Uredniški izbor
magnifico
Magnifico je s stoženskim koncertom znova dokazal, da sodi med največje slovenske glasbene ustvarjalce. Foto: BoBo
Med zasedbami, ki so pustile največji pečat v letu 2017, so kamniški traperji Matter. Foto: David Lotrič
Klemen Klemen, Zlatko, Dalaj Eegol
Trije slovenski raperji Klemen Klemen, RecycleMan (prej Ali En) in Zlatko so združili moči in se odpravili na skupno turnejo, v sklopu katere so nastopali po slovenskih gradovih. Foto: Borut Živulović/BoBo

Dodaj v

Slovenski glasbeniki, ki so zaznamovali leto

Pregled slovenske glasbe v letu 2017
29. december 2017 ob 06:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Tisto, kar lahko prešteješ, nič ne šteje. Tistega, kar šteje, pa se ne da prešteti," je v MMC-jevem intervjuju poudaril Iztok Mlakar. In (nevede) dal iztočnico za pregled leta na domačem glasbenem prizorišču.

Ker številke ne lažejo, je z 12.000 obiskovalci in razprodanimi Stožicami nesporni domači kralj koncertnih dvoran postal Magnifico. Z 2,6 milijona ogledov je na prvem mestu videospotov z največjim številom ogledov na YouTubu Challe Salle s skladbo Lagano. Na letni lestvici SloTop50, ki jo samodejno obračunava združenje SAZAS, je na vrhu največkrat predvajanih domačih skladb Heart Of Gold v izvedbi dua BQL (v skupnem seštevku zaseda drugo mesto - takoj za skladbo Eda Sheerana Shape Of You).

46 koncertov so letos ob izidu albuma 3P nanizali Hamo & Tribute 2 Love (med drugim so razprodali Kino Šiška in Cvetličarno). Perpetuum Jazzile so se potegovali za nominacijo za prestižno nagrado grammy v štirih kategorijah. Na koncu so ostali praznih rok, a z razprodano Halo Tivoli, kjer so pred 4.500 obiskovalci predstavili svoj nov program Le Spectacle.

Največ kilometrov doma in po svetu so tudi letos naredili Laibach - njihov najbolj odmeven koncert v tujini letos (natančneje v Južni Koreji) je bil oddaljen 8.538 kilometrov. A bolj kot s kilometri je zasedba pritegovala pozornost s turnejo ob izdaji albuma Also Sprach Zarathustra, ki jo bodo nadaljevali v prihodnjem letu.

Ker so "naj stvari tri", so svoje moči na skupni turneji združili Dalaj Eegol, Klemen Klemen in Zlatko, ki so se povezali pod imenom Trije kralji. Tri večere zapored je znova v Cankarjevem domu razprodal Vlado Kreslin, medtem ko je Gal Gjurin napovedal izdajo treh studijskih albumov in knjigi na velikem koncertu v Gallusovi dvorani, ki ga je poimenoval Moč jeseni. V razprodani Gallusovi dvorani pa je bilo letos mogoče slišati tudi predrugačene izvedbe Avsenikovih klasik v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

In če ostanemo strogo pri številkah: najbolje prodajan album na svetu v prvi polovici leta, album DAMN. raperja Kendricka Lamarja, končuje skladba Duckworth. Ta je posebna, kajti v njej je uporabljen 'glasbeni vzorec' skladbe Ostavi trag legendarne jugoslovanske skupine September. A vse le ni v številkah.

Naš izbor izvajalcev, dogodkov in skladb, ki so zaznamovali iztekajoče se leto, lahko preverite v spodnji infografiki.

Klavdija Kopina
Prijavi napako
Komentarji
jeremias
# 29.12.2017 ob 08:05
Vedno se mi je zdelo hecno to: glasbeni uredniki najprej forsirajo nekatere glasbenike, na koncu pa jih razglasijo za "glasbenike leta"... Lastna hvala - cena mala.
Kapitan Kljuka
# 29.12.2017 ob 08:38
BQL, ČaseSale, Zlatko, ja sama elita in vrhunska kvaliteta, ni kaj...
pietetnik
# 29.12.2017 ob 07:52
Magnifico je tisti iz tečne reklame za WW!
Muzičkifen
# 29.12.2017 ob 09:36
A te Matter vas plačujejo? S plato, ki je še razred slabša od prejšnje in ne pove nič, so po mnenju neke osebe, ki je sama v svojem imenu izbrala plate leta in zraven spisala še: "Od popolnih posebnežev alternativne scene so s svojimi nadrealističnimi besednimi fragmenti našli pot do poslušalcev, naveličanih puhoglavih besedil, ki se za vsako ceno rimajo v zadnjem poudarjenem zlogu.". Matter imajo puhoglava besedila.

Nacionalni portal očitno še ni slišal za vsaj 5 slovenskih izvajalcev. Več kilometrov kot Laibachi ponavadi naredi Gramatik (1) pa tudi Umek (2). Skupina Širom (3) je izdala plato, ki odmeva tudi mednarodno, izdana je pri založbi, ki je svojevrsten fenomen za tovrstno glasbo v tujini, ampak alternativa leta so neki Smrt boga in otroka, ki z alternativo nimajo veze - delajo kopijo trapa, ki je bil zunaj popularen pred kakimi dvemi, tremi leti. V popu obstaja bend Maraaya (4). Ne boste verjeli, ampak gre za prvega izvajalca, ki je podpisan za založbo velikanko. V Sloveniji je bila izdana še ena plata, brat enega od dveh 2Cellos je izdal plato, ki ji morda v tujini ni para in je zvočni presežek zadnjih nekaj let v Sloveniji. Ime mu je Šuljo (5).

Seveda preboj ni uspel recimo Persons from porlock, ampak so preboj leta MRFY, ki imajo tri komade, pevec pa ne zna pet? Seveda pa sem od novinarke, ki veselo prijateljuje z managerko MRFYjev in Koale Voice oba benda pričakoval v neki kategoriji. Toliko o tej lestvici. Pa ne, da si Magnifico ne zasluži ali pa te dva tamala BQL, ampak vse ostalo je pa bullshit, kupim mogoče še Dan D za idejo in potencialno Siddharto za koncert. Ampak malček širine pa vam ne bi škodilo. Ko so Matter prišli ven, o njih na tem portalu ni bilo ne duha ne sluha. Slabo ulizavanje, slabo!
el kondor prevc
# 29.12.2017 ob 09:47
Če se samo spomnim kakšno glasbo so nam dala 1960ta, 1970ta, 1980, pa tudi klasika če hočete... Razen to da imamo zdaj na voljo vrhunske tehnične možnosti (zvok in tehniko), je svet res na najnižji možni točki v zgodovini glasbe.
Sklonjen
# 29.12.2017 ob 08:01
Magnifico...? ... pa Wernerja ste pozabili!
sunofabeach
# 29.12.2017 ob 08:06
tisto od BQL pa je edino za na BBQ
josh k.
# 29.12.2017 ob 08:50
Ko je že zarepal " pokojni " Alien...leva scena...katere del je danes njegov " naslednik "...
Matjaz82
# 29.12.2017 ob 09:38
Slovenci smo res mal hecen narod, najraje poslusamo cim vecji mozni sund s cim manj vsebine ( vcasih pa ni bilo tako), na eni strani Modrijane na drugi strani turbo Magnifika, ki je nehal delati resno glasbo ze kar nekaj casa nazaj, je vedno bolj parodija samega sebe pa vseeno. Za povrh pa challe salle (?!) in spet ekstrem (boredom) Matter.
drugo mnenje
# 29.12.2017 ob 09:07
laibach so sicer bli v severni koreji, ampak so what?
jezevec
# 29.12.2017 ob 08:38
Čakam na glasbeno sodelavo stoletja: Čale Sale vs. Prifarci. Pa Angelca bi vmes pobrenkala na tamburico pa zarepala.
carlos_carlos
# 29.12.2017 ob 12:01
Peter F.

saj ni pomembno zakaj se imaš ti. Govorimo nasploh o slovenski družbi, slovenstvu, Sloveniji. Ti si pač nekaj boljšega, kot je povprečje.

Še posebej žaslostno je, da je zgoraj našteto v veliki meri boljše od tega kar povprečje v Sloveniji posluša oz. konzumira, ker poslušajobolj malo.
Matjaz82
# 29.12.2017 ob 09:42
Iztok Mlakar je en teden nazaj izdal album in je album leta? No dejte no, malo manj servilnosti.
Figeto
# 29.12.2017 ob 09:55
Vse skupaj zanič.
heron
# 29.12.2017 ob 07:43
Prifarci povozijo vse. Oni so zakon
andrej-strah
# 29.12.2017 ob 11:06
zame Koala voice def skupina leta....magnifico? cicimici? besedila na nivoju 4.razreda OŠ pa mal balkanskih ritmov pa je raja zadovoljna....
ffffff
# 29.12.2017 ob 10:23
Kaj ta RTVS dela neka zvezde iz nekih glasbenikov, ki jih noben ne posluša. Pač tako je, kljub vsemu forsiranju folk Zlatkota ne posluša. Narod posluša Plestenjaka, Prifarske, Mambo Kings.... pa kaj forsirate nekaj kar ne pije vode.
el kondor prevc
# 29.12.2017 ob 09:34
Challe Salle in Magnifico, ki izvajata tipično slovensko-zahodnjaški pop/rock melos. Pa cel kup nekih raperjev z Zlatkotom na čelu. Kam smo prišli. In kako protekcijo imajo ravno slednji v vodilnih slovenskih medijih. Namesto da bi, če že morajo, forsirali "slovenski melos" (šlager), kakorkoli.
brehme
# 29.12.2017 ob 09:28
Sašo Avsenik s svojim ansamblom prekaša vse naštete RTV favorite, po celoletni reklmani,so še na zaklljučku leta na vrhu.
Acinho
# 29.12.2017 ob 08:48
dannykm@ Despacito je tudi najbolj predvajanja pesem letošnjega leta pa je večini folka (kar ga jaz poznam) naješna za popi*****. Kvantiteta ni nujno kvaliteta.
ErazemP
# 29.12.2017 ob 09:39
Lol, bravo novinarka. RTV naj že odpravi z nepotizmom in amaterji. :)
zozozo
# 29.12.2017 ob 11:54
Ti verjetno nimaš niti osnovnošolske izobrazbe, pojdi še enkrat v šolo pa boš spoznal da Slovenija ni in nikoli ne bo del Balkana!

Ah, ah, boli.
el kondor prevc
# 29.12.2017 ob 09:43
Dalaj Eegol, Zlatko, Magnifico, Challe Salle....

A to je RTV & MMC Jugoslavija?
Muzičkifen
# 29.12.2017 ob 15:53
Mute ne spada med velike založbe in nikoli ni. Mute je neodvisna založba. EMI jo je imel le v distribuciji, nikoli ni bila del EMI-ja. Trenutno na Mute ni enega res velikega izvajalca. Velike založbe oz. "major labli" so pravzaprav le še trije, ki imajo 90% trga. Sony, skupaj z RCOm, BMG-jem, Epicom, Columbio in ostalimi založbami založbami združenimi pod Sony, Universal z Interscopom, Virginom, EMIjem, Republicom, Islandom, Geffnom in drugimi ter Warner z Elektro, Atlanticom, Reprisom, Parlophonom in še kom.

Magnifico, kot je sam povedal, ni prodal avtorskih pravic. Publishing je na Sonyju, založnik je Turbulenca. Magnifico torej nič sploh ni izdal nikoli za Sony. Prvi so, glede na to kar govorijo, pri nas Maraaya.

Velika poznavalka in marljiva uslužbenka ter prodajalka megle Klavdija, kje si pa ti našla podatke o najbolj YouTubih skladbah? Vsekakor to ni nobena slovenska, tudi v Sloveniji ne, je pa sigurno več ogledov pridelala Manca Špik z nekim latino pevcem od Challeta Salleta. Novinarski polom.
Janx
# 29.12.2017 ob 13:29
Za vas, ki se zdajle kregate o vplivih, ablkanskih ali nemških. Dejstvo je, kar se mene tiče je, da sta oba vpliva zanič. Balkanski cigumigu ali pa nemška harmonika. Zato smo pa uvozili rokenrol, ki je hočeš nočeš edina spodobna glasba.
zozozo
# 29.12.2017 ob 11:59
@Peter F. - Ne vem za kaj se ti imaš, a s to obremenjenostjo s tem, če si ali nisi Balkanec, prav lepo dokazuješ, da si. Pa to nima nič z geografijo.
Mancica
# 29.12.2017 ob 10:12
Hja, Lovsin je od tukaj edini v enem letu razprodal cankarjev dom in stozice (spodnji ring). Posebna kategorija?
el kondor prevc
# 29.12.2017 ob 09:34
No pa saj tudi v tujini ni kaj boljše. V Ameriki na glavni lestvici "Billboard Hot 100" na prvem mestu v letu 2017 tudi kraljujejo v glavnem raperji:
- Rae Sremmurd (1 teden)
- Kendrick Lamar (1 teden)
- DJ Khaled (1 teden)
- Migos (1 teden)
- Cardi B (3 tedne)
- Post Malone (8 tednov)
izi07
# 01.01.2018 ob 12:46
Dobra glasba prava slovenska popevka, se je razvila kmalu po 50 letu v 60 in 70 letih se je razcvetela. Vse od Majde Sepe, Marjana Deržaj, Pepel in kri, Marta Zore, Bele Vrane, Irena Kohont, Elda Viler, Oto Pestner in še kar nekaj dobrih izvajalcev. Nadaljevalo se je tudi v pozna 80-ta. Kmalu po razpadu bivše Jugoslavije pa smo ne vem zakaj in zaradi česa verjetno postali nostalgični in vedno bolj uvažali tuje izvajalce iz bivših južnih republik. Izvajalec kot je Magnifico je produkt te nostalgičnosti in še mnogi drugi izvajalci in ni prav nič "slovensko". Sicer imamo tudi sedaj v Sloveniji dobre izvajalce a žal zaradi takšnih in drugačnih razlogov pač ne pridejo na površje saj imajo razni Pešoti, Predini in drugi veze in dobijo s tem prednost. Sicer pa se je že na izboru za Evrovizijo videlo kakšna kuhinja je naša glasbena scena, prirejena za elite, ki jim je malo mar za narod, ki je glasoval v večini drugače.
Vsak ima pa sicer svoj okus zato pač poslušajte kar vam je najljubše pa srečno v novem letu vsem skupaj!
arhitektka
# 01.01.2018 ob 08:23
Ker so nekateri tako hvalili Magnificov koncert, sem si ga pa danes ponoči nameravala ogledati. Po pol ure pa obupala.
Ista postavitev, isti ritem, isti melos ves čas. Se je žur začel kasneje, ali to že zadošča za 'koncert leta'?
Lahko bi doma cd poslušal in gledal njegovo fotko.
mihajloo
# 29.12.2017 ob 12:25
vplaznik:"Ti verjetno nimaš niti osnovnošolske izobrazbe, pojdi še enkrat v šolo pa boš spoznal da Slovenija ni in nikoli ne bo del Balkana! To da se nekateri zelo trudite da bi bila pa je druga zgodba, ampak potem je velik del Nemčije balkanski."

Zakaj je potrebno žaljenje? Kako to da Slovenija ni del Balkana? Bi se morali tega sramovati, je balkan kaj slabega?
In pa kako naj bi bil velik del Nemčije balkanski? Tvoj komentar je nesmiseln.
beninorc
# 29.12.2017 ob 10:37
in kdo so vsi v tem v članku.no razen pankartov in laibach vse ostalo preslišano.se mi že kouca po starih časih , ma brez nekega jugo rocka .trbovljski KFL bend pa nima prostora.lp
Titomir
# 29.12.2017 ob 09:49
Če je Magnifico tukaj gor kje sta potem Werner in Murko? Saj so na isti valovni dolžini.
jureimacure
# 29.12.2017 ob 08:29
Važen, da smo živi in zdravi- je rekel.
olidata
# 03.01.2018 ob 11:09
Magnifico sploh nima posluha in ne zna pet, samo neki deklamira... Kaj lahko naredi plačana propaganda!
vsenior
# 01.01.2018 ob 07:04
Dobr poje tale Magnifico, pardon sem želel reči, da med glasbo za žur nekaj pripoveduje, deklamira. Vsaka mu čast, da pritegne na svoj koncert toliko poslušalcev svojega govoričenja (peti sploh ne zna). Ampak ŽUR je pa bil in to želi folk! Še dobro, da sem ga gledal po tv-ju in lahko preklapljal.
[b]No mal ga moram pa le pohvalit, kak komad je pa le imel dobro ritmično balkansko glasbo!!
cgn
# 30.12.2017 ob 15:48
Pesem, da njeno besedilo vsebuje tri različne besede in je visoko cenjena, to je možno samo pri nas.
stari59
# 29.12.2017 ob 22:48
Kje so pa Srd in Britof?
cocker
# 29.12.2017 ob 19:28
Slovenija NI Balkan, geografsko.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Balkan#/me
dia/File:Balkan_topo_en.jpg
Eni se zelo trudite, da bi vse, ki se nestrinjajo z vami, poniževali in se norčevali. To pa je balkanska značilnost. In vse to zaradi glasbe.
Res imamo malo kvalitetne glasbe. Tisto dobro posluša malo ljudi, na žaost.
Muzičkifen
# 29.12.2017 ob 13:51
carlos_carlos:

To so pa izmišljotine. Laibach so praktično celo kariero na Mutu. Prva plata je bila na slovenski založbi nato pa vse nadaljnje do danes na Mutu. Magnifico ni nikoli ne podpisal ne izdal nič za nobeno veliko tujo založbo. Bil je v reklami za avto preko italijanskega Sonyja, s komadom Hir aj kam hir aj go, izdano za njegovo lastno založbo v sodelovanju z Menartom. Maraaya je prvi podpisan tuji bend na veliki založbi (Sony, BMG, Universal, Warner).

Persons from Porlock so vsekakor bolj zanimivi od Matter, niso nek vrhunski presežek, so pa za Mrfy ali Smrt boga in otrok, svoj razred.
Krjavelj
# 29.12.2017 ob 13:17
To a ima Challe največ ogledov na Youtubu pa tut govori o neki mentaliteti ljudi in o percepciji kaj je kvalitetna glasba in kaj ne...
mihajloo
# 29.12.2017 ob 12:33
@zozozo:" Ne vem za kaj se ti imaš, a s to obremenjenostjo s tem, če si ali nisi Balkanec, prav lepo dokazuješ, da si. Pa to nima nič z geografijo."

REKT
carlos_carlos
# 29.12.2017 ob 11:54
Peter F.

Slovenci smo mešanica vseh vplivov. Se nam pozna toliko in toliko let nemške nadvlade, pa leta v Jugoslaviji, vpliv Italije in Ogrske in še koga.

Tako da ja. Tudi balkanski vpliv je viden.
prim00z
# 29.12.2017 ob 10:52
Bravo Muzičkifen
Janx
# 29.12.2017 ob 10:42
@mancica, pa to npr tukaj sploh ne pise... ne razumem tudi kaj je fora teh treh kraljev razen par srednje obiskanih koncertov po nekaj gradovih?
ishgilliath
# 29.12.2017 ob 10:24
Kekec99
Brez dvoma je veliki poznavalec glasbe Titomir želel povedat, da tudi Magnifico ustvarja zvoke v podobnih frekvenčnih območjih kot Werner in Modrijani. Kar sicer ni posebno globoka ugotovitev, ker to itak velja za vso glasbo, ampak kaj češ, nekaj je pač treba napisat pod vsak članek tu gor, a ne?
Kekec99
# 29.12.2017 ob 09:56
@Titomir
Isti valovni dolžini? Mi razložiš prosim.
rangerno1
# 03.01.2018 ob 14:18
Par odličnih slovenskih bandov ste pozabili omenit:

Ambasador Rous, Valuk, Hellcrawler, Ater Era, GMB, Snogg, Morost, BattleX, Carnifliate, Eruption, Terminal Disease, Vasectomy, Penitenziagite, Dekadent, Noctiferia, Srd, Cvinger, Within Destruction, Jegulja, The Canyon Observer, Armaroth, Panikk, Cordura, Omega Sun, Morywa, Paragoria, Mephistophelian, Dethrone the Corrupted, Ashine, Avven, Brutart, Hellsword, Iamdisease, Kaoz, God Scard, Linter, Metalsteel, Mist, Negligence, Sober Assault, Teleport, The Equasion, Ater Era, Spotless Minds, Demolition Group, Sabaium, Extreme Smoke 57, Vulvathrone, Dickless Tracy, Woli Wo, Sarcom, Sarcasm,...
mjurma2
# 31.12.2017 ob 10:00
Dala je gol. Oboževalec ženskega nogometa?
Emmure
# 30.12.2017 ob 22:00
ne gre brez zlajnanih mehkužcev,a ne? mislim Siddharte
Kazalo