Kristjan Burkelca se je letos po zmagi na turnirju v Arboretumu prebil na lestvico WAGR, na kateri je trenutno približno na 3.730. mestu. Foto: Osebni arhiv
Kristjan Burkelca se je letos po zmagi na turnirju v Arboretumu prebil na lestvico WAGR, na kateri je trenutno približno na 3.730. mestu. Foto: Osebni arhiv
Kristjan Burkelca
Kristjan Burkelca je že pri enajstih mesecih navdušeno držal v rokah palico za golf. "Ljubezen" še vedno traja, fant je res predan temu športu, saj trenira petkrat tedensko po od štiri do pet ur na dan. Foto: Osebni arhiv
Kristjan Burkelca
V družini so še trije otroci (na fotografiji je Kristjan z leto mlajšo sestro Vesno), a vseeno oče Vojteh najde denar, da financira Kristjanove tekme na tujem. Foto: Osebni arhiv
Kristjan Burkelca Vojteh
Bo v Kristjanovi vitrini kdaj tudi sloviti zeleni suknjič, ki ga dobi zmagovalec mastersa v Augusti? Foto: Osebni arhiv
Kristjan Burkelca
V Sloveniji je veliko tekmovalcev v golfu zelo uspešnih do 12. leta, potem pa izgubijo stik z vrhom. Foto: Osebni arhiv

Na Odprtem evropskem prvenstvu US kids se je med vrstniki dvakrat uvrstil med najboljših pet. Narejene ima tri turnirske "hole in one", kar pomeni, da je trikrat zadel luknjo z enim udarcem. Že vrsto let je državni in pokalni prvak - ne le v svoji, ampak tudi v višjih kategorijah. Na DP-ju je pred kratkim slavil celo v kategoriji do 21 let. Starejši kolegi ga pogosto prosijo, naj ne razlaga vsem, kako je bilo na tekmi, saj jim včasih s svojimi dosežki kar jemlje motivacijo.

Uspešna Slovenija je projekt za optimizem in spodbudo. V MMC-ju želimo z njim predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju pred kratkim prejeli priznanje ali nagrado. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, umetniki, znanstveniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Svoje predloge pošljite na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si.

.

Cilj: zmagati v Augusti in igrati za Ryderjev pokal
"Treniram od štiri do pet ur na dan, petkrat tedensko. Moj veliki cilj je, da zmagam na mastersu v Augusti in se prebijem v ekipo za Ryderjev pokal," nam je izdal odličnjak 6. razreda Osnovne šole Rodica, kjer ima od 1. razreda status športnika. Bolj kot učence njegov šport zanima učitelje. "Ker z očetom vedno poveva, katera bo naslednja moja tekma, me potem učitelji sprašujejo, kako je bilo. Bil sem že v Švici in Belgiji, na Škotskem in Slovaškem, kjer sem dosegel tudi največji uspeh, ko sem bil na turnirju peti v kategoriji do 16 let."


Od veselja se je kar valjal po travi

Letos se je kot eden najmlajših doslej uvrstil na lestvico WAGR (World Amateur Golf Ranking). "To mi je uspelo v Arboretumu na turnirju za igralce do 16 let. Zmagal sem in s tem prišel na to lestvico, na kateri je 6.125 igralcev. Trenutno sem okrog 3.730. mesta." Zelo lepe spomine ima tudi na svoj prvi "hole in one". Mu je uspelo na domačem igrišču v Arboretumu? "Ne, tam še ni šlo. V Novi Gorici se je zgodilo. Par je bil tri. Dvakrat mi je uspelo še na Škotskem, kjer je par tudi tri. Prvega se še dobro spomnim. Vetrovno je bilo, udaril sem, gledal žogo in - naravnost v luknjo. Kar valjal sem se po tleh od veselja."

Na igriščih za golf seveda pretirano kazanje vznemirjenosti ni sprejemljivo. Je že kdaj besen vrgel palico ob tla? "Tudi to se je zgodilo. Najprej te opozorijo, potem dobiš kazen, sledi lahko tudi diskvalifikacija."

Brez garanja ne bo nič
Kako pa na vso zgodbo gleda Kristjanov oče Vojteh? Pri enem od svojih štirih otrok je že pri 11 mesecih opazil veselje do tega športa, kjer talent ne pomaga veliko. "Običajno 11-letni otroci res ne premagujejo odraslih. Obstajajo pa tudi izjeme. Kdor Kristjana pozna, trdi, da je talent, a mislim, da samo talent brez garanja in prave ljubezni do športa ne prinese uspeha."

Odlični trenerji, podpora domačega kluba
Pomembna sta še dva dejavnika. "Vsa leta ima veliko sreče z odličnimi učitelji golfa. Med temi je bil tudi legenda slovenskega golfa Dani Kraljič, pa vrhunski italijanski PRO-trener Enrico Trentin. Njegov sedanji PRO-učitelj je Janez Grilc, tudi profesionalni igralec." Zelo pozitiven odnos do Kristjana kaže Golf klub Arboretum, s celoletno brezplačno igralno vstopnico za vsa slovenska igrišča je pomagal tudi GIZ GIS (Gospodarsko interesno združenje Golfska igrišča Slovenije).

Talentov pri nas je še precej
Po katerih osebnostnih lastnostih se Kristjan loči od sošolcev? "Skrajno je vztrajen. Ni mu težava vsak dan trenirati po nekaj ur. Željan je uspehov. Ima svoje velike sanje, vidi se, kaj želi doseči. Če ga vprašaš, ali gre na tekmo zato, da se bo imel lepo in da bo užival v igri, odgovori, da gre na tekmo zato, da zmaga. Moram pa dodati, da v Sloveniji ni edini, ki ima vse opisano. Imamo še nekaj ekstremno vrhunskih in perspektivnih otrok od 7 do 14 let: Pia, Jaka in Žiga Babnik, Nik Pogorelčnik, Lara Ječnik, Taša Torbica, med 18-letnimi igralci pa Žan Štirn. Verjetno se bo o njih še veliko slišalo."

V Sloveniji igralci uspešni le v mladih letih
Kako visoko sežejo Kristjanovi cilji? Oče Vojteh: "Zavedam se realnosti in tudi finančnih zmožnosti, pustim pa Kristjanu, da ima svoje sanje, to je igrati na PGA-turnirjih, igrati skupaj s Tigerjem Woodsom in Rorijem McIlroyjem, zmagati na mastersu. Dela in si prizadeva sanje spremeniti v resničnost. Je pa dejstvo, da je organiziranost otroškega golfa pri nas na evropskem vrhu, zato je tudi toliko otrok uspešnih, a žal le do 12. leta. Potem nas evropske države močno prehitijo. Razlogov za to je veliko."

En turnir na tujem stane do 5.000 evrov
Je vse finančno breme na ramenih staršev? "Večina. Kristjan ima sicer zaradi svojih uspehov kar nekaj bonitet, kar mu veliko pomaga pri napredku. Najdražje so tekme v tujini, letalska vozovnica, stroški bivanja, igralnine, štartnine. Na primer US kids evropsko prvenstvo na Škotskem je stalo okoli 5.000 evrov. Vsako leto je kar nekaj podobnih tekem po Evropi. Če bi bilo ceneje, bi se udeleževal še veliko več tekem. Imamo pa to srečo, da so Kristjana opazili nekaterih vplivneži iz sveta golfa. Navdušeni so in imajo zelo dobro mnenje o njem."