Kandidati so: medicinska sestra in odvetnica Lilijana Remec in Ana Jug, predsednica uprave Domela Jožica Rejec, skakalec Peter Prevc ter alpinista Urban Novak in Marko Prezelj.

Pro bono ambulanta tudi v Novi Gorici

V prvem marčevskem izboru za Ime tedna so se znašli: mladi kolesar Tomaž Humar, ki se je vpisal v knjigo rekordov kot najmlajši Zemljan, ki je prekolesaril svet. V 209 dneh je 19-letnik skupaj prevozil skoraj 29 tisoč kilometrov okoli zemeljske oble. Direktorica slovenskega podjetja SmartIS Zdravka Zalar, ki je za Univerzo na Reki izdelalo največji hrvaški superračunalnik Bura, ter Lilijana Remec in Ana Jug, medicinska sestra in odvetnica, najbolj zaslužni, da je v Novi Gorici odprla svoja vrata Pro bono ambulante, ki bo na Primorskem zagotavljala osnovno zdravstveno oskrbo ljudem, ki nimajo osnovnega ali dodatnega zavarovanja.

Direktorica podjetja v lasti zaposlenih

V tednu po dnevu žena so bile med nominirankami sama dekleta: umetnica in arhitektka Marjetica Potrč, ki je s projektom naravnega plavalnega bazena v Londonu kot edina slovenska ustvarjalka odločno posegla v urbanistično posebnost britanske prestolnice. Predsednica društva SOS-telefon za ženske in otroke žrtve nasilja Maja Plaz, ki je že več kot dvajset let predana svojemu delu in življenjskemu poslanstvu, ter predsednica uprave Domela Jožica Rejec, uspešnega in družbeno odgovornega podjetja, ki je pretežno v lasti zaposlenih, nekdanjih zaposlenih in upokojencev. Zadnja je tudi postala Ime tedna.

Neponovljivi skakalni junak

V dunajski Hiši umetnikov so se koroškemu slikarju in enemu najuglednejših umetnikov sodobne avstrijske likovne umetnosti Valentinu Omanu poklonili z veliko retrospektivno razstavo, ki jo je odprl avstrijski predsednik Heinz Fischer. Prejemnica letošnje Glazerjeve nagrade za življenjsko delo je izjemna igralka Milada Kalezić. A pri tem izboru za Ime tedna, tako kot vso sezono, ni bilo dvoma, kdo bo najboljši. Največ vaših glasov je zbral letos nepremagljivi Peter Prevc, ki je v Planici na najboljši mogoči način končal neverjetno sezono, v kateri je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Poleg tega pa smo njegove smuči, ki jih je podaril Botrstvu, na dobrodelni dražbi prodali za neverjetnih 45 tisoč evrov.

Zlata cepina sveta

Zadnje marčevsko ime smo izbirali med velikonočnimi prazniki. Za vaše glasove sta se potegovali dve igralki: Stannia Boninsegna, ki so ji pri Združenju dramskih umetnikov Slovenije podelil odličje Marija Vera za življenjsko delo, in Milena Zupančič, ki je prejela berta, nagrado za življenjsko delo na področju filmske igre za svojih več kot 80 filmskih in televizijskih vlog. Ime tedna pa sta postala alpinista Urban Novak in Marko Prezelj, ki sta v slovensko-ameriško–francoski navezi preplezala prvenstveno smer gore Cerro Kishtwar v Indiji, za kar so ju nagradili z zlatim cepinom, najvišjim priznanjem za alpinistične dosežke na svetu.

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-a, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.