Uredniški izbor
Miha Žibrat je bil od leta 2015 odgovorni urednik športnega programa na TV Slovenija. Jeseni bo izpolnil vse kriterije za upokojitev, vendar verjame, da bo še dobil priložnost za delo na nacionalni televiziji. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
       Trudimo se tudi, da spet dobimo prenose državnega prvenstva v nogometu in smo na dobri poti.       
Na prizorišču je spremljal kar 15 olimpijskih iger, prvič pa je bil pod petimi krogi leta 1980 v Moskvi, ko sta si sobo delila z Markom Rožmanom. Žibrat upa, da bo lahko pomagal tudi pri olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Foto: Televizija Slovenija
       Ko sem bil predsednik Društva športnih novinarjev Slovenije in smo hodili po kongresih po vsem svetu, sem spoznal, da ima naša televizija skoraj največ športa v primerjavi z drugimi javnimi televizijami. Rad bi videl nekoga, ki lahko trdi, da ima kakšna druga nacionalna televizija več športa kot TV SLO.       
Mateja Svet
Alpska smučarka Mateja Svet, ki je bila leta 1989 svetovna prvakinja v slalomu in rekordnih sedemkrat najboljša športnica Slovenije, je smučala v časih, ko je tekme prenašal Miha Žibrat. Še vedno sta v stikih, Žibrat ji je pred tremi meseci, ko je gostovala v oddaji Od blizu, poslal SMS, da je bila zelo prijetna sogovornica Vesne Milek. Foto: BoBo
       Niti enkrat nisem spil piva pred prenosom. To ne gre skupaj. Že tako govorimo neumnosti, kaj šele, da bi prej spil pivo. Po prenosu pa z lahkoto.       
TV-pravice za Ligo prvakov so dražje kot za olimpijske igre, poleg tega je z oglasi skoraj nemogoče iztržiti toliko, da ne bi bilo izgube. Foto: Reuters
       Samo dretje je pogosto odveč. Vsaj za moj okus. Z dretjem pride tudi večja količina govorjenja. Vsaj meni se zdi nesmiselno preveč govoriti. Nismo radio, imamo sliko, kjer je tudi vedno več statističnih podatkov. Količina govorjenja pri reporterjih se mi zdi preobširna. Pravim, da se s količino govorjenja količina neumnosti poveča s kvadratom! Mislim, da to ni daleč od resnice.       
V dolgoletni karieri športnega reporterja je Žibrat spremljal številne športe, največkrat alpsko smučanje in košarko, komentiral pa je tudi kegljanje in balinanje. Debat, v katerih športih je težje uspeti, ne mara in pravi, da je treba v vsakem športu garati po cele dneve, če želiš postati svetovni prvak. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
       Po stroki je najtežje dobro komentirati atletiko, ker imaš več prizorišč in moraš vse slediti. Posamični športi so težji za komentiranje kot kolektivni. Več moraš spremljati, več moraš vedeti.       

Dodaj v

S količino govorjenja se količina neumnosti poveča s kvadratom

MMC-jev intervju z Mihom Žibratom
9. maj 2018 ob 07:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Imamo skoraj največ športa v primerjavi z drugimi javnimi televizijami," pravi Miha Žibrat, ki bo naslednji teden končal mandat odgovornega urednika športnega programa TV Slovenija.

65-letni Miha Žibrat je že več kot 40 let nepogrešljiv del športne redakcije TV Slovenija. Poznamo ga predvsem kot dolgoletnega reporterja tekem ženskega alpskega smučanja in košarke. Od leta 2015 je bil odgovorni urednik športnega programa na nacionalni televiziji. Z Žibratom smo se pogovarjali o tem, ali TV Slovenija v boju za prenose res pogosto potegne kratko, zakaj je bilo lansko prvenstvo v košarki na komercialni televiziji in kakšno je delo TV-reporterja.


Mesto odgovornega urednika ste prevzeli leta 2015. Kaj ste kljub omejenemu proračunu dobrega naredili za gledalce?
V teh letih smo dobili pravice za olimpijske igre v Pjongčangu in Tokiu, v naslednji sezoni se vrača Evropska liga v nogometu, imamo svetovno prvenstvo elitne skupine in divizije I v hokeju, podpisali smo dolgoročno pogodbo za vse zimske športe, na začetku mandata smo imeli tudi evropsko prvenstvo v odbojki, na katerem je Slovenija osvojila srebrno medaljo. Imamo prenose največjih tekmovanj v judu, kar morda nekomu ni atraktivno, a vendarle Slovenci v tem športu dobivamo medalje. Prenašamo evropska in svetovna prvenstva v atletiki, kraljici športov, pa plavanju, enako velja za kajak-kanu, umetnostno drsanje ... Trudimo se tudi, da spet dobimo prenose državnega prvenstva v nogometu in smo na dobri poti. Je pa tako, da vlada neko prepričanje, da TV Slovenija le izgublja prenose, kar ni res. Žal si gledalci zapomnijo le tisto, kar izgubimo, ne tistega, kar dobimo.

Tu verjetno mislite predvsem na lansko evropsko prvenstvo v košarki ...
Seveda, vsi so si zapomnili to prvenstvo, saj so bili naši zlati. Žal do pravic za prenose nismo mogli priti, ker se bile prodane pod mizo. V pogajanjih niti do zneska še nismo prišli.

Kritiki pravijo, da ste se prepozno odzvali. Je to res?
To ni res. Povedal sem že neštetokrat: zanimali smo se eno leto pred prvenstvom. Decembra 2016 smo pisali Fibi oziroma lastnikom pravic. Potrebovali so en mesec, da so odgovorili. S producentom sva bila tudi pri lastniku pravic v Beogradu, kjer so rekli, da so že sklenili posel in se niti nismo mogli pogajati. Skratka, prodano je bilo na način, kot se to ne dela.

Zakaj ste si želeli postati odgovorni urednik športnega programa, če ste vedeli, da ni denarja, da bi kar kupovali pravice za prenose?
Časi, ko je imela nacionalna televizija prenose vseh športov, so minili. To je bilo pred 20 in več leti, ko drugih televizij še ni bilo. Takrat smo imeli lahko res skoraj vse. Argument gledalcev, češ da plačujejo naročnino in jim moramo ponuditi vse prenose, ne zdrži več. Pravice za prenose so postale zelo drage, poleg tega RTV Slovenija ni le športni program. In ob televiziji imamo še radio in tako naprej. Se bo pa v prihodnosti zaradi omenjenega dviganja cen TV-pravic gotovo še zgodilo, da česa preprosto ne bomo mogli kupiti. Ko sem bil predsednik Društva športnih novinarjev Slovenije in smo hodili po kongresih po vsem svetu, sem spoznal, da ima naša televizija skoraj največ športa v primerjavi z drugimi javnimi televizijami. Rad bi videl nekoga, ki lahko trdi, da ima kakšna druga nacionalna televizija več športa kot TV SLO.

Kakšne izzive ste še imeli na delovnem mestu?
Videl sem, da se da nekaj narediti, izboljšati prenose. V zadnjih treh letih smo začeli delati prispevke med in pred športnimi prenosi. Vedno tudi poskušaš dokazati, da nacionalna televizija še vedno zmore narediti bolje kot drugi. Mislim, da je TV SLO profesionalno še vedno na najvišji ravni med elektronskimi mediji. Omeniti moram tudi našo produkcijo, ekipa je bila na kar nekaj olimpijskih iger povabljena kot ena najboljših na svetu. To je izjemno priznanje.

Novinarji in reporterji so pogosto zelo samozavestni. Je težko krotiti ege v vaši redakciji?
To je posel, ki ga težko dokončaš. Neki mali egi smo vsi po vrsti. Kdor je prevelik, je pa res težko. Ker vidi le sebe in je najboljši na svetu in brez napak. Jaz pravim, da nihče ni brez napak!

Kdaj ste si zadnjič ogledali kakšno tekmo zase?
V živo, v dvorani, sem zadnje čase preredko. Pred enim tednom sem bil v Šenčurju (intervju smo opravili v petek, op. a.). Pred leti pa sem bil na vsaki tekmi Olimpije in Slovana.

Košarka je sploh vaš prvi šport, kajne? Ste jo kdaj igrali?
Nekaj malega sem poskusil. Včasih je bilo v Ljubljani polno klubov, Trnovo, Prule, Savsko naselje, Bežigrad, Zarja ... Poskusil sem, potem pa pravočasno spoznal, da nisem dovolj dober. Je pa ostala v meni ta ljubezen do košarke. Tudi prvi prenos je bil košarkarski. Sicer le en polčas. Takrat je bil urednik Marko Rožman in nisi mogel kar takoj pred mikrofon. Prenašal sem en polčas tekme Bosna - Partizan, leta 1978, drugega pa je delal Janez Češnovar. Takrat je igral Mirza Delibašić, fantastičen košarkar, meni eden najljubših.

Bosna je bila z njim prav v tistih časih evropski prvak, kajne?
Drži, leta 1979, ko je v finalu v Grenoblu premagala Emerson iz Vareseja. Žarko Varajić je dosegel 45 točk, Mirza Delibašić 30.

Dober spomin imate. Je bilo to včasih še posebej pomembno, saj ni bilo Googla, da bi se lahko pripravili za prenos?
Tega se ne da primerjati. V redakciji smo imeli časnike, številne tuje, Gazzetto dello Sport, L'Equipe, zuriški Sport, za ljubitelje atletike tudi Sport Echo iz nekdanje vzhodne Nemčije. Imeli smo številne zvezke, polne podatkov. Še danes imam spravljene in je to kdaj zanimivo pogledati. Vedno sem si pisal izide in strelce. Moj prvi šef je bil Marko Rožman in je bil znan po tem, da je bil natančen. Še danes pravim, da je bil edini, ki me je resnično kaj naučil.

Ste se ga bali?
Niti ne, v dobrih odnosih sva bila, pogosto sva bila tudi skupaj na smučarskih tekmah. Nisva govorila le o športu, tega imaš na koncu že polno glavo, govorila sva tudi o drugih stvareh, na primer o literaturi. Njegova najljubša tema so bile sicer znamke. Bil je zelo razgledan. Ko sva bila skupaj na olimpijskih igrah, mi je zjutraj ob sedmih naročil, kaj moram narediti. Zvečer sva se spet dobila, bila sva v isti sobi, rekel je le: si vse naredil? Nikoli mu nisem rekel, da česa ne bom naredil. Zakaj bi, saj sem imel veliko željo delati?

Poleti bo na TV Slovenija svetovno prvenstvo v nogometu. Kako določite komentatorja finalne tekme?
Finale enega prvenstva dela eden, drugega prvenstva drugi. Vsak pride na vrsto. Jasno, prvi pogoj je, da je dober.

Kaj je v karieri športnega reporterja največja čast? Komentirati finale svetovnega prvenstva v nogometu ali košarki?
Vsak bi lahko povedal svojo zgodbo. Nekdo bi rekel, da takrat, ko Slovenci zmagujejo, vsaj zame pa so olimpijske igre krona vsega skupaj. Tam moraš poleg izidov vedeti še kaj drugega. In to je bil zame vedno izziv. Pokazati moraš vsaj nekaj razgledanosti. Olimpijske igre so še vedno največji dogodek, čeprav je res, da nogomet spremlja več ljudi.

Mimogrede: se bo na TV Slovenija kdaj vrnila Liga prvakov?
Ne vem, je pa tako, da Liga prvakov stane več kot olimpijske igre.

In tega ni mogoče iztržiti?
Vprašajte marketing. Iztržiti toliko, da bi se pokrile TV-pravice, je do malega nemogoče.

Zakaj je pravice kupila komercialna televizija? Znajo narediti dobiček, ali pa gre le za prestiž?
Nedvomno gre za prestiž. Liga prvakov je tekmovanje, ki ga gledajo povsod.

Ste športni novinarji oziroma reporterji pod velikim stresom?
Kdor pravi, da ni, ne pozna dela ali pa nalašč govori, da je lahko. Vedno sem protestiral proti mnenju, da je lahko komentirati tekmo. Na vsako posebej se moraš pripraviti. Niti enkrat nisem šel nepripravljen pred mikrofon. In še vedno imaš rahlo tremo, dokler ne začneš prenosa. Pa sem jih naredil več kot 2.000. Minute pred začetkom vedno pomenijo manjši stres. Če ti je vseeno, ne more biti dober prenos. Ko padeš v igro in izustiš neprimerno besedo, je tudi stres. Na evropskem prvenstvu v košarki na Švedskem, ko je Slovenija igrala za nadaljnje tekmovanje z Izraelom in izgubila, mislim da za eno točko, sem zlomil vse kemične svinčnike. Če živiš s tem športom, moraš tudi pokazati nekaj čustev. Trudimo se sicer, da nismo navijaški, ampak - če igra Slovenija, mislim, da to ni nič narobe.

Za francoskega košarkarja Pietrusa ste v prenosu izjavili, da bi ga najraje kar na gobec. Najbrž ni bilo mišljeno tako grobo ...
To je bilo v Španiji na EP-ju. Seveda, ni bilo mišljeno tako nesramno. Takrat so te besede pač kar zletele iz mene. Dobro, da me ni slišal, ker je zelo močan fant. No, saj me ne bi razumel.

Ste morali kdaj izklopiti mikrofon, da ste si dali duška?
Tudi to se je zgodilo. K sreči sem mikrofon pravočasno izklopil.

Spijete kakšno pivo pred prenosom?
Niti enkrat. To ne gre skupaj. Že tako govorimo neumnosti, kaj šele, da bi prej spil pivo. Po prenosu pa z lahkoto.

Ste imeli kdaj tremo, preden ste se pogovarjali z znano osebnostjo?
Morda le enkrat. Ko sem delal pogovor z Rudijem Tomjanovichem, takrat trenerjem Houstona. Prišel je v Tivoli, ravno takrat je bil prvak Lige NBA, ko je Houston premagal Orlando s 4:0. Bil sem tudi tam, to je bilo edinkrat, da smo v živo spremljali NBA na TV Slovenija.

Številne sokomentatorje ste imeli ob sebi, prave športne legende ...
Veliko jih je bilo. Pri košarki Peter Vilfan, Janez Drvarič, pred 30 leti tudi Ivo Daneu, nazadnje pa Roman Horvat. Pri smučanju nekajkrat žal pokojna Nuša Tome, pa Nataša Bokal, Bojan Križaj na SP-ju 1989... Zdaj je sokomentatorjev več in so dobri, zelo strokovni. Mislim, da smo dobro naredili ta izbor. Dva glasova je tudi lažje poslušati kot enega. Če imaš pravega strokovnjaka, je to samo obogatitev prenosa.

V 80. letih ste spremljali kariero Mateje Svet ... So to v vaši karieri eni najlepših spominov?
Seveda. Predvsem so bili to tudi prvi slovenski smučarski uspehi. Delal sem tudi zmago Bojana Križaja v Kitzbühlu, ko Marko Rožman ni mogel. Sem bil pa resda zraven bolj pri ženski smučariji.

Ste poznali vse zakulisje?
Vsega nikoli ne veš, čeprav smo se veliko družili s smučarji. Bolj pristno vzdušje je bilo takrat, skupaj smo bili tudi v hotelih. Takrat ni bilo vse na tako profesionalni ravni. No, na treningih so garali ravno tako kot danes, ni pa bilo denarnih nagrad. Mateja Svet ni zaslužila praktično ničesar, čeprav je bila najboljša na svetu.

Ste gledali oddajo Od blizu, v kateri je Vesna Milek gostila Matejo Svet?
Sem.

Mateja Svet kot da ni želela razkriti pravega vzroka, zakaj je tako zgodaj končala kariero. Veste vi kaj več?
Ne, nič več ne vem, kot je povedala v oddaji. Je bila pa Mateja zelo simpatična, kot vedno. Poslal sem ji tudi SMS, da je bila prijetna. V oddaji je sicer izjavila, da ni za pred kamero, pa se je izkazalo, da se moti. Še kako dobra je pred kamero!

Imate številne telefonske številke znanih športnikov. Kolikim voščite za novo leto?
Kaj pa vem ... morda desetim.

Bi koga izpostavil?
V zadnjih letih sva prijatelja z Romanom Horvatom, s katerim sva vrsto let delala košarkarske prenose. Sem se pa vedno razumel s športniki, nobenih sporov ni bilo. Niso imeli pripomb, razumeli so tudi, da moraš biti kdaj kritičen.

Vaš hobi je gobarjenje. Sta z Romanom Horvatom že kdaj oprezala za jurčki?
Dogovarjava se, da bi šla, ker tudi on rad nabira gobe. Sicer pa pride pogosto na RTV na obisk, greva na kavo in klepetava, super družba.

Roman Horvat je sicer končal kariero, pa vseeno: je lahko novinar prijatelj s športnikom? Njegovega dela potem ne more več kritično ocenjevati ...
To je lahko res in zna biti nevarno. Če si nekomu preblizu in že na osebni ravni, ga v prenosu težko kritiziraš. Malo distance moraš držati.

Številni športni reporterji, predvsem na komercialnih televizijah, v prenosih kričijo in celo tulijo. Se vam zdi to moteče?
To ni moj slog. Samo dretje je pogosto odveč. Vsaj za moj okus. Z dretjem pride tudi večja količina govorjenja. Vsaj meni se zdi nesmiselno preveč govoriti. Nismo radio, imamo sliko, kjer je tudi vedno več statističnih podatkov. Količina govorjenja pri reporterjih se mi zdi preobširna. Pravim, da se s količino govorjenja količina neumnosti poveča s kvadratom! Mislim, da to ni daleč od resnice.

Katera je največja napaka, ki ste jo naredili?
Hm, kar precej jih je bilo (dolgo razmišljanje) ... Vem, da je bilo alpsko smučanje in sem prehitro razglasil zmagovalko. Pa ne vem, katera tekma je bila. Z glavo sem skoraj butal ob zid komentatorske kabine.

Kaj je najtežje komentirati? Morda nogomet, ker navijači vse vedo?
Po tem merilu sodeč, da, če gledamo na nogomet kot samo stroko, pa ne. Po stroki je najtežje dobro komentirati atletiko, ker imaš več prizorišč in moraš vse slediti. Posamični športi so težji za komentiranje kot kolektivni. Več moraš spremljati, več moraš vedeti. Lahko se tudi ne dogaja nič, pri moštvenih športih pa je vedno neka dinamika.

Ste sploh kdaj komentirali nogomet?
Nikoli in niti nisem imel želje. Najbrž eden redkih v tej redakciji!

Kaj pa kakšni športi, ki so redko na televiziji?
Enkrat smo prenašali balinanje iz Kranja, evropsko prvenstvo. Moral sem se bolje pripraviti kot na košarko ali smučanje. Na koncu se mi je zdelo zelo zanimivo. Eni pravijo, da balinanje ni pravi šport, ampak - ti športniki ravno tako garajo kot drugi športniki. Prenašali smo celo kegljanje, ko je bilo svetovno prvenstvo v Ljubljani, pa še kaj bi se našlo.

Ko pravite, da balinarji ravno tako garajo za uspeh, sva že pri večnih debatah. Je težje biti najboljši nogometaš na svetu ali svetovni prvak v veslanju, balinanju ...
Te debate so nepotrebne. Nobenega športa ne bi izpostavil, da je pomembnejši od drugega. Če hočeš biti prvi na svetu, moraš pri vsakem športu trenirati po cele dneve in jaz vse te športnike zelo cenim.

Trg pa vendarle vrednost odličnega nogometaša oceni na desetine milijonov evrov, medtem ko balinar z denarnimi nagradami ne bo mogel spodobno živeti ...
Trg je pa nekaj drugega - ima rad spektakel. Ni nagnjen k temu, da se gleda judo tri ure. Pa čeprav so naši med najboljšimi na svetu. Ljudje imajo raje nogomet, košarko, kjer je dinamika. Ne bom rekel, da ima trg raje gladiatorske igre, ampak nekaj tega tudi je. Tam, kjer je več neposrednih spopadov, je bolj zanimivo, kot če sta v ringu le dva.

Jeseni greste v pokoj, ampak - še vedno bi radi pomagali športni redakciji. Vas mika tudi Tokio 2020?
Me mika. Upam, da me ta želja ne bo nikoli zapustila. Jeseni se bom sicer upokojil, toda - če bodo mislili, da lahko koristim tej redakciji, tej hiši, bom rade volje pomagal.

Biti športni novinar, to pomeni tudi način življenja. Se strinjate?
To je res, pa čeprav se sliši kot floskula. Težko se odvadiš. Že žena me ima dovolj, ker moram košček športa pogledati vsak dan. Malo obsedenosti je. Ne predstavljam si, da ne bi vedel, kakšen je bil včeraj izid med Petrolom Olimpijo in Šenčurjem. Ni variante.

Se z ženo kdaj skregata, ker bi šla ona rada na izlet, vas pa mika ogled tekme na televiziji?
Ne ne, nimam teh težav.

Je pa najbrž stresno tudi delo odgovornega urednika?
Tudi. Skrbeti moraš, da oddaje in prenosi tečejo tako, kot morajo. In moraš biti natančen. Če je napisano, da se prenos začne ob 11.55, se začne takrat, ne ob 12.00. Poleg tega je še veliko papirnega dela, ki ga jaz ne maram preveč, pa ga moraš opraviti. Precej ljudi je, honorarni, redno zaposleni, produkcija ... gledati moraš, da vse deluje. Koliko mi je uspelo, naj pa povedo drugi.

Sodelavci predvsem pravijo, da niste konfliktni, da niste žleht!
Zakaj bi bil? Najlažje je nekoga nekam poslati. Težje se je potem opravičiti. Nikoli mi ni dišalo, da se bom tu usedel in se delal, da sem genij, ki ve vse. Vedno sem imel odprta vrata. Kdor je kaj želel, je lahko prišel.

Kdaj je lahko odgovorni urednik zadovoljen s svojim delom oziroma delom redakcije? Ko vas gledalci hvalijo po elektronski pošti, ko kaj dobrega reče generalni direktor RTV-ja ...?
Teh 'mailov' gledalcev je malo. Slovenci raje bentimo, kako je vse najslabše na svetu. No, nekaj jih vendarle tudi pohvali tvoje delo. V vseh teh letih, si domišljam, da sem dobil občutek, kdaj je kaj dobro narejeno in kdaj ne. In kadar sem imel zvečer občutek, da je bilo vse profesionalno narejeno, sem bil zadovoljen. Ne, če me je pohvalil generalni direktor. Seveda je tudi to v redu in dobrodošlo, ampak - ni prvo merilo.

In, ste šli zvečer pogosto z dobrimi občutki spat?
Da, neprimerno večkrat sem bil zadovoljen kot ne. Sicer bi bil zdajle obupno neprespan.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
don_draper
# 09.05.2018 ob 07:45
Ehh sami pametnjakoviči... sam šinfanje nonstop. Žibrat povsem soiden na svojem področju, precej razgledan in izkušen.
Če primerjamo, je njegov slog nekako v slogu eurošport komentatorjev, ne preveč govorjenja, ko va se dogodek odloča pa se glas nekoliko povzdigne in naredi neko vzdušje.
Lakovičeva trojka bo pa za vadno ostala v spominu z G. Žibratom :)
peteršiljček
# 09.05.2018 ob 07:38
To, da ne moreji vsega prenašati, jaz razumem. Je veliko televizij in mene ne moti, če je drugje prenos.
Mene moti nizek nivo komentiranja, potem se pa še hvalijo. Sploh pri nekaterih športih se to pozna, npr. nogomet, košarka - primarna ekipna športa. Pri nogometu gledalec sploh ne ve, koga bi si želel za komentatorja.
heroj
# 09.05.2018 ob 08:17
Ne rabim dosti iskat ... že sosednja državna televizija ORF ima 100% več športa kot RTV.

Lep primer je tudi hokej. Imeli ste stareta v Budimpesti, da je bluzil, se ga nalival. Pol pa hrkal med prenosom. Na drugi strani pa Sport tv mel studio, analize ... s prakticno nic dodatnega budgeta. Torej tudi ko imate prenose, so le ti preko k****
Ribiič
# 09.05.2018 ob 07:39
Se spomnim njegovega komentiranja ženskega alpskega smučanja - izrekel je zelo malo nemunosti, ker je bil skoraj ves čas tiho, povedal je le kdo nastopa in kakšen čas dosega - nepozabni komentarji ob katerih se ti ni dvignil pritisk in si z lahkoto zaspal.
frlekin
# 09.05.2018 ob 08:34
Haha Obrez pa dober. Goran je zasljepljeni navijač Barce in bi še med tekmo Sp. Duplek proti Zg. Duplekom utrujal o krivicah storjenim proti Messiju ipd. Tip je pod nivojem. Podobno Lukač, ki je iz leta v leto slabši. Samo razumljivo, pač nima konkurence in lahko dela budalo iz sebe.
Ocelot
# 09.05.2018 ob 07:59
Osebno mi je Žibrat čisto fanj športni novinar, me je pa zbodla ena reč... Pravi, da sam nikoli ne bi pred prenosom spil piva. Zakaj potem tolerira določenemu kolegu pijanske ekscese med prenosi? Zgolj zato, ker je le-ta ljubljenec slovenske raje?
Lesinar
# 09.05.2018 ob 09:21
Ivo "danes ni več lahkega nasprotnika" Milovanovič?

On je eden izmed kandidatov, preostali so:

Ivo "ja če ne daš dobiš" Milovanovič
Ivo "ali se španska ladja potaplja" Milovanovič
Ivo "ali je to sedaj priložnost" Milovanovič
SpookyDonk
# 09.05.2018 ob 08:56
Če kdo preveč govori je to Hudomalj.
burruchaga1986
# 09.05.2018 ob 09:02
Poleti bo na TV Slovenija svetovno prvenstvo v nogometu. Kako določite komentatorja finalne tekme?
Finale enega prvenstva dela eden, drugega prvenstva drugi. Vsak pride na vrsto. Jasno, predpogoj je, da je dober.

Ivo "danes ni več lahkega nasprotnika" Milovanovič?
Rdeča zvezda
# 09.05.2018 ob 07:59
Zelo soliden komentator, korekten in ravno prav govorjenja...
bt5
# 09.05.2018 ob 08:24
Upam, da jim Hribar &Šport Tv posodita Mravljo, v nasprotnem bomo zelo trpeli med SP (Ivo & Stare sta za staro šaro, razni Potočniki so zanič!)
SpookyDonk
# 09.05.2018 ob 09:08
Problem na SP v nogometu bo, da ga bodo komentirali ljudje, ki so v zadnjih dveh letih, pokomentirali nič ali skoraj nič nogometnih tekem. Od zadnjega EP. In to ne gre. Ne moreč biti dober, če ne komentiraš. RTV bi moral za potrebe SP, najeti najboljše nogometne komentatorje ostalih televizij. Niso perfektni, so pa svetlobna leta pred tem, kar bomo bili prisiljeni poslušati čez mesec dni.
vrtojb5
# 09.05.2018 ob 08:57
Don draper - ti ne gledaš veliko Eurosporta, kajne?
S tem denarjem, ki ga imate na voljo, naredite premalo.
Stare, bergant, Milovanović so porazni komentatorji. V studiu nič pametnega.
EluD
# 09.05.2018 ob 08:12
"Primerjalno imamo skoraj še največ športa v primerjavi z drugimi javnimi televizijami,"...AMPAK, ko kupite pravice npr. prenos svetovnega prvenstva je pri vas videno samo 1/3 od vsega, za razliko odvoritev in zaključek prireditve, TO pa vedno!! Za nameček pa pred leti še celo zatemnitev na kabelski in odklop oddajnikov... pa ste uvidli, da je brez haska, ker obstajajo računalniki. Dobro, da imamo še veliko drugih možnosti, zakaj naročnina????
mile952
# 09.05.2018 ob 10:24
Zanimivo, nihče ne ve nič več o odstopu Mateje Svet iz smučarije, kot je sama povedala v intervjuju. LOL. Kjer seveda ni povedala ničesar, razen tega, da je bila takrat zelo, zelo mlada (kot da tega mi že prej ne bi vedeli). Zanimivo, od Matej Svet vemo celo na čemu spi in kako krasno se v postelji naspi, za tisto kar javnost zanima je pa nastala čista amnezija. Bi pa bila za nekatere smučarske bogove, če bi povedala po resnici, tudi za kakšnega komedijanta, resnica preveč stresna, ha, ha, ha...
zmiki
# 09.05.2018 ob 09:46
Stareta upokojite in Urbanu ne pustite komentirati drugega kot streljanje z zračno puško, pa ste že pol naredili.
mojo
# 09.05.2018 ob 09:04
Stare, Bergant in Milovanović so bili dobri v 90ih. Obrez bi bil vrhunski, če ga ne bi zaneslo.
infostriker
# 09.05.2018 ob 08:44
"S količino govorjenja se količina neumnosti poveča s kvadratom"

S tem se popolnoma strinjam. Še posebej to velja za politiko.

Miha Žibrat je zelo dobro opravljal svoje delo. Kar se tiče športnega novinarstva in poročanja, je MMC svetlobna leta pred vsemi ostalimi mediji. OSTANITE NA TEM NIVOJU!
zamudnik
# 09.05.2018 ob 10:14
Ena beseda: hokej. Pa ne takrat, kadar ga IIHF prenaša na svojem odprtem YT-kanalu in je zato nakup pravic za preselitev prenosa na televizijo verjetno zelo poceni. Ampak naša TV-garnitura vidi samo, kar je okroglo. Temu stricu je, sodeč po enem odgovoru, očitno žal, da ne prenašajo balinanja.
In, kar je nekdo že izpostavil, poneumljanje gledalcev z desetimi ponovitvami otvoritev olimpijskih iger ipd., medtem ko se na tej isti olimpijadi odvijajo tekme, za katerih prenos menda imate pravice - če ni to o ekskluzivi bolj metanje peska v oči, v resnici pa je kupljena pravica za prenos otvoritve in omejenega števila prenosov. Ampak glavno, da gre tedaj na dogodek tričetrt TV-hiše, da lahko posnamete N reportaž o lokalnih šoping centrih ipd.
Webb
# 09.05.2018 ob 10:52
"Poleti bo na TV Slovenija svetovno prvenstvo v nogometu. Kako določite komentatorja finalne tekme?
Finale enega prvenstva dela eden, drugega prvenstva drugi. Vsak pride na vrsto. Jasno, prvi pogoj je, da je dober."

Če bi se striktno držali prvega pogoja, ne bi nihče komentiral.
FancyBoy
# 09.05.2018 ob 09:22
Definitivno eden najboljsih sportnih novinarjev. Poklon!
Blackbaerd
# 09.05.2018 ob 08:54
Upam, da pridobite pravice za Giro in Vuelto.
mojo
# 09.05.2018 ob 08:50
Božo Sušec, Drago Čosić in Ivan Blažičko :)
aci7
# 09.05.2018 ob 08:23
. Nismo radio, imamo sliko, kjer je tudi vedno več statističnih podatkov. Količina govorjenja pri reporterjih se mi zdi preobširna. Pravim, da se s količino govorjenja količina neumnosti poveča s kvadratom! Mislim, da to ni daleč od resnice.
Na komercialnih TV-jih je to res moteče.Meni je bil do sedaj z naskokom najboljši Igor Bergant !!!
SirOliver
# 09.05.2018 ob 18:51
Janez Gašperlin v komentiranju košarke nenadkriljiv, takega rtv ne bo imela več,
ga močno pogrešam, mojster poklica športnega komentatorja.
P!nk
# 09.05.2018 ob 11:55
Jaz ne razumem, zakaj se RTV grebe za prenose SP, pa evropske lige, pa zdaj baje slovenske lige, če so pa v uredništvu sami smučarji in košarkarji, ki nogometa niti ne cenijo, niti se nanj ne spoznajo?

Naj to lepo pustijo drugim televizijam, ki se bodo vsaj potrudile in bodo prenašale dogodke v celoti, sami pa naj dalje prenašajo umetnostno drsanje, sankanje in ostalo, kar jih zanima in za kar dobijo (skoraj) zastonj pravice.
Miš
# 09.05.2018 ob 11:08
Se strinjam, da mnogi komentatorji PREVEČ govorijo. Ne vem, zakaj so (ste) nekateri mnenja, da je treba govorit nonstop, od prve do zadnje sekunde prenosa, ko imamo pa na televiziji vendarle sliko in sami vidimo, kaj se dogaja?
Tipičen primer komentator včerajšnje nogometne tekme za francoski pokal. Ne samo, da je nonstop govoril, ampak je govoril še neumnosti. Recimo razpredal, katere tekme je že sodil sodnik pa kateri sodniki so že sodili finale, pa o tem, koliko vstopnic je nekdo zrihtal sorodnikom in prijateljem pa da ima en igralec dedka iz Italije ... in medtem se je na igrišču odvijala tekma. Popolnoma neposlušljivo, že pred koncem prvega polčasa smo izklopili zvok.
qwertz
# 09.05.2018 ob 09:46
Žibrat je čisto korekten komentator. Me pa res zanima zakaj Obreza komentirata nogomet v slogu... podaja nazaj..... dolga podaja naprej. Pa saj nismo slepi in debilni.... a je treba res ves čas (bedarije) govorit
saturnsky
# 09.05.2018 ob 08:33
Na RTVju, nimajo enega "dobrega" za nogomet, zato se z vsemi izgovori izmikajo "velikim" prenosom. Pravzaprav njihovi, kar jih je reporterji, kvarijo kvaliteto tega športa. Izstopa pa "večni" Milovanovič.
Scouser268
# 09.05.2018 ob 11:21
Proti Žibratu nimam čisto nič, dosleden in načelen gospod.

Bodimo pa iskreni, komentatorji nogometa na RTV so obupni oz. jih sploh ni.

Potem pa tiščijo v tekme Stareta, ki je katastrofa vseh katastrof. Sploh ne zna izgovarjati imen igralcev, kar zna dandanes že vsak, ki občasno pogleda kako tekmo. To je prvi dokaz, da sploh ne spremlja nogometa, niti ljubiteljsko, ker ne zna povedati praktično nič o igralcih in aktualnih zadevah, razen to kaj prebere na Wikipedii (rojen tam in tam, nogomet je začel igrati pri teh in teh letih v mladinskem moštvu itd.).

Milovanovič je podobna katastrofa. Enako, sploh ne spremlja nogometa in ne zna komentirati tekme na zanimiv način. Občasno pozabi tudi pravila (ni prepovedanega položaja pri metu iz avta) in ko je jasen prekršek, prepovedan položaj ali kaj podobnega, se ne zna opredeliti in posledično vpliva na mnenje gledalca s svojim neznanjem.

Hudomalj... Hvala, ne. Podobno kot Bavec na ŠTV, preveč filozofiranja in govorjenja v prazno.

Laurenčičev način mi je všeč, a se vidi, da na tem področju pač nima izkušenj.

Pa ne pravim, da so drugi komentatorji a la Lukač, brata Obrez, Zupan itd. perfektni. Sploh španski Obrez je poden slovenskega komentiranja. Je pa res, da je njegov brat verjetno najboljši komentator v SLO, ob bok bi mu postavil zgolj Mravljo iz ŠTV, ki je prav tako odličen.

RTV pa reši zgolj pomladitev kadra in ne partijsko napredovanje starega kadra, ki ne razume kaj želi publika in kaj se danes prodaja in gleda. Isti proces bo prinesel isti rezultat.
slo venec
# 09.05.2018 ob 10:44
Miha, vse je res, predvsem o neumnostih.
Pa vendar. Daleč največ neumnosti izustijo razni "strokovni" komentatorji, ki res ne koristijo nikomur. Skupno jim je predvsem obupno neznanje jezika, še težje pa sestavijo stavek ki bi imel glavo in rep. Le zakaj reporter potrebuje še nekoga, da potem ko pogledamo kar nekaj počasnih in iz različnih kotov posnetih akcij, da nam še nekdo pove, da je bil dosežen gol ali koš !!!???? Milovanoviča pa prosim čim prej v "penzijo". Grozljiv je s svojimi jeeeee , niiiiii, booooo itd.
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 04:07
A je Stare že nehal šmrkati med komentiranjem?
KiNgKoNg
# 10.05.2018 ob 16:39
Kam je pa zginlo pol komentarjev?

Miha jih je izbrisal.
Jazst2
# 10.05.2018 ob 16:18
S količino govorjenja se količina neumnosti poveča s kvadratom

A bi to nekdo povedal tistima dvema kričačema na kanalu A? Ker če kaj drži, drži ta izjava!

Sam sem pripravljen plačati dodatni euro na mesec samo zato, da bi lahko gledal tekmo brez komentarja. Samo zvok in to je to! Ne potrebujem teh pametnjakovičev, da mi vsiljujejo njihovo mnenje!
torcida_ce
# 09.05.2018 ob 23:13
Brehme ti nimaš pojma!
1) Štimac: eden največjih primitivcev v hrvaškem nogometu. Pametnega se dela na TV, ko je pa reprezentanco v roke dobil pa pogorel. Hrvaška verzija Vilfana.
2) Beusan t.i. Oko Sokolovo. Eden najbolj spornih komentatorjev v hrvaškem medijskem prostoru. Njegove analize včasih izzovejo več kontroverz kot sodniške odločitve same. Najpriljubljenejši stavek: treba vidjet što se o tome govori na seminarima FIFe
3) Drugače pa je JELAČIĆ bil hrvaški ban, fusbaler je pa JELIČIĆ. In ne. Ni tiskarska napaka, ker si že enkrat isto napisal.

Je pa bil med drugimi strokovnimi gosti tudi npr. Vlaović, ki je forumaše navdihoval za fotomontaže Alana Forda z izjavami tipa: ako napadač sam izađe pred golamana, će vjerojatno zabit, a to bi bilo loše za nas.

HRT je bil dober dokler so kometirali Sušec in Vela. Potem pa je šlo samo dol. Stjepan Balog, a la Herr Flick, pa Blažićko-Prasičko, ki pade v depresijo vsakič, ko dinamo v HNL-u gol faše. Čošić je bil včasih dober komentator, zadnja leta pa ga je precej zaneslo v nacionalistične vode. Povsod vidi ene zarote proti Hrvatom. Njegove reakcije na počasne posnetke sodniških odločitev so legendarne: hohoooooo, goooooospodine Webb! Negdo je komentirao: kad ti Čošić kaže gospodine, to je kao da je mafijaš poljubio.

Ko so vsi v gimanziji brali Ekipo, jo jaz nisem uporabljal niti za brisanje riti, ampak sem bral Sportske. Na Hrvaškem sem preživel 10 let, tako, da ti me ne boš učil, kaj HTV je in kaj ni.

Pa še to. Z zatemnevanjem tujih programov je začel POP TV leta 2002, ko so imeli pravice za SP.

Zdaj pa uživajte naprej v obrezih in grkmanih, ki ob vsakem outu kričeče orgazme doživljajo!

Jaz imam raje Stareta in Milovanoviča.
becar
# 09.05.2018 ob 21:26
Na RTV ni niti enega dobrega nogometnega komentatorja. Studijski deli so pa še večja katastrofa. Na SP2018 bomo spet poslušali, kje v mestu so turistične znamenitosti, samo o nogometu bo bolj malo. Z razlogom.
Faketi
# 09.05.2018 ob 20:39
V kolikor bi držal kramp in lopato ,bi verjetno komaj čakal da gre v pokoj. Vsaj trije bi lahko pustili mesto mlajšim ¸.Stare , Milovanovič ,Žibrat, ja da ne pozabim Fortina.
boboman
# 09.05.2018 ob 19:37
Kam je pa zginlo pol komentarjev?
Bivši uporabnik
# 09.05.2018 ob 11:02
S količino govorjenja se količina neumnosti poveča s kvadratom

Ja. Človek komaj poskrola do dna članka, toliko besed. Proti temu sem jaz dobesedno kratkobeseden.
crniovcar
# 09.05.2018 ob 09:27
tv slo največ športa ...jasno vse kar je "zastonj".
kdo pa gleda .italijani ne prenašajo športa ,če ne nastopajo oni pa še to samo njih,in konec .
razen nogometa formule ,moto gp...ne prenašajo nič...ok..!!!!!!.
kjer nastopa repreztentanca pa je -mora- vse na RAI 1....
-
Jazst2
# 10.05.2018 ob 16:20
@torcida.ce

Škoda za nadimek (klub so uničili s svojo bebavostjo) ampak bolje nisi mogel napisati. Absolutno se strinjam s tabo, z vsako trditvijo!

Bravo!
Bormio
# 09.05.2018 ob 14:56
Kaj pa imaš pri nogometu veliko za komentirat? Saj vsi vse vidimo in vsi vse vemo!
VanDame
# 09.05.2018 ob 12:31
Možakar je v redu. Hudomalj mu lahko samo čevlje zlošči!
fuckwad
# 09.05.2018 ob 12:24
Za nogomet imajo že pri sebi Mravljo in Cirmana (samo naj ne nehata na Radiu ga ga!), tudi Cahunek (na SK ima rusko ligo čez) nekaj dela za RTV.
Naj zvabijo še T. Zupana iz SK, pa bo precej boljše kot kaki monopolistični dinozavri tipa Milovanović (RTV) ali Lukač (AK).
rdečinavijač
# 09.05.2018 ob 11:38
Jeseni greste v pokoj, ampak - še vedno bi radi pomagali športni redakciji. Vas mika tudi Tokio 2020?
Me mika. Upam, da me ta želja ne bo nikoli zapustila. Jeseni se bom sicer upokojil, toda - če bodo mislili, da lahko koristim tej redakciji, tej hiši, bom rade volje pomagal.


Tudi mene bi mikalo 3 tedne uživancije v enem najdražjih mest za tuj denar. Koga ne bi?
rdečinavijač
# 09.05.2018 ob 11:33
S količino govorjenja se količina neumnosti poveča s kvadratom

Pri njem pa se s starostjo kubično povečuje nesposobnost prenašanja kvalitetnih športov na TV slo.
wisan
# 09.05.2018 ob 10:07
S količino govorjenja se količina neumnosti poveča s kvadratom
In že je še nekaj malo dodal ! N.pr. izjava, kako niso bili uspešni pri pravici za EP v košarki, ker so pogodbo že podpisali pod mizo - tako se ne dela ! Dobrom jutro ! Že dolgo je ravno obratno: točno tako se dela, pod mizo.

Nikdar ne bom razumel RTV nakladanja, jamranja o financah. Ravno toliko in še več reklam imajo kot zasebne TV in za razliko od njih NJIHOVA TELEVIZIJA, kakor jo imenujejo ( NAŠA TV !!!??? ) še vsak mesec dobi lepo, večmilijonsklo darilo državljanov RS. Če primerjam z ORF ali ARD ima RTVSLO bistveno več reklam, bistveno manj lastne produkcije, bistveno več ponavljanja istih oddaj in bistveno več zaposlenih glede na obseg TV, na obseg svojega "out-puta".
tupamaross
# 09.05.2018 ob 09:08
Vse čestitke spoštovanemu gospodu Žibratu!
LUDWIG
# 09.05.2018 ob 09:02
Joli Bertole rulz
mike1968
# 09.05.2018 ob 08:14
Umetnostno drsanje? - HVALA NE!
Kazalo