Val 202

Poudarki

  • V popravljenem katalogu bo znak "Homoseksualci dobrodošli"
  • V tujini je v uporabi tudi primernejši nagovor "Vsi dobrodošli"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 40 glasov Ocenite to novico!
Piktogram homoseksualci dobrodošli
V katalogu Poletje 2012 je objavljen piktogram "Homoseksualci nezaželjeni". Vir: LTO Bovec

Dodaj v

Homoseksualci v Bovcu pomotoma nezaželeni

Piktogram v katalogu "Homoseksualci nezaželjeni" je napaka, razlagajo domačini
22. junij 2012 ob 16:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Lokalno turistično društvo Bovec je v poletnem katalogu objavilo piktogram "Homoseksualci nezaželjeni". Pripisan je vsaj trem penzionom.

V penzionu Vančar so potrdili, da so sami izrazili pripravljenost za bivanje homoseksualcev in da je zapis v katalogu napaka. Podobno zgodbo ima tudi Lokalna turistična organizacija Bovec. Direktorica Cecilija Ostan je razložila, da so želeli slediti praksi v tujini, kjer nagovarjajo tudi to skupino gostov. V procesu priprave kataloga naj bi se tako zgodila napaka. Napačna uporaba piktograma je prvotno želeni dobrodošlici gejem in lezbijkam spremenila pomen.

Legebitra na napako opozorila že pred tednom
Društvo Legebitra je o spornem piktogramu najprej obvestila Zavod za varstvo potrošnikov in tržni inšpektorat. Piktogram, razlagajo, krši 14. člen ustave, zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja, v kazenskem zakoniku pa je opredeljen kot kaznivo dejanje.

Kot navaja Legebitra, je Zveza potrošnikov Slovenije Lokalni turistični organizaciji Bovec zagrozila s tožbo, če spornega znaka ne izbrišejo.

Ni tiskarska, kvečjemu vsebinska napaka
Čeprav se zdi razlaga lokalne turistične organizacije verjetna, kritiki opozarjajo, da je tudi nagovor "Homoseksualci dobrodošli" vsaj neroden, če že ne sporen. Hote ali nehote namreč poudarja različnost, s katero se družba očitno še ni sprijaznila. V tujini, kjer v turizmu prav tako računajo na istospolne goste, to sporočajo s primernejšim znakom "Vsi dobrodošli", in ne "Homoseksualci dobrodošli".

Vodja projekta Darjo Berra je zadrego pojasnil za Val 202. Prisluhnite intervjuju.

Darjo Berra, vodja projekta, se je vsem prizadetim opravičil. Poudarja, da je napaka rezultat nemarnosti: "Čisto preprosto smo spregledali legendo s tem nesrečnim piktogramom." Piktogram v popravljenem katalogu bo torej sporočal "Homoseksualci dobrodošli". Na pobudo, da bi ga vendarle spremenili v manj diskriminatorno obliko, Berra odgovarja, da se "zahvaljujemo se za ta droben namig, ki pa je prišel malček prepozno”!

Val 202, Matej Praprotnik
Prijavi napako
Komentarji
nekdodalec
# 22.06.2012 ob 16:40
Kot dolgoletni gostinec bi zadevo drugace napisal:

Nezazeljeni so vsi, ki se ne znajo obnasat in to velja za vse obiskovalce kakrsnokoli usmerjenost pac imajo.
Mici92
# 22.06.2012 ob 16:39
Napaka ?!? Pa ja........
Ćićo
# 22.06.2012 ob 16:55
če posebej vabijo homoseksualce, se kdo drug lahko počuti zapostavljenega...
la.sonrisa
# 22.06.2012 ob 16:47
v vsakem primeru je napaka, ker se reče nezažeLeni
dharma
# 22.06.2012 ob 16:59
Kaj pa, če si gej z motorjem in čivavo?
donkey
# 22.06.2012 ob 17:38
He he meni se je zdaj sok zaletel od smeha :) Domače živali dovolje | Motoristi dobrodošli | Homoseksualci nezaželjeni. :)))))) Dobra je ta ja, me zanima kateri pavliha je imel jajca si to privoščiti, pa da je še lektorja prelisičil :) Se spomnim, da so pred časom v enem katalogu v času priprave pri eni lepi sliki čisto za hec dodali eno krajšo sočno erotično zgodbico ... no, ko je prišlo do tiska, pa so jo pozabili ven vzet ... so bili tudi smehi in nekaj joka ...
STRIKE
# 22.06.2012 ob 17:59
tofsi

"Homoseksualci dobrodošli" bi bilo v redu, če bi pisalo "Heteroseksualci dobrodošli" bi bil pa cel halo verjetno ...

Noben tak napis ni v redu!

Dobrodošli vsi bi bilo boljše!
MIRNČAN
# 22.06.2012 ob 16:53
haha men je smešn
JC29
# 22.06.2012 ob 21:52
Tiskarski škrat je homofob!!!! hahaha pred željeni, je vrinil "NE", poleg tega pa mu je uspelo še povleči črto čez simbol...
TineB
# 22.06.2012 ob 17:44
Kje naj začnem?

1. Lepo, da so se v LTO Bovcu odločili, da dajo ponudnikom nočitev opcijo za oznako v katalogu, da so "prijazni do LGBT", čeprav so to storili izredno štorasto z oznako "homoseksualci dobrodošli / zaželeni" ... ker nekako implicira, da drugi pa niso. Saj enako so naredili za motoriste. To posebno poudarjanje dobrodošlosti implicira, da drugje pa niso ali kaj? Boljša oznaka je zato "motoristom prijazno", "družinam prijazno" "starejšim prijazno" "domačim živalim prijazno" "otrokom prijazno" "LGBT prijazno".

2. Izredno nezaslišano, da so se oblikovalci v podjetju Ma3ca in ljubljanskih Črnuč ali pa konkretne osebe iz LTO Bovec, ki so bili odgovorni za oblikovanje kataloga in njegovo pripravo na tisk, tako neslano in homofobno "pozabavali" pri oblikovanju kataloga, da so piktogram "homoseksulaci zaželeni" spremenili v "homoseksualci nezaželeni". Ker je to definitivno njihova krivda, ker je bil spremenjen tako tiskani kot elektronski katalog - če bi bil kriv tiskar, bi bil spremenjen le tiskani katalog.

3. Žalostno je, da so se za posebno oznako, da so pri njih homoseksualci dobrodošli, odločili le trije ponudniki nočitev - vsa ostala ogromna množica se pa ni. Pomeni, da pri njih pa niso dobrodošli? Torej so homoseksualci v Bovcu zaželeni le pri treh ponudnikih nočitev??????

4. Čudi, da ne v LTO Bovec ne pri omenjenih treh ponudnikih niso ugotovili "napake" v katalogu.

5. Reakcije Legebitre na vso zadevo pa je tudi izredno štorasta: kar takoj so stvar prijavili, namesto da bi prej poklicali te tri ponudnike in LT Bovec, ter povprašali, če podatki iz kataloga držijo ali pa gre res za napako oz sabotažo. Ne pa da takoj prijavljajo in gredo v javnost zaradi zadeve, ki bi se lahko rešila drugače.
jo-jo
# 22.06.2012 ob 18:17
Haha, izjemno komična situacija- predvsem za bačin integracije kdo je zaželjen in kdo ne....Po prebranem sodeč je tole idealna stranka...:))....seveda če predpostavljamo da je osseba istospola, ker ostalo je več kot očitno:)
Amsterdam
# 22.06.2012 ob 18:32
Jaz sem iz Bovca, pa vam rečem da ste vsi dobrodošli ne glede na raso, veroizpoved ali pa seksualno usmerjenost. Bc je pa itak raj na zemlji, tako da le pridite kej pogledat=)
STRIKE
# 22.06.2012 ob 17:52
Zakaj pa geji nebi bili zaželjeni?

Dobrodošli vsi v Bovec!
donkey
# 22.06.2012 ob 17:47
@TineB Ni ga tiskarja, ki bi si upal spreminjati vsebino izvornih datotek, vsaj ne na tak način, tako da v vsakem primeru je kriv oblikovalec/oblikovalka kataloga ...
chloe_
# 22.06.2012 ob 22:27
JC29
"Tiskarski škrat je homofob!!!! hahaha pred željeni, je vrinil "NE", poleg tega pa mu je uspelo še povleči črto čez simbol..."

...in besedno zvezo pravilno prevesti v angleščino.
$mare$
# 22.06.2012 ob 21:08
@monte kakšni Bohinjci? Bohinj in Bovec ni isto. Geografija.....
TineB
# 22.06.2012 ob 18:33
Domače živali dovoljene ... Pa so tudi zaželene in dobrodošle? Očitno ne. Torej lahko pripeljete svojo mačko s seboj (tisto na štirih nogah; z ono na dveh nimajo problemov ... razen če je lezbijka), a te bodo grdo gledali, sikali ti bodo, pa še receptor jo bo obrcal, ko boste stran gledali.

Motoristi dobrodošli ... Ker pri sosednjem hotelu pa niso. Pri našem pa avtomobilisti niso. Na pešce in kolesarje pa tudi vsi pozabljajo.

Homoseksualci zaželeni ... A drugi pa niso? Heteroseksualci, biseksualci, aseksualci. Pri nas vzamemo le homoseksualce. Ker so urejeni in čisti. Ne maramo pa malih glasnih pamžev, ki nam uničujejo inventar. In ko pridete k nam, morate v formular za prijavo vpisati tudi svojo spolno usmerjenost.

LTO Bovec ... imajo sicer zelo dober namen ... a izvedba je res nekoliko štorasta. Bo pa nslednje leto več sreče. Imajo priložnost, da zadevo izboljšajo. :)
dharma
# 22.06.2012 ob 17:03
ne bi se piše narazen. Vprašanje kdo je koga posiljeval pred referendumom...
ajša55555
# 22.06.2012 ob 18:33
jest pa mislim, da se je nekaterim že mal odpulil.
res delujejo na način, da je neumna reklama boljša od povprečne. Totalno bedasto!!!! tudi če bi prov napisal.
Nikec3
# 22.06.2012 ob 18:21
Homoseksualci dobrodošli je tudi popolnoma neumno. To je enako kot da bi napisal črnci dobrodošli.
tofsi
# 22.06.2012 ob 18:05
"Dobrodošli vsi" bi bilo ok.

"Homoseksualci dobrodošli" se pa sliši tako, kot da naj heteroseksualci raje izberejo kako drugo nastanitev. Brez zamere, ampak jaz kot hetero bi verjetno debelo pogledal v tak trapast znak in raje izbral kako nastanitev brez njega, ker si ne bi bil čisto na jasnem če nastanitev v prvi vrsti namenjena homoseksulanim ...
PatrickBateman
# 22.06.2012 ob 17:06
R2D2
res je, ampak vse skupaj nič v primerjavi s tem kar je imel ljubljeni vodja po celi jugi.
B in .
# 23.06.2012 ob 11:03
Ahaha, hvala za jutranjo dozo smeha Bovec.

Psi ok, Hell's angels ok, .... nope, dodati bi morali samo še znakec od prečrtanega Čeha (pašteta in doma narejen gumenjak).
zamudnik
# 22.06.2012 ob 18:44
Unim tm je itak vseen, al piše homoseksualc al pa homo sapiens.
Al pa homonim. Pa hipohonder.
Sandie
# 22.06.2012 ob 18:02
V tujini so takele zadeve zelo simpl označene, z gay friendly ali mavrično zastavo pri čemer poudarijo da so dobrodošli vsi. Škuc pa nej se malček skulira, v vsaki stvari vidi bav-bava (homofoba).
SsDrag
# 22.06.2012 ob 17:43
seveda je smešno tudi meni, ampak v sarkastičnem smislu. ubistvu je žalostno, da smo v sloveniji tako zadaj
Ambroise
# 22.06.2012 ob 17:38
A ni nihče tega kataloga pregledal predno je šel v tisk???

Mogoče grejo po načelu: slaba reklama je vseeno boljša kot nobena reklama...

Če je pa želel Bovec napisat, da je gayfrinedly, potem pa 100 pik!
sure_fantek
# 23.06.2012 ob 08:21
Zakaj je potrebno homoseksualce posebej obravnavat? Tako kot invalide ali domače živali?

Že sam obstoj tega znaka je homofobija, saj ločuje ljudi hetero in homo. Če se ne motim hočejo homoseksualci biti enakopravni?

Tak znak je isto kot če bi na tablo napisali: ženskam dovoljeno govoriti ali ženskam dovoljen obisk ne-kuhinjskih prostorov :))
kaos
# 23.06.2012 ob 07:50
Vsaka pomota je bila zgolj namerna.
whitwice
# 23.06.2012 ob 00:42
Dobra reklama:) Ze po stevilu komentarjev sodec.
panther1
# 22.06.2012 ob 21:20
Če bi vedeli, kako brihtne zaposlene imamo na LTO Bovec, bi se vam take (in še veliko hujše) napake zdele samoumevne. Nivažnaizobrazbaampakveze.press
nacekpacek
# 23.06.2012 ob 10:29
Ta "pomota" je navadna svinjarija. Tisti, ki so se tega spomnili, bi morali odgovarjati pred sodiscem. To bi bil dokaz, da smo zreli.

Hej, ustavi se! Eni pač ne maramo gejev. In to ni in ne more biti kaznivo.
themetun
# 22.06.2012 ob 19:00
Homoseksualci dobrodošli tudi ni uredu? Zakaj pa ima vsak drugi bar napis "bikers welcome", pa se nobeno združenje bajkerjev ne pritožuje?
kwwc
# 23.06.2012 ob 17:57
bravo panther 1 lepo si povedal,nesposobni od a do ž.
Milkijevizakladi
# 23.06.2012 ob 12:56
zakaj pa ne maraš gejev če smem vprašati? Iz zasebnih razlogov, si do tega nagiba prišel po sklepanju naprimer ne podpiraš načel, za katerimi stojijo? Zanima me. Jaz naprimer tudi ne maram zelenjave. Pa pretencioznih ljudi tudi ne. Ne maram tudi ljudi brez argumentou.
atanosečasn
# 23.06.2012 ob 09:35
.Saj niti ne vedo kaj hočejo.

hočejo da so tretirani kot vsi ostali ljudje.
JC29
# 22.06.2012 ob 21:55
Pa dajmo kar cel seznam kdo vse je zaželjen... Zakaj ne piše "zaželjeni hetero" "zaželjeni ljubitelji praženega krompirja" "zaželjeni ribiči" "zaželjeni lovci na krastače" "zaželjeni.... "
m_weiss
# 22.06.2012 ob 20:24
Pišurina! :)
pirat321
# 22.06.2012 ob 19:51
Katastrofa je, da sploh obstajajo tak iznaki za ljudi (motoriste in homoseksualce). Zame je to prikriti apartheid.
pirat321
# 22.06.2012 ob 19:49
Quo vadis Slovenija - smer Madžarska?
sonet7
# 22.06.2012 ob 19:40
Napaka v glavah nekaterih morda!
Nemo
# 22.06.2012 ob 19:26
Če se jih omenja, jim ni prav. Če se jih ne omenja, jim ni prav. Če nekdo reče karkoli (nedolžnega) čez njih, je to takoj homofobija. Ja, odločite se že, kaj bi radi.

Kot je pa že napisal TineB, bi se kot odrasli ljudje lahko najprej dogovorili in pogovorili med sabo in ne rabijo kar iz prve groziti s tožbami. Mogoče je bila napaka namerna, mogoče pa je pa za njo res samo en človek.
Vse skupaj malo spominja na tiste zoprne sošolce tožibabe, ki so takoj in vse špecali učiteljicam, namesto da bi se sami med sabo zmenili.
tofsi
# 22.06.2012 ob 17:54
"Homoseksualci dobrodošli" bi bilo v redu, če bi pisalo "Heteroseksualci dobrodošli" bi bil pa cel halo verjetno ...
G.Bruno
# 24.06.2012 ob 16:34
No ja. Sicer pa, če bi opustili eksplicitni napis poleg piktograma, bi mislil, da pozicija dva-na-dva ni dovoljena.
KmečkaPamet
# 23.06.2012 ob 22:59
://www.rtvslo.si/mojavdio/kmeckapamet/he
j-brigade/11009/
KmečkaPamet
# 23.06.2012 ob 22:58
<OBJECT classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com
/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#ve
rsion=6,0,0,0" width="550" height="30" id="AudioPlayer" align="middle"><PARAM NAME="movie" VALUE="http://static.popotnik.rtvslo.si/
audio/AudioPlayer.swf?lang=si&audiou
rl=http%3A%2F%2Fmedia.popotnik.rtvslo.si
%2F91230%2Foriginals%2F156a3e1c7f0000010
10b98aa62fc18de.mp3&debugMode=false&
amp;autoplay=0&scaleMode=scale">&
lt;param name="bgcolor" value="#ffffff" /><PARAM NAME="allowFullScreen" VALUE="false"><param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" /><PARAM NAME="audiourl" VALUE="http://media.popotnik.rtvslo.si/9
1230/originals/156a3e1c7f000001010b98aa6
2fc18de.mp3"><PARAM NAME="debugMode" VALUE="false"><PARAM NAME="scaleMode" VALUE="scale"><PARAM NAME="autoplay" VALUE="0" /><EMBED src="http://static.popotnik.rtvslo.si/au
dio/AudioPlayer.swf?lang=si&audiourl
=http%3A%2F%2Fmedia.popotnik.rtvslo.si%2
F91230%2Foriginals%2F156a3e1c7f000001010
b98aa62fc18de.mp3&debugMode=false&am
p;autoplay=0&scaleMode=scale" quality="high" bgcolor="#FFFFFF" allowFullScreen="false" width="550" height="30" name="AudioPlayer" allowScriptAccess="sameDomain" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/g
o/getflashplayer"></EMBED></
OBJECT>
dr.Tupko
# 23.06.2012 ob 18:02
Rad bi videl to PARADO PONOSA med pravimi rokerji in bykerji.
mobydik
# 23.06.2012 ob 17:36
Nehite se sprenevedat no. Nisem gej, ampak mi to niti malo ni smesno.

Dobr veste, da je polno nestrpnosti in ce ma nek hotel oznako gay friendly je to povsem drugace kot ce bi pisalo hetero friendly. Seveda gre do neke mere za marketinski trik - ampak ce bo zarad tega vec dnarja v Bovcu je to ok.
wayout12
# 23.06.2012 ob 08:22
Po celem svetu so nezaželjeni in ljudje pač zaradi svoje strpnosti stisnemo zobe in potrpimo, kadar se spravijo paradirati in reklamirati svoj pogled na spolnost. Toda kadar je tega preveč, ali bo v prihodnje preveč, če bodo dan za denem provocirali in izzivali, pa bo nekje zares počilo, potem bomo pa vsi drugi krivi ker jih koao ne maramo.
atanosečasn
# 23.06.2012 ob 08:15
počasi bodo zaželjeni samo zdravi, beli, suhljati, povprečno veliki (m-180cm, ž-165cm), heteroseksualni (spolnost enkrat mesečno v misionarskem položaju) Slovenci/Slovenke z določeno barvo las, pripadniki določene verske ustanove, ki lahko dokažejo teritorialno pripadnost Sloveniji za vsaj 5 generacij nazaj pri priimku na -ič, pri slovenskem priimku zadostujejo 3 generacije.

Napisali bi da so dobrodošli vsi ljudje...pa še to ni potrebno ker je samoumevno (denar ne smrdi, razen če si lahko turistični delavec to privošči. Si res lahko?). Za domače živali je pa drugo.
Zadnje novice na val202.si
Kaj prinaša Hololens?
Tehnološka konferenca WeAreDevelopers je na Dunaj minuli konec tedna privabila 3800 ljudi in 78 predavateljev. Razpravljali so tudi o osrednji temi na področju informacijske ...
Val 202
link
Kdo bo ime Vala 202 meseca oktobra?
30. oktober 2015 ob 13:36 Kandidati so: predsednica Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic, mlada zdravnica in predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog, kapetan slovenske odbojkarske reprezentance ...
Več novic ...
Kazalo