V San Franciscu je približno 400 "opravilnih zajčkov". Opravljajo vsakdanja opravila: dostavljajo pohištvo, sprehajajo pse ali popravijo računalnik.

Sistem TaskRabbit nekoliko spominja na časovno banko, le da so izvajalci za storitve plačani. Ko mati treh otrok potrebuje pomoč, na primer dostavo mleka in plenic iz trgovine, objavi nalogo in določi ceno, ki jo je pripravljena plačati.

TaskRabbit nato poskrbi, da so o naročilu obveščeni vsi “zajčki” v soseski. Prvi ali najboljši, ki se bo za nalogo javil in jo opravil, bo prejel dogovorjeno plačilo.

Oddajo Odbita do bita lahko v celoti poslušate na strani Vala 202.

Charlie Hufnagel
se je v San Francisco preselil pred letom in pol. Da je postal TaskRabbit, je moral opraviti proces preverjanja. Ne sme biti kaznovan zaradi prekrškov, odgovoriti je moral na videointervju, se seznaniti s pravili delovanja in rešiti test.

Charlie dostavlja pohištvo iz Ikee ali živila iz trgovine, izdeloval pa je že papirnate pinjate v obliki aligatorjev. Če se dobro organizira, z enim prevozom opravi tudi do 5 dostav iz Ikee, za vsako pa dobi okoli 50 dolarjev. Dobro zasluži. Ker je zanesljiv dostavljalec, si je prislužil 5 zvezdic. Merjenje ugleda pomaga, da naročniki “zajčkom” laže zaupajo.

1500 dolarjev za iPhone 5
Pred začetkom prodaje novih izdelkov Apple Task Rabbit ponuja tudi storitev čakanje v vrsti. Največje povpraševanje je v New Yorku in San Franciscu. Za štiriurno čakanje v vrsti je mogoče zaslužiti 55 dolarjev. Charlie pa je za isto opravilo dobil bistveno več. Pred trgovino je postavil šotor.

"Nekdo me je najel, da bi ves teden kampiral pred trgovino Apple. Plačal bo 1500 dolarjev, če stojim v vrsti do petka. Glede na številke, o katerih slišim iz New Yorka, sem presenečen, da v vrsti ni več ljudi. Nekoliko me je skrbelo, kako se bodo v mestu odzvali na postavitev šotora zaradi obletnice gibanja Occupy Wall street. Za zdaj me niso nadlegovali "

Nekdo ti bo plačal 1500 dolarjev, le da stojiš v vrsti?

"O naročniku ne vem dosti. Iskalci opravil lahko na spletni strani preverijo ponudnike in obratno. Obstajajo tudi varnostni mehanizmi, zato vem, da bom plačan. Morda se zdi nekoliko čudno, po drugi strani pa ima ta tip pač zelo rad Apple in želi biti prvi z novim iPhonom. Za teden šotorjenja sem ponudil ceno 1500 dolarjev. Bili so še drugi ponudniki, a se je odločil zame. Iskal je nekoga, ki je pripravljen čakati in ima opremo za kampiranje."

Kampiranje pred trgovino Apple pa niti ni najbolj nenavadno opravilo. Neki fant v New Yorku je iskal nekoga, ki bi presenetil njegovo punco in jo na brooklynskem mostu pričakal s šopkom rož in napisom “I ♥ Annie”.

V naslednji oddaji Odbita do bita bomo predstavili možnosti brezplačnega izobraževanja na spletu. Če ste študent projekta Coursera, vas vabimo, da pomagate sestaviti oddajo.