Foto:
Foto:

Mirjana Rukavina (r. 1969) je zaključila študij slikarstva na Likovni akademiji na Dunaju leta 1997. Jedro njenega opusa tvori fotografija – tako modna kot umetniška – pogosto pa sega tudi v polji filma in performansa.
Razstava Bližine in druge zgodbe se poglablja v dve temeljni nalogi likovne umetnosti: portret, akt in preplet obojega. Z likovnimi postavitvami portretirancev pred kamero, ki jim avtorica dopušča, da se sami oblečejo, slečejo in izrazijo, se dotika vprašanj samopredstavitve posameznika v družbi, ki je povsem prežeta z vizualnimi sporočili, hkrati pa problematizira tudi pogosto nejasno ločnico med umetniško in modno, izrazito estetizirano fotografijo. Nekateri modeli, na primer Kurdinje, so najdeni naključno na dunajskih ulicah – na določen način bi jih lahko imenovali žanrski, saj se gibljejo v srednjeevropskem dunajskem kontekstu – in tako prvič pozirajo pred profesionalnim fotografom. Spet drugi so na primer profesionalne manekenke, vajene kamere, vendar se pred objektivom prvikrat povsem razgalijo. Postavljeni so v situacijo, v kateri se lahko svobodno prezentirajo, hkrati pa tudi provocirajo in izzivajo okolico ter vedno impliciranega gledalca. Situacija, kjer se soočijo z dilemo, ali se le nastaviti kameri ali se pred njo odpreti in razgaliti –v dobesednem kot tudi v prenesenem pomenu, se ob popolnem zaupanju fotografinji razvija v presenetljive intimne zgodbe.
Vljudno vabljeni! Vstopnine ni.
Razstava bo na ogled do 31. 3. 2012
Projekt je podprl Fitnes Klub Pristan Maribor.
9. marec – 31. marec 2012
Odprtje: 9. marec 2012 ob 20. uri
KiBela / KIBLA Maribor
KiBela, prostor za umetnost, je odprta vsak delovnik od 9. do 22. ure, v soboto od 9. do 22. ure, v nedeljo je galerija zaprta.
Novico je napisal uporabnik kibla.