Val 202
()

Poudarki

  • V popravljenem katalogu bo znak "Homoseksualci dobrodošli"
  • V tujini je v uporabi tudi primernejši nagovor "Vsi dobrodošli"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 40 glasov Ocenite to novico!
Piktogram homoseksualci dobrodošli
V katalogu Poletje 2012 je objavljen piktogram "Homoseksualci nezaželjeni". Vir: LTO Bovec

Dodaj v

Homoseksualci v Bovcu pomotoma nezaželeni

Piktogram v katalogu "Homoseksualci nezaželjeni" je napaka, razlagajo domačini
22. junij 2012 ob 16:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Lokalno turistično društvo Bovec je v poletnem katalogu objavilo piktogram "Homoseksualci nezaželjeni". Pripisan je vsaj trem penzionom.

V penzionu Vančar so potrdili, da so sami izrazili pripravljenost za bivanje homoseksualcev in da je zapis v katalogu napaka. Podobno zgodbo ima tudi Lokalna turistična organizacija Bovec. Direktorica Cecilija Ostan je razložila, da so želeli slediti praksi v tujini, kjer nagovarjajo tudi to skupino gostov. V procesu priprave kataloga naj bi se tako zgodila napaka. Napačna uporaba piktograma je prvotno želeni dobrodošlici gejem in lezbijkam spremenila pomen.

Legebitra na napako opozorila že pred tednom
Društvo Legebitra je o spornem piktogramu najprej obvestila Zavod za varstvo potrošnikov in tržni inšpektorat. Piktogram, razlagajo, krši 14. člen ustave, zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja, v kazenskem zakoniku pa je opredeljen kot kaznivo dejanje.

Kot navaja Legebitra, je Zveza potrošnikov Slovenije Lokalni turistični organizaciji Bovec zagrozila s tožbo, če spornega znaka ne izbrišejo.

Ni tiskarska, kvečjemu vsebinska napaka
Čeprav se zdi razlaga lokalne turistične organizacije verjetna, kritiki opozarjajo, da je tudi nagovor "Homoseksualci dobrodošli" vsaj neroden, če že ne sporen. Hote ali nehote namreč poudarja različnost, s katero se družba očitno še ni sprijaznila. V tujini, kjer v turizmu prav tako računajo na istospolne goste, to sporočajo s primernejšim znakom "Vsi dobrodošli", in ne "Homoseksualci dobrodošli".

Vodja projekta Darjo Berra je zadrego pojasnil za Val 202. Prisluhnite intervjuju.

Darjo Berra, vodja projekta, se je vsem prizadetim opravičil. Poudarja, da je napaka rezultat nemarnosti: "Čisto preprosto smo spregledali legendo s tem nesrečnim piktogramom." Piktogram v popravljenem katalogu bo torej sporočal "Homoseksualci dobrodošli". Na pobudo, da bi ga vendarle spremenili v manj diskriminatorno obliko, Berra odgovarja, da se "zahvaljujemo se za ta droben namig, ki pa je prišel malček prepozno”!

Val 202, Matej Praprotnik
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Najbolj brane na www.val202.si
Ko je peto mesto spodrsljaj …
Tanja Žakelj je pred dvema mesecema osvojila svetovni pokal v olimpijskem krosu med gorskimi kolesarkami. V tem letu je tekmovalka iz Ledin nad Idrijo dosegla tudi prvi dve zmagi ...
Kazalo