Foto:
Foto:

Po drugi strani je treba nujno speljati privatizacijo, ki se ji tako upiramo. Dokler bo politika lahko lomastila po podjetjih, ne vidim nobene prosperitete. Lastnik podjetja ima svojo vlogo, njegova vloga je stabilnost, dolgoročnost in razvoj podjetja. Menedžerji imajo vedno malo drugačen pogled, njihove prioritete so bile vedno bolj kratkoročne. Poskušajo prikazati svojo uspešnost in dejansko je na tej točki problem, če ima država postavljene menedžerje, ki strežejo predvsem željam trenutne oblasti.

S pogledom lastnika podjetja mi je prav grozljivo gledati, kako dobičke iz državnih podjetij prelivajo v proračun. Poglejte, če bi sedajle dvignil vse zadržane dobičke iz podjetja, bi to zašlo v velike težave. Sam pa poslušam - vse od Brnika do Krke - da se jemljejo veliki zneski iz podjetij, popolnoma brez vizije, za krpanje proračunskih lukenj.

To je dolgoročno nevzdržno, lastnik mora biti odgovoren. Ko bomo to enkrat spoznali, dobili prave lastnike in se bodo naši politiki ukvarjali samo še s tem, kako bodo postavili državo v neke normalne okvire, izboljšali poslovno okolje, pa tudi poskrbeli za šolstvo, zdravstvo, infrastrukturo ..., bo precej bolje.