Uspešna Slovenija
Aplikacija SnappGuides povezuje fotografe prek fotogeničnih lokacij. Foto: SnappGuides
Kranjskogorski iglu za pobeg naj bi bil model za podobne igluje po slovenskih (upajo pa, da tudi tujih) smučiščih. Foto: Enigmarium

Dodaj v

Najizvirnejše v slovenskem turizmu - kopije iz tujine?

Od pobega iz igluja do fotoaplikacije
10. junij 2015 ob 11:21,
zadnji poseg: 10. junij 2015 ob 11:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če lahko kaj razberemo iz trojice, ki je letos prejela priznanje snovalec za najinovativnejšo turistično ponudbo pri nas, je to, da je bilo očitno počasno leto na področju izvirnosti.

Potem ko so snovalca lani prejeli kulinarični projekt Okusi Kamnika, elitna ekološka vas Garden Village Bled in t. i. Gozdni selfness (gre za obliko velnesa, ki poteka v naravi in v sozvočju z njo), so prejemniki letos SnappGuides, footgolf in Pobeg iz igluja. Zadnja dva produkta sta v bistvu na tak ali drugačen način kopiji, ali pa vsaj povzeti po tujih modelih in konceptih, prva pa je aplikacija za fotografe, ki očitno potrebujejo pomoč pri iskanju motivov.

Snovalce za inovativnost v turizmu vsako leto podeljuje javna agencija Spirit Slovenija, ki nagrajenim podjetjem za spodbudo in razvoj namenja po 15.000 evrov. Letos bodo tako podporo prejeli produkt razvoja footgolfa v Bovcu (podjetje En hec), aplikacija za fotografe SnappGuides (zagonsko podjetje Snapp) in turistična znamenitost Pobeg iz igluja (podjetje Enigmarium).

Poglejmo podrobneje. "Footgolf", ki je v tujini priljubljen že skoraj desetletje, je igra, ki združuje nogomet in golf, kot pove že angleška zloženka. Nožni golf je vzniknil v času, ko je priljubljenost golfa med mladimi začela upadati, zato je ta šport v tujini rešil kar nekaj golfišč v finančnih težavah. Koncept igre je, da morajo igralci s čim manj udarci nogometno žogo po pravilih golfa brcniti v povečane luknje na igrišču. Pri nas nožni golf kot nov turistični produkt z junijem v Bovcu uvaja podjetje En hec, ki že načrtuje širitev tega športa golfa po vsej državi.

Šest finalistov
Druga novost je aplikacija SnappGuides, še ena iz vrste uspešnih slovenskih zagonskih podjetij, ki je namenjena profesionalnim in ljubiteljskim fotografom. Aplikacija, prilagojena za pametne telefone, naj bi jim pomagala pri iskanju motivov oz. lokacij za dobre posnetke in tako postala nekakšen fotovodnik po slovenskihdestinacijah. Skratka, če vam kot fotografu zmanjka domišljije ali pa če očitno ne znate najti skritih fotogeničnih biserov podalpskega raja, vam zdaj na pomoč priskoči aplikacija. Pri Snappu so si za cilj zadali postati "Lonely Planet za fotografe".

Še tretji nagrajenec pa je Pobeg iz igluja, za katerim stoji podjetje Enigmarium, ki je po mednarodnih modelih "sob za pobeg" (t. i. Escape Room) v Ljubljani postavil tri sobe, v Kranjski Gori pa so lani postavili sploh prvi tovrstni iglu na svetu, za katerega upajo, da ga bodo lahko izvozili tudi v tujino. Koncept igre je verjetno znan: obiskovalec, ki vstopi v prostor, ima eno uro časa, da se s pomočjo namigov in ugank reši iz zaklenjene sobe - oziroma, v primeru smučišč, igluja.

Snovalec, ki ga je zasnoval Dejan Križaj, vodja Banke turističnih priložnosti Slovenije, je nedvomno lepa spodbuda za vsa mlada podjetja, ki skušajo obogatiti turistično ponudbo Slovenije, kjer so potencial in tržne niše še veliki. Je pa vseeno na mestu vprašanje, koliko gre pri letošnjih nagrajencih res za izvirne koncepte, kar naj bi snovalec nagrajeval. Kot zanimivost, med šesterico finalistov so bili sicer še potovanje s starimi kolesi (PUCH, pecikl in Prlekija), ekološka doživljajska vas Čebelandija in turistični programi za gibalno ovirane osebe Začuti U3P.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
counsel
# 10.06.2015 ob 23:32
Kaja Sajovic, koliko si pa ti tujih člankov povzela/prekopiralq v Slovenijo? :)
janovak
# 10.06.2015 ob 14:56
Ker sem iz turizma, mi je Sejalec poznan. Mogoče bi bilo fino, če bi bil poznan tudi novinarju, preden je objavil članek: namreč gre za nagrajevanje novosti v SLOVENIJI. Včasih res svetovnih novosti, večinoma pa za prenos odličnih praks (ki jih Slovenija krvavo potrebuje) in zlasti nijhovo prilagoditev slovenskim značilnostim. Escape Iglu je tako odličen primer tega prilagajanja smučariji (in edini escape IGLU na svetu).
Tisti, ki pričakuje, da bomo vsako leto pogruntali 3 izvirne SVETOVNE novosti, pa naj ustanovi firmo in pokaže kaj zna...
naš človek
# 11.06.2015 ob 02:04
Dobro vprašanje in dober odgovor. Plus za oba :)
sajovick
# 11.06.2015 ob 00:38
@counsel: Nobenega, za katerega bi bila potem nagrajena za izvirnost.

lp kaja sajovic
janovak
# 11.06.2015 ob 19:55
Zmotil sem se v imenu, ker je Sejalec bolj znana zadeva... zato sem šel iz inata pogledat razpis (gugl + dva klika) in glej ga zlomka:

KRITERIJI ZA IZBOR SNOVALCA:
Strokovna komisija bo pri ocenjevanju izhajala iz naslednjih štirih temeljnih izhodišč:
- stopnja novosti v slovenskem turističnem, geografskem in kulturnem prostoru
- stopnja prilagoditve novosti slovenskim značilnostim (velja predvsem, če je novost
prenesena iz tujine)
- stopnja predvidene produktne, procesne in/ali trženjske uspešnosti
- stopnja predvidene odličnosti uresničevanja in celostnega izvajanja prijavljene
novosti, naravnane po načelih trajnostnega razvoja

Torej še enkrat: fino bi bilo, da bi novinarka poznala tematiko o kateri piše.

Slovensko gospodarstvo (in turizem) krvavo potrebuje prenos dobrih praks iz tujine. Super, da se jih nagrajuje. Še bolj super bi bilo imeti na leto 3 svetovne novosti. Ampak za to, da bodo upali Slovenci kreativno razmišljati, je najprej potrebno obrzdati vsesplošno kritikantstvo in pametovanje. Tudi novinarjev.
whitwice
# 11.06.2015 ob 11:49
Aha, na drugi komentar je bila potrebna replika novinarke, na prvega ki podere vse kar je v clanku ocitanega s strani novinarke pa ne?!?
Nagrajevanje izvirnosti ali novosti? Kaj sedaj drzi? Tudi kritiziranje dobrih slovenskih projektov ni v novinarskem prostoru pri nas nikakrsna novost.
mehko koleno
# 11.06.2015 ob 10:48
Zanima me,kdo v tej demokraticni ustanovi doloca kriterije,po katerih se izbrisejo nekateri zapisi...

Zivel sem v prepricanju,da smo ze zdavnaj ukinili "strice",ki so skrbeli za druzbeno- polticno primernost (neprimernost) misli...
ebdb
# 11.06.2015 ob 09:56
Se pridružujem prvemu zapisu, Snovalec se podeljuje za spodbujanje razvoja novih idej v Sloveniji in novinarka bi si to lahko prebrala na spletu.

Članek govori o kopiranju in nakazuje na nezaslužene nagrade, v besedilu pa omenja kako je to prva in edina taka stvar na svetu? Ta dva pojma se izključujeta in mi ni jasno kako lahko novinarka v članku zapiše tako kontradikcijo! Predvidevam, da urednik/ca članka ni prebrala, saj bi to morala opaziti?

In če dodam še svoje osebno mnenje o naslovu člankov – je povsem neprimeren in zaničevalen, kot bi zapisali K. S. novinarka RTV - ali zgolj pisun?
janovak
# 11.06.2015 ob 20:08
@counsel:
>Torej, potemtakem naredim v Garadaland v Sloveniji in zmagam na sejalcu/snovalcu? Hecno.

Če ga skopiraš, ne. Če ga pa na kul način posloveniš (Martin Krpan, volkovi, štehvanje, laser fajt med partizani/domobranci,...) in upoštevaš načela trajnostnega razvoja. Pa postaviš nekam kjer bo rentabilno (proč od italjanske verzije) na primer Prekmurje - med Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo - bi znalo biti pa celo poslovno uspešno. In ker bo prvo v Sloveniji, lahko kandidiraš za nagrado :-)

Vidiš, to je ta način razmišljanja/podjetništva, ki ga je treba spodbujat.
counsel
# 11.06.2015 ob 12:55
Mi je težko priznat, ampak...dobr si me, Kaja :)
slovenskisin
# 12.06.2015 ob 09:11
sajovick.... zna tak sam grozilne sovražne e-pošte pošiljat, tako da se ne sekiram preveč zaradi nje. FDW FTW
ebdb
# 11.06.2015 ob 22:40
Upam, da ti tvoja inovacija uspe in da bo svetovni hit. Iskreno ti bom ploskal in čestital in verjamem da ne bom edini.
ebdb
# 11.06.2015 ob 17:07
Prestaviti neresnično trditev kot dejstvo, ki naj bi podprlo vaš sklep je zelo poceni, predlagam, da poskusite.
ebdb
# 11.06.2015 ob 16:09
Res ni potrebe po teh "lepljenkah", saj si gre lahko vsak pogledati in prebrati kaj v resnici piše. Verjetno zgolj po naključju Kaja ni prilepila celotnega teksta - ali pač?

... Namen Snovalca je, enako kot namen Sejalca, spodbujanje ustvarjalnosti, inventivnosti in inovativnosti na podjetniški ravni, ravni destinacij, združenj turističnih proizvodov oz. ponudnikov ali pri oblikovanju in trženju turističnih proizvodov z območja Slovenije na domačem in tujih trgih. Snovalec podpira snovanje in izvajanje projektov razvoja in tržnega uvajanja turističnih proizvodov, usklajenih s temeljnimi in strateškimi dokumenti javne agencije SPIRIT Slovenija, Slovenije in Evrope. ..
counsel
# 11.06.2015 ob 22:18
Mene način podjetništva "skopiraj in spremeni tako, da največji glupci ne bodo opazili" ne zanima. In dejstvo pač je, da slovenski turizem ni inovativen. Kdo je skopiral kakšen naš turistični produkt?
counsel
# 11.06.2015 ob 16:48
Torej, potemtakem naredim v Garadaland v Sloveniji in zmagam na sejalcu/snovalcu? Hecno.
sajovick
# 11.06.2015 ob 14:50
@whitwice, janovak:

"Snovalec je poziv javne agencije SPIRIT Slovenija, ki spodbuja promocijo in uresničitev novih idej - invencij v turizmu."
To je uradna definicija snovalca. Kot prvo, nagrada "snovalec" je druga nagrada kot "sejalec".
Kot drugo, ne ena ne druga nagrada ni definirana kot nagrada za "dobro povzemanje".

lp ks
counsel
# 11.06.2015 ob 15:51
Jaz sem šel tudi pogledat in je res tako. Žal niso to neke invencije ali inovacije, temveč gre za prenos in delno prilagoditev le-teh.

Je pa res, da je za podeljene nagrade kriva komisija, ki jih je podelila. Žal večina raznoraznih komisij v Sloveniji nima jajc, da bi v primerih, ko tekmovalci ne dosegajo minimalnih, zavrnila podelitev nagrad. Pač...fantje...niste inovativni. Pika.
Kazalo