjanski čoln - nov in neuporaben.
Banban
# 30.04.2018 ob 07:59
Varuh, colni so svojo primarno nalogo odpravili z odliko! Kanalizacija javnega denarja v zasenbe zepe je bila vrhunska! Ne samo ob prodaji, p111 svoj šiht se kar opravlja. Tudi z menjavo motorjev in kaj vemo cim se vse.

Kdor se kar misli, da se pri nas v razpisih pojavljano napake in cudna nakljucja, je verjetno zelo naiven. Tale helikopterski bo ponovljen, prijavljen bo samo en dobavitelj....
Bivši uporabnik
# 30.04.2018 ob 07:24
Celt
Javni sektor rula :lol


Državni sektor z javnim namenom.
mandan
# 30.04.2018 ob 08:31
- Kot je neuradno slišati, je težava v preobremenjenosti osebe, ki je razpis pripravljala.
- vse povedano ...

ne ni vse povedano

sicert ne delam v javnem sektorju, vendar vidim marsikaj

problem je v tem, da ljudje ki jih politika nastavi (večinoma ena in ista opcija) kjer je večina lenuhov in nesposobnih, prestavljajo delo na tistega ki zna in ki dela

pri tem jih ta večina lufta okoli, dela pa jih peščica

in dela dejanskoo ne zmorejo ali ostaja

PROBLEM PA JE da v takih razmerah pride bolje tisti ki blefira, zna govorit in sebi pripisat zasluge

zato so eni vrhunski vtem, celo študirajo kako biti boljši v tem, in kar nekaj jih poznam

žal pravi delavci nosijo posledice take in drugačne

saj v bistvu je marsikje v firmah podobno
foxhunt
# 30.04.2018 ob 08:04
Kot je neuradno slišati, je težava v preobremenjenosti osebe, ki je razpis pripravljala.

Na podlagi tega bi morali odstaviti vodjo, ker ni prerazporedil dela. Koliko ljudi je v nabavni službi na MNZ? 40? 60?

A sos ploh hoteli kupit helikopter? Kako lahko greš v nakup helikopterja in niti ne veš kakšen je dobavni rok na trgu? Razen če so hoteli kupiti kvadrokopter?

Nekaj pozitivnega: Med prvomajskimi prazniki se ni treba ukvarjati s pregledovajem ponudb :)
VanDame
# 30.04.2018 ob 08:33
Kakšna banana republika pove tudi dejstvo, da ne premoremo enega reševalnega helikopterja. Reševalcem prevoze opravljajo policisti\vojska.
Digitalija
# 30.04.2018 ob 09:05
Verjamem, da je bil tisti eden, ki je pripravil razpis, preobremenjen. Problem je ostalih deset javnih uslužbencev od šefov, vodij, kontrolorjev in kupa koordinatorjev, ki jih prav tako plačuje evro davkoplačevalcev, a je njihov prispevek k razpisu več kot vprašljiv.
Bivši uporabnik
# 30.04.2018 ob 07:48
KajtiMar
- Kot je neuradno slišati, je težava v preobremenjenosti osebe, ki je razpis pripravljala.
- vse povedano ...


Oprosti, povej. Jaz ne razumem. Ali so želeli reči, da bodo 'javni' sektor kake desetkrat povečali?
karlo6
# 30.04.2018 ob 08:09
Skratka kriminalna država kot se je že tisočkrat pokazalo Do kdaj bomo to gledali.?
bud00
# 30.04.2018 ob 07:43
To k zdaj vsakega kljukca k zaide v hribu zastonj rešujejo. Naj dajo prevoze zasebniku pa zdravsto plačuje samo nujne primere, drugim se pa račun izstavi. Zdaj so pa ti kekci samo zastonj delovne ure (življenjske dobe) helikopterju zbijali.
Celt
# 30.04.2018 ob 07:47
@tuintam
Državni sektor z javnim namenom.


Ja saj vem... ampak, ne da se mi več ukvarjati s tem kdo je javni in kdo državni sektor, vse je isto sranje (samo drugo pakovanje) in vse plačujem jaz (mi vsi) s svojim trdim delom.
jockan
# 30.04.2018 ob 08:47
Mi smo in bomo ostali večno revna mafijska država, ker se z javnim (našim) denarjem dela, da se omasti čim več kriminalcev. Star in utečen sistem javnih razpisov je narejen tako, da se pobere čim več provizij in podkupnin. Tipični primer makete 2.tira in pa 2 milijardi za 27km proge.
ps11
# 30.04.2018 ob 09:04
Potem pa klika iz javnega sektorja govori o skrbnem ponudniku, ko pa za en primitiven izpis, potrdilo rabijo par mesecev.
nepokorni
# 30.04.2018 ob 08:54
Ponudniki niso imeli dovolj časa za medsebojno uskladitev, zato so nervozni.
borkov
# 30.04.2018 ob 10:31
Uporabnik Homer. je zadel bistvo.
Razpis so, tako kot 90% vseh, skušali prirediti na enega točno določenega ponudnika pa se ni obneslo ker je le-ta zamočil.
K_ris
# 30.04.2018 ob 09:19
@amigo

Zadnjič je priletel vojaški helikopter in pristal pri bolnišnici Murska Sobota. Nazaj proti Ljubljani je poletel šele čez eno uro. Ne vem v čem je smisel takšnega helikopterskega "reševanja", saj lahko rešilni avtomobil pride na UKC v uri in pol.

Malo logike prosim. Helikopter je čakal, da bo bolnik pripravljen za prevoz. Ne moreš peljati bolnika v kakršnemkoli stanju. Je pa za kritične primere, kar je ta zagotovo bil, bistven sam čas transporta, ker ta del je najbolj nevaren, saj v vozilu ali helikopterju nimaš enakih možnosti kot v bolnici.
alex961
# 30.04.2018 ob 09:13
"Gnila Jugoslavija" se je tik pred razpadom pripravljala na izdelavo lastnega helikopterja, tudi s pomočjo slovenskih firm. Nekoč smo bili torej v stanju razviti proizvodnjo helikopterjev, danes pa nismo v stanju niti nakupa.
nepokorni
# 30.04.2018 ob 09:01
@patriot4x4

Cerar ne vodi javnih naročil, niti jih ne sme! Vodijo jih kadri, ki so jih po ministrstvih odlagali SDS, SD, DeSUS in SLS. So pač “utrujeni in preobremenjeni.”

Potem pa razna kukavičja jajca a la SDS-ov Topolko na novo odkrivajo Excel.
1upanje
# 30.04.2018 ob 21:54
nesposobnost naše državne uprave na vrhuncu ... še ko bi lahko zagonil 20mio. za nov helikopter pa jih ne znajo ... čestitke
heavyd
# 30.04.2018 ob 10:22
Skratka imamo gigantsko javno upravo in totalno nesposobno. Ko rečem nesposobno mislim nesposobno vodstvo. Vem da najnižji uradniki garajo za 800 € (nanje se vedno sklicujejo ko je treba upravičiti nesposobnost) zato, da tisti ki so tam že dolgo časa ne delajo nič, nimajo odgovornosti in to za 1.500 €. Med njimi je sinček najslavnejše slovenske zapornice.
odlekiran
# 30.04.2018 ob 09:39
Se pač ni prijavil "naš". Se bo že enkrat, sposobni smo zavlačevati 70 let.
Gepard007
# 30.04.2018 ob 21:14
A pri nas lahko en razpis mine brez zapletov? Mislim, da se še ni zgodilo. Vsem plače na minimalca, ko si bojo zaslužili pa zvišat.
vd
# 30.04.2018 ob 10:09
Lahko bi pogledali še na drug stran meja kot samo strogo jug, pri modrosti izbire tehničnih rešitev bi se raje zanašal na avstrijce kot hrvate ali črnogorce, ali? https://www.helirescue.at/en/flugrettung
/flugpolizei
3010eur
# 30.04.2018 ob 09:42
Popravek: Niso še dobili prijavitelja na razpis, ki bo tam za "kvoto" ...
3010eur
# 30.04.2018 ob 09:41
Ni se prijavil nihče, ker vedo da je vse skupaj izguba časa in energije ...
jockan
# 30.04.2018 ob 09:05
@nepokorni

Cerar ne vodi javnih naročil, niti jih ne sme! Vodijo jih kadri, ki so jih po ministrstvih odlagali SDS, SD, DeSUS in SLS. So pač “utrujeni in preobremenjeni.”

Potem pa razna kukavičja jajca a la SDS-ov Topolko na novo odkrivajo Excel.


Točno tako. Problem je na ministrstvih kjer so si nepogrešljivi in nedotakljivi ustvarili pravi mafijski imperij.
JC29
# 30.04.2018 ob 08:39
@VamDame:

in kaj... torej je po tvoje potreben namenski reševalni helikopter, na vojaških in policijskih naj se pa prah nabira?

Adijo pamet
P1X3L
# 30.04.2018 ob 11:18
Pri nas se za 1 meter novo asvaltirane ceste rabi 100 miljonov evrov, a teli bi pa helikopterje radi za 20 miljonov. 500 miljonov najmanj pa bo dobava.
GeorgeB
# 30.04.2018 ob 10:51
Samo en razlog je zakaj se helikopterjev ne bo nabavilo zdaj. Zaradi volitev. SD in DeSus, ki nadzirata globoko državo (izkazalalo se je, da je poleg tudi Cerar in IO SMCja), si ne morejo pred volitvami privoščiti kakršnekoli afere, zato so se najverjetneje zmenili z dobavitelji, naj počakajo še kakšne tri mesece, da zopet poprimejo vajeti trdno v svoje roke...
Upam, da račun brez krčmarja.
Dick Kurchevich
# 30.04.2018 ob 09:42
...najbolj zmoti, ko komentatorji neko "neposobno" osebo politično opredelijo...zakaj je potem za komentatorja situacija nekako rešena? ravno ta odnos je tudi pripeljal do omenjene težave, seveda z nasprotnim predznakom...neumen, ker je njihov in "bo že nekako, saj je naš"...če je človek budala, je res najmanj važna njegova politična, spolna, religijska ali še kakšna druga usmerjenost...novica v nobenem pogledu, ni politično obarvana, tiče se namreč vseh...sami sebi postavljate omejitve v razmišljanju in komunikaciji z drugimi...rezultat je povzet v zgornjem članku, wake the f***k up!
oziris.va
# 30.04.2018 ob 09:26
jockan
# 30.04.2018 ob 09:05

Točno tako. Problem je na ministrstvih kjer so si nepogrešljivi in nedotakljivi ustvarili pravi mafijski imperij.


Misliš, da je na občinah kaj drugače? ;)
albrehti
# 30.04.2018 ob 08:54
"... vojska z osrednjo bazo v Cerkljah ob Krki rešuje z Brnika, policija pa z bazo na Brniku rešuje z letališča Maribor ..."

Zakaj pa policija ne rešuje z Brnika, če je že tam bazirana?
amigo
# 30.04.2018 ob 19:25
Zakaj za božjo voljo se MNZ ne more direktno pogovarjati s proizvajalci helikopterjev? Zakaj je potreben posrednik, ki si bo napolnil žepe?
wta
# 30.04.2018 ob 13:54
Ko se naroči helikopter mora biti bolnik pripravljen, ne pa da helikopter stoji eno uro pred bolnico. To kvečjemu kaže na kaos, ki vlada v "javnem sektorju".

To kvečjemo izkazuje tvoje neznanje. Bolnika z notranjimi krvavitvami, šibkim srcem ne moreš na minuto natančno pripravt. Helikopter počaka, da je bolnik v dovolj stabilnem stanju, da lahko leti.
amigo
# 30.04.2018 ob 12:30
Avstrijci imajo 12 reševalnih helikopterjev (Kristofor 1 do 12). Namenjeni so izključno reševanju. Slovenija ima cca. 4 krat manj prebivalcev, se pravi da bi gotovo lahko imeli vsaj dva reševalna helikopterja. Seveda mi šparamo na ponesrečencih in bolnikih, zato da lahko plačujemo službe, ki niso sposobne sestaviti niti enega javnega razpisa. Banana država.
m72
# 30.04.2018 ob 11:58
"Za dvajset milijonov evrov vredno dobavo helikopterja se ni prijavil nihče. Ministrstvo ne želi ugibati o vzrokih."

Res ni potrebno ugibati. Zvišati provizijo pa bo mrbit' Jelko en'ga voznega zrihtal :-)
Juhu
# 30.04.2018 ob 11:35
Uradniki so zahtevali preveč debele kuverte, jasno ko beli dan.
por
# 30.04.2018 ob 10:13
Kako daleč od resničnosti so uradniki, je pokazalo šele odpiranje ponudb.

Ta poved je brezpredmetna in nima konteksta:
1. torej pred odpiranjem ponudb se "odmik od resničnosti" ni nikjer pokazal?
2. kako zaboga so lahko odpirali ponudbe, če ponudnikov sploh ni bilo?!
GeorgeB
# 30.04.2018 ob 12:13
socrates

Ne slepi se z nesposobnostjo uradniov. Še kako so sposobni... V spregi z režiserji globoke države, so to najboljši specialisti na svojem podoročju in za svoj žep...
socrates
# 30.04.2018 ob 12:04
Državna birokracija je tako brezmejna kot je človeška neumnost! Kdor se malce spozna na razpise - razpis za 20 MEUR pa je že skoraj megarazpis - ve, da se med razpisno dokumentacijo zahteva tudi cela vrsta garancij, da jih pa dobiš ponormalnrm postopku, pa traja bistveno več kot 3 tedne. Samo državni birokrati si lahko predstavljajo, da je to tako kot če bi šel na bankomat. In samo že zaradi očitne nestrokovnosti bi morale padati glave med tistimi, ki so razpis pripravljali!
Simon_Marini
# 30.04.2018 ob 10:04
Amigo, helikopter ima pred cestnim vozilom prednost v mirnejši vožnji, kar je mnogokrat faktor, da se zdravnik odloči za tak način. Hitrost je bonus.
gregori
# 30.04.2018 ob 14:33
A so preverili,da ni spet kriv Excel?
amigo
# 30.04.2018 ob 12:37
Osnovni štos državnih maherjev so "posebne zahteve". Tip helikopteja, ki uspešno rešuje v Avstriji je namreč neuporaben v podalpskem raju. Še najbolje je. če kupimo kakšen helikopter, ki ga bodo kmalu prenehali proizvajati, saj je potem zagotovljeno drago vzdrževanje in dragi rezervni deli. Kar pomeni lepe provizije v žepe "posvečenih". Stalno isti štosi že od nakupa "legendarnega" P111 v devetdesetih. Nekdo bi moral viseti, da bi se te lopovščine prekinile.
Kazalo