Minister Žiga Turk ne vidi razloga za negativen odziv slovenske javnosti na zasebno šolstvo, ki s koncesijami ponuja brezplačno izobraževanje. "Takšen sistem je za državo cenejši," pravi.

"Rektorji so na določen način tudi direktorji. Od njih se pričakuje, da najdejo rezerve v svojih sistemih ... Prav nobenega razloga pa ni, da bi zaradi predvidenega varčevanja uvedli šolnine. Tudi na drugi stopnji ne," je dejal v pogovoru z Jernejem Verbičem na Valu 202 minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.


Turk tudi zato ne vidi razloga za to, da slovenska javnost tako negativno sprejema zasebno šolstvo, ki s koncesijami tudi ponuja brezplačno izobraževanje. "Takšen sistem je za državo cenejši," pravi in dodaja, da je država pri varčevanju vendarle tudi nedosledna.

Turk: Pogled v prihodnost je nujen
Zakaj ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v času, ko bi se nujno morali pogovarjati o prihodnosti, razburja z vedno občutljivo polpreteklo zgodovino? Petkova okrožnica dveh generalnih direktorjev z ministrstva, s katero sta spomnila na protiustavnost čaščenja lika in dela Josipa Broza - Tita, je namreč močno razburila.

"Čudi me, da se je toliko ljudi počutilo prizadetih," odgovarja minister Žiga Turk in se hkrati strinja, da je pogled v prihodnost nujen. "Nujno pa je tudi zavedanje tega, kaj je protiustavno in kaj demokratično," pravi. Ob tem zavrača očitke sindikalistov, da se po tem, ko so privolili v znižanje plač, ne nameravajo pogovarjati o spremembah pri standardih in normativih v vzgoji, izobraževanju in znanosti.

"O normativih in standardih se bomo s sindikati pogajali v okviru socialnega sporazuma," jim odgovarja in poudarja, da je bilo tako tudi dogovorjeno. Spremembe so nujne, kakšne bodo, pa je odvisno od dialoga in argumentov. Notranje rezerve so, meni minister, tudi na univerzah, ki tarnajo, da bodo letošnje leto končale globoko v rdečih številkah. Gre za primanjkljaje, ki pomenijo okoli deset odstotkov denarja, namenjenega univerzam.

"Po zakonu rabimo službo za stike z verskimi skupnostmi"
Ministri so v začetku svojega mandata ukinili vladni urad za verske skupnosti, zdaj pa je Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ustanovilo svojega. In to kljub temu, da v njem ni 30 zaposlenih, kolikor jih za ustanovitev samostojnega urada predvidevajo pravila. Minister Turk odgovarja, da "po zakonu rabimo službo za stike z verskimi skupnostmi".

Slovenski mediji bi morali biti bolj resnicoljubni
O slovenskih medijih Turk pravi, da bi bili zares dobri, če bi bili bolj resnicoljubni. Upa, da bodo dobili strateške lastnike, ki medije znajo delati. Da bi se izognili preteklim praksam nepreglednih trgovanj z medijskimi podjetji in njihovimi vplivi, pravi, ne potrebujemo ostrejše zakonodaje.

Kljub javnim dvomom, da bi telekomunikacijsko podjetje znalo ustvariti dober televizijski medij, minister napovedano novo - Siolovo - komercialno televizijo pozdravlja in pravi, da bo dobra za večjo konkurenčnost medijskega trga. Da bo to državna televizija, se mu ne zdi ustrezna oznaka, saj bo država Telekom Slovenije prej ali slej prodala.