Uspešna Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 44 glasov Ocenite to novico!
Soustanovitelji podjetja so 26-letni Žiga Drev, 25-letni Tomaž Levak in 27-letni Branimir Rakić. Fanta se poznata še iz dijaških časov. Žiga in Tomaž sta doštudirala Mednarodne odnose na FDV-ju, nakar je Žiga odšel na študij IMB na Ekonomsko fakulteto, Tomaž pa nadaljeval na FDV-ju na smeri Upravljanje in razvoj organizacij. Branimir je magistriral na Elektrotehniški fakulteti v Beogradu, smer telekomunikacije. Pred približno pol leta so ekipo tudi razširili z Aleksandrom Veljkovićem in Luko Ivanovićem, ki že dajeta svoj ključen prispevek na strani programiranja in dizajna. Foto: Prospeh
Uporabniki aplikacije Izvor - by OriginTrail so se na lansiranje odzvali izjemno pozitivno, vse več pa je tistih, ki izražajo željo po večjem številu izdelkov, katerih izvor bi bilo mogoče preveriti na tak način. Ob prisotnosti in lažji dostopnosti tehnologije bodo informirani nakupi vedno bolj postajali pričakovan standard. Kmalu bodo kupci kakovost, ki danes proizvod naredijo 'premium', zahtevali pri vseh proizvodih. Foto: Prospeh
       Slovenci imamo znanje, podporno okolje je dovolj razvito, poguma pa imamo nekoliko manj. Zato morda zgledovanje po naših vrhunskih športnikih, kot so Tina Maze, Peter Prevc, Mitja Petkovšek, Miro Cerar, in drugih ne bi bilo odveč.       
       Sistem OriginTrail omogoča večjo transparentnost. Proizvajalcem, ki so na svoje dobavne verige ponosni, omogoča, da se jasneje diferencirajo na trgu. V poplavi prehrambnih proizvodov, ki z marketinškimi prijemi prepričujejo o "slovenskosti" ali "lokalnosti" pridelave, potrošnik težko loči zrnje od plev. OriginTrail omogoča bolj informiran nakup in gradi večje zaupanje med potrošniki in proizvajalci, ki so vključeni v sistem OriginTrail.       
Branimir Rakić, Aleksandar Veljković, Luka Ivanović, Žiga Drev in Tomaž Levak
Ekipa Prospeh razvija sistem za sledljivost izvora živil oziroma prehrambnih izdelkov OriginTrail. Foto: Prospeh
       Zmaga na Belgrade Venture Forum nam je dala predvsem potrditev, da smo prve korake pri projektu OriginTrail naredili v pravo smer. Treba je bilo sprejeti že kar nekaj večjih odločitev in dobro je slišati, da tudi bolj prekaljeni podjetniki in investitorji vidijo naše poteze kot pravilne. Zagotovo nam je zmaga dala tudi veliko motivacije za nadaljnje delo. Kljub temu pa vse skupaj skušamo postaviti v perspektivo - naš cilj je povečevati število strank. Prave zmage tako želimo doseči na trgu.       
Sistem Origin Trail potrošnikom na enostaven način omogoča dostop do podatkov, ki jih iščejo, sporoča informacije o izdelkih s prodajnih polic, kaže njihovo pot od kmetije do trgovine, naročnikom pa na drugi strani zagotavljajo povratne informacije o tem, kaj si potrošniki mislijo o njihovih izdelkih. Foto: Prospeh
       Podjetja lahko s pomočjo sistema OriginTrail lažje komunicirajo s svojimi potrošniki. Uporabniki lahko namreč podajo svojo oceno o vsakem proizvodu ali zapišejo svoj komentar. Proizvajalec pa lahko vse te podatke spremlja prek posebnega spletnega vmesnika, ki so ga razvili v ta namen.       
Vizija OriginTrail je, da bodo prehrambni izdelki z nepreverljivim poreklom postali stvar preteklosti in da bomo mi v tem procesu igrali pomembno vlogo. Bolj kratkoročni cilji v letu 2015 pa so, da bi v sistem dodali 10-15 novih proizvajalcev. Foto: LUI
       Kupovanje lokalno pridelane hrane je pomembno iz več razlogov - tako okoljskih kot gospodarskih. OriginTrail je lahko učinkovito orodje za lokalne proizvajalce, ki želijo prav lokalnost svoje dobavne verige predstaviti kot svojo prednost.       
OriginTrail je sistem sledljivosti prehrambnih proizvodov višje kakovosti, ki olajšuje diferenciacijo kakovostnim proizvodom in omogoča kupcem preverjanje izvora še pred nakupom. Foto: LUI

Dodaj v

Aplikacija, s katero v hipu izveste, od kod prihaja vaša hrana

Sistem sledljivosti kakovostnejših prehrambnih proizvodov
2. januar 2015 ob 06:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenski kupci postajajo vedno bolj ozaveščeni, pomembno jim je, od kod prihaja njihova hrana, zanima jih, kaj sploh kupujejo. Pot od vil do vilic nam razkriva skupina mladih slovenskih podjetnikov.

Tomaž Levak in Žiga Drev, ki sta skupaj z Branimirjem Rakićem iz Srbije ustanovila podjetje Prospeh - ukvarja se z razvojem rešitve za preverjanje izvora prehrambnih proizvodov -, so razvili aplikacijo za pametne telefone Izvor by OriginTrail, s katero lahko ugotovite, od kod prihajajo določeni mlečni izdelki. "Na začetku se osredotočamo predvsem na preverjanje izvora mlečnih in mesnih izdelkov, saj je tudi regulativa v povezavi s sledljivostjo tukaj najstrožja," pove Levak.

S pomočjo pripomočka, ki ga v prodajalnah aplikacij lahko najdete pod imenom Izvor - by OriginTrail, lahko kupec preveri poreklo osnovne surovine vsakega proizvoda, vključenega v sistem vse do vsake posamezne kmetije, ki je dala mleko za proizvodnjo dotičnega proizvoda. "S tem kupcem omogočamo bolj informiran nakup, saj teh informacij prej niso imeli na voljo. Zaradi številnih prehrambnih afer, ki smo jim bili priča v preteklosti, se kupci tudi vse bolj zavedajo pomena teh informacij, obenem pa proizvajalci, ki so vključeni v sistem sledljivosti OriginTrail povečajo svojo kredibilnost ter se jasneje diferencirajo od konkurence, ki ne razkrije točnih podatkov o izvoru svojih izdelkov."

Nagrajeni v Beogradu med več kot 100 zagonskimi podjetji
Izvor so prvič, odkar so produkt predstavili na konferenci Belgrade Venture Forum novembra, kjer so uspeli celo osvojiti končno nagrado: "Predtem smo že predstavljali projekt v idejni fazi, vendar je bilo to takrat precej zahtevnejše. Ko lahko delovanje sistema predstaviš 'v živo' na proizvodu je efekt pri poslušalcih veliko boljši."

Konkurenca je bila močna, saj je bilo prijavljenih kar 130 podjetij, med njimi so izbrali 33 najzanimivejših podjetij, ki so dobili priložnost svoje produkte predstaviti investitorjem z vsega sveta. Največ zanimanja je požela prav aplikacija slovensko-srbske ekipe, udeležbo na konferenci pa Levak ocenjuje kot zelo pozitivno izkušnjo, saj so uspeli spoznati veliko ljudi, od investitorjev do potencialnih poslovnih partnerjev. Na vprašanje, ali jim je zmaga že odprla kakšna vrata, pa je Tomaž odgovoril, da so še vedno v fazi pogovorov: "Trenutno na srečo nismo v položaju, ko bi investicijo nujno potrebovali, zato pogovore nadaljujemo in čakamo na investicijskega partnerja, ki lahko poleg finančnih sredstev ponudi tudi ključne kontakte za vstop na nove trge."

Kako aplikacija deluje?
"Celoten sistem je sestavljen iz več komponent. Podatke v realnem času pridobivamo od proizvajalca, saj smo povezani z njihovim informacijskim sistemom, in pristopamo k istim izvornim podatkom prek katerih sledljivost preverjajo tudi nadzorne institucije. Ti podatki so uporabnikom aplikacije dostopni v nekaj sekundah. Vse, kar morajo narediti, je, da poskenirajo proizvod, s čimer dobijo dostop do informacij o proizvodu in možnost ocenjevanja proizvoda. Če pa vnesejo še rok uporabe, pa pridobijo pristop tudi do podatkov o sledljivosti - vse do posamezne kmetije."

Izvor - by OriginTrail, ki je dostopna od sredine oktobra, je na svoje pametne mobilne telefone prek aplikacij trenutno preneslo več kot 3.000 uporabnikov. V tem obdobju je večino časa preživela blizu vrha v posameznih kategorijah na različnih platformah: "V kategoriji Hrana in pijača smo v Sloveniji več kot mesec dni zasedali tudi prvo mesto. To lahko razumemo kot še en kazalnik zanimanja potrošnikov o poreklu proizvodov, ki jih kupujejo. Glede na dokaj dobre ocene pa tudi kot priznanje izdelavi in uporabniški izkušnji."

S sledljivostjo prehrambnih proizvodov se ukvarjajo že kar nekaj časa, prvič so koncept implementirali v letu 2011 pri manjšem proizvajalcu ekološkega mesa, konec leta 2013 pa so začeli ustvarjati idejno zasnovo za OriginTrail, ki omogoča preverjanje izvora kompleksnejših proizvodov. Konkreten razvoj so nato začeli po dogovoru s prvim razvojnim partnerjem - s celjskim proizvajalcem mlečnih izdelkov: "Celoten sistem smo v podaljšanem sprintu do faze lansiranja razvili v štirih mesecih. V zadnjih dveh mesecih smo se ukvarjali predvsem bolj s stvarmi, ki so uporabnikom neposredno manj vidne, optimizacijo sistema, zagotavljanjem kredibilnosti informacij in pripravo na lažje dodajanje novih proizvajalcev."

Glavna vrednost aplikacije
"Sistem OriginTrail omogoča večjo transparentnost. Proizvajalcem, ki so na svoje dobavne verige ponosni omogoča, da se bolj jasno diferencirajo na trgu. V poplavi prehrambnih proizvodov, ki z marketinškimi prijemi prepričujejo o "slovenskosti" ali "lokalnosti" pridelave potrošnik težko loči zrnje od plev. OriginTrail omogoča bolj informiran nakup in gradi večje zaupanje med potrošniki in proizvajalci, ki so vključeni v sistem OriginTrail. Menimo, da zaradi bliskovitega razvoja informacijskih tehnologij in predvsem zaradi vse večje potrebe po informiranosti ter občutku varnosti, ki jo čutijo kupci, samo še vprašanje časa, kdaj bodo izdelki, kjer ni mogoče ugotoviti natančnega izvora, potisnjeni ob rob. Ne nazadnje je tudi v interesu države, da sprejme zakonodajo, ki po eni strani spodbuja lokalno proizvodnjo ter povečuje prehransko varnost na drugi."

Trenutno so v pogovorih z več proizvajalci, ki bi potencialno lahko kot naslednji vstopili v sistem, tako tujimi kot slovenskimi. Zagotovo pa čisto vsi niso naša ciljna skupina, dodajo. OriginTrail je namenjen tistim podjetjem, ki želijo jasno izpostaviti poreklo prehrambnih proizvodov kot eno svojih ključnih prednosti in s transparentnostjo zgraditi pošten odnos s potrošniki, ki vodi do večjega zaupanja: "Zavedamo se, da je za takšen korak, ko se pred potrošniki povsem razgališ, potreben velik pogum, ampak istočasno menimo, da je tudi v Sloveniji precej proizvajalcev, ki tak pogum in kakovost premorejo. Zdi se, da bodo proizvajalci kakovostnih izdelkov z lokalnimi in kredibilnimi dobavitelji tudi prvi razkrili natančen izvor, medtem ko bodo preostale proizvajalce sčasoma k temu prisilili bodisi potrošniki bodisi še strožja regulativa."

V prihodnosti le sledljiva hrana
Po njihovem mnenju bo na prodajnih policah v prihodnosti le sledljiva hrana, da kupci ne bodo pripravljeni tvegati, kaj dajejo vase. "Naša vizija je, da bodo na dolgi rok proizvodi, katerih točnega izvora kupec ne more preveriti, le še domena črnega trga. Predvidevamo, da nas do takrat loči vsaj še deset let. Izdelek, katerega izvor je mogoče preveriti že ob nakupu, ni nujno dražji od tistih, ki te lastnosti nimajo, je pa poleg cene in kakovosti poreklo prehrambnih proizvodov eden izmed najpomembnejših kriterijev, po katerih se kupec odloča. Takšnega trenda proizvajalci ob tehnološki možnosti prikazovanja porekla enostavno ne bodo več mogli zanemariti, zaradi vse bolj globalnih dobavnih verig v prehrambni industriji ter posledično višjim tveganjem za prehransko varnost pa tudi države ne bodo mogle večno stati križemrok."

O trendu zdrave prehrane
Slovenski kupci postajajo vedno bolj ozaveščeni, Slovenci sledijo trendu zdrave prehrane, ki je bila med kriznim obdobjem ena izmed redkih industrij, ki je imela zelo visoko rast, pravijo fantje: "Prav tako je pravilna vaša ugotovitev, da je trenutno ta trend najbolj prisoten na zahodnih trgih. Naše mnenje je, da bo v prihodnje ta trend postal le še močnejši, širil pa se bo tudi na preostale trge. Trenutno predstavljajo zdrava prehrana in preverljiv izvor konkurenčno prednost za podjetja. Ameriška raziskava je pokazala, da se več kot 80 odstotkov kupcev raje odloči za izdelek, kjer je mogoče preveriti izvor, seveda če ni prevelikega razkoraka v ceni. Tudi Slovenci sicer cenimo kakovostne izdelke lokalnega izvora in smo zanje pripravljeni plačati nekoliko več, vendar pa morajo biti tovrstni proizvodi jasneje izpostavljeni."

Kaj bi morale deklaracije vsebovati?
"Deklaracije so bile dolgo edini vir informacij o proizvodu za potrošnika. Povsem jasno je, da je prostor na proizvodu dragocen in se proizvajalci trudijo vse nujne informacije vključiti na embalažo kar se da optimalno. Vendar pa je pri prebiranju obstoječih deklaracij prisotna precejšnja nejevolja na strani potrošnikov. Majhna pisava, neobstojen tisk in nepopolne informacije so le nekatere izmed težav, ki se pojavljajo. Pri predelanih proizvodih je tako, recimo, še vedno dovolj, da se označi zgolj poreklo predelave ne pa tudi poreklo pridelave (surovine)," opišejo pomanjkljivo stanje na slovenskih deklaracijah. "Kljub nekaterim pozitivnim korakom v zadnjem času (poenotenje nutricionističnih tabel in jasno označevanje alergenov) pa to za potrošnika ni dovolj. V tej točki pa lahko proizvajalci, ki imajo vsebino, ki za potrošnike nosi dodano vrednost, naredijo razliko. Z razkrivanjem dodatnih informacij o proizvodu vzpostavljajo bolj trajno zaupanje s kupci in utrjujejo položaj na trgu."

Nagrade z vseh strani
Fantje se poznajo že leta, sodelovali so pri manjših študentskih projektih, zares pa so začeli svojo poslovno pot leta 2011, ko so sodelovali pri razvoju prve verzije sistema sledljivosti za slovensko ekološko meso ter prejeli diplomo Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijo sistema preverjana izvora ter pristnosti ekološkega mesa s pomočjo QR-kod. Kot zagonsko podjetje so postali člani Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja: "Podjetje je bilo nekako logičen naslednji korak, ko smo videli, da bi lahko iz tega naredili tudi podjetniško idejo." Za razvoj sistema OriginTrail so bili tudi deležni podpore od Slovenskega podjetniškega sklada.

Zdaj je čas
Kaj bi svetovali vsem mladim podjetnikom, ki bi morebiti osnovali zagonsko podjetje, ampak nimajo dovolj poguma, denarja ...? "Verjamemo, da je ta trenutek eden najboljših v celotni zgodovini za ustanovitev podjetja z globalnim potencialom. Možnost in dostopnost do različnih virov, ki nam jih danes ponuja tehnologija, je brez precedensa. Tudi v Sloveniji je podporno okolje za zagonska podjetja dobro razvito in dovoljuje, da posamezniki z dobro idejo, veliko zagnanosti in odlično ekipo lahko zaženejo svoje podjetje."

Kaj je po vašem mnenju potrebno za Uspešno Slovenijo? Po našem mnenju je za uspešno Slovenijo potrebno najprej biti vesel tudi uspehov drugih. Več kot bo uspešnih ljudi, ki bodo svoje zgodbe gradili v naši deželi, več bo priložnosti za vse. Več kot imamo okoli sebe uspešnih ljudi, večjo verjetnost imamo za lasten uspeh. Če stopimo korak nazaj, je Slovenija kljub polnoletnosti še vedno mlada država s številnimi težavami, kar je povsem razumljivo. Počasi je pa vendarle čas, da se od otroškega zbadanja, kdo je kriv, premaknemo k reševanju najbolj perečih izmed njih.
Dolores Subotić
Prijavi napako
Komentarji
nikoli
# 02.01.2015 ob 07:06
Poreklo hrane je edini problem, ki ga še morajo rešiti v družinah z 600-700 € mesečnih dohodkov.
aaa
# 02.01.2015 ob 08:29
Vedno več je ljudi, ki jim je poreklo hrane pomembno. In prav je tako.
In kaj ti pove podatek, da je hrana prišla od kmeta Jožeta iz sp. Kašlja in ne od kmeta Franca iz zg. Kašlja? Meni popolnoma nič.
tanj
# 02.01.2015 ob 07:27
Vedno več je ljudi, ki jim je poreklo hrane pomembno. In prav je tako. Če so nekatere aplikacije za telefončke res, res mimo (npr. tista, kjer preverjaš, če ti obleka v kabini za pomerjanje pristaja....), je ta aplikacija uporabna.
oziris.va
# 02.01.2015 ob 09:17
Slovenija, dežela aplikacij.
am shagar
# 02.01.2015 ob 09:54
spet te super moderne aplikacije. kot, da druge stvari ne obstajajo. Skratka programčki za najhitrejšega idiota (računalnik), da potem še ljudje postanejo idioti. Kaj ti je pomembno iz kje je hrana, ker ne pove nič. Razen tega, da če je iz ZDA, da je sigurno GMO in, da če bi bila recimo iz Rusije, da sigurno ni GMO. Nič ti ne pove koliko hormoskih dodatkov je šlo noter, raznoraznih škodljivih krmil, "e-jev " in podobne navlake. Treba bi bilo zagnati en nacionalni porgram samoskrbe na osnovi permakulture in ekološke pridelave. To bi morala biti ena izmed prednostnih nalog vlade. ne pa koliko se bo prodalo in pokradlo itd. In ustvariti kaj oprijemljivega na vseh področij. Ne pa storitveni servisi vsepovsod. Treba bo premagati to apatijo pa nehat jamrat.Sploh raznorazni delodajlaci, ko ob omembi povišanja plač zaposlenim zmeraj poslušamo mantre o odpuščanju, dobički pa zmeraj večji.
amigo
# 02.01.2015 ob 07:56
Ne vem kaj ti bo znanje o tem, od kod bi naj bila hrana, s katere kmetije. kako naj vem s čim ta kmet x krmi živino, ali uporablja hormonske dodatke. Sicer pa te hormonske dodatke dodajajo bolj ali manj vsi kmetje, saj bi drugače zaradi slabih cen propadli. Važna je sestava proizvoda ne pa to odkod pride.
Ivo Lola
# 02.01.2015 ob 08:23
Igračka za bogataše. Hrano kupujem v Lidlu, Evrospinu in Hoferju, ker za drugo nimam denarja.
generusus
# 02.01.2015 ob 11:39
Ustvarjalnost fantov sicer pozdravljam in jim želim uspeha, vendar pa se po drugi strani postavlja vprašanje v kakšni družbi živimo, če moramo hrano, ki bi MORALA biti neoporečna - in to ne glede na poreklo - še dodatno preverjati. Osebno sem za novosti povsem odprt in jih tudi s pridom uporabljam, vendar pa omenjene aplikacije prav gotovo ne bom.
mangrooooo
# 02.01.2015 ob 10:38
Bravo fantje!!! Ampak ne za aplikacijo, ker to je popolnoma brezveze stvar, ampak za to, da so vam naredili takšno reklamo. Čestitam.
Farmergirl
# 02.01.2015 ob 10:30
Samo še aplikacije v tej ''uspešni sloveniji''. Kakšen dolgčas od dolgčasa.
claudio21
# 02.01.2015 ob 10:28
Vse kar imam v hladilniku sem skeniral pa niti eden artikl ni v bazi podatkov,tak da je aplikacija neuporabna !!!
1970b
# 02.01.2015 ob 09:12
Slovenska hrana
Čebelice
Gasilci

To so naše ikone.
DrMinistr
# 02.01.2015 ob 08:58
Poglejte Moje kartice. Zame izjemno uporabna aplikacija.

Ki pa je nekateri trgovci žal ne priznajo. Leclerc recimo je tak. Pri njih velja samo kartica v fizični obliki, ker bi po njihovem sicer lahko prišlo do zlorab.
crnogorac
# 02.01.2015 ob 08:35
odkrivanje tople vode in nic drugega
dimmukomun
# 02.01.2015 ob 11:46
Pomoje je pri teh aplikacijaj takole nekako,bplj je neumna bolje se prodaja ,isto kot muzika in filmi.ja taki so moderni ljudje-neumni :)
el CARTEL
# 02.01.2015 ob 11:40
osebno me država izvora hrane ne zanima, ampak me zanima, kaj vnesem v telo - kaj je slabega (recimo rakotvorni E-ji) ali pa raznih hormonski dodatki

ampak tako aplikacijo pa je malce težje narediti :)
lenoritis
# 02.01.2015 ob 11:25
Fantje pozor! Da vas ne bo kdo obtozil plagiatorstva. Ker sem podoben app zradiral z mojega mobija pred par leti, ker mi je povzrocal samo gneco na ekranu.
jan.t
# 02.01.2015 ob 10:54
Pa še to: evo zdaj se lotim programirat, pa bom do sobote dal na Google Play in App store 10 aplikacij, ki delajo ravno to. Pa še par prijatlom programerjem bom povedal za to. Do nedelje bo na razpolago 50 takih app-ov.
Levak in Drev me zanima kaj bosa razložila uporabnikom in trgovcem, v čem je vaš App boljši od 100 drugih brezplačnih app-ov?
merisima
# 02.01.2015 ob 09:58
Mogoče bi za tiste reveže, ki nimaj mobilnih telefonov ali pa takih z dostopom do interneta gor, te podatke napisali na samo embalažo? Pretežko, kaj? Na nekaterih embalažah tako napišejo samo "poreklo EU", se jim še posamezne države na da pisat.
Narodniheroj
# 02.01.2015 ob 09:32
Poreklo izbiram med cenovno sprejemljivimi artikli... torej imam bolj slabo izbiro porekla.
polini
# 02.01.2015 ob 09:26
tukaj je toliko če-jev in vprašajev.... Pri nas doma prašiča futramo brez aplikacije tudi zakoljemo ga brez...in neboste verjeli klobase naredimo čisto sami brez aplikacije ki nam bi pomagala....Mah dejte no raje pustite kmete kmetovat pa bomo vedeli od kje in kakšna je hrana!
Binder Dandet
# 02.01.2015 ob 08:05
Podpiram podjetniško iniciativo. Mogoče, če bodo delali tudi izven slovenskih meja, bodo dosegli kritično maso za preživetje. Samo na slovenskem trgu si pa težko predstavljam, da bi lahko z neko aplikacijo, ki jo bo uporabljal v najboljšem primeru vsak 20ti kupec. Poglejte Moje kartice. Zame izjemno uporabna aplikacija. Imam občutek, da je tudi že precej znana, pa dvomim, da presega vsakega 10tega kupca. Pa tudi nikjer še nisem zasledil, da je kdo kaj omembe vrednega zaslužil s tem.
Bubbles
# 03.01.2015 ob 22:09
p.s.: niti ena aplikacija do sedaj mi ni olajšala življenja...vprašajte se, če ga je vam....presedlala na nepameten telefon in imam naenkrat veliko prostega časa....
Omnipotence
# 02.01.2015 ob 11:33
ok respect za trud, samo danes je za vsako bedarijo aplikacija... res ne vidim added value pri tem delu, ker lahko isto delo opravi proizvajalec izdelka... kako bo rešen problem izvor izdelka, če ga proizvajalec ne navaja...v povprečju ciljna populacija gives a f... iz kje izvira, za njih je bolj pomemben podatek - cena (žal nimajo vsi denarja za kupovanje kvalitetnih izdelkov, ki so dražji), potem mogoče še ostalo... v povprečju je v Sloveniji samooskrba z mesom ~80%+ tle nimaš kaj dosti zgrešit, ok pravo domače meso boš malce težje dobil, zelenjava je bolj na podnu tam ~30% mogoče bo prišel ta app prav, da bodo uporabniki appa kupovalic teh 30% zalog samooskrbe, da dobijo kvalitetnejšo hrano...
imho projekt bo faliral na dolgi rok, nič za to mislim da bo ekipa našla še kakšno novo idejo, ki bo kazala več perspektive
Roko_europe
# 02.01.2015 ob 11:27
Problem današnjih t.im.modernih startup pojetjih je kako že ob tako poplavah raznih appov najti idejo in narediti takega, ki bo pritegnil pozornost uporabnikov in jih privezati nase, da se v ozadju cikla prodajajo usluge. Pri tem večinoma vsi pozabljajo, sploh v danem primeru, da je tu programersko znanje zanemarljivega pomena, medtem ko gre v ospredju predsem za poznavanje preskrbovalne verige in pa HACCP standardov, ki pa so sestavni del le te. Meni osebno se dnevno utrne kar nekaj idej takih ali drugačnih aplikacij, katere bi lajšale življenje ljudem, a kaj ko iz svojih izlušenj vem, da je aplikacija le uporabniški vmesnik do nečesa globalnega, ki je podprto v ozadju, da lahko vse ponudiš kvalitetno, a se ravno tu zame vse konča, saj je povezano z denarjem, saj zagovarjam kakovost, boljše ničesar kot pa nekaj na pol in neuporabno!
bugykite
# 02.01.2015 ob 10:58
Pohvalno.
Sam jaz ne vem kako lahko oni to vedo, če še inšpektorji ne najdejo izvora!? Da dobijo info od proizvajalca pa tak vemo kak je. V goveji hrenovki najdejo konjsko meso,......
Skratka, točnost podatkov iz te aplikacije bo približno 10% in manj.
Razvijalcem app. pa KAPO DOL in čestitke za uspeh.
1-2-3
# 02.01.2015 ob 10:34
Če ne drugega je slovenska hrana bolša, ker se prej ne vozi nekaj mesecev na ladjah. Moramo se zavedati, da je tudi evropska zakonodaja kljub vsemu veliko bolj stroga, kot pa npr ameriška ali pa kakšna azijska, tako da kljub vsemu jemo dokaj vredu hrano. Je pa res problem, kako se klasificira "narejeno v sloveniji". Drugače če se malo pogleda, lahko dobiš tudi slovensko malo ceneje, npr. sparova sladka smetana je skoraj pol cenejša kot pa sladka smetana Mu, pa oboje proizvajajo ljubljanske mlekarne (res pa je, da ne vem, kako mlekarne tretirajo izdelke, ki jih delajo za druga podjetja, če uporabijo npr slabše mleko). Drugače pa, če se navežem je ta aplikacija vredu. Ker če ne drugega vsaj vidimo, kdo dejansko npr. daje mleko za nek jogurt. Ja, mogoče je po eni strani brezveze, če izvemo ali je mleko dal Franc iz Sp. Kungote ali pa Franc iz Zg. Kungote. Ampak vsaj veš od katerega kmeta pride in tako si ta kmet ne bo upal delati vse po domače, ker ga tako lahko vsaj mi kupci "preverjamo", čeprav jasno to ni naša naloga.
am shagar
# 02.01.2015 ob 09:57
aja, kaj sem mislil z "idioti". to da nek odgovor in rešitev, ki jo lahko ugotoviš narediš sam iščeš na pametnem telefonu. Pri čakujem samo še aplikacijo Bera Gryls, ki bo pvedala kako preživeti v naravi. Pa tiasta, ki bo ženki povedala košen modr more kupit (ali pa morda že obstaja). itd.
čopki
# 02.01.2015 ob 09:57
Super za tako aplikacijo! Zakaj slovensko? Ker več kilometrov, ki jih mora hrana prevoziti, z več strupi mora biti tretirana.
Je pa nekaj: kmetje naj pričakujejo preverjanja kakovosti s strani uporabnikov. ..
polini
# 02.01.2015 ob 09:23
Gledano malo drugače je pa to še ena aplikacija katera lahko prikazuje tudi samo podatke,ki jih potrošnik hoče videt...če se aplikacija prime in jo bodo ljudje upoštevali (malo verjetno) se bo hitro našel nekdo ki bo poklical lastnike teh aplikaciji in ponudil milijonček da bo pisalo tako kod on hoče....
Bubbles
# 03.01.2015 ob 22:07
ko pametni telefoni mislijo namesto vas ;)
leon18
# 03.01.2015 ob 19:10
Ubil bom junico in bom prodal meso,poleti se je pasla zdaj je seno,namesto aplikacije mi pridite poleti pomagat grabit seno in povem vam,da vam ne bo škodilo.
Omnipotence
# 02.01.2015 ob 12:44
general narejena je z bootstrap frameworkom in jquerijem, menim da je skodirana iz nule...preprosta spletna stran, ki ne bazira na CMS sistemu, podobne rešitve ti nudi wordpress, kjer lahko uporabnik postavi enako spletno stran, brez znanja o progamiranju, je pa potrebno imeti nekaj občutka za konfiguracijo in spletne strani
el CARTEL
# 02.01.2015 ob 11:38
in še ena aplikacija z a pametne telefone

kaj če bi se slovenija preimenovala v SmarthPhone apps land?
dimmukomun
# 02.01.2015 ob 11:25
Mene pa zanima zakaj vsaka aplikacija zahteva v uporabo in trajno last tvoje -klice,kontakte,lokacijo,slike,filme,zvočno in slikovno snemanje iz naprave in ....
prosim če mi kdo objasni ker je vse to daleč od ...
KLIPAN
# 02.01.2015 ob 11:03
V New Yorku bo to mogoče vžgalo.
Pri meni na žalost ne bo, ker vsako soboto kupujem hrano na lokalni tržnici.
jan.t
# 02.01.2015 ob 11:03
@bugykite

Kapo dol za kaj? ker so naredili app, ki ga vsak povprečen programer naredi v treh urah!
Čestitke za uspeh? Kateri uspeh pa?
džeri
# 02.01.2015 ob 11:00
Sem opazil da na reklamnih letakih piše narejeno v Sloveniji čeprav je jasno ko beli dan da je surovina (meso) uvoženo inšpekcija zakaj je to dovoljeno??
MultiHunter
# 02.01.2015 ob 10:25
#PravaIdeja keep up the good work
mojcd
# 02.01.2015 ob 10:21
Hja, ampak aplikacija da rezultat glede na vnos kajne. Torej če za burek damo vnos Slovenija bo poreklo Slovenija...
Že od nekdaj je lahko vsak proizvod, ki ima končno obdelavo v slo s poreklom Slo, pa če je to samo dodana sol, vrečka ali nalepka - preverjeno. Vsa hrana slovenskega porekla je uvožena, zaradi končne obdelave, ji dajo poreklo slo.
Lahko to preverite na VURSu g. Matjaž G. da drži.
am shagar
# 02.01.2015 ob 10:05
@tagomago

tudi, če te zastrupljajo z neba, bo pridelek, ki ga boš pridelal s svojimi lastnimi semeni doma mnogo bolj zdrav, kot tisti v trgovini.
1970b
# 02.01.2015 ob 07:56
@tanj

Poreklo hrane kot take ima predvsem emocionalno vrednost.
Pomembna je sestava hrane.

Na določen način ima aplikacija o tem, ali ti obleka pristaja, precej večjo uporabno vrednost. Pridobljeni podatki nam objektivno bolj koristijo kot pa tisti s katere kmetije prihaja mleko na trgovinski polici.
moonylink
# 05.01.2015 ob 20:07
Pa še enkrat: ne gre za slovensko foušarijo, ozkost ipd. gre preprosto za to, da niso izumili nič izvirnega, in da je stvar zelo preprosta, tako koncept kot tehnična izvedba.

in ker je stvar tako preprosta se tega ti nisi prej spomnil in izdelal zakaj ze?

aja, sluzis bajne milijone nekje pa se ti ne da s takimi neumnostmi ukvarjat:-)
firtoh
# 03.01.2015 ob 07:30
če je štiklc mesa;kura.prašič al krava.Če je pa že v obliki čevapčičev,pleskavic,medaljonov:soja in koruza z velik sladkorja in E-ji
jožepotrebuješ
# 02.01.2015 ob 20:35
neuporabne infromacije če neveš na kakšen način je bila hrana proizvedena. Kaj ti pomagajo španske al pa slovenske jagode če je postopek pridelave enak? Sicer je pa vec ali man vsa kupljena hrana nezanemarljivo slaba. Samo doma pridelana hrana je taprava!
jan.t
# 02.01.2015 ob 18:58
@Mindmaster
A si ti Tomaž Levak ali Žiga Drev?

Pa še enkrat: ne gre za slovensko foušarijo, ozkost ipd. gre preprosto za to, da niso izumili nič izvirnega, in da je stvar zelo preprosta, tako koncept kot tehnična izvedba. In res ne razumem zakaj je treba take hvalospeve pisat saj fantje niso naredili nič originalnega.
Če bi šlo za npr. osnovnošolce bi jih seveda navdušeno pohvalil za idejo in izvedbo. Mislu sem pa da govorimo o odraslih ljudeh.
Narodniheroj
# 02.01.2015 ob 14:41
...seveda si bo lahko uporabnik privoščil tudi sistem premium, s katerim bo lahko poizvedoval po praktično vseh artiklih (na free pa zgleda da le na danih artiklih). Torej je na voljo le okvir (le pol) aplikacije, ki pa... glede na to da vidim same apple (no, ne dvomim da je pripravljena tudi za android) bi lahko sklepal, da je namenjena tistim, ki imajo toliko pod palcem da pač lahko izbirajo med artikli in pri tem gledajo na poreklo. Za nas ostale še vedno ostaja kmečka logika in primerjanje cen.
General
# 02.01.2015 ob 12:46
@Omnipotence Hvala za informacije, bom zdaj malo obdelal to ker me zanima.
skriti
# 02.01.2015 ob 11:23
Če ni v tej deželi kaj bolj pametnega za objavljat pod rubriko Uspešna Slovenija, tudi takih in drugačnih kvazi podjetnikov ni treba!!! Raje ukinite rubriko rtv!
Tej inkubator podjetniki ne doprinašajo nič uporabnega in niti ne dvigujejo volje naroda - ta tema inkubatorjev, tehnoloških parkov, centrov odličnosti... je že prav apatična! Nej mi nekdo pokaže eno podjetje, ki je po tej poti pri nas uspelo in zaposluje nove ljudi? Inkubatorji pri nas pomenijo bolj zaposlovanje enega človeka v vedno novih podjetjih...
Kazalo