V projektu Uspešna Slovenija, ki smo ga začeli oktobra, smo predstavljali posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju nedavno prejeli priznanje ali nagrado. Foto: BoBo
V projektu Uspešna Slovenija, ki smo ga začeli oktobra, smo predstavljali posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju nedavno prejeli priznanje ali nagrado. Foto: BoBo
Edita Cetinski Malnar
Dolgoletna novinarka TV Slovenija Edita Malner Cetinski je za svoje novinarsko delo v oddaji Prava ideja, kjer vsak teden predstavlja uspešne podjetnike, prejela posebno priznanje slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS 2013. In prav družbena odgovornost je po njenem mnenju ključ za dolgoročni uspeh. Foto: RTV SLO/Bojan Šverko
Red Pitaya
Za dlan velik izdelek Red Pitaye bo lahko marsikatero garažo spremenil v elektrotehniški laboratorij. Foto: MMC RTV SLO
Ekipa Dora na ImagineCupu
Študentska ekipa Dora je s "kirurgovim asistentom" v najuglednejšni tekmovalni kategoriji Inovacije na tekmovanju ImagineCup ameriškega tehnološkega velikana Microsoft dosegla 2. mesto. Foto: http://www.adora-med.com
Janez Benedičič
Janez Benedičič, inovativni mladi kmet leta kmet z doktoratom, je razvil bočni trosilec gnoja. Foto: Osebni arhiv

Uspeh namreč niso samo velike in odmevne zgodbe, temveč pogosto tihi dosežki, ki radi zdrsijo mimo medijske pozornosti, Uspešna Slovenija pa jih ni spregledala - uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, znanstveniki, umetniki, športniki ... Njihovi dosežki zbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe.

V projektu za optimizem in spodbudo, ki smo ga začeli oktobra, smo tako predstavljali posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju nedavno prejeli priznanje ali nagrado.

Posebni ljudje ...
Najprej smo objavili intervju z direktorjem Kemijskega inštituta Jankom Jamnikom, ki želi iz inštituta narediti vodilno raziskovalno ustanovo v tem delu Evrope, v tednih, ki so sledili, pa smo predstavili tudi Boža Himelrajha, ki je zmagal na svetovnih veteranskih igrah v teku na 200 metrov, 19-letnega Michela Adamiča, ki je Slovenijo zastopal na dveh mednarodnih olimpijadah - na fizikalni in na astronomsko-astrofizikalni, domov pa se je vrnil z bronasto medaljo in pohvalo, kmetico leta Marijo Podobnik, inovativnega mladega kmeta leta Janeza Benedičiča, bruca Nejc Čeplaka, ki je postal slovenski državni prvak v pomnjenju, se z mednarodne kemijske olimpijade v Moskvi letos vrnil s srebrno medaljo, lani pa iz Washingtona z bronasto medaljo, Ido Baš, radijsko napovedovalko z žametnim glasom in dobitnico kristalnega mikrofona za življenjsko delo, pisateljico Gabrielo Babnik, ki je postala ena izmed dobitnic evropske nagrade za najboljše uveljavljajoče se avtorje, in Ivana Rocca, dobitnika nagrade za najobetavnejše modne oblikovalce pri nas.

... posebne nagrade ...
Pogovarjali smo se z Edito Cetinski Malnar, ki je za svoje novinarsko delo v oddaji Prava ideja, v kateri vsak teden predstavlja uspešne podjetnike, prejela posebno priznanje slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS 2013, Karmen Erjavec, eno od avtoric raziskave o sovražnem govoru v spletnih komentarjih, ki je prejela nagrado za izjemen znanstveni dosežek leta, Dušanom Olajem, lastnikom podjetja Duol, ki se ukvarja s proizvodnjo napihljivih konstrukcij in je bil zaradi uspešnega dela razglašen za podjetnika leta, Markom Gučkom iz podjetja GoOpti, ki je na Slovenskem forumu inovacij za sistem pametne organizacije prevoza potnikov prejelo posebno priznanje za najbolj inovativen poslovni model in Alešem Potočnikom, lastnikom Pohištva Potočnik, ki je proizvedlo kuhinjo, ki je na pohištvenem sejmu Ambient v Ljubljani dobila glavno nagrado za oblikovalske dosežke.

Sodelavci ljubljanskega Kemijskega inštituta so za odkritje vodotopnega koencima Q10 prejeli Puhovo priznanje, ki se podeljuje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso, podjetje Kofein je v sodelovanju z zunanjimi sodelavci razvilo aplikacijo yugo, ki posamezniku vsak dan na podlagi poznavanja njegovih želja in navad svetuje zanj najprimernejši kulturni dogodek, za to pa so dobili nagrado na evropskem razpisu za ideje na področju informacijske tehnologije v kulturi, linija LEGO arhitektura, pri kateri sodeluje tudi slovenski arhitekt Rok Žgalin Kobe, je prejela nagrado združenja industrije igrač (Toy Industry Association) za specializirano igračo leta, prekmursko podjetje Ortotip pa je 3D-didaktičnim pripomočkom Ciciprinter poželo GZS-jevo srebrno nacionalno priznanje za najbolj inovativna podjetja.

Skupini iz slovenskega podjetja ITSI INFO se je na prestižni TechChrunchevi konferenci start-up ekip med 100 ekipami z vsega sveta po 24-urni preizkušnji uspelo prebiti do cilja in predstaviti delujoči koncept enostavnega krmilnika električnih motorjev, inovator Jure Zdovc je predstavil skupino mladih slovenskih podjetnikov, ki je razvila poseben obesek Chipolo, ki ga obesite na ključe, denarnico, torbico, lahko tudi na hišnega ljubljenca, s pomočjo brezžične povezave bluetooth in pametnega telefona pa nato po sistemu toplo-hladno vedno lahko določite njihovo lokacijo.

.... in odlični dosežki
Za MMC je spregovoril tudi David Pangerl, soustanovitelj podjetja Actalogic, katerega računalniške igre so lokalizirane na 14 jezikov in nameščene na okoli 10 milijonih naprav, Marjana Kamnik iz doma starostnikov v Slovenj Gradcu se je spomnila inovacije na socialnem področju, ki nič ne stane in za projekt Ključna oseba dobila posebno nagrado, ki jo je prvič v svoji zgodovini na področju sociale dodelila Gospodarska zbornica Slovenije, mladi slovenski podjetnik Niko Klanšek je izumil "kolo za 21. stoletje", Dejan Durini in Daniel Nunić pa sta dobila idejo, da bi lahko dneve, tedne in mesece, vsaj v digitalnem svetu, lahko spremljali v ciklični obliki, njun krožni koledar pa je GZS nagradil z bronastim nacionalnim priznanjem za najbolj inovativna podjetja in inovatorje v podjetjih in javnoraziskovalnih zavodih.

Sodelavci Inštituta Jožefa Stefana, Odsek za inteligentne sisteme, so zmagali na svetovnem prvenstvu v prepoznavanju dejavnosti v Španiji in postavili rekord vseh tekmovanj v doseženem številu točk do zdaj, ekipi Red Pitaye, ki je nastala kot spin-off uspešnega solkanskega podjetja Instrumentation Technologies, pa je v devetih mesecih uspelo na svet spraviti izdelek, ki je že na začetku poti prepričal elitno ameriško univerzo.

Projekt Uspešna Slovenija bomo nadaljevali tudi v letu 2014. Vabimo vas, da nam na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si pošljete svoj predlog!