Uspešna Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 23 glasov Ocenite to novico!
'Na Twitterju imam profil, a me to omrežje ni niti malo navdušilo, zato sem ga nehal uporabljati. Na Facebooku imam svoj fan page in zasebni profil, kjer objavljam vse prihajajoče nastope. Morda se bom spet "aktiviral" na Twitterju, a ne bom nič obljubil.' Foto: Stand up komik leta
Pred prvim stand upom je na odru stal samo na svoji valeti. Foto: Osebni arhiv
       Mislim, da je čas za uspešno Slovenijo vse bolj daleč kot pa blizu. Tajkuni so izmolzli to državo, zdaj pa pošteni ljudje plačujejo te dolgove. Dajmo na oblast ljudi, ki se mučijo iz dneva v dan in vejo, kako je, ko nimaš nič, ko se zbudiš zjutraj in ti gre na jok, pa bomo hitro imeli bolj poštene vodje, ki nas morda le lahko nekako rešijo.       
 Kakšni so po Šumijevem mnenju pogoji za uspešno Slovenijo?
'Da, imam amulet, ampak vam žal ne morem razkriti, kaj točno je,' Šumi v smehu (ne) odgovarja na vprašanje, ali ima kakšen vraževeren obred, ki mu prinaša srečo pred nastopi. Foto: Stand up komik leta
       Ko nastopam, se rad dotaknem veliko različnih tem. Moj material vsebuje širok spekter šal, tako da se najde nekaj za vsakogar. Mislim, da je najpogostejša tema kar moje življenje, ki je definitivno smešno.       

Dodaj v

Stand up komik leta Stefan Šumanac - Šumi: Šale na moj račun vedno delujejo

Pogovor v okviru MMC-jevega projekta Uspešna Slovenija
21. marec 2014 ob 06:21,
zadnji poseg: 21. marec 2014 ob 07:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Ljudje, ki so smešni samo na odru ali pred kamero, niso pravi komiki, ampak samo dobri igralci."

Stefan Šumanac - Šumi ima komaj 22 let, a je januarja suvereno pometel s konkurenco nadobudnih, še neuveljavljenih slovenskih komikov in postal nosilec naslova stand up komik leta. Za nagrado si bo mladi Ljubljančan v Londonu konec aprila lahko ogledal novo predstavo Jeffa Dunhama, priznanega ameriškega komika in ventrilokvista.

"Zmaga na izboru je bila zame priznanje za ves trud in čas, ki sem ga vložil v svoj material," pravi simpatični Šumi, s katerim smo poklepetali v okviru MMC-jevega projekta Uspešna Slovenija.

V svet stand upa vas je pospremil uveljavljeni in priljubljeni komik in tv-voditelj Vid Valič. Kako ste pritegnili njegovo pozornost?

Z Vidom sva se spoznala prek njegovega mlajšega brata Domna (tako kot Vid ima izkušnje s televizijo, že nekaj časa pa je tudi član igralskega ansambla MGL-a, op. a.), ki je bil sošolec mojega brata v gimnaziji. Ko mi je Domen povedal, da se Vid ukvarja s stand up komedijo, sem ga šel nekajkrat gledat in se odločil, da bi tudi sam rad poskusil biti smešen na odru. Vid mi je pomagal in mi dal priložnost, da se izkažem, kar mi je na srečo tudi uspelo, in tako sem spoznal svojega zdajšnjega menedžerja Andreja Težaka - Teškyja, ki mi je ponudil številne nastope in me seznanil z drugimi komiki.

Uspešna Slovenija je projekt za optimizem in spodbudo. V MMC-ju želimo z njim predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju pred kratkim prejeli priznanje ali nagrado. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, umetniki, znanstveniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Svoje predloge pošljite na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si

Na odru ste v KUD-u prvič stali pred nekaj manj kot štirimi leti. Kaj pa pred tem? Ste nastopali že kot majhen deček?

Tako je, moj prvi nastop je bil v KUD-u France Prešeren v Trnovem, kjer sem dobil prvih pet minut časa za to, da pokažem, kaj znam. Moram se malo pohvaliti in povedati, da sem v petih minutah dobil pet aplavzov, kar je bilo več kot odlično za prvi nastop. Pred tem stand upom sem samo enkrat javno nastopil, in sicer na moji valeti kot voditelj večera.

Jeseni 2012 ste postali poklicni komik. Kako je videti vaš vsakdan? Koliko časa namenite pripravam na nastope?

Res je, s podpisom uradne pogodbe z agencijo Ceh za smeh, katere vodja je Tešky, sem postal poklicni stand up komik. Dneve preživim v družbi družine, prijateljev, punce ter na treningih boksa. Seveda pa rad tudi poprimem za kako delo in zaslužim kak dodaten evro. Pripravljam se vedno en dan pred nastopom, material pa pišem, ko dobim navdih za kakšno novo "foro".

Za tiste, ki vas morda še niso videli nastopati - katere teme so najpogosteje na sporedu, ko ste na odru?

Ko nastopam, se rad dotaknem veliko različnih tem. Moj material vsebuje širok spekter šal, tako da se najde nekaj za vsakogar. Mislim, da je najpogostejša tema kar moje življenje, ki je definitivno smešno.

Trenutno se pripravljate na svoj tretji "one-man show" ...

Začutil sem, da je pravi čas za to, tokrat bom nastopal po različnih krajih po Sloveniji. Seveda je še nekaj dela pri pripravi materiala, lahko pa vam zaupam naslov, in sicer: Nimam nič, a imam vse!

Ali na odru takoj začutite, ali vas bo čakalo "težka" občinstvo, pri katerem je težko prebiti led? Kaj storite v tem primeru, kako sprostite vzdušje?

Približno lahko ocenim občinstvo po prvi minuti nastopanja, ko jim povem dve šali, ki po navadi dobita dober odziv. Če takrat ni dosti smeha, vem, da imam opravka z malo zahtevnejšim občinstvom, ki se mu skušam hitro prikupiti s svojo karizmo in šalami na svoj račun, ki pa seveda vedno delujejo.

Znani so primeri stand up komikov, ki jim je nato uspelo tudi na televiziji in v filmu, recimo Jerry Seinfeld in Woody Allen. Tudi vaš "mentor" Vid Valič je dobil svojo tv-oddajo ... Imate sami podobne ambicije?

Zaigrati v filmu ali imeti svojo oddajo je moja velika želja in res srčno upam, da se mi bo nekega dne ponudila priložnost, da jo uresničim. Za začetek bi rad napisal komično predstavo, potem pa bomo videli, kako dalje.

Se vam je v zadnjih letih, odkar pogosteje nastopate, na odru ali v zaodrju pripetila kakšna zanimiva prigoda?

Enkrat sem po nastopu dobil smešno ponudbo: k meni je prišel mlad fant, star okoli 15 let, in me vprašal, ali bi prišel nastopat v neki klub za liter vodke in džusa. Smešna je bila njegova reakcija, ko sem rekel, da ne. Zabrusil mi je: "Ti nisi normalen, a veš kok bi meu punc pol okol mize."

Pogosto pravijo, da so komiki v resničnem življenju dokaj resni in zadržani ljudje. Kako je s tem pri vas, ali pokate šale tudi takrat, ko vas nihče ne gleda?

Moje mnenje je, da mora pravi komik biti smešen tudi v zasebnem življenju, vedno, ko pride pravi trenutek za to. Ljudje, ki so smešni samo na odru ali pred kamero, niso pravi komiki, ampak samo dobri igralci.

Al. Kl.
Prijavi napako
Komentarji
crime_dog
# 21.03.2014 ob 06:44
sem ga poslušal enkrat po TV-ju in nisem bil preveč navdušen. verjetno pa ni sam kriv za svoje bedne šale, ampak slovenska publika, ki se ji prastari vici o čefurjih in seksu še vedno zdijo višek humorja. in publiki je pač treba dati tisto kar hoče...
Kapitan Kljuka
# 21.03.2014 ob 07:11
Bla bla bla, a tile tipi dejansko sploh koga nasmejejo?!
ezat_anim
# 21.03.2014 ob 08:09
pižama, šumi...če so tej smešni res ni čudno da smo v svetovnem vrhu po številu samomorov...aja vedno pozabim, da navadni plebejci smo preveč zarukani in da ne šrtekamo tak stil humorja, ker je na višjem nivoju in moraš bit ultra inteligenten in razgledan, da ga dojemaš
ezat_anim
# 21.03.2014 ob 08:15
...če je ta zmagal si res ne predstavljam kakšna žalost so bili ostali :((((
SF010
# 21.03.2014 ob 07:41
jst se bolj nasmejem Majdi Potrata in borčijevim komunistom, ko lovijo zadnje bilke preživetja v svetu, ki jim je tuj
Nikec3
# 21.03.2014 ob 07:30
Kje pa je Jožef Jerovšek?
generusus
# 21.03.2014 ob 07:59
Stand up komedijanstvo se je v svetu in tudi pri nas razmahnilo zaradi tega, ker povprečen človek želi takojšnje zadovoljitve svojih potreb po "kulturi". Torej v par sekundah oziroma minutah mora dobiti enako mero smeha, za katerega si se moral včasih malo pomujati in spremljati celo celourno ali dvourno gledališko predstavo.

Skratka, gre za instantni smeh, podobno, kot je danes skoraj že vse instantno, a žal brez kakovostne vsebine in umetniške vrednosti.
Kontrolor
# 21.03.2014 ob 07:25
Stand-up komik lete 2020 mogoce?
Prvic sem ga slisal na Pancu, poleti 2013, ko je nadomescal enga Angleza, pa ni bil smesen, mogoce srednjesolcem iz srednje gostinske.
2. je bil pa na planet tv - skoraj iste fore, se zmer za gostinsko.
MMCpodrepnik
# 21.03.2014 ob 10:02
Wow po eni minuti sem zaustavil video, saj ne želim tvegati infarkta, bom raje v delih pogledal, ker drugače me bo pobralo od smeha.

Osebni zaznamek: pogledal 1. minuto 21.3.2014, predvideni datum ogleda 2. minute: 21.3.2114
Farmergirl
# 21.03.2014 ob 07:34
Stand up komik leta Stefan Šumanac - Šumi: Šale na moj račun vedno delujejo
Pogovor v okviru MMC-jevega projekta Uspešna Slovenija


Lol, če je pa to za ''uspešno slovenijo''..... Zresnite se malo za mmcjev projekt Uspešna Slovenija.
Seto
# 21.03.2014 ob 10:29
Všeč mi je, da stand up komiki med govori vedno delajo kratke premore, da vem, kdaj se je treba smejat.
DLeagueStar
# 21.03.2014 ob 18:34
Itak se folk prepira o nepomembnih zadevah in potem uporabijo Chris Rocka kot primer dobrega stand upa čeprav je človeka že povozil čas kakšnih 10 let nazaj.

Za stand up je treba bit pameten in zelo razgledan. To je pri tem poslu tako pomembno kot smisel za humor. Brez tega hitro pogrneš razen če si na velikem trgu kjer lahko spuščaš črnske fore od začetka do konca (ala Kevin Hart in Chris Rock) ali pa katerkol isti materjal (da ne bomo kle samo o črnskih forah debatiral).

Da je tak model najboljši stand up leta pri nas to vse pove. Nič slabega s tem mišljeno ampak to nakazuje da je stand up pri nas še zelo nerazvit in se bodo moral nastopajoči še veliko bolj potrudt če bojo hotl to razvit in predvsem če si bojo hotl kruh s tem služt. Kaj pa veš, lahko da bo Stefan trdo delal in bo čez 10 let najbolj smešen človek v državi.
barbaraM
# 21.03.2014 ob 08:52
Samovšečneži.
milkshake
# 21.03.2014 ob 10:09
Po poslušanju Chrisa Rocka in njegovega brata v živo v NYC, se mi noben slovenski stand-up komik ne zdi več smešen. Jebiga...
Slovenski humor se mi zdi za časom in preveč na prvo žogo...
RTzabava
# 21.03.2014 ob 08:49
Joj kolk je dolgočasen.
Killer wog
# 21.03.2014 ob 17:04
Čeprav ga osebno poznam in je super poba bi lahko imel boljši smisel za humor. Ta njegov stil me spominja na 5 moških.com, ki sploh ni bila zabavna komedija
comrade
# 21.03.2014 ob 11:10
Seznam mojih najljubših slovenskih komikov, razvrščeno po kakovosti:
ozhuljak
# 21.03.2014 ob 09:28
hahah fore za srednjo gostinsko...dobra do bra
dimmukomun
# 21.03.2014 ob 09:27
slabo,slabo,ako neznaš nemoj sramotit

a ta naj bi bil vrh stand up-a pr nas,žalostno
narancek
# 23.03.2014 ob 22:55
Fora stand up-.a ni pokanje vicev in štosov. Fora stand upa je, da na zabaven način predstaviš svoj pogled na svet, na probleme, na odnose... Dobri stand up komiki ne morejo biti stari 20+ nekaj let,saj nimajo dovolj življenjskih izkušenj, nimajo izdelanega pogleda na svet. Poglejte najbolj znane komike svetovnega formata. To so ljudje skorajda v srednjih letih...Ja in oni lahko zabavajo ljudi, ki se poistovetijo z njimi. Žal je pri nas v Sloveniji na stand up gledamo kot na pokanje vicev, štosov o priseljenicih, imitiranje politikov. Žalostna je tale naša scena in obstajajo le redke svetle izjeme. Žal pa se morajo tudi ti redki posamezniki vedno bolj prilagajatu našemu slovenskemu okusu-vici in štosi na prvo žogo
comrade
# 21.03.2014 ob 11:17
MMCpodrepnik, ja, ta zadnji je pa sploh najboljši!
Binder Dandet
# 21.03.2014 ob 10:28
Evo, Chris Rock je dober primer. Obseden z niggerskimi forami. Meno osebno pa to preseda in mi ni več smešen. Ampak ne označujem za bednike tiste, ki jim je. Je kdo uspel skapirat?:)
ralok
# 21.03.2014 ob 09:37
Sigurno gre za pomoto:
iz slišanega sem prepričan, da so izbirali najbolj dolgočasnega komika v državi!
Nikec3
# 21.03.2014 ob 07:55
bravo, pet komentarjev na xyz temi pa ste s5 pri politiki končali.

Ni xyz tema, ampak je povsem politična. Vsi vemo, kje se iščejo pravi stand up komiki.
zemljemerec
# 24.03.2014 ob 08:03
Slovenci smo bolj zahtevni poslušalci in bolj obvladamo satiro kot humor, zato tudi nimamo prepoznavnih komikov imamo pa veliko igralcev. Z mešanjem kultur in jezikov se je ponudba razširila in prav je tako, da vsak najde nekaj zase.Sam se tej zvrsti igre ne smejim,če so zgodbice prežvečene iz nekega primitivnega okolja in povedane še nerazločno.
ikn1
# 22.03.2014 ob 17:27
Bill Hicks GOAT
odzajcatč
# 22.03.2014 ob 15:29
...tale standap al kaj je že..je eno navadno nabijanje v 3 p... mat....
ronzi
# 21.03.2014 ob 12:53
dokler nisi bil vsaj 3x na tadeju tosu,ti je vsak kvazi stand up komik smesen....moje mnenje.... :)
milkshake
# 21.03.2014 ob 12:04
všeč* :D
milkshake
# 21.03.2014 ob 12:04
@Binder Dandet

Tudi jaz ne obsojam ljudi, ki so jim včer slovenski komiki, samo realno so to po večini tisti ljudje, ki še niso slišali nič kvalitetnega izven naših meja... Vsaj okrog mene je tako.

Je pa humor, kot hrana...o okusih se ne razpravlja.. hvala bogu, da smo si različni :)
nearistheend
# 21.03.2014 ob 11:36
jst pa vidim, da bi lahko s tega fanta še kej ratalo..... se vidi da je še malo nervozen... pa se mi zdi, da mora še razdelat malo tajming, pa nekako bolj "predstavit" bistvo fore....
kar pogumno naprej!
MMCpodrepnik
# 21.03.2014 ob 11:11
Pozabil si še:

in:

pa tudi ta ni slab in nekaj obeta:
beliveli
# 21.03.2014 ob 09:45
http://www.youtube.com/watch?v=MMFvWF27U
qA
Od 4.30 min trenutno eden od svetovne elite komikov pove kako so ga izžvižgali z odra ko je še začenjal s stand upom . Chris Rock danes tudi eden od svetovne elite komikov je povedal , da ko je še začenjal s stand up komedijo mu je učitelj na delavnicah rekel da nikoli ne bo uspel , ker enostavno nima smisla za humor. Kot sem omenil že prej , usi so imeli svoje padce a so se pobrali in uspeli. Šumi kot je rekel Torek zgoraj samo hrabro naprej in deli svoje !
maher
# 21.03.2014 ob 09:38
Stand up komik leta Stefan Šumanac

Ja, a ni Štefanec?
pixelbitch
# 21.03.2014 ob 09:29
Perica Jerković je boljši.
nitram3891
# 21.03.2014 ob 07:52
bravo, pet komentarjev na xyz temi pa ste s5 pri politiki končali.
vipavec
# 21.03.2014 ob 07:44
Pa pony, pa grimsek, pa vipavka.
beliveli
# 21.03.2014 ob 14:37
Na tem nastopu sem se malo pozanimal je bilo manj kot 50 ljudi v publiki !! Pred Šumijem so nastopili komiki , ki so žal publiko skoraj poslali v spanec . Mislim da RTV ne bi smel objaviti ta video če pa že niso najdli nič drugega bi bilo bolje da niso dali sploh . Ljudje ne vejo v kakših okoliščinah je moral nastopati in to tudi ogromno vpliva ko gledaš video in ni toliko odziva je seveda use 10 krat bolj bedno.. Šumi je kvaliteten komik in kot je Valič , Toš in ostali komiki bi tudi on naredil rastur v dvorani kjer so poplni pogoji za nastopanje ! Lp usem :)
nearistheend
# 21.03.2014 ob 11:25
poglejte na youtubu - Louis C.K. jst sm mislu da se uščijem od smeha....
BBQ
# 21.03.2014 ob 11:12
tako kot vedno.. mučno gledat
MMCpodrepnik
# 21.03.2014 ob 10:59
@Brazi: Ja gospa Alenka Bratušek je visoko inteligentna ženska in njenega humorja ne razume prav vsakdo. Jaz ponavadi vse štose razumem v prvi sekundi oz. ponavadi še prej kot mi jih povedo do konca, tukaj pri gospe Alenki se pa že skorajj eno leto trudim dojeti vsaj kakšnega izmed njenih štosov pa niti blizu nisem... Recimo tile varčevalni ukrepi morajo zagotovo v ozadnju imeti briljantno foro za crknit od smeha ampak...
Brazi
# 21.03.2014 ob 10:37
Kaj pa Alenka Bratušek?
schmied
# 21.03.2014 ob 08:03
A so vsi ti slovenski "komiki" tudi mamini sinčki? Ali je med njimi kdo, ki to ni?
Šprinca Marogla
# 21.03.2014 ob 07:14
Že ideja Šumija za bolj uspešno Slovenijo. Tista da damo na oblast bl revne ljudi, dovolj zgovorno pove, s kom ali s čim imamo opravka. Pa okej, da nam kritiziru pr 22 letih sem tudi jaz mislil, da so revni revni k so pošteni.
beliveli
# 21.03.2014 ob 14:42
http://www.youtube.com/watch?v=tKaF0_H4t
e4
No pa sem le uspel priti do ZMAGOVALNEGA NASTOPA IZ ARENE !! to ste RTV morali objaviti ne pa predizbor kjer se publike skoraj nič ne sliši in upam da boste lahko zamenjali posnetke. Kot boste lahko videli je publika uživala , fore so bile res dobre take življenske in vidi se da je Šumi zelo skromen fant .
Binder Dandet
# 21.03.2014 ob 10:00
@generusus:
" Torej v par sekundah oziroma minutah mora dobiti enako mero smeha, za katerega si se moral včasih malo pomujati in spremljati celo celourno ali dvourno gledališko predstavo."

Stand up primerjaš z gledališko predstavo??? Kot da bi glasbo primerjal s filmom. To sta dve čisto samostojni zvrsti, primerljivo kot jabolka in hruške. Še gledališke predstave ne moreš vse v en predal zmetat...

"Skratka, gre za instantni smeh, podobno, kot je danes skoraj že vse instantno, a žal brez kakovostne vsebine in umetniške vrednosti.""
Stand up komiki so takšni in drugačni. Pri nekaterih boš moral veliko razmišljati zraven, da boš skapiral štose, pri drugih ne. Da pa vse označiš za neke instant, to je pa zelo kratkovidno in kaže le to, da si se postavil na neko višjo stopnico in gledaš na stand up navzdol. Kar pa ne pomeni, da imaš prav. Samo hoch si izpadel.

Več kot očitno ste tule komentirali ljudje, ki stand up nastopov niste v živo kaj dosti videli. Če ste jih pa in vam niso bili všeč, pa imate problem s tem, da mislite, da so pogledi na svet univerzalni in da je vaš pravilen. Eno je izraziti mnenje, da vam nekaj ni všeč, čisto nekaj drugega pa je degradirati nekaj, ker vam ni všeč. Kdor razume, razume.

Živi in pusti živeti.
Binder Dandet
# 21.03.2014 ob 09:53
Jaz sem ga v živo enkrat poslušal, pa mi je bil dober. Očitno sem pa po mnenju nekaterih beden, ker se lahko smejim čefurskim vicom. Razumem, da crime_dog in še kdo ne ljubi tovrstnih vicov, ampak da nazivaš z bedniki tiste, ki se temu smejijo. Kot da je crime_dogov smisel za humor univerzalna zadeva, ki bi jo vsi morali posedovati. Dajte mal razmislit, kako bedni ste dejansko s tem, ko z bedniki nazivate ljudi, ki imajo drugačen okus od vas. Pa če gre za vice, za muziko, za slike, za karkoli. Živi in pusti živeti.
Torek
# 21.03.2014 ob 09:20
Mirza, ki se tudi ukvarja s tem poslom, pravi, da je najbolj težavna publika v Liverpool-u. Tam je folk zjutraj jezen nase, popoldne pa na ves svet. Na oder mečejo steklenice, kričijo, razgrajajo, enkrat so celo napihnili en ogromen moški ud... nastopajoči ima neprestano občutek, da ga bodo pretepli, linčali, mu izbili večino zob, ga razčetverili. Ni lahko nastopati v Liverpoolu. Aha, Shazia Mirza ne Mirza Delibašić. Kar hrabro naprej Šumi, furaj svoj stil in tista, kdaj objame čefur svojo punco, je krvava, a veš mogoče, kdaj napiše Slovenec pohvalen komentar?
beliveli
# 21.03.2014 ob 08:49
Video ki so ga objavili ni bil njegov zmagovalni nastop v finalu , ampak v predizboru. V Areni je bilo na večer finala preko 200 ljudi in Šumi je ponovno zmagal po glasu publike in žirije hkrati. Bil je edini ki se je držal minutaže in je tudi dobil med nastopom največ smeha in aplavzov. Vsa velika komedije danes , so morali v preteklosti oz. v svojih začetkih imeti slabe nastope in kake slabe fore , vendar so jih čez leta nastopanj znali poboljšati. Šumi je še vedno član mlade generacije komik , ki iz leta v leto napreduje in sigurno lahko pričakujemo še veliko dobrih nastopov in for. Sedaj pa lahko pljuvamo po njem a dejstvo je , da na koncu dneva on nosi naslov trenutno najboljšega .
Kazalo