Zaposlovati in odpuščati delavce bo lažje. Novela zakona pa bo nared že letos. Tako je v Vročem mikrofonu na Valu 202 napovedal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak.

In napovedal je tudi pokojninsko reformo, v katero bo koalicija vključila tako rekoč vse rešitve lani padle reforme, ki so bile za socialne partnerje sprejemljive. "65 let je normalna upokojitvena starost za tiste, ki bodo takrat izpolnili pogoje za upokojitev, nikakor pa to ne sme biti ključni kriterij za tiste, ki so začeli delati prej in bodo pri 65 letih imeli 43 ali 45 let delovne dobe."

Intervju z ministrom Andrejem Vizjakom je opravil novinar Vala 202 Jernej Verbič. Prispevek lahko poslušate tudi tukaj.


40 let za moške in 38 let za ženske

To je delovna doba, predpisana za upokojevanje, že v veljavni ureditvi, pa imamo Slovenci z njenim doseganjem velike težave. Zato bo pomemben cilj dosežen že, če ti številki zares uveljavimo. Najpomembnejši cilj reforme pa bo očiščenje pokojninske blagajne izdatkov, ki vanjo ne sodijo, napoveduje minister za delo: "Šele potem lahko izračunamo, ali bo treba obstoječo upokojitveno starost podaljševati."

Država mora tiste, ki bodo želeli delati dlje, nagrajevati, napoveduje Vizjak. Hkrati pa vendarle zagovarja tudi rešitev "v varčevalnem zakonu", ki javne uslužbence že z izpolnjenim starostnim pogojem pošilja v pokoj. "Bolj se izplača, da je javni uslužbenec v pokoju, kot pa v breme državnemu proračunu z bruto plačo. To pa gotovo ne velja za zaposlene v zasebnem sektorju. Tam je situacija drugačna."

Vedno večja razhajanja med redno- in samozaposlenimi poklici
Vizjak se strinja, da so v Sloveniji vedno večji problem razhajanja med skupino razmeroma dobro varovanih redno zaposlenih in skupino tistih, ki delajo v samostojnih poklicih in dejavnostih – kot podjetniki, ki to pravzaprav niso. Ti skupini bo vlada, napoveduje, skušala približati.

"Delodajalcem moramo dopustiti, da se na primeren način, ne s šikaniranjem, delavcu zahvalijo za sodelovanje. Če tega ne bomo naredili, bomo ohranili togost zaposlovanja. Ključen problem je postopek odpuščanja – ta je preveč zapleten, ne glede na očitane vzroke. Namesto da bi se osredotočali na vsebino odpovedi delovnega razmerja, se zdaj v veliki večini primerov ukvarjamo s formo, s proceduro."

In kako se bo politika tega konkretno lotila?
Vizjak rešitev, preden jih ne predstavi socialnim partnerjem, ne želi javno razgrinjati. Gotovo je, da bodo postopki zaposlovanja in odpuščanja poenostavljeni, ne namerava pa vlada črtati "vsebinske zaščite" delavcev.

Vizjak poudarja, da mora delo v naši državi spet postati vrednota. Ne glede na to, da vedno več tistih, ki delajo, živi na robu in pada v brezno revščine, država ne bo mogla širiti pravic do najrazličnejših pomoči iz javnih sredstev. Za to, pravi, trenutno nima denarja.

"Navadili smo se na niz različnih virov državnega denarja, ki je zagotavljal neko minimalno raven življenja, ne da bi se sploh potrudili … Razlika med tistimi, ki so delali in zaslužili, in tistimi, ki so bili na socialnih transferjih, je bila minimalna. In to je seveda destimulativno."

Marsikdo bo primoran spet poprijeti za delo, pravi minister. Srednjeročno bo to zagotovo pozitivno učinkovalo. Vlada pa si bo, obljublja, prizadevala tudi za zagon novih delovnih mest, saj sredstev za to ni bistveno zmanjševala. Več v posnetku pogovora …